Page content

Gitaarstandaard

Je gitaar moet je onderhouden om hem mooi te houden. Je poetst hem zo nu en dan, doet er nieuwe snaren op en voorkomt krassen. Dat laatste bereik je niet alleen door hem niet te stoten of er te wilt op te spelen. Je bereikt het simpelweg door je gitaar op een gitaarstandaard te zetten.

Ikzelf vind het altijd belangrijk om 1 gitaar in je huiskamer te hebben. Niet alleen vind ik het mooi staan, maar vind het ook belangrijk dat je hem snel kunt pakken wanneer je wilt spelen of wanneer je muziekinspiratie hebt.

Heel veel beginnende gitaristen bezuinigen op een gitaarstandaard, omdat ze  in het begin al zoveel kosten hebben of ze laten hem zelfs in hun gitaarhoes. Mijn inziens is dit echt een zonde! Een gitaar moet kunnen ademen en daarnaast mag je gitaar gezien worden. Ik ben erg trots op die van mij!

De verschillende soorten gitaarstandaards

 

Akoestische gitaarstandaard

Vroeger had ik een gitaarstandaard voor mijn akoestische gitaar welke uit 3 delen ijzer bestond met wat rubber op de stukken waar de gitaar op leunde.
Ik vond hem foeilelijk en de logica was ook wat simpeltjes. Tegenwoordig bestaand de standaards uit 2 of soms wel 1 deel. Alles is inklapbaar tot het minimale, echt heerlijk! Een degelijke gitaarstandaard heb je al voor € 10,00. De standaard die uit 1 deel bestaat is iets duurder, maar ik zweer erbij! Less is more, in dit geval het aantal onderdelen en niet de prijs.

akoestische gitaarstandaard

Elektrische gitaarstandaard

Voor de elektrische gitaarstandaard geld in principe hetzelfde als de akoestische. Let op: geef altijd aan of je een standaard voor een elektrische of akoestische gitaar wilt kopen. Voor de elektrische gitaar is de beugel aan de onderkant, waar de klankkast van je gitaar in rust, kleiner dan bij een akoestische gitaar. Dit is vrij logisch, omdat een elektrische gitaar dunner is en geen holle klankkast heeft. De prijs is ongeveer hetzelfde als bij een akoestische gitaar.

Hangbeugel

Voor mensen die liever niets op de grond hebben staan, of kleine kinderen hebben die sloopgevaarlijk zijn, is er nog een optie om een hangbeugel te kopen.
Ik heb dit in het verleden ook gehad, maar houd niet meer zo van gaatjes in de muur boren. Je moet namelijk altijd met pluggen aan de gang. Een degelijke beugel heb je al vanaf € 10,00.

Podium standaard

Als je optreed kun je allemaal losse standaards voor je gitaren neerzetten, maar je kunt ook een podium standaard neerzetten. Deze is stevig en er kunnen meerdere gitaren in. Je hebt ze vanaf 3 gitaren standaards, dan 5 en dan 7. Het grote voordeel is dat je maar  1 standaard hebt en kun je als je klaar bent met optreden ook geen onderdelen van de diverse losse standaards vergeten mee te nemen. Een goede podium standaard heb je vanaf € 100,00.

podium gitaarstandaard

Conclusie

Bezuinig niet op een praktische goede gitaarstandaard. Hij zorgt ervoor dat je gitaar stevig staat en niet kan omvallen. Een gitaar is en blijft een instrument, maar wel eentje die gezien mag worden en waar je gerust mee mag pronken!

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Comment Section

0 reacties op “Gitaarstandaard

Plaats een reactie


*