Gitaarstandaard

Welke gitaarstandaard heb ik nodig?

Een gitaarstandaard laat jouw gitaar schitteren in je huiskamer. Je gitaar staat veiliger in een standaard en daarnaast pak je je gitaar sneller. Als je je gitaar met de gitaarkop tegen de muur zet is het risico van omvallen zeer groot, met als gevolg gitaarschade en krassen.

Naast het gebruikelijke onderhoud van je gitaar is bescherming in de vorm van een standaard, beugel of gitaarkoffer ook essentieel. Zo behoud je gitaar de beste status en de mooiste klank.

Waarom is een gitaarstandaard belangrijk?

Ikzelf vind het altijd belangrijk om één gitaar in je huiskamer te hebben. Niet alleen vind ik het mooi staan, maar vind het ook belangrijk dat je hem snel kunt pakken wanneer je wilt spelen of wanneer je muziekinspiratie hebt. Heel veel beginnende gitaristen bezuinigen op een gitaarstandaard, omdat ze in het begin al redelijk veel kosten hebben of ze laten hem zelfs in hun gitaarhoes in de kamer staan. Mijn inziens is dit echt een zonde! Een gitaar moet kunnen ademen en daarnaast mag je gitaar gezien worden. Wees trots op je gitaar... ik ben erg trots op die van mij!

Welke verschillende soorten gitaarstandaards zijn er?

Er zijn een aantal verschillende gitaarstandaards en hieronder neem ik er vier met je door! Kies de standaard die bij jou past.

1. De akoestische gitaarstandaard

Vroeger had ik een gitaarstandaard voor mijn akoestische gitaar welke uit 3 delen ijzer bestond met wat rubber op de stukken waar de gitaar op leunde. Ik vond hem foeilelijk en de uitvoering was ook wat simpeltjes. Tegenwoordig bestaan de standaards uit twee of soms slechts uit één deel. Alles is inklapbaar tot het minimale, echt handig en strak! Een degelijke gitaarstandaard heb je al voor ongeveer € 12,50. De standaard die uit één deel bestaat is iets duurder, maar ik zweer erbij! Less is more, in dit geval het aantal onderdelen en niet de prijs. Let er bij een standaard op dat de beugel waar de akoestische gitaar op leunt, diep genoeg is. En dat je dus niet per ongeluk een standaard besteld voor een elektrische gitaar.

Klik hier voor een selectie van een akoestische gitaarstandaard voor één gitaar.

akoestische gitaarstandaard

2. De elektrische gitaarstandaard

Voor de elektrische gitaarstandaard geld in principe hetzelfde als voor de akoestische. Geef altijd aan of je een standaard voor een elektrische of akoestische gitaar wilt gebruiken. Voor de elektrische gitaar is de beugel aan de onderkant, waar de klankkast van je gitaar in rust, kleiner dan bij een akoestische gitaar. Dit is vrij logisch, omdat een elektrische gitaar dunner is en géén holle klankkast heeft. De prijs is ongeveer hetzelfde als bij een akoestische gitaar. Er zijn trouwens ook gitaarstandaards die voor zowel elektrische- als akoestische gitaren geschikt zijn. Zelf gaat mijn voorkeur hier niet naar uit.

Klik hier voor een selectie van een akoestische gitaarstandaard voor één gitaar.

3. De muurbeugel

Voor mensen die liever niets op de grond hebben staan, of kleine kinderen hebben die sloop-gevaarlijk zijn, bestaat er nog een andere optie, namelijk een muurbeugel. Ik heb er onlangs ook weer drie gekocht.

Tip: Als je bijvoorbeeld drie muurbeugels wilt ophangen, monteer die dan op een mooie plank. Die plank bevestig je dan met twee schroeven aan de muur.

De gitaarbeugel die ik persoonlijk erg prettig vind is de beugel van Hercules. Deze heeft namelijk een automatisch sluitingssysteem als je de gitaar ophangt. Als je de gitaar weer optilt gaat het systeem weer open. Veiligheid voor alles! Een degelijke beugel heb je al vanaf € 16,00.

Klik hier voor een selectie muurbeugels voor elektrische- en akoestische gitaar.


4. De podium standaard

Als je optreed kun je allemaal losse standaards voor je gitaren neerzetten, maar je kunt ook een podium standaard neerzetten. Ook als je meerdere gitaren hebt, maar niet optreed is deze standaard voor thuisgebruik een goede optie. Deze is stevig en er kunnen meerdere gitaren op. Er zijn gitaarstandaards verkrijgbaar voor 3-, 5- of zelfs 7 gitaren. Het grote voordeel is dat je maar één standaard hebt en kunt als je klaar bent met optreden ook geen onderdelen van de diverse losse standaards kan vergeten mee te nemen. Een podium standaard heb je vanaf € 30,00. Uiteraard zijn er duurdere te koop, maar dan heb je het over prijs/kwaliteitsverhouding. Zelf heb ik tijdens optredens altijd gebruik gemaakt van een podium standaard.

Klik hier voor een selectie podium standaards.

podium gitaarstandaard

Muurbeugel of gitaarstandaard?

Vroeger zou ik gezegd hebben een gitaarstandaard, maar inmiddels vind ik de muurbeugels dus ook te gek. Uiteraard heb en gebruik ik beide varianten. Als je voor een muurbeugel kiest, zorg dan voor een goede bevestiging aan de muur. Laat je informeren over de juiste pluggen bij holle wanden voor een zekere bevestiging. Als je voor een gitaarstandaard kiest, kies er dan een die uit slechts één deel bestaat, en makkelijk is op te bergen en om mee te nemen.

Bezuinig niet op een praktische goede gitaarstandaard. Deze zorgt ervoor dat je gitaar stevig staat en niet kan omvallen. Een gitaar is en blijft een instrument, maar wel eentje die gezien mag worden en waar je gerust mee mag pronken!

Vragen? Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.
Wim
Door

Wim

op 02 Feb 2023

Welke gitaar standaard kan ik het beste aanschaffen voor mijn Yamaha SLG 200 S ?? Ik dacht zelf voldoende te hebben aan een: Millenium Stand f. E- or Acoustic Guitar of Millenium GS-2001 A Ben benieuwd naar jullie mening

Door

op 18 Feb 2023

He Wim, Een iets verlaat antwoord... De Yamaha Silent is te gek! Ik zou (voor de zekerheid) even de winkel bellen om te vragen welke standaard, in dit geval, het beste is. Geef je gitaar in ieder geval een prominente plek in je woonkamer, dat verdiend die! Gr, Koen

Reactie plaatsen