Page content

Gitaar snaren

Gitaar snaren

Gitaar snaren zijn voor een gitarist het belangrijkste onderdeel van de gitaar. Zonder goede snaren kun je nog zo goed spelen, het klinkt niet mooi. Niets speelt zo fijn en klinkt zo mooi als een gitaar met ‘verse’ snaren. Daarom zullen professionele gitaristen altijd hun snaren vervangen voor een optreden.

Zit je er niet op te wachten om heel vaak je snaren te vervangen? Zorg er dan voor dat je ze goed onderhoudt. Tijdens het spelen zullen de gitaar snaren slijten, maar dat niet alleen. Via je vingers komt er vuil op de snaren terecht. Vochtige vingers kunnen er zelfs voor zorgen dat je snaren gaan roesten.

Hoe lang de gitaar snaren mee gaan is van vele factoren afhankelijk. De gebruikte stemtechniek, welke plectrum je gebruikt en de kwaliteit van je gitaar snaren zijn van grote invloed.
In dit artikel vertel ik je meer over gitaar snaren.

Hoeveel gitaar snaren zitten er op een gitaar?

De meeste gitaren hebben zes snaren. Dit geldt voor akoestische gitaren, zoals de western gitaar en de klassieke gitaar. Net als de meeste elektrische gitaren, die ook zes snaren hebben. Al deze gitaren gebruiken dezelfde stemming. Van laag naar hoog heten ze: E-A-D-G-B-E. Een makkelijk ezelsbruggetje hiervoor is “Een Aap Die Geen Bananen Eet.” Elke aap eet bananen, dus makkelijk te onthouden!

Als beginnend gitarist zul je starten met een gitaar met zes snaren. Later kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om een model te gaan bespelen met meer of minder snaren. Er zijn bijvoorbeeld ook akoestische gitaren met 12 snaren. Of maar 4, zoals een een basgitaar of een ukelele.

Ook elektrische gitaren hebben zich door de tijd doorontwikkeld. Naast de zes standaard gitaar snaren zijn er nog een paar lage tonen bij gekomen. Daardoor zie je nu ook elektrische gitaren met 7, 8 of zelfs 9 snaren.

Hoeveel gitaar snaren

Gitaar snaren materiaal

Als je naar je gitaar kijkt, zie je dikke en dunne gitaar snaren. De dikke gitaar snaren bevinden zich aan de bovenkant van de gitaar. Deze snaren geven een lage toon. Naar onderen toe worden de gitaar snaren steeds dunner. Deze snaren zullen steeds hogere tonen geven. De dikkere snaren zijn omringt met een laag draad van wit of zilverkleurig roestvrij staal, nikkel, nikkel-legering en verzilverd koper.

De meest gebruikte gitaar snaren zijn van staal of van nylon. Nylon snaren worden bij een klassieke of Spaanse gitaar gebruikt. Stalen snaren zie je terug op een Steelstring gitaar of Western gitaar en natuurlijk ook op een elektrische gitaar.

Dunlop gitaar snaren

Kwaliteit gitaar snaren

Snaren voor je gitaar koop je tegenwoordig al voor € 5,00, in elke muziekwinkel of online webshop. Vaak zijn ze van het merk Dunlop, D’addario of Martin.
Naarmate je langer gitaar speelt, ontwikkel je ook je eigen geluidseisen en klanksmaak. Je zult dan ook merken dat een setje snaren van bijvoorbeeld Elixir in aanschaf een stuk duurder is (€ 14,00). Maar los van dat het geluid gigantisch veel beter klinkt, gaan de snaren ook een stuk langer mee voordat ze slijten. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel gitaar je speelt.

Ik zou je adviseren te starten op de standaard snaren van Dunlop, D’addario of Martin. Naarmate je beter gitaar kunt spelen, kun je eens een setje Elixir aanschaffen. Je zult veel meer diepgang, toon en een heldere klank horen. Destijds was het voor mij een wereld van verschil en dat zal het voor jou ook zijn!

Elixir gitaar snaren

Dikte van gitaar snaren, welke maten zijn er?

Gitaar snaren worden op de verpakking aangeduid met een bepaalde dikte. De diktes van gitaar snaren worden onderverdeeld in:
• extra light (010)
• light (012)
• medium (013)
• heavy (014)

Kies je bijvoorbeeld een setje met 010-snaren, dan is de dunste snaar 0.010 inch dik. Dat betekent dat de snaar met de hoogste toon ongeveer een kwart millimeter dik is. Voor een akoestische gitaar worden vaak 012-snaren gebruikt.

Hoe lang gaan gitaar snaren mee?

Hoe lang de snaren van je gitaar mee gaan is afhankelijk van het gebruik. Als je veel speelt zullen de snaren sneller slijten en roestplekken vertonen, dan wanneer je weinig speelt. Als de snaren een doffere kleur krijgen en niet meer egaal aanvoelen, dan wordt het de hoogste tijd om je snaren te vervangen.

Ik zou sowieso als beginnende gitarist om het half jaar je gitaar snaren vervangen. Stel dat je tegen het half jaar aan zit en er breekt een snaar, dan is het natuurlijk raadzaam om niet alleen de gebroken snaar te vervangen, maar in 1 keer alle snaren. Uit ervaring weet ik dat als er 1 breekt er vaak na korte tijd nog 1 breekt. Gitaarakkoorden klinken beter met een nieuw setje snaren, dan met een set snaren waar duidelijk de roest aan hangt….

Gitaar snaren vervangen

Gitaar snaren vervangen

Zoals gezegd is het slim om regelmatig je gitaar snaren te vervangen. Maar hoe doe je dat? Als beginnend gitarist kan het best even een klusje zijn om alle snaren van je gitaar te vervangen. Hoe vaker je het doet, hoe handiger je wordt.

Speciaal voor jou heb ik een blog geschreven over het stap voor stap vervangen van je gitaar snaren. En om het extra makkelijk te maken heb ik er ook nog een video over opgenomen. Zo wordt het vervangen van je snaren wel heel eenvoudig: “Hoe vervang ik mijn gitaar snaren?”

Welke gitaar snaren gebruik jij?

Ik ben heel benieuwd welke gitaar snaren jij gebruikt. Welke merken heb je bijvoorbeeld goede of minder goede ervaringen mee en hoe vaak vervang jij je snaren? Laat hieronder een reactie achter, ik ben benieuwd. Heb je een vraag over de snaren van je gitaar? Stel hem gerust, ik help je graag.

Comment Section

29 reacties op “Gitaar snaren


Door 2noob2banoob op 26 februari 2013

Wat is het praktische verschil tussen light en heavy snaren? Ik kan me voorstellen dat heavy snaren langer meegaan omdat ze dikker zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat ze minder lang meegaan omdat je ze strakker moet spannen. Welk van deze effecten heeft de overhand? En is er nog een verschil in geluid?


Door nathan op 23 december 2015

Het verschil in light en heavy is in ieder geval de diktes maar de heavy-snaren gaan in principe niet langer mee. met heavy-snaren moet je meer kracht zetten om een akkoord neer te zetten en met light-snaren gaat dat heel licht. dan hoef je weinig tot geen kracht te zetten voor een akkoord


Door Milan op 20 oktober 2014

Ik heb gisteren mijn snaren vervangen met hulp van de video die Koen heeft gemaakt, ik heb meteen de hals met olie verzorgt.
De gitaar ziet er beter uit dan toen hij binnenkwam. Waarschijnlijk stond de gitaar al lang in een opslag te wachten op mij:) Nu is hij op en top!

Thanks voor duidelijke stappenplan en de video over snaren vervangen!


Door Antje Wietzes op 20 februari 2015

Ik heb tot nu toe alleen nog maar D’addario gebruikt, maar ik ben nu wel erg nieuwsgierig hoe die Elixer klinkt op mijn gitaar. Dus als ik de snaren weer moet vervangen, wordt het dus Elixer. Koen bedankt voor deze Tip.


Door Koen Snoek op 12 maart 2015

Hoi Antje,
Ik ben benieuwd hoe je de Elixir snaren gaat ervaren.
Deel dat vooral hier 🙂
Gr,
Koen


Door Antje Wietzes op 1 mei 2015

Heb in middels de Elixir light /.012-0.53, de 80/20 bronze met anti roest op mijn gitaar zitten. Het klinkt stukken beter, en de snaren voelen ook heel anders aan. Dus ik kan iedereen aanraden om deze snaren op de gitaar te zetten.Door Marc op 1 februari 2020

Speel al 30jaar metD’adrio snaren. Heb 1 keer elixer geprobeerd en na 2 optredens eraf gehaald. Blijkbaar is snaar merk een kwestie van smaak. Ik blijf bij d’adario voor mijn elektrische gitaren en thomastic voor mijn jazzgitaar


Door Koen Snoek op 2 februari 2020

He Marc,
Inderdaad over smaak valt te twisten 🙂
Doe je goed!
Gr,
Koen


Door Marcel op 13 februari 2020

Ik heb altijd thomastik 011 op mijn gibson es175d
Nou had ik laatst die met nikkel en ook nog eens extra light
Klinken mooi maar speelt slap
Nu maar weer es d addario chrome 011 besteld deze zijn niet goedkoop 22€
Bij musicstore de maar dit waren de eerste snaren ooit jaren geleden die er toen opzaten die sound was super en speelde goed


Door Koen Snoek op 15 februari 2020

Tof dat je zo nu en dan varieert met gitaarsnaren Marc.
Zo ervaar je inderdaad meerdere klanken, totdat je uiteindelijk de klank vind die bij “jouw sound” past.
Gr,
Koen


Door Nicole op 27 april 2020

Hoi Koen!
Ik heb de elixir snaren vorige week gekocht en ze klinken fantastisch! Echt een aanraadertje 🙂
Groetjes,
nicole


Door Koen Snoek op 29 april 2020

Hoi Nicole,
Leuk om te lezen! Elixir snaren zijn idd te gek!
Ik gebruik ze ook altijd. Iets duurder, maar waar voor je geld 😉
Gr,
Koen


Door henri op 27 augustus 2015

hoi koen ik heb een Leonardo classic guitar model no..ling-10
ik wil graag nieuwe snaren erop zetten die goed zijn en ook langer mee gaan en niet roesten, weet jij welke ik het beste kan bestellen ik ben een beginnend gitaar speler,maar ik vind kwaliteit belangrijk.
ps goedkoop is vaak duurkoop


Door joepie op 1 april 2016

heey, Koen ik had deze site ook gelezen voor mijn werkstuk ik had door jou site een goed cijfer!!! doeii!!


Door Koen Snoek op 1 april 2016

Wat superleuk om dat te lezen 🙂
Gr,
Koen

Ps. Speel je zelf ook gitaar?


Door Suzette op 25 oktober 2016

Hallo Koen,
Ik ga ervan uit dat je smaak ook meetelt… Ik vind de klank van mijn nieuwe elixer snaren vreselijk…. Ik ben niet bekend met de verschillende merken, en vraag mij af van wat voor merk het originele setje snaren op mijn gitaar waren. Washburn 125 ann. Het had een heel heldere klank. Heb jij enig idee? Lieve groet,


Door Koen Snoek op 25 oktober 2016

Hoi Suzette,
Iedereen heeft een andere smaak idd.
Het verbaast me dat je Elixir niet mooi vind klinken.

Het kan zijn dat de winkel waarbij je je gitaar hebt gekocht met een bepaald type gitaarsnaren werkt (bel ze bijv op). Of het kan zijn dat er bij de productpagina van de gitaar staat welk type snaren erbij zit.

Wee jij zo voldoende?
Gr,
Koen


Door marja op 15 november 2016

Hoi Koen.Ik heb mijn gitaar al zo lang dat ik niet eens meer goed weet of t n spaanse of akoestische is.De bovenste snaren zijn nylon de onderste 3 metaal.Ik herinner me dat t n spaanse is
Kan dat?


Door Koen Snoek op 25 november 2016

Hoi Marja,
Op een Spaanse gitaar zitten inderdaad nylon snaren.
Ook zijn de snaren bevestigt aan de klankkast met een soort van vlechtwerkje 😉
Gr,
Koen


Door Adse op 16 november 2016

Hoi koen.
Op mijn salvator cortez zaten savarez snaren. Hoe zij deze in vergelijking met elixir snaren qua klank en kwaliteit?
Gr.


Door Koen Snoek op 5 december 2016

Hoi Adse,
Persoonlijk vind ik Elixir snaren veel meer warmte hebben. Test ze gewoon uit en laat me weten wat jij beter vindt klinken. Oke?
Gr,
Koen


Door Richard op 31 januari 2017

Hoi wat een handige site is dit, dankjewel! Ik wil een nieuwe set elixer op mijn akoestische gitaar zetten, welke maat kunt u mij aanbevelen? Ik ben beginnend speler, akkoorde. Gaan al best aardig , alvast bedankt groetjes Richard


Door Koen Snoek op 21 februari 2017

Hoi Richard,
Dank je wel! Zelf gebruik ik nu nanoweb 0.11 – 0.52
Deze spelen heerlijk en de klank is top!
Gr,
Koen


Door Jan Schaaphok op 4 maart 2018

Ha die Koen,
Ben in het bezit van diverse lapsteel- Gitaren o.a. Framus-6-snarig.Vaak lees ik bijv. in de reacties snaren te gebruiken van 0.011# t/m 0.053#.Wat zijn de tussen liggende waarden der snaren per snaar De tuning van hoog naar laag is D►B►A►Fis►D►-C
Gaarne je reactie of formule om het juiste getal te berekenen die bij één der voornoemde snaren past

M.vr.gr.,
Jan


Door paul op 20 april 2018

Hey allemaal ik heb een andere set snaren gezet maar met een andere maat met gevolg dat de vijfde en de zesde snaar -de E en de A -dat ik de brug hoger heb moeten zetten omdat deze twee trilde op de brugjes van de fretten en heb precies minder geluid van deze snaren -kan dat kloppen,ik weet niet welke snaren ervoor dien op zaten ,heb ze pas gekocht.Grts


Door Koen Snoek op 8 mei 2018

Hoi Paul,
Vervelend dat je gitaar is gaan “kletteren”. Dit kan gebeuren en dan zal je zelf (of een gitaarspecialist) de gitaar opnieuw moeten afstellen.

Ik weet niet welke snaren er bij aanschaf op zaten. Dit zou je altijd nog kunnen navragen in de winkel waar je hem hebt gekocht.

Gr,
Koen


Door Peter op 30 januari 2019

Eindelijk een stuk informatie waar ik naar op zoek was. Gewoon simpel verwoorden en meteen neutraal advies. Dank je Koen, hier kan ik tenminste iets mee!!


Door Koen Snoek op 4 februari 2019

Hoi Peter,
Totaal geen dank!
Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen.
Gr,
Koen

Plaats een reactie


*