Gitaarhoes / gitaarkoffer

Welke gitaarkoffer heb je nodig?

Als je een mooie gitaar hebt is het natuurlijk erg belangrijk dat je hem ook mooi houdt! Dit kan je doen om gelijk bij aankoop van een gitaar een gitaarhoes of een gitaarkoffer aan te schaffen. Vooral bij vervoer is er niets ergers, als je gitaar niet goed beschermd is en hierdoor dus onnodige gitaarschade oploopt.

Gelukkig had ik een gitaarkoffer!  

Jaren geleden fietste ik met mijn elektrische gitaar naar de studio toe. Ik had een Ibanez Stratocaster look-a-like, waar ik reuze trots op was. Die zat in een stevige koffer. Hoe onwerend ik toen was... ik had het handvat van de koffer aan mijn stuur gedaan, zodat ik de koffer zelf niet dat hele eind hoefde te tillen. Enkele honderden meters voor de studio bonkte ik een stoepje op. Hoe stom kon ik zijn... het handvat brak van de koffer af en mijn gitaarkoffer viel met daarin mijn gitaar met een smak op de grond. Auw! Schade? De gitaar had gelukkig geen schade en de koffer had zijn werk gedaan! Stel dat er een hoes om mijn gitaar had gezeten, was de uitkomst anders geweest! Een koffer is uiteraard duurder dan een hoes. De prijzen van hoezen en koffers variëren onderling ook door kwaliteit van de gebruikte materialen.

Welke gitaarkoffers zijn er zoal?

Gitaarkoffers zijn meestal van kunststof of hout. De afwerking kan echter ook van leer zijn, kunststof of een coating zijn. Duurdere gitaarkoffers hebben ter beveiliging vaak een slotje. Flight cases zijn zwaardere houten koffers voorzien van stootbollen aan elke hoek. In de muziekwereld worden flight cases het meeste gebruikt. Dit in verband met de stevigheid en het makkelijke stapelsysteem wat erachter zit.

Terug naar jouw keuzemogelijkheid! Jij hebt een gitaar duurder dan € 500,00 en wilt hier een gitaarkoffer voor aanschaffen. Waar moet je dan zoal op letten? De maat, de afwerking aan de binnenkant en of er extra vakjes aanwezig zijn voor eventuele accessoires, zoals gitaarkabels, een stemapparaat of gitaar snaren.

Gitaarkoffers op maat

Als je een duurdere gitaar koopt (Fender, PRS, Gibson, Gretsch etc.), dan zit er meestal al een gitaarkoffer bij. Zo heeft Gibson voor o.a. de Les Paul gitaar een te gekke op maat gemaakte gitaarkoffer. Hier past ook alleen maar een Les Paul-model in. De koffers van Fender zijn vaak bruin en qua uitstraling ook zeer degelijk.

Er bestaan ook universele koffers voor western-, klassieke- of juist voor elektrische gitaren.

Wat kost een gitaarkoffer?

Bij een duurdere gitaar wordt vaak al standaard een goede gitaarkoffer bijgeleverd. Mocht dit niet het geval zijn dan heb je al een koffer vanaf:

Checklist voor jouw gitaarkoffer

  • Welk gitaartype heb je (elektrische-, akoestische- of klassieke gitaar)?
  • Wat is de grootte van je gitaar?
  • Kies je een voor gitaarkoffer of hoes?
  • Wil je een gitaarkoffer met opbergvakken?
  • Wil je een gitaarkoffer met een beveiligingslot?

Nog enkele tips ter afsluiting!

Koop nooit een tweedehands koffer voordat je zeker weet dat de gitaar, die erin moet ook echt past! Dus altijd je gitaar meenemen en ter plekke passen.
Een gitaar moet ademen, dus laat hem nooit in de hoes of koffer zitten. Je kunt hem beter op de gitaarstandaard in de huiskamer zetten!

Ps. Vergeet niet te selecteren om welk type gitaar het gaat ;-)
Nick
Door

Nick

op 12 Jun 2017

Een goeie koffer is belangrijk. Bij elk beroep hoort een andere voorkeur. Iemand in de bouw heeft de voorkeur voor een HPRC case. Terwijl een gitarist normaliter een combinatie nodig heeft van prijs, kwaliteit, grootte en esthetiek.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Jun 2017

Helemaal eens Nick! Wat voor koffer heb jij voor je gitaar? Gr, Koen

Reactie plaatsen