Zelf gitaar leren spelen

Zelf gitaar leren spelen lijkt misschien heel aantrekkelijk. Je hebt internet, YouTube en diverse sites over de gitaar. Alleen vraag ik me af of het jou gaat helpen om de gitarist te worden die je wilt zijn. Heb jij bijvoorbeeld voldoende discipline om jouw gitaardroom op deze manier te bevliegen? Ik zal je hieronder delen wat ik ervan vind.

Zelf gitaar leren spelen is vragen om problemen.

Koen serieus? Zeg je net nog dat het aantrekkelijk kan zijn en is de titel van deze alinea niet erg bevredigend. Klopt! Want ik adviseer elke beginnende gitarist zich te laten begeleiden door een (online) gitaarleraar. Iemand die je op je fouten kunt wijzen en kan aansturen daar waar nodig. Het gaat uiteindelijk om de juiste basis! En jij kunt niet oordelen welke informatie goed of slecht is. Je krijgt geen feedback en leert vaak verkeerde technieken aan. Ik heb het echt zo vaak in de praktijk meegemaakt, dat mensen toch overnieuw begonnen met hun gitaardroom en een online gitaarcursus van mij gingen volgen. Als ik dan vroeg van:
Waarom heb je voor mij gekozen, kreeg (en krijg) ik dikwijls het antwoord dat ze een aantal maanden zelf hebben aangemodderd op internet om tot de conclusie te komen dat ze toch beter direct een gitaarleraar hadden moeten raadplegen.

Hoe gaat het dan vaak?

Je hebt een gitaar van iemand te leen of goedkoop op de kop kunnen tikken en bent er helemaal klaar voor. Jij gaat zelf gitaar leren spelen. Je opent het internet en zoekt op gratis gitaarles of direct een van je favoriete liedjes. Wellicht vind je een tutorial en gaat aan de slag. Je leert ineens gitaarakkoorden, waarvan je de weet nog niet had. Je komt erachter dat je niet weet met welke vingers je deze moet vormen. Of je denkt dat je het goed doet en je komt in de knoop. Je zoekt een ander liedje en sukkelt zo verder. Vaak starten mensen zonder plectrum, wat ook niet goed is. Het is juist heel belangrijk dat je je pols goed gebruikt bij aanslagen. Ook moet je ritme, slagjes en motoriek onder de knie krijgen.

Je komt via internet redelijk op weg, maar beseft je niet dat je de helft van het liedje verkeerd speelt. Uiteindelijk loop je vast en gooi je de handdoek in de ring. Weg gitaardroom, weg vertrouwen, je conclusie is: ik kan het niet!  
             

Is gitaar leren spelen makkelijk?

Zelf zeg ik altijd als het makkelijk was, dan zou toch iedereen gitaar leren spelen, toch? Het is immers een tof instrument, makkelijk mee te nemen en goed in te zetten bij het kampvuur. Oké, dus het is moeilijk? Nee dat is het niet, maar je hebt wel een gestructureerd stappenplan nodig en iemand die jou stukje bij beetje de juiste basis op gitaar aanleert. Daar is ie weer: de gitaarleraar ;-)

Gitaar leren spelen is leuk, maar in het begin niet makkelijk. Waarom niet? Vaak heeft het te maken met het geduld van de mens. Ze denken dat ze binnen 10 dagen gitaar kunnen spelen en genieten niet van de gitaarreis zelf. Ze hebben alleen maar het gitaar kunnen spelen als doel. Trust me, de reis naar het kunnen is zo leuk! En het is zo tof als je na 10 weken terugkijkt op je eerste gitaarles. Je kon toen er toen niets van en gaat er nu vliegend doorheen. Deze progressie krijg ik zo vaak terug als feedback onder mijn cursisten. En ik zeg het ook vaak tegen ze. Blijf eerder geleerde oefeningen herhalen en kijk na 10 weken terug op 10 lessen daarvoor, dan valt de puzzel ineens.

Uiteraard is de aanvulling dan: blik over 10 weken terug op wat je nu aan het leren bent. Je zult versteld staan!

Tot slot: Zelf gitaar leren spelen??? Ik zou het niet doen en zeker niet de eerste 6 maanden, focus op een goede basis op gitaar!

Wil je toch zelf gitaar leren spelen?

Oké je wilt dus toch zelf gitaar leren spelen? Dan geef ik je het volgende mee. Zorg voor een wekelijks vaste oefendag voor nieuwe informatie. Ga niet te snel met nieuwe leerstof. Focus echt één volledige week op de kleine stapjes die je voor die week leert. Probeer goed uit te zoeken of je de technieken juist aanleert. Houd de 10 weken regel aan, welke ik eerder over sprak.

Je weet hoe ik er over denk! Goedkoop is vaak duurkoop. De juiste basis is het belangrijkste en zal je niet demotiveren. En bij een gitaarleraar heb je die stok achter de deur en het juiste stappenplan. Ook weet je dat ik een gratis 7 daagse gitaarcursus heb en een basiscursus die jou als upcoming gitarist je gitaardroom laat vervullen!

Klik hier voor de gratis 7 daagse cursus en ervaar structuur. Tevens tref je een gratis gitaar akkoordenboek  (PDF) aan.


Ps. Na of tijdens de basiscursus gitaar leren spelen kan je altijd alsnog op het grote internet kijken, maar heb je wel de juiste basis!
Reactie plaatsen