Wat is een gitaarversterker en welke past bij jou?

Een gitaarversterker is een apparaat die de klanken van jouw elektrische- of semi-akoestische gitaar versterkt. Het bestaat uit elektronica met draaiknoppen, schakelaars en een of meerdere speakers, waar het geluid uiteindelijk uit vandaan komt.

Welke type gitaarversterkers zijn er zoal?

Er bestaan buizenversterkers, transistorversterkers en digitale versterkers. Ook zijn er losse amps (vaak een top genoemd) en losse speakerkasten met 1 of meerdere speakers erin. Er bestaan ook specifieke akoestische gitaarversterkers. Daarnaast heb je eindversterkers en gitaar voorversterkers.
In dit artikel beperk ik mij tot twee type versterkers een combo gitaarversterker en een top & speakerkast (stack).
  • Slash (de gitarist van o.a. Guns ’n Roses) speelt doorgaans op een Marshall top en een 4x12 inch speakerkast van Marshall.
  • John Mayer, speelt doorgaans op Fender combo versterkers.
Het staat je uiteraard vrij om een top van merk A te combineren met een speakerkast van merk B.

Welke opties zijn er op een gitaarversterker?

Sommige gitaarversterkers hebben meerdere kanalen. Mijn top (buizenversterker) heeft 3 kanalen, één clean kanaal, één crunch kanaal en één lead kanaal. Deze kan ik schakelen via een bijhorend voetpedaal. Tevens kan ik daarmee ook het reverb effect in mijn versterker aan- en uitschakelen.

Ik kan per kanaal, de gain, treble, mid, bass, volume en reverb instellen. Zeer handig voor het podiumwerk. Achter op mijn versterker heb ik een effect loop, waarmee ik stompboxen of een (19 inch) multi-effect in de mix van mijn versterker geluid kan mengen. Ook heb ik midi mogelijkheden en de mogelijkheid om meerdere speakers aan te sluiten. Deze laatste optie heb ik echter nooit gebruikt.

Het is wel tof om 2 speakerkasten te hebben, (als dat in je budget past), maar dan kan je een stereogeluid realiseren. Dan plaats je één speaker links en de andere rechts in de zaal. Als je dan een delay, flanger of ander effect gebruikt, klinkt dit heel breed en vol in de zaal.

Welke gitaarversterker past bij jou?

Goed om te bedenken van te voren of je de versterker voor thuisgebruik, of voor optredens of in een oefenstudio  wilt gaan gebruiken. Ga je de versterker gebruiken voor je akoestische- of elektrisch gitaar?

Alleen voor thuisgebruik

Als je een versterker niet gaat gebruiken voor een bandje en/of op een podium, dan is een kleine combo versterker, van 30 watt meer dan zat. Wil je ervaring opdoen met effecten, kies dan een combo versterker met wat digitale effecten aan boord. Wat ook leuk is (maar geen must) als er een amp-modeling functie aanwezig is. Hiermee kan je digitaal verschillende versterkers nabootsen. Ik zou in alle gevallen altijd voor een versterker kiezen met minimaal 2 kanalen. Er zijn ook versterkers met hoofdtelefoon aansluiting, bluetooth mogelijkheden en MP3 aansluiting. Wil je wel met je favoriete bands op gitaar meespelen, maar geen last met de buren krijgen, dan is dit een goede oplossing.

Klik hier voor een selectie van betaalbare combo versterkers voor thuis.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar merken als Marshall, Boss, Orange en Fender.

Ook voor in de oefenstudio/ op het podium

Ben je toch van plan in de toekomst in een bandje te gaan spelen, dan heb je meer dan 30 watt nodig. Why? Die drummer... Drummers maken veel decibel en daar komt met een 30 watt versterker niet over heen. Denk voor de aanschaf na over:
  • Heb je een effecten loop nodig?
  • Denk je gebruik te gaan maken van multi-effect of stompboxen?
  • Wil je een combo versterker of een stack (top + speakerkast)?
  • Heb je misschien nog een 3e kanaal nodig?
  • Wie zijn je gitaarhelden en op welke gitaarversterkers spelen zij?
  • Wat voor type muziek wil je gaan maken met je eventuele bandje?


Voor rockmuziek zou ik altijd kiezen voor merken als Marshall, Bogner, Boss, Blackstar en Orange
Voor funk/ popmuziek zou ik denken aan Fender, Hughes & Kettner, Yamaha, Roland en Vox.

Klik hier voor een selectie van gitaarversterkers welke podiumwaardig zijn.

Wat ik altijd het mooist vond in het begin?

Zelf vond ik vroeger een stack het mooist. Ik begon met een kleine 1 kanaals gitaarversterker van Novanex. Volgens mij geen 30 watt, want ik heb hem opgeblazen toen ik eens samen met een drummer speelde. Daarna heb ik een 2x12 Marshall Valvestate versterker gehad (als ik mij goed herinner een 8280). In de tijd toen ik in een coverband speelde had ik een 3-kanaals Marshall top (buizenversterker) met een 4x12 speaker cabinet, net zoals Slash!

Omdat die combinatie wel heel erg zwaar was, moest ik veel sjouwen. Daarnaast klonk de buizenversterker pas echt lekker als hij wat harder stond. Voor thuisgebruik dus helemaal niets!

Mijn huidige professionele versterker is nog steeds dezelfde top van Marshall en een 2x12 inch speakerkast van Bogner. Ik heb ook nog een kleine thuisversterker van het merk Bugema. Mogelijk dat ik in de toekomst de Marshall en Bogner ga inruilen voor een goede combo versterker met 2 kanalen.

Om te starten adviseer ik je een kleine combo versterker met 2 kanalen te kopen.
Qua merken zou mijn voorkeur dan uitgaan naar Fender, Marshall, Blackstar of Orange.

Mocht je vragen of hulp nodig hebben, mail me dan op info@gitaarlesvankoen.nl

Welke gitaarversterker heb jij?
karel
Door

karel

op 09 Feb 2023

gitaarversterker fender de luxe reverb fender stratocaster effectenbak

Door

op 18 Feb 2023

Klinkt goed Karel! Wat voor een effecten zitten er in je bak? #nieuwsgierig. Gr, Koen

Reactie plaatsen