Page content

Elektrische gitaar

De elektrische gitaar komt vanuit de jaren 30. De 1e elektrische gitaar is gemaakt door George Beauchamp. Hij maakte een Rickerbacker. Dit is vandaag de dag nog steeds een populair merk. Een bekende gitarist die destijds op Rickerbacker speelde was George Harrison van de legendarische band The Beatles.

Een elektrische gitaar is te herkennen aan zijn dunne massieve body. Er zit niet zoals een akoestische gitaar een holling in. Hierdoor kan de elektrische gitaar ook alleen versterkt tot een goed volume komen.

De elementen, die zich onder de snaren op de body van de elektrische gitaar bevinden, zorgen ervoor dat de trilling van de snaren omgezet wordt tot het geluid wat uit de versterker komt.

Bij welke soort muziek een elektrische gitaar gebruikt wordt:

De elektrische gitaar werd destijds veel bij Rock ’n Roll en Blues muziek gebruikt .
Vandaag de dag wordt de elektrische gitaar veel ingezet. Denk hierbij aan Hardrock, Ska, Punk, Pop, Rock etc.

Tevens wordt het versterkte geluid vaak beinvloed door effecten (ook wel FX genoemd).

Bekende merken

De 2 bekendste gitaarmerken zijn toch wel Fender en Gibson.

-Fender

Leo Fender, oprichter van Fender, begon ooit als versterker bouwer. In 1953 maakte hij zijn 1e succesvolle gitaar namelijk de Fender Stratocaster. Samen met de Fender Telecaster zijn dit de bekendste 2 gitaren van Fender.

-Gibson

Orville H. Gibson, oprichter van Gibson, begon ooit als schoenmaker. Door zijn passie voor houtbewerking en muziek begon hij met de bouw van onder andere gitaren. In 1952 kwam de 1e Gibson Les Paul op de markt. Grote gitaristen als Slash spelen vandaag de dag op de populaire Gibson Les Paul standaard.
Andere populaire elektrisch gitaarmerken zijn: Paul Reed Smith (PRS), Ibanez, MusicMan, Jackson, Rickenbacker, Gretch, Blade, Godin, Hohner, Warwick, Yamaha, Van der Haar en natuurlijk Epiphone en Squire.

Van der Haar is in dit rijtje de enige Nederlandse gitaarbouwer, met een te gekke sound!

Versterkers

Versterkers, ook wel amps genoemd, zorgen dat de elektrische gitaar versterkt wordt. De drie meest bekende merken zijn Marshall, Fender en VOX.
Marshall is in 1962 opgericht door Jim Marshall.  De eerste versterkers waren buizenversterkers. Deze werd o.a. door Eric Clapton, Jimmy Hendrix en The Who gebruikt.  Marshall versterkers waren de eerste met een nieuw overstuurt geluid.

Fenders bekendste versterker is de Twin Reverb en verscheen in 1963 op de markt. Fender heeft een herkenbaar geluid.

Vox werd in begin jaren 60 gebruikt door The Beatles en The Shadows.
De 2 bekendste versterkers van Vox zijn de AC15 en de AC30.

FX

Een clean gitaargeluid kan beïnvloed worden door een effect (FX).
Distortion, Overdrive, Reverb, Echo, Delay, Tremolo en Tubescreamer zijn de meest bekende effecten op elektrische gitaar. Je kunt ze in losse pedalen kopen, multipedals en in 19 inch rack.

Wat kost een elektrische gitaar

Een elektrisch gitaar heb je al voor e 200,00.
Een overzicht van populaire gitaren met hun prijs:

-Gibson Les Paul Standaard (Sunburst)  e 2.000,00
-Fender Stratocaster USA (zwart) e 1.200,00
-PRS Custom 24 Santana (geel) e 2.900,00
-Rickenbacker 360FG e 2.199,00

Samenvattend:

Een elektrische gitaar heb je in elke prijscategorie. Wil je een populaire gitaar dan betaal je daar beduidend meer voor.
Weet wel dat een goede elektrische gitaar vaak uit goed hout, electronica en afwerking bestaat! Een gitaar is overigens ook waardevast.

Bij de bekende merken heb je vaak na enkele jaren zelfs winst!

Tot slot wil ik benadrukken: Mocht je nog geen gitaar spelen dan adviseer ik je te starten op een akoestische western gitaar.

    Comment Section

    0 reacties op “Elektrische gitaar

    Plaats een reactie


    *