Electrische gitaar

De elektrische gitaar

De elektrische gitaar komt vanuit de jaren 30. De eerste elektrische gitaar is gemaakt door George Beauchamp. Hij maakte een Rickerbacker. Dit is vandaag de dag nog steeds een populair gitaarmerk. Een bekende gitarist die destijds op Rickerbacker speelde was George Harrison van de legendarische band The Beatles.

Waaruit bestaat een elektrische gitaar?

Een elektrische gitaar is te herkennen aan zijn dunne massieve body. Er zit niet zoals een akoestische gitaar een holling in. Hierdoor kan de elektrische gitaar ook alleen met gebruik van een versterker tot een goed volume komen. De elementen, die zich onder de snaren op de body van de elektrische gitaar bevinden, zorgen ervoor dat de trilling van de snaren omgezet worden tot het geluid wat dat uit de gitaarversterker komt.

Bij welke soort muziek wordt een elektrische gitaar gebruikt?

De elektrische gitaar werd veel bij Rock 'n Roll en Blues muziek gebruikt . Vandaag de dag wordt de elektrische gitaar veel vaker ingezet. Denk hierbij aan Hardrock, Ska, Punk, Pop, Rock etc. Tevens wordt het versterkte geluid vaak beïnvloed door gitaar effecten, via bijvoorbeeld stompboxen of een multi-effect (ook wel FX genoemd). Een mooie mix in een band is als de ene gitarist op een akoestische gitaar speelt en de ander op een elektrische. Natuurlijk indien het muziekgenre het toelaat. Ook is de elektrische gitaar goed inzetbaar voor een gitaarsolo.

Wat zijn de twee bekendste gitaarmerken?

Fender en Gibson zijn toch wel de grootste gitaren onder de elektrische gitaren. Ze hebben altijd doorontwikkeld en Fender heeft daarnaast ook zeer goede gitaarversterkers in haar assortiment.
 • Fender Leo Fender, oprichter van Fender, begon ooit als versterker bouwer. In 1953 maakte hij zijn eerste succesvolle gitaar namelijk de Fender Stratocaster. Samen met de Fender Telecaster zijn dit de bekendste twee gitaren van Fender.
 • Gibson Orville H. Gibson, oprichter van Gibson, begon ooit als schoenmaker. Door zijn passie voor houtbewerking en muziek begon hij met de bouw van onder andere gitaren. In 1952 kwam de eerste Gibson Les Paul op de markt. Bekende gitaristen als Slash spelen vandaag de dag op de populaire Gibson Les Paul gitaren.

Andere populaire elektrisch gitaarmerken zijn

Paul Reed Smith (PRS), Ibanez, MusicMan, Jackson, Rickenbacker, Gretch, Blade, Godin, Hohner, Warwick, Yamaha, Van der Haar en natuurlijk Epiphone en Squier zijn bekende gitaarmerken.
 • Epiphone is het jongere betaalbare zusje van Gibson.
 • Squier is het jongere betaalbare zusje van Fender.
Van der Haar is in dit rijtje de enige Nederlandse gitaarbouwer, met een te gekke sound!

Gitaarversterkers voor de elektrische gitaar

Elke gitaarversterker, ook wel amp genoemd, heeft zijn eigen sound. Ze zorgen dat het geluid van de elektrische gitaar wordt versterkt. Er zijn buizen- en transistorversterkers. De drie meest bekende merken zijn Marshall, Fender en VOX.

Marshall versterkers

Marshall is in 1962 opgericht door Jim Marshall. De eerste versterkers waren buizenversterkers. Deze werd o.a. door Eric Clapton, Jimmy Hendrix en The Who gebruikt. Marshall versterkers waren de eerste met een nieuw overstuurt geluid. Een overstuurt geluid heeft vaak veel gain en drive. Het geluid klinkt bombastisch en is goed toepasbaar bij rock, metal en een gierende gitaarsolo.

Fender versterkers

Fenders bekendste versterker is de Twin Reverb en verscheen in 1963 op de markt. Fender heeft een herkenbaar clean/funky geluid.

Vox versterkers

Vox werd in begin jaren 60 gebruikt door The Beatles en The Shadows. De twee bekendste versterkers van Vox zijn de AC15 en de AC30. Brian May speelt doorgaans op Vox versterkers.

Een clean gitaargeluid kan beïnvloed worden door een effect (FX). Distortion, Overdrive, Reverb, Echo, Delay, Tremolo en Tubescreamer zijn de meest bekende effecten op elektrische gitaar. Je kunt ze in losse pedalen kopen, multi-pedals en in 19 inch rack.

Wat kost een elektrische gitaar?

Een elektrisch gitaar heb je al voor € 200. Een overzicht van populaire gitaren met hun geschatte prijs:
 • Gibson Les Paul Standaard (Sunburst) € 2.000
 • Fender Stratocaster USA (zwart) € 1.200
 • PRS Custom 24 Santana (geel) € 2.900
Niet alle elektrische gitaren zijn uiteraard zo duur! Je kunt ze natuurlijk ook eens tweedehands zoeken via de muziekwinkel of marktplaats.

Maar welke gitaar is dan interessant voor jou?

Hier nog even een korte checklist voor jouw gitaarkeuze.
 • Kijk eens waar jouw gitaarheld(en) op spelen.
 • Bepaal je budget (ga hier niet overheen).
 • Welk muziekgenre wil je spelen?
 • Welk type gitaar vind je mooi en achterhaal het merk / model
 • Een Epiphone of Squier gitaar (zusjes van de grote merken), zijn mooie instapmodellen.

Samenvattend: Een elektrische gitaar heb je in elke prijscategorie. Vergeet niet dat je afhankelijk bent van een gitaarversterker. Wil je een populaire gitaar dan betaal je daar beduidend meer voor. Weet wel dat een goede elektrische gitaar vaak uit goed hout, electronica en afwerking bestaat! Een gitaar is overigens ook waardevast. Bij de bekende merken heb je na enkele jaren mogelijk zelfs winst!

Tot slot wil ik benadrukken:
Mocht je nog geen gitaar spelen, dan adviseer ik je te beginnen op een akoestische western gitaar.

Welke elektrische gitaar heb jij of wil jij?
Reactie plaatsen