Gitaar onderhoud stappenplan
04 april 2014 
2 min. leestijd

Gitaar onderhoud stappenplan

Gitaar onderhoud is erg belangrijk wil je nog jaren kunnen genieten van je gitaar. Alleen een stofdoek doet in dat geval echt veel te kort. Ook ben je niet klaar met alleen je gitaar snaren te vervangen. Je denkt misschien dat dit je bergen geld gaat kosten, maar dat valt wel mee. Ontdek snel welke stappen je moet maken om je gitaar in perfecte conditie te houden.

Mijn ideaalbeeld

Ik adviseer elke gitarist om minimaal 4 keer per jaar je gitaar snaren te vervangen (ongeacht de kwaliteit van de snaren). Dit wordt natuurlijk anders als je professioneel speelt. In de tijd dat ik professioneel op het podium stond verwisselde ik per optreden mijn snaren. Dit doen de meeste profs trouwens. Maar voor de hobby gitarist of de gitarist die niet (veel) optreed is 1 keer per kwartaal zeker nodig. Uiteraard mag je het vaker doen, maar dit is dan weer de gitarist met een kritisch oor. Want geloof me…. na 3 maanden klinken je snaren echt niet meer zoals ze op de eerste dag klonken.

Waarom is gitaar onderhoud essentieel?

De beste tijd om je “overige” gitaar onderhoud te plegen is als je je gitaar snaren vervangt. De snaren zijn dan helemaal van je gitaar verwijdert, waardoor je overal goed bij kunt komen. Als je gitaar speelt word je klankkast vies, er komt stof rond je stemschroeven en je vingers laten zweetzuren op fretboard en hals achter. Zelfs als je je gitaar niet bespeelt en hem in de gitaarstandaard laat vangt hij nog stof. Als je je gitaar nooit onderhoud en er wel op speelt kan het zijn dat het hout van je gitaar wordt aangetast. Kortom: gitaar onderhoud is essentieel!

Het stappenplan voor goed gitaar onderhoud

Hieronder vind je het stappenplan om je gitaar in goede conditie te houden. De grondige schoonmaak doe je tijdens het vervangen van je snaren.

 • Vervang je snaren per kwartaal
 • Dunlop 6501 gitaar reiniging kit
  De 6501 is bedoeld om de body mee schoon te maken, dit is wel alleen voor de gelakte delen van de gitaar bestemd. Dit moet dus niet op onafgewerkt hout toegepast worden.
 • Dunlop 6502 Fingerboard Care Kit onderhoudsset voor gitaar-toets
  De 6502 is bestemd voor de gitaar hals en toets. Het hout van de gitaartoets is meestal onbewerkt (niet gelakt). Indien je de toets nooit behandelt kan dit resulteren in uitdroging van het hout waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan. Vergeet niet de brug van de gitaar mee te nemen, deze is ook onbewerkt en dus niet gelakt.
 • Planet Waves XLR8 String Lubricant & Cleaner
  Planet Waves XLR8 is een snel en eenvoudig te gebruiken smeermiddel en cleaner voor snaren. Het verwijdert frictie zodat u weer sneller kunt spelen. Op hetzelfde moment worden tevens de snaren gereinigd, voor een langere levensduur en een verse heldere toon.

Jouw minimale uitrusting

Je minimale onderhoudsset ziet er zo uit:

 • Een extra setje gitaar snaren (indien er 1 breekt in binnen het kwartaal)
 • Een gitaar winder (makkelijk om je stemschroeven snel mee aan te draaien om zo de nieuwe snaren op spanning te krijgen. Door de inkeping kan je er ook makkelijk de pinnen uit de brug mee opheffen)
 • Wat extra plectrums (het liefst enkele diktes, zodat je kunt kijken waarmee je het lekkerst speelt)
 • Je gitaar onderhoudsset zoals hierboven beschreven.
 • Een gitaar capo voor de vele mooie capo liedjes

Ja maar…

 • Voor welke type gitaar geld welk onderhoudsproduct?
  In principe voor alle gitaren (elektrische, Spaanse en western gitaren).
 • Ik heb een goedkope gitaar, is het dan raadzaam om deze te onderhouden?
  Voor gitaren onder de e75,= adviseer ik om deze schoonmaakproducten te gebruiken

Mocht je nog vragen hebben stel deze dan hieronder.

Stel dat je  achterstallig gitaar onderhoud concludeert, druk dan op de stappenplan linkjes. Deze brengen je direct naar het juiste product.

Take care, zowel je gitaar als jijzelf 😉

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Fabiënne
Door

Fabiënne

op 06 Apr 2014

Bedankt voor de tips Koen. Ik heb namelijk ontdekt dat ik mijn gitaar zwaar heb verwaarloost. Zitten al wat krassen in de snaren zijn aldus jouw bericht nodig aan vervanging toe. Heb dus nog wat te doen;-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 07 Apr 2014

Hoi Fabiënne, Ik zou je gitaar zeker goed onderhouden. Als je dit niet doet zal je echt merken dat de kwaliteit achteruit zal gaan en dan is zonde. Gr, Koen

Milan
Door

Milan

op 20 Oct 2014

Hallo allemaal!Ik meteen bij de aanschaf van mijn gitaar de benodigdheden voor het gitaaronderhoud gekocht! Ik vind het heel belangrijk dat de gitaar er verzorgt uitziet! Ik heb gisteren mijn snaren vervangen met hulp van de video die Koen heeft gemaakt, ik heb meteen de hals met olie verzorgt. De gitaar ziet er beter uit dan toen hij binnenkwam. Waarschijnlijk stond de gitaar al lang in een opslag te wachten op mij:) Nu is hij op en top!Thanks voor duidelijke stappenplan en de video over snaren vervangen!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 21 Oct 2014

Hoi Milan, Geen dank! Een gitaar moet je net zoals jezelf, een auto, je huis etc. blijven onderhouden. Doe je dit niet... dan gaat dit ten koste van de kwaliteit!Gr, Koen

Schoonmaakbedrijf Amsterdam
Door

Schoonmaakbedrijf Amsterdam

op 23 Oct 2014

Goed om te lezen hoe ik mijn gitaren het beste kan schoonmaken!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 24 Oct 2014

Haha! Gezien je gebruikersnaam "Schoonmaakbedrijf Amsterdam" zul je daar vast wel wat middeltjes voor hebben :-)Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 18 Feb 2015

Als je gitaar in contact is geweest met de zee lucht, is het dan ook verstandig om je gitaar te reinigen?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Mar 2015

Hoi Antje, Het is sowieso handig zo nu en dan je gitaar te reinigen. Zeelucht / zout "kan" invloed hebben op je gitaar. Dagelijks of eens in de zoveel tijd op het strand zijn is een hele andere insteek.Gr, Koen

Anne
Door

Anne

op 21 Jun 2015

Hallo Koen,Ik vroeg me af hoe je het best stof uit de klankkast kunt verwijderen. Bij de tips over het schoonmaken van een akoestische gitaar lees ik daar niks over, ook niet elders op het internet.Complimenten voor je website! Mvg, Anne

Dirk de Groot
Door

Dirk de Groot

op 24 Feb 2016

Hallo Koen, Ik heb nieuwe snaren op mijn Spaanse gitaar gezet , maar bij het spannen draaid de schroef voor de eerste E snaar wel erg zwaar , en krijg hem bijna niet op de juiste spanning. Kan ik wat vet of olie gebruiken om het tandwieltje te smeren?Groetjes , Dirk.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Feb 2016

Hoi Dirk, Dit kan je zeker doen. Doe dit wel voorzichtig. Gr, Koen

Jan
Door

Jan

op 21 Mar 2016

Hi Koen. Mijn Ibanez is gevallen en heeft drie flinke putten bovenzijde klankkast. Is dit te repareren. Een put us tamelijk diep maar niet door. Baal hier stevig van de gitaar is 8 jaar en oogt als nieuw. Nu niet meer helaas.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 22 Mar 2016

Hoi Jan, Ai... dat is balen idd! Ik had destijds net een nieuwe Paul Reed Smith gitaar en de kop raakte de massieve microfoon van de zanger tijdens een optreden. Dat was een zeer groot auw moment :-(Als ik jou was zou ik even naar de dichtstbijzijnde muziekwinkels gaan, het laten zien, een prijsopgave laten doen en tevens laten beoordelen wat de voordelen zijn van het repareren van je gitaar.Vergeet niet dat het nooit meer zo mooi wordt als voor de val en dat een gitaar een gebruikersvoorwerp is waar je op den duur gewoon een kras op krijgt. Hoe rot dat ook is.Elke gitaar heeft op die manier wel weer zijn eigen verhaal... Houd me op de hoogte! Gr, Koen

Barry Meijer
Door

Barry Meijer

op 21 Dec 2016

Hey Koen, wat super al deze tips! Ik heb 1 snaar die ratelt op sommige fretten. Betekend dit een kromme hals of is er iets aan de brug wat ik moet vernieuwen? Het gaat om een akoestische gitaar.

Koen Snoek
Danny
Door

Danny

op 28 Jun 2017

Bedankt voor de vele tips, ik heb nog een vraagje. Weet je of er een groot verschil is tussen deze 2 reinigingsmiddelen Dunlop 6502 Guitar Fingerboard Kit en Dunlop Fretboard 65 Ultimate Lemon Oil Bedankt, Danny

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Jul 2017

Hoi Danny, Geen dank! De 6502 Fingerboard Care Kit is een completere schoonmaakset. Gr, Koen

Evalien
Door

Evalien

op 25 Jun 2020

Handig artikel dit. Scheelt weer een hoop zoekwerk. :)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 01 Jul 2020

He Evalien, Ik wil het inderdaad iedereen zo makkelijk mogelijk maken :-) Gr, Koen

Jolanda Vermaat
Door

Jolanda Vermaat

op 20 Jan 2021

Hoi Koen Dank voor de vele Info. Moet ik echt 24 tot 48 uur wachten met spelen als ik de snaren vervangen heb? Ik heb een akoestische gitaar Wil zo graag spelen 😁😁

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Jan 2021

Hoi Jolanda, Je hoeft niet al die uren te wachten. Alleen in de uren zal je gitaar sneller vals klinken. Dus je zult vaker moeten stemmen. Gr, Koen

Marion
Door

Marion

op 13 Oct 2022

Hoi Koen, bedankt voor de mail met de herinnering om de snaren te vervangen én verzorgingsproducten te gaan gebruiken! Perfecte timing en fijne uitleg! Groetjes, Marion.

Door

op 15 Oct 2022

He Marion, Geen dank! En fijn dat die op het juiste moment kwam. Maak muziek! Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?