Wil je kind gitaar leren spelen? Met deze 5 tips wordt het een succes
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
5 min
0

Wil je kind gitaar leren spelen? Met deze 5 tips wordt het een succes

5 min
0

Als kind gitaar leren spelen is een uitdaging, net als voor volwassenen. Vanaf een jaar of 7 kunnen de meeste kinderen zich lang genoeg concentreren om te beginnen met gitaarlessen. Zeker voor kinderen is het belangrijk dat deze lessen leuk zijn en ze vlot resultaat zien en horen van hun inspanningen. Anders is de kans groot dat ze al snel weer stoppen, door gebrek aan motivatie.

Met de juiste gitaarlessen zal je kind enthousiast blijven en graag elke dag even zijn of haar gitaar erbij pakken om te oefenen. Kies daarom gitaarlessen die bij je kind passen. Met de 5 tips in deze blog wordt gitaar leren spelen een groot succes.

Voordelen van gitaar leren spelen voor kinderen

Naast dat gitaar leren spelen ontzettend leuk is, is het ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het is weer eens wat anders dan op hun mobiele telefoon of game computer. 😉
Als kinderen al vanaf jonge leeftijd bezig zijn met muziek zie je dit terug in hun ontwikkeling, vooral als ze zelf muziek leren maken. Ze zullen een beter ontwikkeld gehoor krijgen, zowel ritmisch als melodisch.

Daarnaast zorgt muziek ervoor dat beide hersenhelften beter met elkaar samenwerken. Als je kind gitaar leert spelen worden er diverse nieuwe verbindingen aangemaakt in de hersenen. Deze verbindingen zorgen voor hogere prestaties bij vakken zoals rekenen en taal. Ook zal hun sociale- en emotionele ontwikkeling met sprongen vooruit gaan. Zeker als ze samen met vriendjes muziek maken, dit bevordert het groepsgevoel.

Nog een groot voordeel van muziek maken, het werkt stressverlagend. Dat is mooi meegenomen in een tijd waarin iedereen steeds drukker wordt. Ook van kinderen wordt steeds meer gevraagd, zowel op school als daarbuiten. Dan is het fijn als ze kunnen ontspannen met hun gitaar.

Hoe leuk zou het zijn om op het toekomstige schoolkamp bij het kampvuur gitaar te spelen? Dat levert geweldige herinneringen op!

Gitaar spelen bij kampvuur

Tip 1: Gitaarlessen voor kinderen hoeven niet duur te zijn

Veel ouders zien op tegen de kosten van gitaarlessen voor hun kind. Zeker omdat ze niet weten of het een blijvende hobby is. Het is natuurlijk zonde als je net veel geld hebt geĂŻnvesteerd in een nieuwe gitaar en een lespakket en je zoon of dochter besluit toch liever iets anders te gaan doen.

Vroeger was er alleen de keus uit gitaarlessen van een privĂ© gitaarleraar of bij de muziekschool. Dan was je al snel honderden euro’s kwijt voor gitaarlessen. Gelukkig kan het tegenwoordig ook anders, en leuker!

Je kind kan nu eenvoudig online gitaarlessen volgen. De kosten zijn veel lager en eenmalig, waarna ze onbeperkt toegang hebben tot alle lessen met heldere instructievideo’s. Ze volgen de lessen waar en wanneer ze willen, in hun eigen tempo. Dat scheelt je een verplicht wekelijks ritje naar de muziekschool of gitaarleraar. Uiteraard is er wel enige discipline nodig, je zult het zelf moeten doen, zonder stok achter de deur van een muziekleraar die op je zit te wachten.

Tip 2: Begin niet te vroeg met gitaarlessen voor je kind

Zoals eerder gezegd raad ik aan om vanaf 7 jaar met gitaarlessen te beginnen. Heeft je kind erg veel interesse in de gitaar, dan kun je vanaf een jaar of 5 je kind al begeleiden en wegwijs maken op de gitaar. Vanaf een jaar of 7 kan je kind echt gitaarakkoorden en noten gaan leren, ondersteuning blijft op deze leeftijd nog steeds belangrijk. Kinderen zijn snel afgeleid en hebben het initiatief van de ouder nodig.

Is je kind tussen de 9 en 12 jaar, dan zullen ze al een stuk zelfstandiger op de gitaar bezig zijn. Kinderen in deze leeftijd hebben een veel langere concentratie en zullen daardoor ook langer achter elkaar gitaar kunnen spelen. Het kan natuurlijk nooit kwaad om ze wat extra te motiveren, zodat ze regelmatig blijven oefenen.

Kinderen vanaf 13 jaar gaan echt hun eigen muzieksmaak ontwikkelen. Ze zullen op zoek gaan naar gitaarliedjes die ze graag willen leren spelen. Op deze leeftijd kunnen ze prima zelfstandig gitaarlessen volgen. Al blijft het leuk en motiverend om als ouder interesse te tonen in de vooruitgang van je kind.

Meer weten over de beste leeftijd om te starten met gitaar spelen? Bekijk dan deze video.

wil je kind gitaar leren spelen

Tip 3: Kies de juiste maat gitaar voor je kind

Begint je kind al op jonge leeftijd met gitaar spelen? Dan kan hij of zijn natuurlijk niet op een grote gitaar beginnen. Er zijn speciale kindergitaren, die zijn wat kleiner van formaat en daardoor voor kinderen goed te hanteren. Dit is een ideale beginnersgitaar.

Omdat een kindergitaar vaak tijdelijk is mag hij niet al te duur zijn. Let er daarbij op dat de gitaar niet snel ontstemd, dat werkt demotiverend. Voor kinderen vanaf 7 jaar is een Ÿ gitaar prima om mee te starten. Vanaf een jaar of 12 kunnen de meeste kinderen op een 4/4 gitaar spelen, dit is de volwassen maat.

De allerkleinste, van 5 tot 7 jaar, kunnen goed spelen op een œ gitaar. Deze gitaar is de helft kleiner dan een gewone gitaar. Ook de hals is smaller, waardoor hij goed past in een kinderhand.

Meer tips lees je in de blog: “Kindergitaar kopen, waar moet ik op letten?”.

Tip 4: Welke soort gitaar past bij je kind?

Als je een gitaar gaat kopen voor je kind wil je wel de juiste soort kiezen. Voor volwassenen adviseer ik om te beginnen met een akoestische western gitaar. Voor kinderen is er weinig keus in dit soort gitaren, waardoor hij te duur uitkomt. Voor een elektrische gitaar ben je ook al snel veel geld kwijt, door alle extra die erbij komen, zoals de versterker. Een elektrische gitaar is ook vrij zwaar en minder makkelijk mee te nemen door alle extra’s. Je hebt een vaste oefenplek in huis nodig.

Een kindergitaar koop je op de groei. Daardoor is een Spaanse gitaar vaak de beste keus. Bijkomend voordeel zijn de nylon snaren, die voelen een stuk zachter aan de kindervingers. Ook is deze gitaar minder zwaar, waardoor kinderen hem beter kunnen hanteren en vervoeren. Als je kind groter wordt kan altijd worden overgestapt naar een akoestische western gitaar. Deze klinkt nog mooier.

gitaar leren spelen kind

Gitaaradvies:

Kies bij een 1/2 gitaar voor een Spaanse / klassieke gitaar, met nylon snaren.
Ga je voor een 3/4 gitaar, net als Ed Sheeran? Kies dan bij voorkeur een western gitaar met stalen snaren.

Tip 5: Samen met je kind gitaar spelen

Hoe leuk is het om samen met je kind zijn of haar enthousiasme te delen? Zeker als je kind al jong wil beginnen met gitaarlessen is begeleiding nodig bij het oefenen. Het is geweldig om samen dit leerproces te doorlopen en je kind zal nog meer gemotiveerd zijn om door te gaan. Samen gitaar spelen is nu eenmaal veel leuker!

“Samen gitaar spelen zorgt voor toffe herinneringen en zal jullie band nog mooier maken.”

Je kunt samen met je kind gitaar leren spelen, of je zingt mee met zijn of haar gitaarspel. Dan vormen jullie samen een band. Of je kind lacht je uit om je zangtalent
. 😉

Ontspannen gitaarlessen volgen

Met online gitaarlessen kun je ontspannen gitaarlessen volgen, gewoon in je eigen huis. Nooit haasten om op tijd bij gitaarles te zijn en ook tijdens vakanties lekker door oefenen. Online gitaarlessen zijn veel goedkoper dan bij de muziekschool of privé gitaarleraar, maar de kwaliteit is net zo goed of misschien nog wel beter.

Omdat ik zelf gewend ben om gitaarles aan kinderen te geven weet ik precies hoe ik de lessen op een leuke en heldere manier op kinderen kan overbrengen. Met gitaarles van Koen gaan we stap voor stap op weg. Al binnen enkele weken heb je de basisvaardigheden onder de knie. Dat werkt enorm motiverend.

Wil je geheel vrijblijvend uitproberen of online gitaarlessen bij je kind passen? Dat kan!
Volg de gratis 7 daagse gitaarcursus en leer meteen je eerste gitaarliedje spelen:

Gratis gitaarlessen

Reacties
Categorieën