Privéles

Ik zoek privé gitaarles

Privé gitaarles is te gek! Je hebt 1-op-1 contact met jouw gitaarleraar en kunt direct al je vragen aan hem / haar stellen. Hij of zij corrigeert je direct als je iets verkeerd doet, maar een half uurtje is natuurlijk wel heel snel om. Ik zal je hieronder mijn ervaring van privé gitaarles delen.

Mijn eigen ervaring met privé gitaarles

Zelf heb ik altijd privé gitaarles gehad. In mijn tijd was er nog geen internet en dus ook geen online gitaarles. Misschien was mijn keuze dan anders geweest. Destijds koste een les 15 gulden, tegenwoordig ongeveer € 15,00. Ik ben mijn gitaarreis op mijn 10e levensjaar begonnen bij een bassist die gitaarles gaf. Hier heb ik een foute gitaartechniek geleerd, maar dit is na mijn andere gitaarleraren (Jaap de Witte en Jaap Kwakman) helemaal goed gekomen.

Wat zijn de voordelen van privé gitaarles?

Uiteraard zijn er voordelen aan privé gitaarles en die wil ik hieronder met je delen.

1. Persoonlijke aandacht!

Persoonlijke aandacht wilt iedereen, dus ook jij. Eén op één gitaarles krijgen is fijn. Alle aandacht gaat naar jou en je vorderingen. Je draait niet in een groep mee en hebt een vol half uur aandacht van jouw gitaarleraar of lerares. Daarbij kan je aangeven wat voor soort gitarist je wilt worden en kan de leraar hier de gitaarlessen op afstemmen. Tevens corrigeert hij jou direct als er iets verkeerd gaat. Als je weinig discipline hebt is je gitaarleraar ook nog eens de stok achter de deur voor jou.

2. Je betaald vaak per les

Vaak betaald een cursist per les. Wat inhoud dat als jij ziek of verhindert bent of de gitaarleraar is dat, dan hoef je die les ook niet te betalen. Uiteraard moet dit zo minimaal mogelijk gebeuren. De leraar zal het waarschijnlijk zeer waarderen als je direct een inhaalles op korte termijn voorstelt.

3. Je bouwt aan je eigen repertoire

Zoals ik al eerder zei vraagt een gitaarleraar vaak in het begin, wie zijn je gitaarhelden en welke muziek wil je op gitaar gaan leren spelen? Jij noemt wat bands en toffe gitaarliedjes en de gitaarleraar kan zijn lesmateriaal aan jouw wensen aanpassen.. Daarnaast zal je leraar ook zelf met suggesties komen binnen dat genre. En tot slot moet je uiteraard wel open staan voor suggesties van je leraar. Als dit maar in verhouding is.


privé gitaarles

Wat zijn de nadelen van privé gitaarles?

Daar waar er voordelen zijn, zijn er uiteraard ook enkele nadelen. Ik zal je een aantal van mijn ervaringen delen.

1. De prijs

Een half uurtje privé gitaarles kost al snel € 15,00. Je kunt een keertje niet in vorm of afwezig zijn. De tijd en teller gaan gewoon wel door, want na jouw les, staat de volgende leerling aan de andere kant van de deur te wachten.

(Mijn online basiscursus kost eenmalig een bedrag en dan kan je de lessen zo vaak terugkijken als je wilt op het tijdstip wat jou uitkomt. En dat voor een fractie van de prijs).

2. Het lesmateriaal in de les maken/uitschrijven

Wat ikzelf soms irritant vond was dat er bij een van mijn leraren (ik zal geen naam noemen) 5 a 7 minuten van de les afging door het maken van aantekeningen of tablatuur. Natuurlijk moet er wel wat ruimte zijn hiervoor, maar ikzelf had liever de aantekeningen achteraf of vooraf ontvangen. Soms werd er zelfs een audio record gemaakt (op cassettebandje), super handig, maar het gaat wel van je lestijd af.

3. Je moet het met je aantekeningen doen

Hoe ging dat ene gitaarakkoord, het slagje of dat loopje ook alweer? Kon ik de uitleg nog maar een keer terugkijken. Dat kan niet met privé gitaarles. Je zult een weekje moeten wachten voordat je jouw leraar weer ziet. En de kans bestaat dat je in de tussentijd iets verkeerds aanleert… Wat je dan uiteindelijk dan weer moet afleren en op de juiste manier weer moet aanleren.

4. Het reizen naar de fysieke gitaarles

Met een zonnetje is het niet erg om op je fiets naar je gitaarles te gaan. Maar als het koud is, het regent of het is donker en stormt, heb je misschien wat minder zin die kant op te gaan. Zeker als de gitaarles ook nog eens een paar kilometer verderop is.

Conclusie

Als je voor privéles gaat, dan zou ik je adviseren om vooraf goede afspraken te maken over de kosten bij afwezigheid (van zowel de leerling als de leraar). Daarnaast moet je duidelijkheid hebben over de betaalfrequentie en of de leraar kan bijdragen aan jouw leerdoel op gitaar. Vergelijk ook de prijzen van enkele gitaarleraren in jouw omgeving. Ik heb privéles altijd als "zeer prettig" ervaren, maar kies vooral de lesmethode die bij jou past!

Welke lesmethode past bij jou?
Leo Wubben
Door

Leo Wubben

op 19 Sep 2012

Hallo Koen, Voor de online cursus, gaat dat ook werken als je geen noten leest?

Reactie plaatsen