9 tips om gitaarschade te voorkomen
24 juni 2017 
4 min. leestijd

9 tips om gitaarschade te voorkomen

Gitaarschade… Ik weet het nog als de dag van gisteren. We traden met de band ergens op in een grote zaal in Groningen. Ik had mijn elektrische gitaar net in de winkel gekocht, dus splinternieuw. Geen krasje op te bekennen en toen gebeurde datgene waar ik zo bang voor was, mijn eerste kras… #AUW

We waren nog maar net met de tweede set begonnen en de energie was hoog. De zaal ging uit zijn dak en ons optreden liep lekker. Je kon veel over ons zeggen als band, maar het was gewoon topsporten. We renden de hele avond van links naar rechts en van voor naar achter op het podium. Jammer dat er toen nog geen stappentellers waren. Tijdens het spelen liep ik richting de zanger. Hij opende zijn armen, zonder dat hij mij aankeek… De metalen microfoon in zijn rechterhand kwam volledig tegen de kop van mijn nieuwe Paul Reed Smith. Ik kon wel door de grond heen zakken. Hij schrok ook, maar we moesten doorspelen, de tweede set was immers nog maar net begonnen.

Aan het einde van de set keek ik snel naar mijn gitaar. Er zat echt een barstje in de kop en er was lakschade. Ik heb er echt letterlijk een paar dagen wakker van gelegen, want de gitaar was niet goedkoop en nog maar net nieuw. Uiteindelijk heb ik het een plekje kunnen geven, maar dat moment vergeet ik nooit meer!

Hoe kan jij gitaarschade voorkomen?

In deze blog geef ik je 9 tips om gitaarschade aan jouw gitaar te voorkomen. Vergeet nooit, dat je gitaar het gereedschap is, wat je uiteindelijk nodig hebt om gitaar te kunnen spelen. De eerste kras doet altijd het meest pijn en komt waarschijnlijk ooit ook op jouw gitaar. Ik heb nog een aantal tips om gitaarschade te voorkomen.

1. Gebruik een gitaarstandaard

Je gitaar zal vaker niet bespeeld worden, dan wel. Het is daarom belangrijk, dat je je gitaar in een goede gitaarstandaard zet als je hem niet gebruikt. Mocht je meerdere gitaren hebben, dan bestaat er een multi standaard. Enkele standaards voor akoestische gitaren zijn dunner dan voor elektrische gitaren.

Mijn tip bij een enkele gitaarstandaard is altijd: zorg dat de standaard uit één deel bestaat.

2. Gebruik een muurbeugel

Mocht je geen ruimte op de grond hebben, dan kan je overwegen om een muurbeugel te kopen. Ik heb vroeger zelf twee verschillende muurbeugels gehad. Nadeel is  dat je zult moeten boren in de muur (gebruik pluggen). Deze beugels zijn er in verschillende soorten. Let bij aanschaf op, dat je een passende beugel voor je gitaar/gitaren koopt.

3. Gebruik een gitaarband

Sommige gitaristen spelen wel eens half staand. Dit omdat ze geen gitaarband hebben. Los van dat je er kramp van kunt krijgen en je erg beperkt bent in je bewegingsvrijheid, vind ik dit niet praktisch. Zorg gewoon dat je een goede gitaarband hebt. Ik gebruik zelf altijd leren gitaarbanden.

Op sommige akoestische gitaren ontbreekt een tweede bevestigingsknop, verhelpen doe je zo!

4. Gebruik security locks

Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, dan kan je nog voor je gitaar security locks kopen. Dit moet je wel per gitaar doen. Je vervangt de originele bevestigingsknoppen met de gekochte security locks. Aan je gitaarband bevestig je vervolgens het andere deel van de lock. Middels een kliksysteem “zeker” je je gitaarband aan de gitaar. Ik gebruikte dit systeem altijd tijdens live-optredens bij al mijn gitaren.Gitaarschade voorkomen met security locks.

5. Koffer en hoes

Als je je gitaar wel eens verplaatst van locatie, is het belangrijk dat je gitaar goed is beschermd. Je kunt dit met behulp van een gitaarkoffer of gitaarhoes doen. Bij duurdere gitaren word er vaak standaard een gitaarkoffer meegeleverd. Mocht jij een gitaarkoffer overwegen te kopen, dan ga ik altijd uit van de volgende regel:

Een gitaar duurder dan € 200,= is de moeite waard om te voorzien van een koffer.

6. Kies de juiste plek

Vaak heb je een hoofdgitaar en hier ben je heel trots op. Je vind hem mooi en elke bezoeker in jouw huis moet hem zien. Zorg dan wel voor de juiste plek. Zet de gitaar niet in het drukke looppad, waar de kans groot is dat iemand hem per ongeluk raakt. Maak hem ook niet een te makkelijk doelwit voor kinderen, want die zitten namelijk overal aan.

Kortom: voorkomen is beter dan genezen!

7. Zorg voor het juiste klimaat

Misschien sta je er nooit bij stil, maar een gitaar is van hout gemaakt en hout “werkt”. Als je je gitaar bij de kachel zet, kan bij een te hoge temperatuur bijvoorbeeld de gitaarhals krom trekken. Te koud is ook niet goed. Zelf zet ik hem altijd op een temperatuur-neutrale plek in huis. Dus niet naast een kachel en ook niet volop in het zonlicht. Laat ook nooit je gitaar heel lang in een gitaarkoffer of gitaarhoes zitten, want dit is niet goed voor het klimaat rond je gitaar. Mocht je gitaar in een koude ruimte staan, zorg dan dat er een vochtvreter is.

En wat als ik mijn gitaar op vakantie naar een warm land meeneem? Zet hem op een “neutrale” plek uit de koffer / hoes.

8. Onderhoud je gitaar

Een auto heeft een jaarlijkse APK en zo mzou je ook je gitaar moeten onderhouden. Gitaar onderhoud kan zelfs gitaarschade voorkomen! Voorbeelden? Door niet je fretboard in te smeren kan het hout uitdrogen en de frets los gaan zitten. Door de kleine lakschade te negeren, kan het grote lakschade worden.

Wees wel reëel: bij een goedkopere gitaar laat je minder snel iets herstellen, dan bij een duurdere gitaar!

9. Koop een tweedehands gitaar

Wat heeft dat met gitaarschade te maken? Alles! Mocht je gevoelig zijn voor schade, dan kan je beter iets tweedehands kopen, waar de eerste kras al op zit. Alle krassen, die er daarna volgen, voel je minder. Daarnaast weet je ook dat je iets tweedehands hebt gekocht en daar kan best wel de prijs naar zijn.

Vergeet nooit dat een gitaar een stuk gereedschap is om gitaar te kunnen spelen!

Ik hoop dat bovenstaande tips jou helpen…
Want weet je… ik heb nooit de tip gehad om die zanger te ontwijken, die met zijn microfoon per ongeluk op mijn gitaar zou beschadigen.

Heb jij misschien nog een tip? Of welke tip heb je het meest aan?

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Martin
Door

Martin

op 24 Jun 2017

Hé Koen! Leuk en uitgebreid verhaal met goede tips. Wat je schrijft is herkenbaar.... die eerste kras! Of het nu op je auto is, of op je gitaar... het doet altijd zeer. Dus voorkomen is beter dan "blussen", hahaha! Graag meer van dit soort artikelen :)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Jun 2017

He Martin, Thenx voor je reactie! Uiteraard komen er meer van dit soort artikelen aan ;-) De hamvraag is natuurlijk, heb je al een kras op je gitaar, of... Gr, Koen

Martin
Door

Martin

op 24 Jun 2017

Die hangen veilig aan de muur. Ik gebruik ze gewoon niet, dus dan worden ze ook niet beschadigd én ze slijten niet!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Jun 2017

Haha... dat is ook een manier ;-)

gj.fröls
Door

gj.fröls

op 24 Jun 2017

heb mijn gretsch nu dik tien en is nog als nieuw als ik gespeeld dan worden de hals en de snaren alvast afgedroogd thuis wordt hij hele schoon gemaakt en dan aan de muur je tips waren prima

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Jun 2017

Leuk om te lezen dat je je Gretsch zo goed onderhoud! Dank dat je mijn tips leuk vind :) Gr, Koen

Jack Daalder
Door

Jack Daalder

op 24 Jun 2017

Mijn gitaren hangen aan de muur en hebben nog geen kras of deuk. Denk dat dit ook mazzel is. Is steeds net goed gegaan.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Jun 2017

He Jack, Nice! Houden zo ;-) Ook niet de goden verzoeken he... Gr, Koen

Jan
Door

Jan

op 24 Jun 2017

Hoi Koen, ipv de dure security locks voor je strap kan je ook 2 rubbertjes van een Grolsch beugel fles gebruiken om te zorgen dat je band nooit loskomt. Bier drinken en gitaarspelen is natuurlijk heel rock 'n' roll. En vele professionals doen het ook op deze manier

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Jun 2017

He Jan, Hahaha... bier drinken en gitaar spelen gaat zeker samen R&R ;-) Zo duur zijn de security locks toch niet? Ikzelf vind een 15 euro investering per setje niet opwegen tegen de kras die je wellicht oploopt ;-) Gr, Koen

ronny
Door

ronny

op 24 Jun 2017

hoi koen,goeie tips en ik draag zorg voor mijn gear maar soms kan je iets niet vermijden en bots je ergens tegenaan ,zoals ik nu bij het vervangen van snaren gemerkt heb bij mijn mooie blauwe sonoran waar ik een lichte beschadiging heb ontdekt maar gelukkig aan de achterzijde zodat het niet al te veel opvalt en voor de rest zijn er alleen de normale gebruikssporen zoals van je kleren bv.,maar kom ,willy nelson heeft een gat in zijn gitaar ter grootte van een tennisbal en hij wil geen andere ,het is maar hoe je het bekijkt.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Jun 2017

He Ronny, Thenx! Vergeet ook niet dat elke kras ook weer een verhaal heeft. Niet dat je ze dan moet maken :p Probeer krassen gewoon te vermijden en als het dan toch gebeurt... kan je altijd Willy Nelson als voorbeeld noemen ;-) Gr, Koen

Geert van Enckevort
Door

Geert van Enckevort

op 24 Jun 2017

hoi Koen , zeer waardevolle tips , ik heb mijn western gitaren allemaal in standaards staan , maar mijn ( duurdere ) elektrische gitaar zit inderdaad in een bijgekochte koffer , maar moet ik de koffer dan af en toe open zetten , dat er lucht bij kan ? . want ik speel vaker op de westerns dan elektrisch .

Koen Snoek
Alex Esmeijer
Door

Alex Esmeijer

op 25 Jun 2017

2 hangen er aan de muur en 2 in goede standaards. Voor vervoer gebruik ik meegeleverde gitaartassen, maar deze ga ik vervangen vanwege het gebrek aan kwaliteit.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jun 2017

Hoi Alex, Goed dat je inspeelt op de kwaliteit van je gitaartassen. Als je gitaren meer dan 200 euro ps. kosten, dan zou ik dit zeker overwegen! Gr, Koen

John Coldewijn
Door

John Coldewijn

op 25 Jun 2017

Ik heb mijn gitaar altijd in de standaard staan en maak hem eens per week schoon. Daardoor blijft de gitaar mooi.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jun 2017

Goed bezig John! Blijf dit vooral met veel liefde doen :-) Gr, Koen

Fonny
Door

Fonny

op 25 Jun 2017

Hey Koen,, ik kocht een gitaarkoffer om mijn akoestische Yamaha te beschermen. Tot op een dag ik mijn gitaar uit de koffer neem en de koffer pardoes terug dichtvalt! Op de gitaar!!! Net met één van de sluitingen op het bovenblad met een deukje als gevolg. Ben er ook enkele dagen niet goed van geweest. Ondertussen zijn er al wat krassen bijgekomen maar hé, zo zie je ook dat de gitaar gebruikt wordt! Grts vanuit België, Fonny

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jun 2017

Een zeer herkenbaar verhaal Fonny. Dank je wel voor het delen! En inderdaad een gitaar koop je om te bespelen uiteindelijk :-) Gr, Koen

Karel
Door

Karel

op 25 Jun 2017

Hoi Koen, Mijn vraag gaat niet zozeer over schade maar deze week had ik toen ik thuis kwam en het erg warm in huis was wel dat de gitaar ineens heel vals klonk.Ik kan er nog niet zo veel op spelen maar wat ik deed klonk tot dat moment niet vals.( gitaar wel goed gestemd met stemapparaatje).Het is goed gekomen door in dit geval de bovenste E en de A snaar een eind los te draaien en opnieuw te stemmen.Dus temperatuurschommelingen kunnen dit veroorzaken ? Ik gebruik ook af en toe een schoonmaaksetje ( er op wrijven en met doekje afnemen) van Fast Fret voor de snaren is dat nou aan te raden of beter van niet niet ? Groeten Karel

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 26 Jun 2017

Hoi Karel, Temperatuurschommelingen kunnen zeker zorgen voor een ontstemde gitaar! Ik weet nog een optreden van vroeger op een vrachtwagen buiten... Mijn gitaar ging vanuit binnen naar buiten en dat vond hij destijds niet leuk... Het was ook zo dat de gitaar niet echt aan de kou had kunnen wennen, want eenmaal "buiten" was het direct optreden! Afijn: het korte antwoord is dus "ja". In dat geval zeker even stemmen. Fast Fret gebruik ik zelf niet, ik gebruik -> https://gitaarlesvankoen.nl/gitaar-onderhoud-stappenplan/ Gr, Koen

Rob Purimahua
Door

Rob Purimahua

op 25 Jun 2017

Hé Koen, Bedankt voor de tips .Zeker bruikbaar en die band met bevestigings bandje voor als je maar 1 bevestigingspunt hebt heel handig.Mijn gitaar heeft nog geen kras maar ik moet bekennen dat ik hem al een tijdje niet heb aangeraakt. ( weer ) Ben veel aan het hardlopen. Moet me er toch eens toe verplichten om mijn lessen te doen want ik wil toch echt leren spelen. Groeten Rob.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 26 Jun 2017

Hoi Rob, 1. Kom dan naar het kampvuurevent voor de "energie". 2. Laat eens een video van je huidige gitaar "kunnen" in de community zien. 3. Gitaar spelen tijdens het hardlopen gaat niet goed ;-) 4. Slechts 15 minuten dagelijks, heeft iedereen toch wel... Gr, Koen

rob Purimahua
Door

rob Purimahua

op 26 Jun 2017

1. Kampvuurevent zit er niet in Koen .Ik ga meestal met mijn hele gezin weg en hier hebben ze geen zin in.Mischien een andere keer mijn vrouw en ik samen. 2. Zodra ik redelijk iets kan spelen zal ik inderdaad eens iets laten zien al zijn het maar een paar noten. 3. Nee zal het ook maar niet proberen staat zo raar. 4. Ja moet kunnen ik denk dat ik eerst gitaar ga spelen en daarna hardlopen want na het lopen komt het er niet meer van dan plof ik op de bank en doe niet veel meer. Ik zal wat vaker van mij laten horen en je facebook pagina had ik al geliked hoor.Ben ook een redelijk fanatieke facebooker. tot later !

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 27 Jun 2017

Jammer van het kampvuurevent, volgend jaar ben je er gewoon bij ;-) Spreek je snellos! Gr, Koen

Anita
Door

Anita

op 27 Jun 2017

Hier nog geen schade, maar de gitaar is nog nooit buiten de deur geweest. Staat altijd in een standaard en wordt iedere dag bespeeld en wekelijks een stofbeurt (voor de plekjes die niet stofvrij worden door het spelen. Ik heb wel een hoes om de gitaar in te vervoeren (voor naar het kampvuur evenement hahaha).

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 27 Jun 2017

HE Anita, Dat klinkt allemaal goed en hier heb ik niets aan toe te voegen ;-) Gr, Koen

Marcel
Door

Marcel

op 27 Jun 2017

Een kras kan ook voordeel opleveren! Zo kocht ik bij de muziekhandel mijn nieuwe Takamine met 40% korting wegens krasje /deukje (nà controle bij gitaarbouwer 'geen probleem'.)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 27 Jun 2017

Haha, dat is inderdaad ook de andere kant van de medaille ;-) Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 29 Jun 2017

Hoi Koen, Leuke blog. Ik heb mijn gitaren in een standaard staan, in de huiskamer. Mijn western gitaar daar mogen mijn kleinkinderen op pingelen en als daar een krasje op komt is jammer,maar ik vind dat niet erg. Mijn 2 andere gitaren weten mijn kleinkinderen dat ze daar niet aan mogen komen, maar dat is meer omdat daar meer knopjes op zitten waar ze aan kunnen gaan draaien of misschien stuk maken.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Jul 2017

Hoi Antje, Dank je wel voor je reactie ;-) Toch zou ik je kleinkinderen niet te veel de vrijheid geven om krassen te maken. Dat is toch zonde... Er zijn ook kindergitaren waar ze een eerste kennismaking met dit mooie instrument kunnen maken. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?