Barré akkoorden

Wat zijn barré akkoorden?

Barré akkoorden zijn voor de beginner te moeilijk! Allereerst begin je met de open akkoorden en, daarna kan je een begin maken met de zogenaamde barré akkoorden. Werk eerst aan een goede en stevige basiskennis en dan kan je na een week of 10 aan het volgende hoofdstuk genaamd "barré akkoorden" beginnen. Dit is namelijk een uitdagend hoofdstuk en vaak een aanslag op je geduld en je ondertussen opgebouwde positiviteit.

Waarom zijn barré akkoorden zo moeilijk?

Dit type gitaarakkoorden zal jouw geduld op de proef stellen. Je hebt het idee dat je weer bij de eerste lesdag bent beland. Het klinkt allemaal wat negatief, maar zo heb ik het helaas wel bij veel cursisten ervaren.
  •  Je zult pijn bij het vormen van het akkoord gaan krijgen (vooral in je wijsvinger).
  • Je zult het idee hebben dat het je nooit gaat lukken, want vaak is het zo dat het een tijd duurt voordat er überhaupt een zuiver geluid uit een barré akkoord komt.
  • Het drukt je weer even op de feiten... je kan redelijk gitaar spelen, maar hebt nog wat hobbels te gaan.
Ik kan me voorstellen dat je nu denkt... is er dan nog wel hoop voor me??? Het verlossende antwoord is "JA" Het leren spelen van barré akkoorden kost tijd, soms wel veel tijd. Nog meer goed nieuws... je bent niet de enige, want iedereen heeft problemen in deze nieuwe gitaarfase. Je bent hier zeker geen uitzondering in! Kan je dan niet simpelweg deze fase overslaan??? NEE! Barré akkoorden brengen je echt weer een niveau hoger en geven jou meer mogelijkheden in jouw gitaarspel. Wie heeft gezegd dat gitaar leren spelen makkelijk is? In de meeste bekende gitaarhits bevindt zich wel een barré akkoord. Zie hieronder het F-akkoord.

Hoe maak je een barré akkoord?

Een barré akkoord maak je door je wijsvinger over een heel vakje heen (bijvoorbeeld alle snaren van het eerste vakje) te plaatsen gecombineerd met een open akkoord. Deze open akkoorden worden of uit het open E-akkoord of uit het open A-akkoord gevormd.

Barré akkoorden gevormd vanuit het E-akkoord

Het principe hierbij is dat je het E-akkoord één positie hoger schuift en je wijsvinger de snaren over het totale 1e vak indrukt. Nu heb je het F-akkoord. Het F-akkoord kan je weer in zijn totaliteit doorschuiven op de hals. De gouden regel bij dit type barré is dat de toon van de lage E-snaar waar de wijsvinger op staat bepaald om welk barré akkoord het gaat. Bijvoorbeeld als de wijsvinger over het 2e vakje van de lage E-snaar staat, dan is de toon op de lage E-snaar de Fis, dus je hebt Fis barré (mits je het in majeur en geen andere vorm speelt).

  • Tot slot is het goed om te weten dat alle gitaar snaren moeten klinken en je dus alle 6 de snaren moet aanslaan.

Barré akkoorden gevormd vanuit het A-akkoord

Het principe hierbij is dat je het A-akkoord één positie hoger schuift en je wijsvinger de snaren over het totale 1e vak indrukt. Nu heb je het Bes-akkoord. Het Bes-akkoord kan je ook weer doorschuiven in zijn totaliteit over de hals. De gouden regel bij dit type barré is dat de toon van de A-snaar waar de wijsvinger op staat bepaald om welk barré akkoord het gaat. Bijvoorbeeld als de wijsvinger over het 2e vakje van de A-snaar staat, dan is de toon op de A-snaar de B, dus je hebt het B barré (mits je het in majeur en geen andere vorm speelt).

  • Tot slot is het goed om te weten dat nu de lage E-snaar echter niet moet klinken en je dus slechts 5 snaren moet aanslaan.

Barré akkoorden tips

Je kunt je wijsvinger over het totale vak neerzetten, maar dan moet je goed uitkijken dat je niet de lage E-snaar aanslaat. Wat je ook kunt doen is de wijsvinger niet op de lage E-snaar te zetten en dat je met het topje van je wijsvinger de lage E-snaar zachtjes aanraakt, waardoor de klank van die snaar wordt gedempt.

Sommige gitaristen ontwijken barré akkoorden door het gebruik van een capo.

Barré akkoorden leren is zoals eerder gezegd een lastige fase, maar zeker niet onmogelijk! Mocht je er erg veel last van hebben (wat ik me niet kan voorstellen na een tijdje oefenen), dan kan je altijd nog eens naar power akkoorden kijken!

Maar... vermijdt de barré akkoorden niet!

Hoe gaat het met jouw barré akkoorden vorderingen?
 Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

August
Door

August

op 27 Jul 2020

Hallo Koen, Ik hoop dat je een goede vakantie hebt gehad. Ik heb nog steeds problemen met mijn "scheve" ringvinger van mijn linkerhand. Ook gaat het overpakken nog niet goed. Ik heb een paar vragen. Ik kan de blues van les 9 nog steeds niet spelen omdat ik met mijn ringvinger nog niet in buurt kom van waar ik moet zijn. Ook kan ik het F-akkoord nog steeds niet pakken zoals jij ons dat leert. Wanneer ik de gitaar op mijn linkerbovenbeen leg dan kan ik het F-akkoord af en toe wel pakken. Dit komt omdat ik dan minder moeite hoef te doen om mijn ringvinger recht op de snaar te krijgen. Vraag: Is het erg wanneer ik verder ga spelen met de gitaar op het linkerbovenbeen? Om dezelfde reden als hierboven lukt het me niet om het B-akkoord te spelen. Ik kan de ringvinger vanwege de atrose niet zover buigen dat de hoge e-snaar vrij ligt. Wanneer ik mijn pink gebruik dan lukt het wel en kan ik het B-akkoord spelen. Vraag: Is het erg wanneer ik me aanleer om het B-akkoord met de pink te spelen? Ondanks de boven omschreven problemen heb ik nog steeds erg veel plezier in de cursus. Ik speel nu ongeveer anderhalf uur per dag. Ik vind het een toffe cursus. Ik hoor graag van je. Groeten August

Ria Bruin
Door

Ria Bruin

op 05 Jul 2020

Hallo Koen, De barré akkoorden zijn lastig om te spelen. Het lijkt wel of mijn wijsvinger niet sterk genoeg is om alle snaren in te drukken. Blijf het steeds proberen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 Jul 2020

Hoi Ria, De barré akkoorden zijn ook niet makkelijk. Dit is een kwestie van blijven oefenen. Ga ze niet uit de weg! Geef over 4 weken nog eens een update! Gr, Koen

Ria Bruin
Door

Ria Bruin

op 29 Aug 2020

Hallo Koen, Een update over de Barré akkoorden. Ik oefen ze wel iedere dag, maar het klinkt nog niet zoals het moet zijn. Van het F akkoord mis ik vaak de druk op de D snaar. Ik blijf oefenen.

Gea Kruize
Door

Gea Kruize

op 25 Feb 2021

Daar heb ik ook last van, en dan de ring vinger en de pink op de juiste plaats te krijgen dat is stoeien zég!!. Maar wel elke dag even proberen

Sophie
Door

Sophie

op 06 May 2020

Heldere uitleg! Ik heb net mijn vijfde les achter de rug en begin nu met het oefenen met een gestrekte wijsvinger over de snaren leggen en dat er dan normaal geluid uit komt. Nog geen succes (😂) maar ik houd je op de hoogte 😅Ps. Hele fijne site heb je, heb ik al veel aan gehad!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 May 2020

Hoi Sophie, Leuk om zo te lezen! Er zullen uiteraard nog veel meer toffe updates komen. Succes met de barré akkoorden. Als ik ergens kan helpen. Let me know! Gr, Koen

Ron
Door

Ron

op 05 Feb 2020

Inderdaad in heb begin wat pijnlijke wijsvinger maar op den duur gaat dat steeds beter. Gewoon stug doorzetten. In ieder geval kun je met behulp van de barré akkoorden weer een stuk verder in het meespelen van liedjes op YouTube.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Feb 2020

Hoi Ron, Klopt wat je zegt! Het is tof als je uiteindelijk nog meer mogelijkheden op de gitaar hebt. Gr, Koen

Dirk Put
Door

Dirk Put

op 17 Dec 2019

Hallo Koen, De Barré akkoorden beginnen aardig te lukken. Heb enkel nog wat moeilijkheden om snel de noten van de zesde en vijfde snaar te kunnen benoemen. Maar we genieten. Groetjes An en Dirk.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Jan 2020

Hoi Dirk, Leuk om te lezen dat je vordering maakt met de barré akkoorden. Kijk ook eens naar het interview wat ik met Jaap Kwakman had. Hij heeft goede tips over het pakken van barré akkoorden. Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/bezoek-aan-jaap-kwakman-3js/Gr, Koen

Anne
Door

Anne

op 09 Feb 2021

Super leuk interview Koen! En handige tips rondom het aanleren van de barré akkoorden.

Wim Disseldorp
Door

Wim Disseldorp

op 07 Sep 2019

Hoi Koen, De barré akkoorden vind ik erg lastig. Voordat ik op vakantie ging, gebruikt ik het eenvoudige F akkoord. Dit lukte aardig. Nu heb ik me voorgenomen de Barré akkoorden meer te gaan gebruiken. Ik vind het erg lastig er een klein beetje geluid uit te krijgen. Het overpakken in een nummer lijkt nog nergens op. Maar ik houd moed!!! Groetjes Wim

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 26 Oct 2019

Hoi Wim, Houd zeker de moed erin! Barré akkoorden goed onder de knie hebben is een proces waar je doorheen moet. Wellicht zou je eens in een muziekwinkel kunnen navragen of je gitaar iets lichter afgesteld kan worden, waardoor het ook makkelijker kan gaan. Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Jacob van der Laan
Door

Jacob van der Laan

op 07 Mar 2019

Nou Koen, De barre akkoorden lukken nog steeds niet goed. ze klinken gewoon niet mooi. Ik heb het maar even laten rusten. Groet Jacob.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Apr 2019

Hoi Jacob, Niet te lang de barré akkoorden laten liggen hoor. Je kunt ze beter dagelijks ff oefenen (ook al komt er geen geluid uit). Hierdoor zal je merken dat je onbewust toch kracht aan het opbouwen bent in je vingers.Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Jacob
Door

Jacob

op 24 Jan 2019

Hoi Koen, Volgens mij heb je vijf vingers aan een hand, deze worden gestuurd door de hersenen. Alleen werkt dat bij mij niet op m’n gitaar. Moet ik daarmee naar de huisarts? Ik wordt gek van de barre accoorden. Maar de nieuwe les geeft een beetje hoop. Groet Jacob.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 30 Jan 2019

He Jacob, Barré akkoorden zijn helaas niet makkelijk, maar ga er wel mee "door". Ongemerkt gaat het stukje bij beetje beter en zal je ze ineens beheersen. Trust me! Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Kris Couwelier
Door

Kris Couwelier

op 22 Jan 2019

Het f akkoord lukt soms al eens, maar klinkt soms nog niet helder genoeg en in Jupiter heb ik nog problemen bij overname... Maar daar werken we aan. B bare lukt niet echt maar mss wel als ik het op een andere manier speel.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Jan 2019

Stug door blijven oefenen Kris, komt goed! Gr, Koen

Jacob van der Laan
Door

Jacob van der Laan

op 17 Jan 2019

Beste Koen en mede cursisten, Ik ben bij les 10 de Barre les voor mij de barrière les. Ik krijg er geen fatsoenlijk geluid uit, en het demotiveert me. Hoe krijg ik het voor elkaar, wat is de ervaring van anderen?? Wat zijn goede tips?? Groet, Jacob van der Laan.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 19 Jan 2019

Hoi Jacob, Ten eerste zijn barré akkoorden lastige akkoorden. Het zal echt moeten slijten, maar gelukkig heeft iedereen hier last van. Voel je dus niet alleen hierin. Wat ik ook belangrijk vind is dat je niet blijft "hangen" in de les / materie. Ga verder als de volgende les komt en blijf de barré akkoorden herhalen.Ook een goede tip: Bekijk het interview wat ik met Jaap Kwakman (3js) had. Hij geeft veel tips en ook een goede over het barré akkoord. Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/bezoek-aan-jaap-kwakman-3js/Houd me op de hoogte van je vorderingen. Gr, Koen

Kris Couwelier
Door

Kris Couwelier

op 11 Dec 2018

Ik zie dat dezelfde problemen bovenkomen. 1 op 10 lukt mss een f akkoord of b akkoord, maar meestal is een of andere snaar gedempt. We werken eraan en idd de cursussen komen vlugger op me af, maar ik probeer wel iedere cursus per week nu te doorworstelen maar weet nu ook dat het niet mogelijk is om alles al te kunnen voor je verder gaat. Gewoon verder doen denk ik.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 17 Dec 2018

Hoi Kris, Je bent goed bezig en ga zo door! Door de barré akkoorden moet je echt "heen", negeer ze nooit. En blijf ze altijd oefenen.Gr, Koen

Sandra
Door

Sandra

op 04 Dec 2018

Ik oefen dagelijks het F-akkoord. Dit akkoord zit ook in zoveel liedjes! Snel overpakken is lastig en hij klinkt niet altijd even warm als de rest. Maar goed, 18 weken geleden kon ik 0 akkoorden spelen en nu pak ik er al een aantal vanzelf. Met de barre akkoorden zal het vast ook wel goedkomen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Jan 2019

Hoi Sandra, Je bent hartstikke goed bezig en ik weet zeker dat je over nog eens 18 weken verder verbaast zult zijn van je skills :-) Ga zo door! Gr, Koen

Paul Schalbroeck
Door

Paul Schalbroeck

op 12 Nov 2018

Barre akkoorden zijn pittig. Maar wel handig. Het overpakken van een A akkoord naar B mineur barre is ook lastig In plaats daarvan neem ik A barre op de 5e positie dus je kan keuzes maken

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Nov 2018

Hoi Paul, Dat is inderdaad een slim alternatief. Probeer in de tussentijd wel het "lastige" te oefenen, totdat het wel lukt.Gr, Koen

Ingrid
Door

Ingrid

op 27 Aug 2018

De barree is erg wennen..maar ook al klinkt t niet doorspelen met een leuk liedje inspireert om t toch onder de knie te krijgen.het overpakken vind ik erg lastig..

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2018

Hoi Ingrid, Het is zeker pittig maar niet onmogelijk! Blijf ze oefenen en je had me al verteld dat je kijkt naar een western gitaar. Hierdoor zal het nog makkelijker gaan!Gr, Koen

Arno Groenendal
Door

Arno Groenendal

op 23 Jul 2018

Weer jouw les gevolgd maar de barré is op een Spaanse Gitaar niet te doen ik krijg niet eens alle snaren tegelijkertijd ingedrukt met mijn wijs vinger jammer ik was al lekker op weg, heb jij nog een tip want ik wil het wel leren. Alvast bedankt 👍

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 03 Aug 2018

Hoi Arno, Wat vervelend dat het niet lukt! Ik ben zelf van mening dat het beter lukt op een akoestische western gitaar. Waarom? Smallere en dunnere hals voornamelijk!Als je echt gedreven bent om gitaar te kunnen spelen, dan adviseer ik je een western gitaar te kopen. Of om nog een tijdje met frustratie te proberen op je Spaanse gitaar. Wellicht zal het dan een keertje gaan lukken, maar met de western gitaar heb je sneller resultaat.Indien je hulp bij aanschaf van de western gitaar nodig hebt, laat het me dan weten! Gr, Koen

Martin de Vries
Door

Martin de Vries

op 07 Jun 2018

Hoi Koen, op zich gaan de barre akkoorden goed, alleen in de les zet jij je ring vinger over drie vakjes, ik deed dat altijd anders, ik deed drie vingers apart in die vakjes, dus de wijsvinger legde ik over de hele fret en dan de drie andere vingers bedekte ik de juiste positie mee op de andere snaren. Als ik dat met alleen de ring vinger doe blokkeer ik de hoge E ik krijg geen mooi rondje in de vinger om die hoge E vrij te houden.. dus dat wordt nog flink oefenen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 26 Jun 2018

Hoi Martin, Ik snap wat je bedoelt, maar denk dat mijn manier wellicht in het begin wat lastiger is, maar op den duur meer loont. Je kan namelijk sneller overpakken van akkoorden. En daarnaast vorm je het akkoord ook sneller doordat er 2 vingers afvallen ;-)Houd me op de hoogte van je vorderingen. Gr, Koen

Jaap
Door

Jaap

op 19 Feb 2018

Hoi Koen,Langzaam maar zeker komen de barré's wel. Voordeel is dat ikzelf vrij grote handen heb dus het afdekken van de snaren gaat goed. Dat is echter voor het B-akkoord een enorm nadeel. Je 'bruggetje' lukt me echt niet zonder de hoge E af te dekken, wat ik ook probeer....

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 19 Feb 2018

Hoi Jaap, Leuk van je te horen! Ik heb onlangs, je naamgenoot, Jaap Kwakman mogen interviewen. Hij deelt een hele mooie tip over barré akkoorden.Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/bezoek-aan-jaap-kwakman-3js/Ben benieuwd wat je ervan vindt. Gr, Koen

Jaap
Door

Jaap

op 20 Feb 2018

Superleuk filmpje en goede tip voor de barré. Hoge E blijft onmogelijk bij de A-akkoord barré’s met de ringvinger. Moet maar uitwijken naar de pink....

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Feb 2018

Geen dank Jaap :-) Gr, Koen

Cor Kos
Door

Cor Kos

op 06 Dec 2017

Hey Koen, het barré akkoord gaat heel langzaam vooruit. Oefenen, oefenen en oefenen en plots merk je vooruitgang en lukt het F akkoord. De volgende dag dan weer niet maar na verloop van tijd lukt het elke dag. Nog steeds niet "zo maar" maar wel steeds beter. Naast alle andere lesstof elke dag basiscursus les 12 helemaal doornemen en uiteindelijk merk je progressie. Een top gevoel. Voor iedereen die net zo tobt als ik: volhouden dus en het komt goed!! Groet, Cor

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 Feb 2018

Hoi Cor, Fijn dat je voortgang boekt, dat is ook wel de bedoeling he ;-)Onlangs heb ik Jaap Kwakman van de 3JS mogen interviewen. Hij is tevens mijn oud gitaarleraar. Hij heeft ook een hele goede tip over de barré akkoorden.Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/bezoek-aan-jaap-kwakman-3js/Gr, Koen

Marcel Krottje
Door

Marcel Krottje

op 26 Jun 2017

Hoi Koen sinds een aantal weken begeef ik mij in de wereld van de baré akkoorden. Geen makkelijke opgave kan er nog helemaal niks van de plastsing van de wijsvinger en de daarbij horende druk uitoefenen gaat lastig ik probeer dit iedere dag te oefenen en ik kom er wel. Duurt zijn tijd. Gelukkig genoeg andere stof om te oefenen. Keep on playing. Marcel

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 27 Jun 2017

Hoi Marcel, De wereld van de barré akkoorden is een uitdagende fase en zeker niet makkelijk. Blijf vooral veel herhalen en proberen. Laat je daarbij niet demotiveren door deze uitdaging... you can do it! TIP: plaats een video in de community om je vorderingen te delen en zo kan ik pas echt tips op je spel geven ;-) Gr, Koen

Martin
Door

Martin

op 03 Dec 2016

Hei Koen! Ook van mij hierbij een reactie op de Barré-akkoorden. Ik oefen met name de F en B akkoorden regelmatig. Soms klinkt het redelijk in één keer, maar meestal niet hoor?! Ik reken erop dat ik het, door regelmatig oefenen, wel onder de knie ga krijgen. Ik zie in veel songs toch het F-akkoord vaak voorkomen, dus uiteindelijk belangrijk om het te kunnen. De open akkoorden gaan goed en ik oefen momenteel op het wisselen met jouw cursus slagjes en ritme. Aanrader trouwens voor andere cursisten ook om daar halverwege de basiscursus al mee te beginnen. Het kan er gewoon naast en het "bijt" elkaar niet, dus DOEN!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Dec 2016

Hoi Martin, Barré akkoorden moeten echt slijten! En uiteraard zul je er mee door moeten gaan ;-)Met de slagjes & ritme cursus maak je idd grote "meters". Ik zou hem ook elke cursist aanraden! Gr, Koen

Ludo
Door

Ludo

op 22 Oct 2017

Welke is de slagje en ritmes cursus en hoeveel kost hij GRT.Ludo hoeveel cursussen heb je na de basis. ?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Oct 2017

Hoi Ludo, Ik heb diverse online cursussen. Hier vind je het overzicht: https://gitaarlesvankoen.nl/cursussen/Mocht je vragen hebben, dan weet je me te vinden ;-) Gr, Koen

Nynke Wijma
Door

Nynke Wijma

op 28 Nov 2016

Hoi Koen, Die barre akkoorden hoop ik ooit onder de knie te krijgen. Ik ben nog behoorlijk aan het worstelen met dat f-akkoord. Met name de B snaar klinkt eigenlijk nergens naar :-) Het bluesschema gaat daarentegen wel redelijk. Ik loop wel wat vertraging op door mijn vele migraineaanvallen (eigenlijk had ik vandaag aan les 12 moeten beginnen maar ben net met les 10 gestart) maar ga uiteraard vrolijk verder. En idd ook ik word weleens moedeloos van de barre akkoorden.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Dec 2016

Hoi Nynke, Balen van die migraine aanvallen... beterschap daarmee! Blijf niet te veel hangen in een bepaalde les, dit kan demotiveren.Al met al lees ik veel vordering en daar word ik vrolijk van ;-) Gr, Koen

Ans
Door

Ans

op 28 Nov 2016

Hoi Koen, De open akkoorden gaan goed en kan die ook al wel aardig goed pakken. Echter de barre akkoorden lukken me nog steeds niet. De wijsvinger alleen op alle snaren klinkt goed, maar dan een ring, middel of pink er bij, dat krijg ik niet voor elkaar. Ook de blues lukt nog niet. Het F akkoord gaat al redelijk goed. Ik blijf niet hangen in de lessen die me niet lukken, ga verder met de nieuwe lessen. Probeer iedere dag weer te herhalen. Dus Koen, eens moet het mij toch lukken, ondanks leeftijd en artrose aan de vingers. Ik doe iedere dag zo goed mogelijk mijn best.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Dec 2016

Hoi Ans, Fijn dat je niet blijft "hangen" maar doorgaat! Blijf herhalen en het komt helemaal goed... als het eenmaal lukt.. dan voel je jezelf een held :-)Heb je trouwens een Spaanse of western gitaar? Gr, Koen

Ans
Door

Ans

op 09 Dec 2016

Hoi Koen, Ik heb een Fender CD-60 Western gitaar.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 10 Dec 2016

Okidoki. Laat me over een week of 6 weten hoe het gaat. Gr, Koen

Ron van der Meer
Door

Ron van der Meer

op 25 Nov 2016

Dag Koen,De barré akkoorden gaan steeds beter. Op mijn Spaanse gitaar geen probleem, op de Western gitaar lukt het nu ook, maar wel goed de aandacht erbij houden. Voor mijzelf is het de truc de wijsvinger ruim over de hals te leggen en vervolgens met de duim aan de onderzijde en diezelfde wijsvinger goed druk te zetten. Krijg nog wel na te lang oefenen kramp in mijn vingers. Moet eerlijk zeggen, dat ik er niet in geloofde de barré akkoorden ooit onder de knie te krijgen, maar ineens lukt het. Nu nog combineren met overige akkoorden en in een liedje, zodat ook het overpakken beter gaat, wat dat is nog een puntje om te oefenen.groetjes, Ron

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Nov 2016

Hoi Ron, Te gek om te lezen dat je de barré akkoorden begint te beheersen. Als je die eenmaal kunt combineren met de andere akkoorden, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open! Gr, Koen

Hans kerkhof
Door

Hans kerkhof

op 05 Jul 2016

Hoi Koen, barre akkoorden gaan wel goed..maar het over pakken van akkoord naar barre gaat nog wat traag!! Maar vergeleken met 5 maanden geleden :-) ik blijf doorgaan en blijf bij ..weet niet wat beter is slag&ritme of tokkel cursus hierna! Gr hans

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 Jul 2016

Hoi Hans, Fijn te horen dat je vordering boekt YEAH! Ikzelf zou eerste instantie voor de slagjes & ritmecursus gaan. Deze sluit beter aan bij de basiscursus. Daarna kan de tokkelcursus alsnog.Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Ben Baelde
Door

Ben Baelde

op 13 Jun 2016

Hoi Koen, Het pakken van de barré's vanuit het E-akkoord gaan prima. Die vanuit het A-akkoord lukken ook wel, maar daar moet ik goed opletten dat ik geen snaren demp. Nu nog zorgen dat het overpakken soepeler gaat. Kortom, ik blijf oefenen! Groet, Ben

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Jun 2016

Hoi Ben, De barré's vanuit A kunnen inderdaad lastig zijn. Blijf ze herhalen en je zult merken dat je telkens kleine stapjes maakt. Gr, Koen

marcel ilands
Door

marcel ilands

op 11 Jun 2016

Tja die verdomde barré akkoorden, die gaan nog geen meter! Maar merk wel dat de kracht in mijn duimpees begint terug te komen (had de duim met Kerstmis ontwricht). Loop een beetje achter op de lessen maar blijf wel minstens 15 à 30 dagelijks oefenen. met de lessen. Heb er nog steeds plezier in en dat telt. Toffe cursus Koen

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Jun 2016

Hoi Marcel, Te gek dat de kracht in je duim terugkomt en dat je vooruitgang boekt. Voordat je het weet beheers je de barré gewoon goed. Enne inderdaad, plezier voor alles! Gr, Koen

Niels
Door

Niels

op 01 Jun 2016

Hey Koen,De barré akkoorden gaan gelukkig wel een stuk beter dan weken geleden, maar ze zijn nog steeds lastig. Het overpakken van F/B-akkoorden lukt inmiddels en het blues stukje ook. Eindelijk loon naar werken. Verder vroeg ik me nog af wat power chords precies zijn. Je vermeld ze in je tekst maar ik kan ze niet vinden!gr,Niels

Koen Snoek
Niels
Door

Niels

op 08 Jun 2016

Thanks Koen,Nu weet ik dat ook weer.Gr Niels

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 14 Jun 2016

Geen dank Niels :-)

Henri
Door

Henri

op 11 May 2016

Ja Gitaar mee :-) . Maar mijn lieve echtgenote vindt dat een beetje te veel in de caravan. Wat omvang betreft dan, maar ook geluid want dat hoor je een heel eind verder nog natuurlijk en niet iedereen vindt dat grappig. Ik had al gezocht naar een 6 snarige ukelele. Klein en toch lekker oefenen. Maar ik las ook dat je die niet echt in de gitaarstemming kunt krijgen. Doe je het wel dan gaan de snaren wat rammelen??? Dus nog niet gedaan. vr gr Henri

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 May 2016

Hoi Henri, Je zou een kunnen kijken naar de Yamaha gl1 guitallee. Dit is een compacte 6-snarige gitaar ukelele :-) Gr, Koen

Henri des Coeurs
Door

Henri des Coeurs

op 08 May 2016

Hai Koen. Nu les 18 basiscursus geopend, net terug van korte vakantie .Ik vertrouw er op dat het wel goed gaat komen met die barré akkoorden, al blijft het natuurlijk oefenen. Meestal klinkt het wel redelijk in de liedjes(vind ik dan). Ik probeer dan ook liedjes op te zoeken waar er in elk geval een paar in zitten, anders schiet het niet op natuurlijk . Maar...ik merk wel dat dit met tokkelen anders is Omdat je de snaren dan één voor één hoort zoals met Halleluja. Dan hoor je pas echt goed of je ze allemaal mooi hebt afgedekt. Daar ben ik dus nog druk mee bezig.Al met al nu genoeg oefenstof maar dat is wel lekker. Helaas voor de gitaar ben ik nu af en toe weg met de caravan, maar ach...haal ik wel weer in.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 09 May 2016

Hoi Henri, Ik lees voortgang, nice! Trouwens te gek dat je ook aangeeft dat je de uitdaging blijft aangaan... en liedjes met barré akkoorden niet uit de weg gaat, moet je ook niet doen hoor!Tokkelen is idd anders met barré akkoorden, dan ga je echt op "noot" niveau aan de slag en moet je ze wel beheersen.Geniet van de caravan enne... waarom neem je de gitaar niet gewoon mee? Gr, Koen

Leslie Oostveen
Door

Leslie Oostveen

op 05 May 2016

Dank Koen, voor je zorg! Ik had prive een wat turbulente tijd achter de rug en ga weer flink aan de bak. Net als bij andere muziek instrumenten weet ik dat de aanhouder wint en de barré akkoorden zijn indd een stevige horde om te nemen. Mijn grootste frustratie is met barré dat het vaak nog voor geen meter klinkt. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik me dan moet proberen te ontspannen. Dus het is ook nog heel erg mindfull en ZEN om te doen :-)! Hartelijke groet

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 09 May 2016

Hoi Leslie, Fijn dat het weer beter met je gaat! Je laatste regel geeft toch echt weer een hele nieuwe kijk op de barré akkoorden. Ze zijn gewoon mindful haha!Gr, Koen

Martin hollebrandse
Door

Martin hollebrandse

op 04 May 2016

Hoi Koen ,ik ben de laatste tijd vol overgave je nieuwe liedjes aan het leren ,dat gaat me redelijk goed af en krijg het elke keer voor elkaar voor de dag dat er een nieuwe komt,daardoor wat minder over gehad voor de barre akkoorden,ik moet ze heel vaak achter elkaar overpakken en dan als ik er helemaal inzit lukt het me wat meer vloeiend ,gaat me lukken .

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 09 May 2016

Hoi Martin, Leuk dat je vol overgave bezig bent :-) De barré akkoorden zijn voor de meeste mensen een aandachtspunt. Door ze te blijven spelen en meters te maken zal het vloeiend spelen ook van deze akkoorden vanzelfsprekender gaan. Trust me! Ga zo door. Gr, Koen

Patty
Door

Patty

op 01 May 2016

De F gaat ein de lijk een beetje....daarna ga ik eens verder met de volgende barre akkoorden...heel erg lastig. Maar het komt vast goed!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 03 May 2016

Hoi Patty, Goed om dat te lezen! De barré akkoorden zijn voor "iedere" gitarist een ding... Maar als je ze eenmaal beheerst gaat er een wereld voor je open.. Een skala van mogelijkheden zijn er ineens :-) De aanhouder wint... you rock! Gr, Koen

Robin van Hoorn
Door

Robin van Hoorn

op 30 Apr 2016

Hoi Koen, Bij mij gaan de barré akkoorden best goed. Er komt een goed rond geluid uit. Alleen het overpakken van bijvoorbeel F naar b gaat nog langzaam. -Robin

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 30 Apr 2016

Hoi Robin, Fijn te horen dat het allemaal goed gaat. Van F naar B kan inderdaad een uitdaging zijn. Tip: Het B-akkord zit ook op de 7e positie als je een barré vanuit de E positie vormt ;-) Gr, Koen

Richard van Hulst
Door

Richard van Hulst

op 29 Apr 2016

Hi Koen,Barre accoorden gaan steeds beter ze klinken niet altijd even zuiver maar het begin is er zeker Frustrerend is wel als ze onderdeel zijn van een liedje dat het teveel moeite kost ze goed te laten klinken terwijl ze over het algemeen als een los akkoord wel meestal goed klinken

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 30 Apr 2016

Hoi Richard, Fijn om te horen! Het is echt nog een kwestie van "meters" maken. Als tip wil ik je geven: speel het liedje in een trager tempo en zoek het tempo op waar je makkelijk het barré akkoord kunt overpakken en waar je lekker "door" kunt spelen. Ga vanuit daar aan je tempo werken. Dus blijf ervoor zorgen dat je liedjes herkenbaar voor een ander zijn (ook al speel je ze wat trager). Gr, Koen

Jan Kuipers
Door

Jan Kuipers

op 22 Apr 2016

Hoi Koen, Die barré akkoorden.... Het F akkoord gaat heel aardig, ben nu hard aan het oefenen met het B en Bm akkoord, maar dat is lastiger. Op zich gaat het aardig, maar als ik het combineer met een slagje met de rechterhand gaat het nog vaak mis. Dus erbij voortgang en met meters maken moet het gewoon een keer lukken. Gitaarspelen blijft trouwens een feestje, oefenen is echt geen straf, maar juist hartstikke leuk! Groet, Jan

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Apr 2016

Hoi Jan, Fijn te horen dat je je gitaarreis als een feestje blijft ervaren, dat moet ook! Meters maken is de enige oplossing met barré akkoorden leren spelen, als ik het zo lees.. zit dat met jou helemaal goed! :-) Gr, Koen

Ineke van Leeuwen
Door

Ineke van Leeuwen

op 29 Mar 2016

Hoi Koen, Het blijft een moeilijke positie, ben nu bij les 17 en pak toch telkens even terug. En zomaar opeens lukt dan het F barré akk. Vaak sla ik eerst alle snaren aan om te horen of de wijsvinger goed ligt en dan pak ik stuk voor stuk de andere 3 grepen erbij. Het is idd een kwestie van meters maken, denk ik. Groetjes, Ineke.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 02 Apr 2016

Hoi Ineke, Te gek dat het lukt en het is zeker meters maken... Je bent echt lekker bezig, ga zo door! Gr, Koen

Liever Anoniem
Door

Liever Anoniem

op 27 Mar 2016

Hoi Koen, Ik ben ga nu beginnen aan barre akkoorden oefenen. Ik doe het al een paar dagen, maar merk dat vooral de middelste snaren nergens naar klinken. Komt dat dan omdat ik nog te weinig spierkracht in die vinger heb, of misschien doordat ik mijn vinger verkeerd neerleg? En hoe kan je dit het beste oefenen?Alvast Bedankt!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 01 Apr 2016

Hoi daar, Hoe lang speel je al gitaar en kan je de open akkoorden wel spelen? Qua barré akkoorden, dit is echt een kwestie van "meters maken" dus veel herhalen. Een tip die ik je kan geven is om naast het 1 voor 1 nalopen van de snaren (wat je al doet), je wijsvinger een millimeter omhoog/omlaag verplaatsen en dus het drukpunt van je wijsvingers iets te verleggen. Dit kan soms "wonderen" verrichten. Daarna de klank weer per snaar nalopen.Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Liever Anoniem
Door

Liever Anoniem

op 16 Apr 2016

Hoi Koen! Bedankt voor je reactie! Ik speel al bijna 2 jaar gitaar, ik kan de open akkoorden al 1,5 jaar. Bedankt voor de tip

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 16 Apr 2016

Hoi, Geen enkele dank! Gr, Koen

Alex Esmeijer
Door

Alex Esmeijer

op 24 Feb 2016

Hey die Koen,Ik moet zeggen het woord barre akkoord komt makkelijker uit mijn mond dan uit mijn hand. Maar we gaan door, lukken zal het.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Feb 2016

Hoi Alex, Haha! Dit heeft iedere beginner :-) Uiteindelijk zal het ook jou gaan lukken! Gr, Koen

Trea
Door

Trea

op 08 Dec 2015

Soms klinken ze en soms helemaal niet. Ik ken er nog maar een paar. Het zal vast goedkomen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Feb 2016

Hoi Trea, Het komt zeker goed! Hoe gaan ze momenteel? Gr, Koen

Ida
Door

Ida

op 24 Sep 2015

Hoi Koen, Elke dag oefen ik met het F-barré akkoord en af en toe probeer ik dan langs de hals naar beneden de barré akkoorden te maken. Ik raak alleen wel gefrustreerd van de pijn in mn vingers daarbij. Er komt wel geluid uit maar meestal is er toch een snaar die gedempt blijft klinken. Ook al oefen ik elke dag ik heb nog steeds het idee dat het me nooit gaat lukken, maar ik blijf meters maken :p. Hopelijk kan ik ze binnenkort toch echt wel normaal spelen. En ja, je hebt de barré akkoorden wel echt nodig wil je veel verschillende nummers kunnen spelen. Ik blijf stug doorgaan en geniet van de lessen die goed gaan :) Groetjes, Ida

Jack
Door

Jack

op 23 Sep 2015

De barre akkoorden gaan niet echt. De ene x wel een beetje de andere helemaal niet. Het overpakken van de gewone akkoorden gaat echt steeds beter. En heb er steeds meer zin in om te spelen. Moet wel meer tijd nemen voor de barre akkoorden want dat doe ik te weinig

René
Door

René

op 11 Aug 2015

Hoi Koen! Ik heb na dik 10 jaar het gitaarspelen weer opgepakt door mijn oude en hele goedkope western een opknapbeurtje te geven. De schroefjes waar de snaarspanners mee vast zaten (of hoe je die ook noemt) klapte er uit, dus alles los gehaald, nieuwe en iets dikkere schroefjes erin gedraaid met lijm op de schroefverbindingen en een fijn setje hele dunne snaartjes gekocht. Ik maak graag muziek met Ableton en ik heb ook nog een elektrische gitaar waar ik in die 10 jaar soms wat dingetjes mee deed, geen progressie in het gitaarspel ofzo, het was niet meer dan een D, G, A, E, C, en een paar mineur en 7 varianten van dat, en met veel pijn een simpele F, zoals jij hem in een van je filmpjes als "tijdelijke" noemt. Nu heb ik dus mijn goedkope western (en dat ding speelt loei zwaar) naast de bank gezet en ik kan er niet meer vanaf blijven. Inmiddels speel ik nu al 3 maanden lang minstens twee uur per dag. Ik heb de gitaar op alle snaren één noot lager gestemd en een capo (potlood met een elastiekje) op de tweede fret gezet. Speelde dat kreng nét even wat lichter. Ik moest even de feeling terug krijgen van de akoestische gitaar maar dat ging best snel. Toen ik nog gitaarles had 10 jaar geleden ben ik gestopt bij de barré akkoorden, het leek mij onmogelijk. Zo demotiverend. En ineens, twee weken geleden, ik probeerde een F barré op de western gitaar en hij klonk! Doorgeschoven en daar was eindelijk ook een G barré. Ineens had ik het door. Ik dacht altijd dat je zo mega veel kracht in je wijsvinger nodig had om een barré akkoord te spelen maar niet dus! Ik zette gewoon mijn wijsvinger iets hoger op de fret en mijn duim iets lager achter de hals en dat was alles! Eindelijk gaan die vervloekte barré akkoorden goed. Uiteindelijk heb ik het geprobeerd zonder capo en de gitaar in de juiste stemming en zelfs dat lukt nu prima, wel hard werken maar het lukt. De juiste "greep" in één keer pakken is een andere kunst, maar dat duurt gewoon even voordat het in je systeem zit, dat gaat uiteindelijk vanzelf. Dus je hebt echt gelijk dat het een kwestie van oefenen is en je even het ei van Columbus moet ontdekken, maar het lukt, echt het lukt en elke gitarist MOET die barré akkoorden kunnen spelen. Je hoeft niet hard te knijpen, het doet ook geen pijn, speel gewoon met de positie van je wijsvinger. Iets hoger, iets lager en een beetje kantelen of niet, elke hand is anders dus zoek de beste positie voor jouw hand. En de positie van je duim achter de hals is ook héél belangrijk. Geen duim om de hals bij een barré, hou je duim in het midden of lager achter de hals en een klein beetje naar rechts.

Rink
Door

Rink

op 22 Apr 2015

Hoi Koen,Barré akkoorden vind ik gaaf klinken, maar wat een toestand om dat goed in de vingers te krijgen zeg! Ben ik al blij dat ik met mijn wijsvinger de eerste fret in kan drukken met een mooie toon, moet ik ook nog met mijn andere vingers het F akkoord maken en dat allemaal tegelijkertijd, zucht... Maar, we zullen doorgaan en heeeel soms klinkt er iets wat in de buurt komt.. Maar ik moet nog wel een paar weekjes oefenen voordat ik Jimmy Page kan nadoen ;-).

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 03 May 2015

Hoi Rink, Small steps, big difference. Trust me! Gr, Koen

Jasmijn
Door

Jasmijn

op 01 Apr 2015

Hoi Koen,Zoals bijna iedereen hier vind ik de barre akkoorden ook lastig. Ze gaan goed als ik ze gewoon rustig pak, maar als ik ze in een liedje spelen wil klinkt het niet. De B vind ik het lastigst. Maar we blijven doorgaan :)Groetjes Jasmijn

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Apr 2015

Hoi Jasmijn, Ze zijn inderdaad lastig, maar als je ze eenmaal beheerst dan voel je je top! Niet opgeven, ook jou gaat het lukken! Gr, Koen

Niels Roelen
Door

Niels Roelen

op 02 Mar 2015

Hey Koen,Zoals ik eerder al mailde valt het niet mee om die barré akkoorden snel te pakken. Heb je een tip of nog mooier een filmpje, een extra les waarin je hier laat zien hoe je makkelijk vanuit diverse akkoorden overpakt naar een F of een B? Zelf merk ik dat het lastiger is om eerst de barré te zetten en dan de rest van het akkoord.Groet, Niels

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 03 Mar 2015

Hoi Niels, Dank voor je reactie. Ik zet je suggestie even op de planning, en vind hem waardevol!Qua plaatsing.. toch eerst de wijsvinger en dan de rest. Het is een kwestie van meters maken. Gr, Koen

erwin
Door

erwin

op 12 Jan 2015

tsja dit is echt moeilijk het klinkt nooit maar ik blijf doorpakken iedereen moet hier doorheen dus ik blijf het maar oefenen en oefenen en .........................

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2015

Helemaal mee eens Erwin, maar het gaat ook jou lukken.

Remko van der Meer
Door

Remko van der Meer

op 08 Jan 2015

Hoi Koen,het gaat lekker met de lessen. (Bijna) elke dag oefenen en ik merk dat het steeds beter gaat, zeker wanneer je de voorgaande lessen blijft herhalen. Ik vind de manier van lesgeven erg prettig qua tempo en uitleg. De barré-akkoorden gaan ook goed. Ik heb mijn gitaar laten afstellen (de "actie"? van de hals was veel te hoog en daardoor kon ik de snaren niet goed genoeg indrukken op de fretten) en nu lukt het wel de barré-akkoorden vaak in één keer goed te pakken; ook die lastige B. Alleen snel overpakken in de liedjes blijft een uitdaging. Gewoon blijven oefenen!Groeten Remko

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2015

Hoi Remko, Goed van je te horen en zeker hoe je vordering gaat :-) Alles heeft zijn tijd nodig, zolang je maar merkt dat er voortgang blijft. Over een tijdje zal alles wat nu nog niet goed gaat ook goed gaan. Lekker doorgaan zo. Gr, Koen

Erwin
Door

Erwin

op 13 Nov 2014

Ik ben het ook eens met de opmerking dat het gebruiken van diverse lesmethoden door elkaar niet werkt. Kies er gewoon één en ga daarmee verder. Ook ik heb weleens gekeken op een andere site om te kijken hoe een liedje gespeeld wordt (Prayer in C bijvoorbeeld, of Smoke on the water) maar het wordt toch anders uitgelegd. Ik verwacht dat je dit soort YouTube materiaal (of sites die TABS aanbieden) prima kunt gebruiken als je de basis onder de knie hebt, maar die basis moet er eerst in ;-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2015

Eerst een juiste basis Erwin! Dat is het beste idd :-) Gr, Koen

Erwin
Door

Erwin

op 13 Nov 2014

Barré akkoorden zijn moeilijk, ik heb ze ook nog niet onder de knie. Maar als je meters maakt, dan gaat het uiteindelijk lukken. Overpakken gaat bij mij ook nog lang niet snel genoeg, maar je merkt toch dat het steeds soepeler gaat. Overigens sta ik helemaal achter het standpunt dat je de Barré akkoorden gewoon moet leren, het hoort gewoon bij gitaarspelen en ik vindt dat Koen dat goed geïntegreerd heeft in de cursus, al is het wel een lastig deel waar je een aantal weken zoet mee kunt zijn...

Urselien
Door

Urselien

op 30 Sep 2014

Hoi koen Jij zeg meters maken ,wat versta je daar onder .een kwartier per dag op 1akkoord of langer . Gr Urselien

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 30 Sep 2014

Hoi Urselien, Een kwartiertje per dag elke dag dat zijn meters maken :-) Gr, Koen

Ben
Door

Ben

op 30 Jun 2014

Beste Koen,Hallo Koen, Bedankt voor de goede adviezen, Momenteel studeer ik uit 4 lesmethoden op het zelfde nivaue maar verschillend van elkaar, om zo breed mogelijk inzichten te krijgen voor de electrische gitaar maar ook de akoestische gitaar, want dat vind ik een fantastisch instrument. Ook jouw lessen volg ik. Het is inderdaad heel moeilijk om de barre akkoorden acceptabel en accuraat te spelen. Het kost mij dan ook veel moeite, zoals de meesten. Ondanks de opleiding die ik heb gehad voor keyboards, orgel en klassiek en modern piano op het concervatorium heb ik net zoveel moeite als de anderen. Uiteraard als ik de noten zie, weet ik hoe het moet klinken, maar het blijft moeilijk. Ik heb geleerd om door te gaan!! Gr Ben

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 20 Jul 2014

Hoi Ben, Dank voor je bericht. 4 lesmethodes vind ik totaal niet goed. Elke leraar doet het op zijn / haar manier.Als ik van 4 leraren zou leren koken, dan zou ik gek worden.... Mijn advies: FOCUS, kies voor 1 leraar en ga daarvoor. Leer zijn methode kennen en ontwikkel je vanuit daar verder.In dit geval is "Less is More" zeker van toepassing!Dit is een goed bedoelt advies en niet om je af te vallen. Succes en houd me op de hoogte. Gr, KoenPS. dat je moet doorgaan ben ik zeker met je eens :-)

Auke de Witte
Door

Auke de Witte

op 04 Apr 2014

Hallo Koen,De barre akkoorden gaan wel goed, ik vindt alleen de akkoorden waar je de ringvinger over 3 snaren moet leggen erg lastig, blijkbaar toch niet een die soepele ringvinger.Groeten Auke de Witte

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Apr 2014

Beste Auke, Die zijn idd ook moeilijk. Je praat nu over de barré akkoorden vanuit het A-akkoord gevormd. Blijf dit oefenen en het zal beter gaan. Overweeg NOOIT om die ringvinger te gaan vervangen voor 3 losse vingers.Gr, Koen

antje
Door

antje

op 15 Nov 2013

Hoi Koen, Als ik éénmaal de vingers geplaatst heb, lukt het soms dat alle snaren goed klinken. Dit lukt tot nu toe maar één á twee keer, maar het is een begin. Gr. Antje

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 17 Nov 2013

Hoi Antje, Dit is zeker een begin. Vergeet niet dat iedereen hier last van heeft en doordat je meters maakt oftewel dit vaak oefent gaat het vanzelf beter.Trust me! gr, Koen

petra
Door

petra

op 08 Oct 2013

Hoi KoenBarre akkoorden zijn een uitdaging en zorgt voor nogal wat kramp in de vingers. Een fret afsluiten met een barre is het probleem niet, echter het vormen van een open akkoord daarbij zorgt voor problemen. Een leuke oefening om een beetje kracht in die hand te krijgen vind ik het intro van het lied stairway to heaven van Led Zeppelin, vooral door het fingerpicking patroon kun je dan horen of de snaren goed zijn ingedrukt. Ik kom erachter dat er een waarschijnlijkheid is dat Jimmy Page een betere gitarist is dan mij, die kan in ieder geval de hele song eruit persen zonder kramp in de hand. Voor het snel leren overnemen van akkoorden oefen ik Hey Joe van Jimmy hendrix, wat waarschijnlijk ook een betere gitarist was. Om het tokkelen te oefenen doe ik elke dag wel het intro van Nothing else matter van Metallica. Wat eerst hopeloos leek, gaat nu steeds beter, dit gecombineerd met jouw lessen zie ik voorzichtig vooruitgang, al blijft het moeizaam.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 10 Oct 2013

Hoi Petra, De barre akkoorden goed onder de knie krijgen vergt idd tijd van je, maar gelukkig zoals ik het nu lees is er vooruitgang en dat is top!Ga vooral zo door, forceer niet en ik weet zeker dat jij "Stairway to Heaven" op een gegeven moment kunt uitspelen! gr, Koen

Marc
Door

Marc

op 02 Aug 2013

Hoi Koen, Bij de eerste lessen kon het niet snel genoeg gaan en zat ik uit te kijken naar de volgende les. Nu loop ik flink wat lessen achter. Het duurt gewoon wat langer voor ik de accoorden in mijn vingers heb. Mijn handen zijn meer getraind op teamwork en hebben moeite met de brede spreiding die regelmatig nodig is. Overpakken gaat ook nog niet snel. (Gloria) Wel bemerk ik vooruitgang. Ineens pak je die G en F wel meteen goed en hoor je de melodie zoals het bedoeld is. Dus blijf ik braaf minstens een kwartier per dag oefenen. Het is leuk om te doen en ik zie het als opbouw van een solide basis.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 15 Aug 2013

Hoi Marc, Ga lekker zo door, jij komt er wel! gr, Koen

Leo Wubben
Door

Leo Wubben

op 21 Mar 2013

Nee Koen, De Barré akkoorden lukken voor geen meter. In het algemeen ervaar ik veel moeilijkheden bij het gitaar spelen. Het snel overpakken van de open akkoorden is voor mij een enorme uitdaging. Ik blijf oefenen maar heb nog veeeeele weken nodig. Groet, Leo

Koen
Door

Koen

op 23 Mar 2013

Hoi Leo, De barre fase is moeilijk en heeft zeker veel aandacht nodig. Ga er vooral mee door en na een aantal weken zal je zeker vooruitgang gaan boeken :-)Laat me weten wanneer dit moment voor jou is aangebroken. Succes! Gr, Koen

Leon Hendriks
Door

Leon Hendriks

op 22 Nov 2020

Hoi Koen, De barré akkoorden zijn nu ik in les 17 aangekomen ben nog steeds niet te doen! Ik ben blij dat ik in les 16 en 17 oefeningen kan doen die wel uitvoerbaar zijn, ook voor mijn motivatie! Ik stop nu liever mijn energie in het overpakken van de open akkoorden want door de frustraties met de barré akkoorden heb ik deze ook links laten liggen en dat vind ik wel jammer!Ook ben ik een iets makkelijke manier tegen gekomen om het F-Akkoord onder de knie te krijgen en wellicht is dit interessant voor veel meer beginners die hier heel veel moeite mee hebben. Hier is de link: https://www.justinguitar.com/guitar-lessons/the-f-chord-b2-901

Felipe Salve
Door

Felipe Salve

op 04 Dec 2020

Hoi Koen, na een paar maanden aangekomen bij les 18 en de barre akkoorden gaan redelijk. Grootste uitdaging is de snelheid van het overpakken. Wat mij helpt zijn het veel met nummers op internet meespelen. Merk dat het snel vooruit gaat ook al speel ik niet veel meer dan een kwartier gemiddeld per dag. De vingertoppen blijven zeer doen helaas....

KLaas
Door

KLaas

op 18 Dec 2020

Koen, hier heb ik echt iets aan, ga veel oefenen. Het klinkt al iets beter ,bedankt. gr Klaas.

Robert Gieling
Door

Robert Gieling

op 31 Dec 2020

Hoi Koen, hoe gaat het met jou? De afgelopen week wat meer tijd gehad om thuis de Barre-akkoorden en de majeur en mineurakkoorden te oefenen. De Barre-akkoorden gaan steeds beter al blijft het lastig om alle tonen open en zuiver te laten klinken maar ik merk dat het elke week stapje voor stapje beter gaat. En ook het systeem om vanuit bv de E of A-snaar alle Barre-akkoorden te zoeken en te spelen gaan steeds meer dagen. Dus we gaan lekker door. Een fijne jaarwisseling gewenst en een gezond en gelukkig 2021! Groet Robert Gieling

Ed Sligchers
Door

Ed Sligchers

op 12 Jan 2021

Hoi Koen, Na een aantal weken oefenen, begin ik het F-Barre akkoord nu langzaamaan onder de knie te krijgen. Mijn wijsvinger moet ik nog regelmatig \'herplaatsen\'. Een enkele keer staat of ligt ;-) hij gelijk goed. mvg Ed Sligchers

mat slots
Door

mat slots

op 05 Mar 2021

Hoi Koen F-Barre akkoord blijft voor mij erg moeilijk. het plaatsen gaat langzaam en het klink ook vaak niet zuiver. Probeer deze toch elke dag een paar keer te doen en maar hopen dat het tzt gaat lukken. Gr Mat

Anet Linschoten
Door

Anet Linschoten

op 07 Mar 2021

Hoi Koen, Ik zit nu in les 18. De barre akkoorden gaan wisselend. De barre akkoorden gebaseerd op het A akkoord gaan veel beter dan de barre akkoorden gebaseerd op het E akkoord. Ik vind het zelf ook makkelijker om twee vingers redelijk vlak op de hals te plaatsen dan een akkoord waar een wijsvinger plat staat en de andere vingers in stand van open akkoord. Het B akkoord gaat goed. Het B mineur akkoord gaat redelijk. Het F akkoord gaat slecht, heel af en toe krijg ik er een heldere klank uit. Groeten, Anet

ron van den berg
Door

ron van den berg

op 25 Mar 2021

Hoi Koen, Met de Barre akkoorden heb ik erg veel moeite. Ik blijven hangen in deze lessen waardoor in weken achter lig op het lesschema. jammer genoeg heeft deze extra tijd me voor het gevoel niet heel veel opgeleverd. heb me nu maar voorgenomen om na een week tot 10 dagen verder te gaan naar de volgende les. Groet, Ron

Jans Schuurman
Door

Jans Schuurman

op 20 Apr 2021

Hoi Koen, Vandaag kreeg ik alweer de mogelijkheid toegestuurd om de 11e les van de basiscursus in te zien. Hartelijk bedankt daarvoor! Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik, tot nu toe, bijna iedere dag wel even aan het oefenen ben. De gitaar voelt daardoor als iets wat bij me is gaan horen. Voor mij is het tempo van de cursus tot op heden heel fijn. De lessen worden heel duidelijk uitgelegd door jou! De oefeningen met de Barre akkoorden vind ik best lastig. Mijn linkerhand doet pijn van het kracht zetten. Vooral bij de (wijs)vinger doet het zeer. Soms begin ik er van te zweten! Het klinkt wel steeds iets beter, maar perfect is het zeker nog niet. De kunst is het, volgens mij om niet te snel alles onder de knie te willen hebben, maar om af en toe terug te kijken naar 0 en vooruit te denken naar 10 en ondanks de obstakels (zoals ook pijn) te genieten van de mooie geluiden! H. Groet, Jans

Peter Boone
Door

Peter Boone

op 28 Apr 2021

Goede reminder Koen over de barré akkoorden. Heb ze al een poosje niet meer gedaan. Met de extra slagjes cursus ben ik niet meer aan toegekomen. Zal er eens naar teruggaan. F akkoord gaat redelijk.

Jans Schuurman
Door

Jans Schuurman

op 08 Jun 2021

Hoi Koen, vandaag heb ik net de mogelijkheid van jou ontvangen om les 18 van de basiscursus te openen. Iedere week vind ik het weer leuk om iets nieuws te ontvangen. Op deze manier, iedere dag minimaal een kwartier spelen, kan ik het bijbenen. Het is mijn gewoonte om dagelijks de oefeningen te doen van de afgelopen 5 lessen. Wel zorg ik er voor dat ik in ieder geval alle dagen ook nog even oefen met Barré akkoorden, hetgeen daardoor steeds minder zwaar wordt. Wanneer ik moe ben, gaan ze meestal gepaard met wat zweetdruppeltjes. Al met al ben ik nog steeds heel blij met deze mogelijkheid om online, op mijn eigen tijd dus, deze mooie lessen te volgen!H. groet, Jans

Door

op 14 Jun 2021

Hoi Jans, Fijn te lezen dat je barré akkoorden stukje bij beetje weer beter gaan. Probeer ze te blijven herhalen en niet te ontwijken. Voordat je het weet komt die dag dat je ervaart van: he.... het lukt me! Gr, Koen

André Meijer
Door

André Meijer

op 27 Aug 2021

Hallo Koen, De Barré akkoorden gaan me steeds beter af, al moet ik wel letten dat de b snaar goed meeklinkt. Een kwartier per dag is voor mij wel tekort om het allemaal bij te benen maar ik blijf het super leuk vinden. Ook ben ik weer eens een aantal lessen terug gegaan en heb ervaren dat er inderdaad verbetering in zit als je de liedjes nu speelt.groet, André

Dirk De Vos
Door

Dirk De Vos

op 10 Feb 2022

Hallo Koen, Eerst en vooral wil ik zeggen dat het een heel fijne curcus is. Wat de barré akkoorden betreft dit is wel zeer moeilijk ik krijg er geen klank uit heb al 4 verschillende toestelletjes gekocht om mijn vingers te versterken maar voorlopig zonder resultaat maar we blijven het proberen groetjes Dirk

Jan
Door

Jan

op 10 Mar 2022

Hallo Koen,De Barré-akkoorden blijven een uitdaging. De kunst is, om álle snaren goed te laten klinken. Wat ik doe: Barré-akkoord pakken, aanslaan en dan per snaar nagaan of deze goed klinkt. Door dan je greep iets te verleggen, krijg je het uiteindelijk wel voor elkaar. En dan aanleren om mn je wijsvinger precies zo neer te leggen, eigenlijk automatisch. Het vraagt veel oefening, maar het gaat lukken. Inmiddels is de zijkant van mijn linker wijsvinger bedekt met een laagje eelt. Dat maakt het wel makkelijker. als er dan in een liedje Barré-grepen voorkomen en het klinkt goed bij het spelen, geeft dat wel voldoening. Op de een of andere manier klinken liedjes met een cism-akkoord erin vaak erg mooi. Dat motiveert dan weer om te blijven oefenen. Dank voor je lessen, uitleg en inspiratie telkens weer! Groeten, Jan

Monique
Door

Monique

op 26 Mar 2022

Hallo Koen De Barre- akkoord blijft een grote uitdaging voor mij. Iets voor een Bassiscursus? Ik heb daar mijn bedenkingen over! Ik blijf echter oefenen, maar raak nu wel achter op ‘schema’. Dat is niet erg, heb de tijd.

Willie Bekers
Door

Willie Bekers

op 04 Sep 2022

Hoi Koen. Op zich had ik niet veel pijn met de barre akkoorden. Maar wanneer ik bv het F akkoord in een liedje moet gebruiken. In Drops of Jupiter naar het F Akkoord gaan duurt veels te lang. Kortom, ik denk dat ik het nooit leer haha.

parastoe
Door

parastoe

op 16 Feb 2023

ik begin met alleen plaatsen van mij wijsvinger ik blijf oefenen mij wijsvinger moet meer kracht krijgen ik krijg wel pijn er aan

gerda karreman
Door

gerda karreman

op 17 Jun 2023

Ik blijf oefenen en oefenen, maar het lijkt wel of mijn vinger geen kracht genoeg heeft om alle snaren goed in te drukken. maar oefening baart kunst (hoop ik)! Waar ik ook wat meer baat bij heb is de gitaar op de linkerknie. Dat bevalt mij heel goed!!!

Nico van den Eijkel
Door

Nico van den Eijkel

op 24 Aug 2023

Hallo Koen Iedere dag speel ik gitaar en stap ik wekelijks over op een nieuwe les . Maar voor ik daarmee begin herhaal ik constant de vorige lessen . Barre akkoorden gaan steeds eenvoudiger, maar het is een kwestie van geduld en heel veel oefenen

Anton Nieuwenhuizen
Door

Anton Nieuwenhuizen

op 04 Apr 2024

De barré akkoorden op zich gaan, ondanks mijn beginnende artrose in beide handen, redelijk goed, maar het overpakken naar volgende akkoorden gaat zeer moeilijk. M'n handen doen steeds meer pijn. Deed ik af en toe twee weken over een les, is dat nu al 3...

Reactie plaatsen