Start met jouw gitaardroom en volg de 7 daagse cursus inclusief een uitgebreid gitaarakkoordenboek!
Gitaarles proefcursusGratis Toegang

Page content

Hoe vervang ik mijn gitaar snaren?

article content

Hoe vervang ik mijn gitaar snaren?

Gitaar snaren vervangen…..op elke gitaar zitten gitaar snaren. Na verloop van tijd moeten de gitaar snaren vervangen worden. Naast het vervangen van je snaren, laat ik je zien welke benodigdheden ik daarvoor gebruik en waar je op moet letten.

Ook leg ik je uit hoe ik mijn gitaar onderhoud en schoonmaak. Als je snaren er toch al af zijn is het een goed moment om direct je gitaar schoon te maken. Ik heb hierover een zeer interessante video gemaakt. 

Gitaar snaren vervangen in het kort:

  • Maak de gitaar snaren los bij de stemschroeven en knoop ze alle 6 aan elkaar vast
  • Doe exact hetzelfde bij de andere kant van de snaar (dus de snaren bevestigt bij je klankkast)
  •  Verwijder de snaren en maak je gitaar schoon
  • Plaats de nieuwe snaren van lage E snaar naar hoge E snaar, dus E, A, D, G, B, E
  • Bevestig elke snaar eerst aan het bevestigingspunt op je klankkast, daarna aan je stemschroef
  • Knip voor bevestiging aan de stemschroef een stukje overbodige snaar af (zie video)
  • U bent klaar om te rocken! 🙂

Hoe vervang ik mijn gitaar snaren?

Veel gitaar stemmen!

Nadat je gitaar snaren vervangen zijn merk je al snel dat je veel zult gitaar stemmen. Dit komt omdat de gitaar snaren nog aan hun nieuwe spanning moeten wennen (de rek moet er als het ware uit). Een goede tip: rek elke snaar op 3 delen van de snaar wat op. Hierdoor is die rek er sneller uit!

Om je gitaar makkelijk te stemmen kan je gebruik maken van de online gitaar stemmer hier rechts van mijn site.

Laat mij hieronder weten of het je is gelukt!
Indien je nog een tip nog hebt, vraag het me dan.

Comment Section

11 reacties op “Hoe vervang ik mijn gitaar snaren?


Door Jan Weert op 2 september 2012

hallo
is net gebeurt vorige week


Door Ida op 26 april 2013

Hallo Koen

dank je wel voor de demonstratie, ik vind snaren verwisselen zo griezelig – ooit meegemaakt dat er een knapte- dat er gewoonweg niet meer aan begin, maar het werd toch eens tijd vond ik.
Wat ik nodig had, heb ik geleerd, nl dat je bij het bevestigen van de snaar aan het knopje, het uiteinde kort moet houden, dat wist ik niet en daarom ging het fout.
Maar: ik heb eens gelezen dat je de snaren niet allemaal tegelijk moet verwisselen omdat er dan plotsklaps geen druk meer staat op de hals en als je ze er tegelijk weer op zet krijg je in een keer meteen teveel kracht. Dat leek mij plausibel. Ik wil dus een snaar per dag doen. Hoe denk jij daar over?
Ida


Door Antje Wietzes op 19 februari 2015

Duidelijke video, heb nu al een paar keer de snaren vervangen van mijn
western gitaar, en laatst van mijn Spaanse gitaar.
Bij de Spaanse gitaar kreeg ik de snaren maar niet op spanning.
Nu kwam ik er achter dat de schroefjes van de stemschroeven wat los zaten,
waardoor de stemschroeven niet bleven zitten.
Kan het kloppen dat bij nylon snaren het langer duurt voordat ze op spanning blijven.


Door Koen Snoek op 12 maart 2015

Nieuwe snaren ontstemmen in het begin altijd wat vaker. Daarnaast is het afhankelijk van de kwaliteit van een gitaar. Slechte stemmechanieken dragen hier ook niet aan bij.


Door Trea op 9 januari 2016

Het was ene grote drama! Details staan op FB. Maar hoeveel omwentelingen hebben jouw snaren per stemmechaniek? Uiteindelijk heb ik bij bepaalde snaren toch naar mijn idee een omwenteling teveel, namelijk vijf. Het is bij de dikke snaren niet erg prettig wanneer er toch nog wat rek in blijkt te zitten. Afijn, 1 setje in de prullenbak en 1 setje waarvan ik bij voorbaat al niet tevreden over was, op mijn gitaar. Next time hopelijk meer succes!


Door Alex Esmeijer op 20 januari 2016

Gezien het groot aantal bezitters van een electrische gitaar, misschien een idee om daar ook een instructiefilmpje voor te maken.


Door Alex Esmeijer op 20 januari 2016

Top instructie Koen. Heb de snaren vervangen door de Elixir Nanoweb .12-.053. Schoonmaken was het langste werk. Denk dat deze gitaar al even in het magazijn had gelegen, het was pikzwart wat van de Fingerboard afkwam. Gelijk in de was gezet en nu weer lekker vies spelen.


Door Nick op 9 februari 2017

Goede en duidelijke video! dankjewel


Door Koen Snoek op 21 februari 2017

Hoi Nick,
Geen dank en leuk om van je te horen!
Gr,
Koen


Door Dora op 7 december 2017

duidelijk !!!


Plaats een reactie


*