Capo voor gitaar

Welke capo voor gitaar heb je nodig?

Een capo voor gitaar, ook wel capodastro genoemd, is een klemstuk die je op de hals van je gitaar kunt plaatsen. Door de capo te plaatsen verhoog je feitelijk de klank van je snaren. Als je zonder capo en je snaren aanslaat, dan heb je van boven naar beneden de volgende tonen: E-A-D-G-B-E. Als je de capo bijvoorbeeld over het eerste vakje op de hals van je gitaar plaatst, dan klinken de snaren 1 interval / halve toon hoger, oftewel F-Bes-Es-Gis-C-F. Elke interval is een halve toon.

Er zijn 3 verschillende soorten capo's

Allereerst zal ik de 3 verschillende soorten capo's uitleggen. Het is belangrijk om een capo te kiezen die bij jouw type gitaar past. Een capo voor een elektrisch gitaar is anders dan een voor een akoestische western gitaar of een Spaanse klassieke gitaar. Dit komt doordat de verschillende gitaren een andere halsdikte hebben.

Optie 1 - capo met een riempje

De goedkoopste capo is er 1 met een verstelbaar riempje. Ik heb deze vroeger ooit eens gehad, maar ik raad hem je persoonlijk af. Los van dat het bevestigen wat trager gaat dan een capo met een schakelaar vind ik dat deze variant ook niet altijd de optimale spanning geeft voor een goed geluid. Dit type koop je voor € 6,00 in de winkel.

capo voor gitaar

Optie 2 - capo met een draaischroefje

Een capo met een draaischroef is van metaal en een stuk steviger dan optie 1. Het is een goede capo voor gitaar, maar optie 3 is in mijn ogen de beste! Deze capo koop je voor € 15,00 in de winkel.


capo voor gitaar

Optie 3 - capo met een klem

Is een stevige capo van metaal. Het grote voordeel van deze capo is dat hij klembaar is zonder dat je hem moet aanspannen of moet aandraaien. Het is letterlijk plug and play, oftewel: als je weet op welk vakje hij moet dan heb je hem er binnen 2 seconden op. Ook fijn aan deze capo is dat je hem kunt klemmen aan de kop van de gitaar. Zo heb je hem altijd bij je! Deze koop je vanaf € 20,00 in de winkel.


capo voor gitaar

Wat is het nut van een capo voor gitaar?

Een capo voor gitaar kan voor verschillende zaken gebruikt worden. Het kan voor de kleine kids gebruikt worden die moeite hebben met barré akkoorden. Maak hier geen "misbruik" van, want de barré akkoorden moeten we uiteindelijk allemaal zonder hulpmiddelen kunnen spelen 🙂. Maar stel je nu eens voor dat je een gaaf nummer hebt geschreven of die ene cover met je bandje wilt spelen, maar dat het nummer in een te lage toonsoort voor de zanger(es) is geschreven en dat juist daardoor het nummer niet gespeeld kan worden... Juist dan is de capo de ideale oplossing en kan het nummer alsnog gespeeld worden en heeft de zanger(es) geen problemen met de toonhoogte. En de te spelen gitaarakkoorden blijven hetzelfde.


Het gebruik van een capo en akkoorden

Hier nog even twee voorbeelden als je een capo inzet. Zoals je weet kan je een liedje in toon veranderen, maar wat je ook kunt doen is hetzelfde akkoord op een andere manier pakken middels de capo.

Voorbeeld 1 - een liedje in een andere toonsoort spelen

Stel nu dat het akkoordenschema D - E - A is en je doet de capo op vakje twee. Je weet inmiddels dat elk vakje een halve toon is, dus vakje 2 is dan 1 hele toon hoger ten opzichte van het origineel.
  • De D is dan een E-akkoord
  • De E is dan een Fis-akkoord
  • De A is dan een B-akkoord
Speel maar eens een normaal open E-akkoord en een D-akkoord met de capo in het tweede vakje. Het is beide een E-akkoord, alleen is de klank iets anders.

Voorbeeld 2 - een liedje in dezelfde toonsoort spelen op een andere plek op de hals

Stel nu dat je datzelfde akkoordenschema hebt, de capo wederom in het tweede vakje en dezelfde akkoorden wilt spelen. Hoe vorm je die dan?
  • De D pak je dan als C-akkoord
  • De E pak je dan als D-akkoord
  • De A pak je dan als G-akkoord

Conclusie

Ik zou persoonlijk voor een capo met klem gaan (optie 3). Een capo mag niet ontbreken als gitaar accessoire. Sterker nog... Je hebt hem nodig, want hij wordt veel gebruik in de hedendaagse liedjes! Belangrijk om dus een capo altijd bij je gitaar te hebben.

Mocht je nog vragen hebben over een capo, laat het me hieronder weten.
Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 20 Feb 2015

Mijn voorkeur gaat ook naar optie 3. Makkelijk te verplaatsen van de ene fret naar de andere.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Mar 2015

Dat is idd ook wel de meest makkelijke. Voor dat kleine beetje meer (qua geld), krijg je veel meer gebruiksgenot.

Reactie plaatsen