Metronoom (online)

Wat is een metronoom?

Een metronoom is een hulpmiddel voor ritme aanduiding. In plaats van dat je zelf het ritme met bijvoorbeeld je voet aangeeft, doet het metronoom het voor je met een door jou aangegeven snelheid (BPM). Het belangrijkste van de metronoom is dat het jou een constant tempo geeft, wat natuurlijk zeer belangrijk in elk muziekstuk is. Kenmerkend aan de meeste metronomen is dat de 1e tel van bijvoorbeeld een vierkwartsmaat harder klinkt dan de overige maten. Zo heb je altijd een focuspunt voor als je tijdens je gitaarspel uit de maat gaat en wilt herstellen. Raadzaam is om een metronoom vanaf het begin goed en serieus te gebruiken!

Wat is een goed metronoom?

Vroeger was een metronoom in de vorm van een wijzer die van links naar rechts ging (zie foto bovenaan). Tegenwoordig zijn er kleinere en handzame varianten. Ikzelf raad altijd beginnende gitaristen aan om een stemapparaat inclusief metronoom te kiezen. Een goed voorbeeld hiervan is de BOSS TU-30. De kosten van dit apparaat bedraagt ongeveer € 20,00 in de muziekwinkel. Het voordeel van de combi is alles in één. Je hebt dus niet "en" een los stemapparaat "en" een los metronoom.

Is er ook een online metronoom?

Mocht je nog géén metronoom hebben, dan kan je ook zo lang gebruik maken van deze online metronoom. Het grote voordeel is dat de metronoom gratis te gebruiken is. Het nadeel is dat je hem niet tot elke gewenste snelheid kan instellen. Daarnaast heb je altijd internet nodig om er gebruik van te kunnen maken. 

Wat is BPM?

BPM staat voor Beats Per Minute oftewel het aantal piepjes per minuut. Op elk metronoom staat deze term geschreven. Ook zie je de BPM vaak bovenaan in de tablatuur van een uitgewerkt gitaarlied staan. Als je dit getal vervolgens instelt op jouw metronoom dan heb je het juiste tempo voor het desbetreffende gitaarlied ingesteld. Altijd handig!

Wanneer moet je de metronoom gebruiken?

Wil je gitaar in het ritme en in de maat kunnen spelen, dan adviseer ik je de metronoom al vanaf de start van jouw gitaarreis te gaan gebruiken. Het klikje kan best irritant zijn, maar geloof me, je wordt er zo'n betere gitarist van!

Ook tijdens opnames in de studio van bijvoorbeeld een audiotrack wordt er altijd gebruik gemaakt van een metronoom. Tijdens een live optreden is het vaak de drummer die een professioneel metronoom naast zijn hihat heeft staan met de daarin voorgeprogrammeerde BPM's. Dit wordt ook wel spelen met een clicktrack genoemd. Het grote voordeel is dat de band altijd strak speelt (uiteraard moeten de muzikanten wel ritmegevoel hebben). Het nadeel is dat een band nietkan afwijken van het liedje... dus als het publiek uitbundig is en er een goede "vibe" ontstaat, dan kan er geen onverwachtse break in het liedje gemaakt worden... de clicktrack klikt namelijk constant door :-)

BPM zelf bepalen

Dit kan als je niet met een band optreed en voor jezelf speelt. Dan is een "bij benadering" snelheid helemaal oke! Wil je wel het exacte BPM tempo weten dan heb je daar 2 dingen voor nodig:
  • Een goed ritme gevoel Als jij niet constant tikt zal de waarde telkens afwijken...
  • Een tap tempo programma Dit is een programma waarmee jij een constant tempo kan tikken. Als je constant tikt zal het programma zelf een BPM waarde geven. Als je bijvoorbeeld in de app store zoekt op BPM vind je wel een gratis app met een Tap tempo knop aan boord!

Tot slot:
Neem de metronoom dus serieus, je zult er echt beter van worden en je raakt er niet getikt van 😉
John64
Door

John64

op 11 May 2012

Hoi Koen, Is dit misschien ook iets ? http://www.guitar-tube.com/metronome.html Vooral metronome4 is een leuk alternatief. Verder leuk om je lessen te volgen. mvg John

Koen
Door

Koen

op 13 May 2012

Beste John, Dank voor je compliment! Ook dank voor je tip, ziet er goed uit. Gr, Koen

Reactie plaatsen