Mijn bezoek aan Jaap Kwakman van de 3JS
28 januari 2018 
2 min. leestijd

Mijn bezoek aan Jaap Kwakman van de 3JS

Onlangs mocht ik Jaap Kwakman, een van Nederlands beste gitaristen, interviewen. Daarnaast is het jarenlang mijn gitaarleraar geweest. Wil jij veel gitaartips van deze professionele gitarist krijgen, bekijk dan snel het interview. 

Iets met Jaap Kwakman plannen

Ik weet het nog goed, vorig jaar kwam ik Jaap tegen tijdens een optreden van de 3JS. We hadden elkaar al een tijdje niet meer gezien en spraken elkaar even. Ik vroeg hoe het met hem ging en vertelde hem over gitaarlesvankoen.nl en of ik hem een keer mocht interviewen. Het antwoord was “ja”, maar het duurde uiteindelijk een jaar voordat we bij elkaar zaten. Dat is het leven van een bekende Nederlandse gitarist. In de zomer veel festivals af, theatertours, nieuwe muziek schrijven en in de winter de jaarlijkse kersttour.

Dit is mijn leven!!!

Jaap Kwakman en Koen Snoek

De dag van het interview

Al vroeg vertrok ik richting Volendam, want om 10 uur had hij 1,5 uur voor mij gereserveerd.

Klokslag 10 uur, waren mijn cameraman en ik op de afgesproken locatie. Jaap deed open en had zijn jas nog aan. Kom binnen, ik kom net bij Jan Smit vandaan en moet na dit interview richting Zuid Nederland voor een kersttour optreden…. Dat was zijn openingszin ☺

Mijn cameraman en ik kwamen binnen en maakte onze opstelling voor het interview. Jaap dook nog even achter de computer om iets af te maken. En zo zag ik met eigen ogen hoe druk hij is en waarom het interview nog niet eerder had plaats gevonden.

Eenmaal opgesteld, wat gekletst tijdens een kopje koffie maakten we ons klaar voor het interview.

Het komende half uur leer je Jaap een beetje kennen. Hij vertelt in het interview wat over mij en mijn online cursussen, zijn bestaan als muzikant, over zijn gitaarhelden en over zijn kampvuur “momenten”. Tevens krijg je heel veel gitaartips, waaronder een grote tip over het barré akkoord! Heel veel plezier met het interview hieronder.

Jaap Kwakman in het kort

Jaap Kwakman een Volendamse gitarist, die in de 3JS speelt. Naast gitaar speelt hij ook mandoline en is hij zeer geïnteresseerd in studiotechniek. Hij heeft jarenlang in een professionele coverband gezeten en groeide door tot een van Nederlands beste gitaristen. Voordat hij doorbrak met de 3JS heeft hij met zijn rockband Blue Bus (waar ook Jan Dulles als zanger in zat) in het voorprogramma van Bon Jovi gespeeld.

In 2015 speelde Jaap op de elektrische gitaar het Wilhelmus voor onze Koning en Koningin. Dit deed hij op de Jimi Hendrix stijl.

 

Je instrument zijn je oren!!!

Wat een gitaarheld

Wat in het vat zit verzuurt niet, dat waren Jaap zijn woorden tijdens het interview. Ik ben zo blij dat ik Jaap heb mogen interviewen. En het mooie is dat hij na al die jaren nog net zo nuchter is gebleven als daarvoor. Hij had een droom en die droom was een gitarist te worden.

Een ding is altijd heel duidelijk bij Jaap, als hij ergens voor gaat, dan is dat voor 200%. Ik ben benieuwd wat jij van dit interview vind en wat jouw doel is, als (beginnend) gitarist.

Ik wil Jaap nogmaals hartelijk bedanken voor dit interview. Hij blijft een grote inspiratiebron voor mij.

Laat hieronder weten wat je van het interview vind.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 28 Jan 2018

leuk om te horen dat de reis van iedereen uit next levels bestaat cool intervieuw

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 29 Jan 2018

Hoi Erwin, Dat is inderdaad helemaal waar! Elke reis bestaat uit next levels :-) Gr, Koen

Anita
Door

Anita

op 29 Jan 2018

Leuk interview met veel bruikbare gitaartips er in. Lekker ontspannen gesprek!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 29 Jan 2018

Hoi Anita, Fijn dat je het leuk vond! Welke gitaartip was het meest waardevol voor jou? Gr, Koen

Anita
Door

Anita

op 29 Jan 2018

De positionering van de wijsvinger bij de barré akkoorden! Die ga ik zeker uitproberen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 29 Jan 2018

Hoi Anita, Dat is zeker een hele goede tip :-) Gr, Koen

Huibert
Door

Huibert

op 29 Jan 2018

Leuk interview, geeft weer inspiratie!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 29 Jan 2018

Hoi Huibert, Dank je wel voor je reactie en fijn dat het je inspireert :-) Gr, Koen

marcel
Door

marcel

op 29 Jan 2018

Leuk interview , de tip over de barré paste ik al toe. Dus maak stappen voorwaarts waarvoor dank. Plectrum is dus toch O zo belangrijk, gewoon effe wat meer uitproberen hiermee. Belangrijke draad in het verhaal "hou het plezierig" :-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 29 Jan 2018

Hoi Marcel, Te gek dat je de barré al zo toepaste! De plectrum is zeker belangrijk ;-) Maar het allerbelangrijkste is inderdaad het plezier wat je in het gitaar spelen moet hebben. Maar volgens mij zit het met dat plezier wel goed ;-) Gr, Koen

Nadine Fiedler
Door

Nadine Fiedler

op 29 Jan 2018

Wat een super interview geeft inspiratie! En de tip voor Barré ik ga er mee aan de slag!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 31 Jan 2018

Hoi Nadine, Ik ben er ook erg blij mee en leuk om te lezen dat het je inspireert! Succes met de barré akkoorden. Dit gaat je zeker lukken! Gr, Koen

Linda
Door

Linda

op 30 Jan 2018

Top interview! Leuk en vol inspiratie.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 31 Jan 2018

Hoi Linda, Dank je wel! Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 30 Jan 2018

Ik vond het een ontzettend toffe interview. Vond het erg leuk dat ik met 2 punten die hij toe lichte, de Barre, en verschillende plectrums , dat ik dat ook doe. Heb zelf een stuk of 10 verschillende plectrums, van plastic, hout en zelfs van ijzer. Puur om te kijken hoe het klinkt, en of ik het misschien toe ga passen. Het zelf ontdekken uit welke akkoorden een liedje bestaat is de volgende stap. Op dit moment pak ik op you tube verschillende technieken van 1 liedje, en pas dan dat toe wat ik leuk vind. Dit vind ik erg leuk om te doen, en ga dit toepassen met liedjes uit de vervolgcursus liedjes die ik mooi vind.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 31 Jan 2018

Hoi Antje, Te gek dat je zoveel plectrums hebt en aan het experimenteren bent ;-) Gr, Koen

Johan
Door

Johan

op 31 Jan 2018

Hier had ik op gewacht, leuk interview :) dus wanneer gaan we watermensen leren? :D

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 31 Jan 2018

Haha Johan! Vast wel een keer in 2018 ;-) Gr, Koen

Ben Schonbeck
Door

Ben Schonbeck

op 10 Feb 2018

Leuk en boeiend interview met veel informatie en mooie tips. Ga de barré-tip gauw uitproberen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 Feb 2018

Hoi Ben, Leuk om zo te lezen! Houd me op de hoogte van je vorderingen ;-) Gr, Koen

Jeroen
Door

Jeroen

op 10 Feb 2018

Top! En inspirerend!!!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 Feb 2018

Hoi Jeroen, Dat ben ik inderdaad volledig met je eens ;-) Gr, Koen

Jack
Door

Jack

op 11 Feb 2018

Gaaf interview No nonsens gewoon gaan en ieder op zijn niveau. Te gek.

Rob Purimahua
Door

Rob Purimahua

op 11 Feb 2018

Mooi interview Koen.Inspirerend en goeie tips.De tip van het barre akkoord ga ik meteen proberen. Top !

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Feb 2018

Hoi Rob, Leuk om te horen! Houd me op de hoogte van je barré vorderingen ;-) Gr, Koen

Vincent
Door

Vincent

op 24 Aug 2018

Leuk interview en super goeie tip!!: de plectrums :) Ik heb ook m'n plectrum met grip andersom geprobeerd.. super gave sound!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2018

Leuk om te lezen Vincent :-) Binnenkort een video van je waarin je het verschillen in beide grips laat horen? Gr, Koen

Daphne
Door

Daphne

op 29 Aug 2018

Ik wist dat dit interview bestond, maar eerder niet de tijd genomen om het te bekijken. Nu wel. Leuk interview. Lekker ongedwongen. Ik ga zeker met de tips aan de slag.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2018

Hoi Daphne, Leuk dat je het interview hebt gekeken! Houd me op de hoogte van je vorderingen na het toepassen van de tips ;-) Gr, Koen

Vincent
Door

Vincent

op 13 Jan 2020

Leuk interview! Ook een paar prima tips wat betreft het erg lastige F Barre akkoord.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 21 Jan 2020

Leuk om te lezen Vincent! Het was zeker een tof interview. Gr, Koen

Niels
Door

Niels

op 05 May 2020

Leuk interview! Nuttige tips, en voor mij de belangrijkste take away: blijf er vooral plezier in houden!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 May 2020

Hoi Niels, Tof dat je er veel aan hebt gehad! Uiteraard is plezier het belangrijkste. Gr, Koen

Leon Hendriks
Door

Leon Hendriks

op 17 Nov 2020

Leuk en ontspannen interview. Het F-akkoord ziet er hier eenvoudig uit maar helaas is de praktijk dat ik het nog lang niet onder de knie heb!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2021

Het interview was ook leuk Leon. Houd me op de hoogte van je vorderingen van het Barré akkoord. Gr, Koen

Bert van der Wielen
Door

Bert van der Wielen

op 18 Mar 2021

Zo...., dat was/is niet alleen een heel gerelaxt interview maar hier straalt de interesse voor het muziek maken - en dan met name voor het instrument "de Gitaar" - dusdanig uit dat je de energie voelt opkomen om de gitaar te pakken! Super leuk maar zeker interessant zoals jullie praten over "dé Barréakkoorden" die inderdaad zeer vermoeiend zijn. De Tip m.b.t. het spelen van Barréakkoorden die Jaap gaf ga ik zéker "proberen" toe te passen, ook de de importantie van het gebruik van het "plectrum" sprak mij aan. Zoals Koen ook aangeeft zijn barréakkoorden voor mensen vaak de beweegredenen om te stoppen met gitaar spelen. Soms heb ik ook moeite om te spelen met plectrum. Voor mij persoonlijk zijn dit toevallig namelijk DÉ punten van aandacht. Kortom, ik vond het écht de moeite waard om naar te kijken en te luisteren; mijn motivatie om hiermee door te gaan heeft hierdoor weer een enorme boost gekregen! CHAPEAU en bedankt Koen en Jaap!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 20 Mar 2021

Hoi Bert, Dank je wel voor je leuke reactie :-) En uiteraard fijn dat je wat aan de tips hebt. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?