Welke gitaar snaren heb je nodig?

Gitaar snaren zijn voor een gitarist het belangrijkste onderdeel van de gitaar. Zonder goede snaren kun je nog zo goed spelen, het klinkt niet mooi. Niets speelt zo fijn en klinkt zo mooi als een gitaar met ‘verse’ snaren. Daarom zullen professionele gitaristen altijd hun snaren vervangen voor een optreden. Zit je er niet op te wachten om heel vaak je snaren te vervangen? Zorg er dan voor dat je ze goed onderhoudt. Tijdens het spelen zullen de gitaar snaren slijten, maar dat niet alleen. Via je vingers komt er vuil op de snaren terecht. Vochtige vingers kunnen er zelfs voor zorgen dat je snaren gaan roesten. Hoe lang de gitaar snaren mee gaan is van vele factoren afhankelijk. De gebruikte stemtechniek, welke plectrum je gebruikt en de kwaliteit van je gitaar snaren zijn van grote invloed. In dit artikel vertel ik je meer over gitaar snaren.

Hoeveel gitaar snaren zitten er op een standaard gitaar?

De meeste gitaren hebben zes snaren. Dit geldt voor akoestische gitaren, zoals de western gitaar en de klassieke gitaar. Net als de meeste elektrische gitaren, die ook zes snaren hebben. Al deze gitaren gebruiken dezelfde stemming. Van laag naar hoog heten ze: E-A-D-G-B-E. Een makkelijk ezelsbruggetje hiervoor is “Een Aap Die Geen Bananen Eet.” Elke aap eet bananen, dus makkelijk te onthouden!
 • Een basgitaar heeft standaard 4 snaren, echter soms ook 5 snaren.
 • Een akoestische gitaar kan ook 7 snaren hebben, vaak is deze extra snaar een B-snaar.
 • Een elektrische gitaar kan zelfs 7, 8 of zelfs 9 snaren hebben.
 • Een ukelele heeft 4 snaren.
 • Er zijn ook 12-snarige akoestische- en elektrische gitaren.

Als beginnend gitarist zul je starten met een gitaar met zes snaren. Later kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om een model te gaan bespelen met meer of minder snaren.

Hoeveel gitaar snaren

Welk type gitaar snaren zijn er?

Als je naar je gitaar kijkt, zie je dikke en dunnere gitaar snaren. De dikke gitaar snaren bevinden zich aan de bovenkant van de gitaar. Deze snaren geven een lage toon. Naar onderen toe worden de gitaar snaren steeds dunner. Deze snaren zullen steeds hogere tonen geven. De dikkere snaren zijn omringt met een laag draad van wit of zilverkleurig roestvrij staal, nikkel, nikkel-legering en verzilverd koper. De meest gebruikte gitaar snaren zijn van staal of van nylon. Nylon snaren worden bij een klassieke of Spaanse gitaar gebruikt. Stalen snaren zie je terug op een Steelstring gitaar, een western gitaar en natuurlijk ook op een elektrische gitaar.

Dunlop gitaar snaren

Welke kwaliteit gitaar snaren zijn er?

Snaren voor je gitaar koop je tegenwoordig al voor € 5,00 in elke muziekwinkel of online webshop. Vaak zijn ze van het merk Dunlop, D'Addario of Martin. Naarmate je langer gitaar speelt, ontwikkel je ook je eigen geluidseisen en klanksmaak. Je zult dan ook merken dat een setje snaren van bijvoorbeeld Elixir in aanschaf een stuk duurder is (€ 15,00). Maar los van de prijs klinkt het geluid gigantisch veel beter en gaan de snaren ook een stuk langer mee voordat ze slijten. Ik zou je adviseren te starten op de standaard snaren van Dunlop, D'Addario of Martin. Naarmate je beter gitaar kunt spelen, kun je eens een setje Elixir aanschaffen. Je zult veel meer diepgang, toon en een heldere klank horen. Destijds was het voor mij een wereld van verschil en dat zal het voor jou ook zijn!
Elixir gitaar snaren

Dikte van gitaar snaren, welke maten zijn er?

Gitaar snaren worden op de verpakking aangeduid met een bepaalde dikte. De diktes van gitaar snaren worden onderverdeeld in:

 • extra light (.010)
 • custom light (.011)
 • light (.012)
 • medium (.013)
 • heavy (.014)
Kies je bijvoorbeeld een setje met .010-snaren, dan is de dunste snaar 0.010 mm dik. Dat betekent dat de snaar met de hoogste toon ongeveer een kwart millimeter dik is. Voor een akoestische gitaar worden vaak .012-snaren gebruikt.

De gitaar snaren winkel

Snaren voor de akoestische western gitaar

Op de akoestische western gitaar zitten stalen snaren. Hieronder tref je twee linkjes van gitaar snaren van 0.11-0.52 mm dikte en de 0.12-0.53 mm dikte. Elixir gebruik ikzelf als duurdere variant, D'Addario is de goedkopere.

Snaren voor de klassieke / Spaanse gitaar

Op de klassieke / Spaanse gitaar zitten nylon snaren. Hieronder tref je een linkje van een selectie van nylon snaren.

Snaren voor de elektrische gitaar

Op een elektrische gitaar zitten stalen snaren. Zelf speel ik altijd of .010 of .011 mm dikte. Zie hieronder van beide een selectie van het merk D'Addario.

Hoe lang gaan gitaar snaren mee?

Hoe lang de snaren van je gitaar mee gaan is afhankelijk van het gebruik. Als je regelmatig speelt zullen de snaren sneller slijten en roestplekken vertonen, dan wanneer je minder speelt. Als de snaren een doffere kleur krijgen en niet meer egaal aanvoelen, dan wordt het de hoogste tijd om je snaren te vervangen. Ik zou sowieso als beginnende gitarist om het half jaar je gitaar snaren vervangen.

Let op:

 1. Zelf vervang ik mijn gitaar snaren om de 3 maanden.
 2. Ik adviseer je om altijd een extra setje gitaar snaren in bezit te hebben. Je breekt namelijk altijd een snaar op een onhandig moment.

Stel dat je tegen het half jaar aan zit en er breekt een snaar, dan is het natuurlijk raadzaam om niet alleen de gebroken snaar te vervangen, maar direct alle snaren. Uit ervaring weet ik dat als er één breekt er vaak na korte tijd nog één breekt. Gitaarakkoorden klinken beter met een nieuw setje snaren, dan met een set snaren waar duidelijk de roest op zit...

Gitaar snaren vervangen

Hoe vervang je gitaar snaren?

Zoals gezegd is het slim om regelmatig je gitaar snaren te vervangen. Maar hoe doe je dat? Als beginnend gitarist kan het best even een heel karwei zijn om alle snaren van je gitaar te vervangen. Hoe vaker je het echter doet, hoe handiger je hierin wordt. Speciaal voor jou heb ik een blog geschreven over het stap-voor-stap vervangen van je gitaar snaren. En om het extra makkelijk te maken heb ik er ook nog een video van opgenomen. Zo wordt het vervangen van je snaren wel heel eenvoudig: “Hoe vervang ik mijn gitaar snaren?”

Welke gitaar snaren gebruik jij?

Ik ben heel benieuwd welke gitaar snaren jij gebruikt. Welke merken heb je bijvoorbeeld goede of minder goede ervaringen mee en hoe vaak vervang jij je snaren? Laat hieronder een reactie achter, want ik ben benieuwd. Heb je een vraag over de snaren van je gitaar? Stel hem gerust, ik help je graag!

Tip: test ook soms een andere snaardikte of ander merk gitaar snaren!
Dick
Door

Dick

op 06 May 2021

Je schrijft \'dunste snaar 0.010 mm dik\' Dat zou wel heel erg dun zijn. Het moet 0.010 inch zijn. 0.25 mm ongeveer.

Jon
Door

Jon

op 27 May 2021

Kun je snaren 010 zo vervangen voor 011.El gitaar met fl rose.

Door

op 30 May 2021

Hoi Jon, In principe kan dat gewoon hoor. De spanning en speelervaring zal dan wel iets anders zijn. Gr, Koen

Edwin v+
Door

Edwin v+

op 07 Mar 2024

0.01 inch is geen 0.01 mm Koen, wel ongeveer 0.25 mm. Kies je bijvoorbeeld een setje met .010-snaren, dan is de dunste snaar 0.010 mm dik.

Reactie plaatsen