Gitaar leren spelen? Alle mogelijkheden en technieken op een rij!
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
5 min
0

Gitaar leren spelen? Alle mogelijkheden en technieken op een rij!

5 min
0

Gitaar leren spelen wil je op een dag, misschien zelfs al langer… Voordat je de gitarist bent, die je wilt zijn, heb je uiteraard een aantal keuzes te maken. Ik heb alle mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet om direct goed van start te gaan met gitaar leren spelen. En je weet… een goed begin is het halve werk!

1. Op welke gitaar moet ik gitaar leren spelen?

Super dat je ervoor gekozen hebt om te gaan gitaar leren spelen. Uiteraard is nu de eerste stap een gitaar aanschaffen. Dit kan in verschillende prijsklassen, maar zolang je nog niet zeker weet of je een virtuoos bent, of dat je überhaupt niet weet of je gitaar spelen wel leuk gaat vinden, adviseer ik je een gitaar te kopen tussen de € 100,00 en € 200,00 maximaal. Ook zou ik altijd kiezen voor een western gitaar en dus niet voor een Spaanse / klassieke of voor een elektrische gitaar.

Waarom niet Koen?

 • Een akoestische western gitaar is van hout, heeft stalen snaren een smallere hals en een allrounder geluid. Hij is qua klank beter inzetbaar voor diverse muzieksoorten.
 • Een Spaanse / klassieke gitaar heeft nylon snaren, de hals is breder en dikker, dus niet ideaal voor mensen met kleine vingers. Daarnaast is hij minder allround inzetbaar dan de western gitaar en zijn de nylon snaren bij de klankkast met een vlechtwerkje te vervangen. Dit laatste is lastiger t.o.v. een western gitaar.
 • Een elektrische gitaar is tof, maar hier heb je altijd een versterker voor nodig en ik vind in het begin het echte pure geluid van een akoestische gitaar mooier. Ook is de akoestische western gitaar beter mee te nemen naar een kampvuur of een andere leuke partij 😉

Is het dan erg als ik een Spaanse / klassieke gitaar of een elektrische gitaar heb Koen? Nee, dat is niet erg, maar weet wel waarom ik vind dat jij op een western gitaar moet starten met gitaar leren spelen. Mocht je budget lager zijn dan ik aangeef, overweeg dan een tweedehands gitaar te kopen. Klik hier voor een uitgebreid artikel.

TIP: Bij een nieuwe gitaar uit de winkel heb je vaak recht op nieuwe gitaar snaren of een gratis afstelbeurt.

2. Heb ik nog meer nodig voor het gitaar leren spelen?

Oké… je hebt nu een gitaar, maar je hebt ook nog enkele gitaaraccessoires nodig. Welke gitaaraccessoires zijn dan echt een must?

 • Beschermhoes; het is belangrijk om je gitaar te beschermen. Een gitaarhoes is goedkoper, dan een gitaarkoffer. Voor een beginnersgitaar van onder de € 200,00 is een gitaarhoes meer dan prima.
 • Stemapparaat; een valse gitaar is een “no go”. Zorg voor een goed stemapparaat. Je kunt een cliptuner kopen, een app op jouw smartphone downloaden of kiezen voor een stemapparaat met een ingebouwd metronoom. Momenteel maak ik gebruik van deze cliptuner van TC Electronic.
 • Zorg altijd voor een extra setje gitaarsnaren. Stel je speelt ergens, een snaar breekt en kunt deze niet ter plekke vervangen. Ik gebruik deze gitaar snaren.Gitaar leren spelen? Alle mogelijkheden en technieken op een rij!
 • Plectrum; spelen met een plectrum is een must. Dit om een goede slagtechniek aan te leren en om nauwkeuriger te kunnen spelen. Een plectrum kost per stuk € 1,00 Meer over plectrums tref je hier.
 • Capo; deze heb je vaak niet direct nodig, echter na een paar maanden wel erg handig om te hebben. Gitaarliedjes met barre akkoord(en) erin, kan je door een capo namelijk omzeilen. Daarnaast zijn er veel popliedjes, die in de basis al geschreven zijn met een capo.
 • Gitaarstandaard; laat je gitaar nooit in je gitaarhoes / gitaarkoffer zitten. Zorg dat je gitaar op een mooie plek in de (woon)kamer staat. Zo pak je hem sneller.

TIP: Zet je gitaar nooit bij een verwarming of op een tochtige plek!

3. Hoeveel tijd kost gitaar leren spelen mij?

Als je helemaal nieuw bent met de gitaar, dan adviseer ik je dagelijks 15 minuten te oefenen. Natuurlijk kan het af en toe voorkomen dat het je niet schikt, maar wees gestructureerd. Sommigen denken dat als ze meer kwartiertjes dagelijks oefenen ze het proces van gitaar leren spelen versnellen. Helaas is dit niet zo, want gitaar leren spelen is een proces waarbij je de juiste “kleine” stapjes moet nemen, die er uiteindelijk voor zorgen dat jij de gitarist wordt die jij wilt zijn. Zeker als je in het begin te veel “kwartiertjes” maakt, kan je het forceren en daar heb je helemaal niets aan, toch? Gitaar leren spelen zorgt uiteindelijk voor fantastisch mooie herinneringen! Ik vind dat je na 6 maanden een goede slaggitarist zou moeten kunnen zijn. Je kent dan de juiste technieken en kunt een leuk aantal popliedjes spelen. Vanuit dat punt ga je (als je dat leuk vind) jezelf verdiepen in bijvoorbeeld tokkelen, solo’s of betere slagjes etc. etc.

TIP: Vergeet ook niet te geniet van jouw gitaarreis! Het proces van gitaar leren spelen is ook al heel leuk!

4. Welke lesmethodes zijn er voor gitaar leren spelen?

Kies een goede gitaarleraar uit. Kies voor die methode, die bij jou past. De 4 opties die je hebt zijn privéles, online-gitaarles, een muziekschool en tot slot het jezelf aanleren. Ik zou de laatste optie persoonlijk echt afraden! Waarom zou je je kostbare tijd verspillen en niet eens weten of datgene wat je leert goed is. Zal ik door de laatste optie een streep zetten, of doe jij het zelf? 😉

 • Privéles heeft het voordeel van 1 op 1 aandacht. Alleen moet je er wel voor uit huis. Als de docent eens een keer niet kan loop je 1 week achter of moet je de les “samen” verplaatsen.
 • De muziekschool werkt vaak met klassiek manieren om het gitaar leren spelen aan jou over te brengen. Je bent vaak in een groep en moet hiervoor ook uit huis.

Als een van de 2 methoden bij je past moet je dat zeker doen, maar ze zijn beiden duurder, dan de voorlaatste optie.

Hoe kan het dan nog meer, Koen?

Via online gitaarles! Uiteraard geef ik online gitaarles via gestructureerde video’s. Je kunt deze onbeperkt terugkijken. Zo wordt het gitaar leren spelen ineens een stuk interessanter toch? Ja maar… ik zie je niet 1 op 1? Klopt! Maar naast de diverse online-cursussen, die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, heb ik een zeer betrokken en besloten community. Daar kan je vragen aan mij stellen. Tevens kom je in contact met de medecursisten, als je daar behoefte aan hebt. Niet te vergeten: organiseer ik jaarlijks een kampvuurevent op Texel en zijn er meerdere live-workshops. Het leuke van alles is dat online gitaar leren spelen nog een stuk goedkoper is dan de privéleraar, of een muziekschool.

Gitaar leren spelen is vooral heel “cool”

Wat ik belangrijk vind is dat jij uiteindelijk de lesmethode kiest, die bij je past. Maar kies wel voor een (online) gitaarleraar. Zo voorkom je verkeerd aangeleerde technieken en voorkomen is beter dan genezen, toch? 😉 Ik wil je van harte uitnodigen om mijn gratis 7-daagse online-gitaarles te volgen. Hierin leer je diverse akkoorden én je krijgt een gratis akkoordenboekje. Je leert ook een liedje spelen en je leert de kracht van online-gitaarles kennen.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder!

Reacties
Categorieën