Power akkoorden

Wat zijn power akkoorden?

Power akkoorden zijn feitelijk barré akkoorden, die in een simpeler jasje zijn gestoken. Een barré akkoord wordt minimaal door 5 snaren gevormd. Een power akkoord bestaat uit maximaal 3 gitaar snaren en soms slechts 2. De overige snaren sla je niet aan tijdens het spelen, of je dempt ze. Power akkoorden zijn dus krachtig in gebruik en makkelijk te vormen.

Hoe vorm je power akkoorden?

Power akkoorden worden gevormd met de wijs-, ringvinger en pink. De wijsvinger staat vaak op de positie van de grondtoon (de toon, die bepaald welk akkoord het is). Hij vormt ook de meest lage toon van het akkoord.

Een power akkoord heeft een vaste vorm. Als voorbeeld het F5 power akkoord. Op de laagste snaar staat je wijsvinger (grijs) welke de grondtoon bepaald. Twee posities verder een snaar lager staat je ringvinger (rood). Je pink (geel) staat op dezelfde positie als de ringvinger, maar 1 snaar lager. Zie hieronder het "F5 power akkoord".In welke muziek komen veel power akkoorden voor?

Power akkoorden komen vaak voor in rock-, metal- en punkmuziek. Bands als Green Day, Nirvana, Rammstein en Linkin Park maken hier veel gebruik van. De akkoorden worden vaak op de 4 laagste snaren gespeeld (E-A-D-G). Je zult zelden een power akkoord treffen, waarin de B-snaar of de hoge E-snaar een rol spelen. Wellicht vraag je je af waarom ik daarnet 4 lage snaren heb vermeld, terwijl een power akkoord uit 3 snaren bestaat... heel simpel: of je creëert hem via de E-A-D snaren of je creëert hem via de A-D-G snaren. Omdat de akkoorden op de 4 laagste snaren worden gevormd, klinken ze vaak ook zwaarder.

Check hier een power akkoorden overzicht

Een powerakkoord bestaat dus uit een grondtoon, een kwint (do-re-mi-fa-so-la-si-do) en nog een grondtoon. Ze krijgen altijd het getal 5 als toevoeging (A5, B5, C5 etc.).

Zie hieronder een overzicht van de meest gebruikte power akkoorden.
Zowel gevormd vanuit de E-snaar of van de A-snaar.Ze missen de helderheid van de B-snaar en hoge E-snaar, maar dit is uiteraard de bedoeling. Power akkoorden worden vaak met een plectrum gespeeld, omdat je maar 3 snaren mag aanslaan. Het is een kwestie dat je je rechterhand-techniek goed op orde hebt! Rock on!

Gebruik jij al power akkoorden? 
Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.
Marcel
Door

Marcel

op 02 Jul 2017

Thx Koen duidelijke uitleg, lijkt me leuk om dit eens onder de loep te nemen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 03 Jul 2017

Geen dank Marcel :-) Gr, Koen

Lisette Meijers
Door

Lisette Meijers

op 17 Jun 2017

Dank voor deze fijne informatie!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 17 Jun 2017

Hoi Lisette, Geen dank! Ik doe er mijn best voor :-) Gr, Koen

manuel
Door

manuel

op 22 Feb 2014

Beste Koen, Eerst en vooral mijn felicitaties voor uw mooie site! Maar....eigenlijk ben ik op zoek naar een duidelijke versie (tabs en/of barré akk), van Blauw van The Scene. Heb al veel sites bezocht, maar nog geen duidelijke gevonden. Kunt u me helpen aub? Alvast bedankt! Groeten, Manuel

Patrick
Door

Patrick

op 08 Feb 2024

Als je power akkoorden wil vervangen door volle akkoorden gebruik je dan de mineurakkoorden?

Reactie plaatsen