Muziekschool

Gitaarles op de muziekschool

Ik heb nooit op een muziekschool gezeten, maar altijd privé gitaarles gehad. Hieronder zal ik de voor- en nadelen van gitaarles op een muziekschool op een tijdje voor je zetten.

Wat zijn de voordelen van gitaarles op de muziekschool?

  • Op een muziekschool werken over het algemeen docenten die aan het conservatorium zijn afgestudeerd of (gedeeltelijk) opgeleid.
  • De leerstof is vaak op een hoog niveau en de docenten beheersen zowel de theorie als de praktijk erg goed.
  • Vaak kan je bij een muziekschool een gitaar huren. Indien je talent blijkt te hebben na een aantal lessen, kan je altijd nog je eigen beginnersgitaar aanschaffen.
  • Bij sommige muziekscholen doen ze één, soms twee keer per jaar een open middag/avond. Hier laten ze dan hun leerlingen optreden voor ouders, familie en vrienden. Je wordt dan soms voor die middag gekoppeld aan leerlingen die een ander instrument bespelen. Zo kunnen jullie een gezamenlijk liedje laten horen en krijg je een gelegenheidsformatie. Dit is super leerzaam!
  • Er wordt op een chronologische volgorde een les programma samengesteld. (Vraag vooraf of dit aan de hand van een boekje is en of je wordt voorzien van audiobestanden). Meestal zit je in een klein klasje van leerlingen (ongeveer 8 per groep).

Ik ben van mening dat het lessen in groepsverband erg leerzaam is. Je wilt namelijk niet dat je medeleerling de oefeningen beter kan als jij. Je wordt dus gestimuleerd door je medeleerlingen om bij te blijven. Je komt ook met muzikanten in contact die een ander instrument bespelen. Dit kan later handig zijn, als je ooit een bandje zou willen oprichten.

Let op: als je start in groepsverband, vraag dan wel of ze allemaal op hetzelfde instapniveau als jij beginnen en/of ze van dezelfde leeftijd zijn.

Wat zijn de nadelen van gitaarles op de muziekschool?

Gitaarles in een groep van 8 of meer leerlingen kan ook nadelen hebben.
  • Een groot nadeel vind ik de grootte van de groep. Wil je voldoende persoonlijke begeleiding hebben, dan is dat in een groep van deze grootte toch wat moeilijker. Informeer daarom van te voren bij de muziekschool hoe groet de groep is waar jij in zal komen. Ik gaf altijd gitaarles aan maximaal 3 leerlingen tegelijk.
  • Bij een muziekschool betaal je vaak 1 maand vooruit. Je kunt een keer ziek worden en het kan zijn dat je dat lesgeld dan voor niets hebt betaald. Vraag ook naar de voorwaarden van onvoorziene afwezigheid.
  • Als je dan ziek bent, loop je vaak weer een groepsles achter, wat ook niet handig is, toch?
  • Op een muziekschool leer je vaak noten lezen. Bij privé- of online gitaarles werk je met tablatuur, wat makkelijker is.
Muziekschool

Wat kosten de lessen bij een muziekschool?

De prijzen zijn per muziekschool verschillend en vaak heb je de optie om per maand, kwartaal, halfjaar of jaar vooruit te betalen. Des te meer je ineens vooruit betaald, des te groter de korting zal zijn. Informeer naar het aantal minuten per les en naar de leraar. Een goede leraar kan voor 30 minuten net zoveel kosten als een iets minder goede leraar die 60 minuten les geeft. Het is uiteraard zelf wat je wilt. Snellere vordering in een kleinere groep of geleidelijker.

Hier kan je vanuit gaan:

De kosten voor gitaarles bij de muziekschool liggen zo tussen de 800 tot 1000 euro per jaar. In grote steden zijn de tarieven vaak nog hoger. Hiervoor krijg je zo'n 36 lessen van 30 minuten per week. De kosten voor gitaarles aan kinderen zijn vaak lager dan lessen aan volwassenen.

Conclusie

Een muziekschool heeft dus voor- en nadelen in mijn optiek. Lees vooraf goed de "kleine" lettertjes en vergelijk (indien er twee muziekscholen bij jou in de buurt zijn) de kosten met elkaar. Je kunt ook eventueel een privé gitaarleraar benaderen om te vragen of die groepsles aan maximaal 3 personen geeft. Kies uiteindelijk voor de lesmethode die het beste bij jou past.
Reactie plaatsen