Tweedehands gitaar kopen? Let op deze punten!
13 april 2019 
4 min. leestijd

Tweedehands gitaar kopen? Let op deze punten!

Een tweedehands gitaar kopen kan erg interessant zijn. Het bespaart niet alleen geld, maar geeft ook de mogelijkheid om duurdere gitaren voordeliger aan te schaffen! In dit artikel neem ik alle punten met je door die belangrijk zijn bij het kopen van een tweedehands gitaar.

Het begint natuurlijk bij jouw gitaardroom. Je bent op zoek naar een beginnersgitaar of een andere duurdere gitaar. Jij bent op zoek naar jouw droomgitaar waar jij jouw “personal sound” mee wilt ontwikkelen. Koel toch? 😉

De eerste 3 vragen bij het kopen van een tweedehands gitaar

Hieronder staan 3 hoofdpunten bij het aanschaffen van een tweedehands of nieuwe gitaar. Vul op de stippellijn de ontbrekende  antwoorden in. Dit word je “rode draad” bij de oriëntatie.

  • Ga ik een …. (elektrische/akoestische) gitaar kopen?
  • Hoeveel euro  …. (bedrag in hele euro’s) is mijn budget?
  • Koop ik bij een … (particulier/winkel)?

Je eerste gitaar

Als het je eerste gitaar is, dan zou ik je altijd willen adviseren om op een akoestische western gitaar te starten en niet op een Spaanse gitaar. Dit in verband met de halsdikte, die op een western gitaar dunner is en hetgeen dus makkelijker is in verband met de vingerzetting op de hals.
Ik raad niemand (zonder basiskennis) aan om te starten met gitaar spelen op een elektrische gitaar gaan. Voor een tweedehands gitaar moet je ongeveer rekening tussen de 70 en 100 euro. Interessante merken kunnen zijn: Squier, Fender, Randon, Epiphone, Cort of Ibanez.

Je tweede gitaar

Je bent al een stap verder in je gitaarreis en wilt een “volgende stap” gaan maken. Dit kan je eerste elektrische gitaar zijn of een tweede (semi) akoestische gitaar. Zorg ervoor dat je deze gitaren in je handen hebt gehad en je hebt er uiteraard evenop heb gespeeld. Voor een meer gevorderde gitaar zou tweedehands de prijs tussen de 100 en 400 euro komen.Tweedehands een gitaar kopen - tips

Een nog exclusievere gitaar kopen

Dit is toch wel de meest spannende aankoop die je kunt doen. En dan heb ik het echt over gitaren vanaf 500 tot 1.500 euro en soms duurder. Deze gitaren moet je altijd grondig (laten) onderzoeken, bespelen en vergelijken met andere aanbieders.

Voor alle gitaren gelden de volgende algemene regels:

Algemene regels:

 • Hoe oud is de gitaar momenteel?
 • Is er een aankoopbewijs aanwezig?
 • Welke maat heeft de gitaar (2/4,  3/4 of 4/4) – comfort voor alles!

Het is nooit verkeerd om een gitarist met verstand van zaken mee te nemen bij de aanschaf.

Akoestische gitaren:

 • Check lakschade, krassen, scheuren of andere gitaarschade.
 • Draai aan de stemschroeven om te kijken of ze niet lam zijn.
 • Controleer of de gitaar niet klettert, oftewel dat de gitaar niet aanloopt (dit hoort een ervaren gitarist).
 • Kijk of er 2 bevestigingsknoppen aan de gitaar zitten (dit voor het gebruik van een gitaarband).
 • Kijk of er geen frets los zitten.
 • Kijk of de hals niet krom staat (banaanvorm). De aanwezigheid van een stalen pen in de hals kan de hals corrigeren.

Lakschade aan een 2e hands gitaar
Elektrische gitaren:
Alles wat bij de akoestische gitaar stond geldt ook voor elektrische gitaren en semi-akoestische gitaren. Het grote verschil is de versterking.

 • Let op de elementen en/of de schakelaars het doen (probeer alle standen uit).
 • Het is heel belangrijk dat je de gitaar versterkt hebt gehoord!
 • Als je constante brom hoort als de gitaar is aangesloten, betekend het dat hij niet geaard is!
 • Persoonlijk zou ik nooit een ongeaarde gitaar kopen, want dat gaat op den duur irriteren. Daarbij is het zo dat je de ruis ook op het podium hoort en dat wil je echt niet!

Overige tips bij het kopen van een tweedehands gitaar

 • Indien je schade aan de gitaar treft onderhandel dit dan uit.
 • Controleer of er een gitaarhoes / gitaarkoffer bij de gitaar is inbegrepen.
 • Vraag of de gitaar origineel is (er niets aan is versleuteld) en indien ja; of de originele onderdelen nog aanwezig zijn.
 • Bij een duurdere gitaar zit vaak een certificaat. Vraag of die erbij zit.
 • Onderzoek het prijsverschil tussen winkel en particulier.
 • Controleer de actie van een gitaar (hoe dichter de gitaarsnaren op het fretboard zitten, des te fijner speelt het).
 • Vraag altijd na waarom de verkoper zijn gitaar wegdoet (blijft hij nog wel spelen, heeft hij maar 1 gitaar en doet hij hem weg of heeft hij geld nodig voor een nieuwe gitaar).
 • Laat de huidige eigenaar op de gitaar spelen (zo weet je redelijk zeker dat de gitaar van hem/haar is).

Tweedehands gitaar kopen met koffer

Mocht je het te spannend vinden een tweedehands gitaar te kopen, bekijk dan het verschil tussen nieuwprijs en de tweedehands prijs. Wellicht kan je als je nog een paar maanden doorspaart een nieuwe gitaar kopen. Indien je een gitaar online koopt, kijk dan altijd na of je hem binnen 30 dagen terug kunt zenden.

Mijn persoonlijke ervaring met een tweedehands gitaar

Zelf heb ik eenmalig een tweedehands gitaar gekocht. Dit was van mijn toenmalige gitaarleraar Jaap Kwakman, het was een Telecaster model van het Nederlandse merk “Haar”. Ik heb die gitaar doorverkocht en daar heb ik achteraf spijt van gehad.

Al met al is het kopen van een tweedehands in mijn ogen vooral interessant als je een duurdere gitaar zoekt. Hier is geld te besparen. Het kan zomaar zijn dat de verkoper geld nodig heeft en voor een leuke prijs verkoopt.

Naast het kopen van een tweedehands gitaar is het natuurlijk heel belangrijk dat je een goede basis op gitaar leert middels gitaarlessen.
Klik hier voor meer informatie over mijn online basiscursus gitaar spelen.

Maak jouw gitaardroom waar!

Let op:
Mocht je twijfelen met je keuze, dan mag je mij altijd een mailtje sturen naar info@gitaarlesvankoen.nl zo kunnen voor een passende oplossing in jouw budget kijken.

Heb je wat gehad aan deze tips? En laat me uiteraard weten welke (tweedehands) gitaar jij hebt gekocht.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Albert
Door

Albert

op 14 Apr 2019

Goed verhaal. Nuttige tips. Zinvolle info. Bedankt Koen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Apr 2019

Hoi Albert, Fijn dat je wat aan het artikel hebt ;-) Doet me goed! Gr, Koen

Jaap Krul
Door

Jaap Krul

op 14 Apr 2019

Hoi Koen. IK heb een akoestisch / western gitaar gekocht , Yamaha FG. 830NT. het is alleen wel jammer dat de firma Bax , gitaarshop er wel heel moeilijkover doet wanneer te leveren. In eerste instantie een berchtjedatheteen paar dagen zou duren. Later een berichtje dat in week 15 geleverd zou worden en nu weer bericht dat dit week 17 gaat worden. Maar ja intussen kan ik me wel bezig houden met de theoretische kant vande gitaarlesgeving.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Apr 2019

Hoi Jaap, Dat is een mooie gitaar! Balen inderdaad dat de levering van BaxShop is vertraagd. Dit ben ik doorgaans niet van ze gewend.Houd me op de hoogte! Gr, Koen

jan v lierop
Door

jan v lierop

op 15 Apr 2019

Ik heb een yamaha FJX-720-SC B--stock aangeschaft bij de bax shop besteld en de volgende dag in huis ,gewoon een nieuwe maar wel met 30%korting kan er alleen nog niet op spelen 😂😂😂😂

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Apr 2019

Hoi Jan, Nice! Het is wel handig dat je erop kunt gitaar spelen lijkt me ;-) Misschien is mijn basiscursus gitaar leren spelen wel iets voor jou. Zonde om de gitaar stof te laten happen, toch? Gr, Koen

jan v lierop
Door

jan v lierop

op 15 Apr 2019

Ik ga ervoor 😎

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 16 Apr 2019

Helemaal top Jan! Ik help je graag met jouw gitaardroom! Gr, Koen

Aleid
Door

Aleid

op 15 Apr 2019

Ik had een tweedehandsgitaar gezien bij een Kringloop winkel. Hij zag er onbeschadigd uit, er zat niks los of scheef en ik dacht al een tijdje over gitaarspelen. Na 2 weken was hij er nog en toen heb ik hem gekocht. Ik wist van niks, maar voor de prijs kon ik me er geen buil aan vallen. Voor nu goed genoeg.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Apr 2019

Hoi Aleid, Ik ben benieuwd naar je aanschaf. Welk merk is het? Je mag altijd een foto mailen naar info@gitaarlesvankoen.nlGr, Koen

Ben Hermkens
Door

Ben Hermkens

op 16 Apr 2019

Dag Koen, bedankt voor de tips. Ik heb destijds een Richwood gitaar gekocht van een bekende en deze bevalt prima.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 16 Apr 2019

Hoi Ben, Geen dank! Een Richwood is ook een goede gitaar. Welke heb je precies? Gr, Koen

Huibert
Door

Huibert

op 17 Apr 2019

Hoi, mijn eerste gitaar was ook een gebruikte, ik wilde toch wel een "betere" en vond op MP een "Taylor, Big Baby" wel had ik me er in verdiept en veel recenties en ervaringen gelezen, deze gitaar zou goed zijn op alle vlakken, van slag tot tokkel. verder is mijn Spaanse gitaar ook een gebruikte, maar deze heb ik bij een gitaar leraar gekocht in Schiedam, daar heb ik ook goede ervaringen mee. is een fijne gitaar.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Apr 2019

Hoi Huibert, Leuk dat jij jou ervaring hier deelt! Een tweedehands gitaar kan dus echt prettig zijn ;-)Gr, Koen

Marcel
Door

Marcel

op 17 Apr 2019

Hoi Koen, fijne blog en leerrijk om door te lezen. Starters (en meer ervaren gitaristen) hebben hier ook wat aan. Zelf heb ik indertijd een Takamine EF261S BL op de kop kunnen tikken in de plaatselijke gitaarshop aan sterk verminderde prijs. Dit wegens valschade en deukje in de lak van de klankkast. TIP: probeer steeds te onderhandelen over prijs, gewoonlijk krijg je er nog wat tientjes van af. :-) Muzikale groetjes Marcel

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Apr 2019

Hoi Marcel, Leuk om te horen van je! Een Takamine EF261S is een mooie gitaar. Zeker omdat het hier een duurdere gitaar betreft is het leuk als je die voor een mooie prijs kunt uit onderhandelen. En weet je: die eerste kras komt er toch ooit op... Ook bij een nieuwe gitaar!Gr, Koen

Jan
Door

Jan

op 30 Apr 2019

Hoi Koen, mijn eerste akoestische was nieuw, maar mijn eerste electrische (squier telecaster) gekocht als een setje met klein versterkertje. Nooit spijt van gehad. Ik heb ondertussen 6 gitaren, een versterker en heel veel pedalen. Meeste is 2de hands gekocht. Tip is om geduld te hebben. Een a-merk gitaar van Fender betaal je 2de hands toch nog 60% van de nieuwprijs voor. Maar als je hem goed onderhoud krijg je datg er na 10 jaar nog steeds voor terug. Zelfde met pedalen. Koop je pedalen van niet chinese merken zoals Boss, EHX, TC-Electronic, Dunlop, MXR, T-Rex, etc. dan krijg je meestal de prijs die je er 2de hands voor betaald ook weer voor terug. Zo heb ik met wat schuiven en handelen al een hele collectie. Qua gitaren moet je wel weten of een bepaald model je ligt. Je moet geen Fender Telecaster kopen omdat het goedkoop wordt aangeboden, maar jij moet weten dat je graag een zo'n gitaar speelt. Als je voor 600€ een Gibson koopt die nieuw 1100€ was maar je speelt er nooit op, dan is het nog steeds 600€ teveel. Speel je er wel op dan is het een goede investering. Je tip om iemand mee te nemen is een goede. Speel er altijd op ook versterkt, zit zelf aan de knoppen, heel belangrijk. Als iets te mooi is om waar te zijn is het dat meestal ook. Ook wanneer je over de persoon of gitaar twijfelt niet doen, wacht een paar weken en er komt een nieuwe kans.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 May 2019

Hoi Jan, Dank je wel voor je reactie, waar ook leuke tips in staan. Welke pedalen heb je inmiddels zoals? Je mag altijd een foto mailen #nieuwsgierigGr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?