Gitaar soorten

Er bestaan veel verschillende gitaar soorten. De meest bekende zijn toch wel de elektrische en akoestische gitaar. Uiteraard zijn er in die 2 ook weer verschillende soorten. Hieronder vind je een overzicht met de meest bekende gitaar soorten:

Gitaar soorten overzicht

  • Akoestische Western gitaar Dit is de nummer 1 gitaar die ik adviseer aan beginnende gitaristen. Het is een houten gitaar met 6 stalen snaren. Deze gitaar bestaat in verschillende uitvoeringen, zoals een met 12 snaren, een semi akoestische versie (die je kunt versterken) of een met een cutaway (halve maan uit de onderkant van je klankkast, waardoor je de hoogste klanken ook met je vingers kunt bereiken). Om te starten kan je beter een basis Western gitaar kopen dan een Western gitaar die voor hetzelfde geld een cutaway heeft en versterkt kan worden. Meer opties voor dezelfde prijs betekend slechtere kwaliteit in het algemeen.
  • Basgitaar De basgitaar is een heel ander instrument dan een gewone gitaar. Er bestaat een akoestische versie van, maar bassisten (dus anders dan gitaristen) spelen 9 van de 10 keer op een elektrische basgitaar. Vergis je dus niet dat een basgitaar een totaal ander instrument is!!
  • Elektrische gitaar Een elektrische gitaar heeft ook 6 stalen snaren en kan versterkt worden met een gitaarversterker. De klankkast is massief, dus zwaarder dan een akoestische gitaar. Ik zou niet op een elektrische gitaar beginnen, het is weliswaar wat makkelijker, maar de basis blijft bij de akoestische Western gitaar. Vergeet ook niet dat je bij een elektrische gitaar altijd afhankelijk bent van een versterker!
  • Klassieke / Spaanse gitaar Een klassieke / Spaanse gitaar is de tegenhanger van de akoestische Western gitaar. Het betreft hier ook een akoestische gitaar maar met 6 nylon snaren. Deze snaren worden aan de klankkast bevestigd via een soort vlecht. Deze gitaar is ook een mooi instrument, maar ik adviseer je niet om hier als beginnende gitarist op te starten. Hier heb ik verschillende redenen voor: - De gitaar heeft een doffer en minder helder geluid dan een Western gitaar. Daarnaast is het geluid ook zeer specifiek... namelijk geoptimaliseerd voor klassiek / Spaanse muziek - De gitaarhals is een stuk dikker dan een Western gitaar. Als jij korte vingers hebt, dan is de kans groot dat je problemen gaat krijgen met het pakken van gitaarakkoorden. - De gitaar snaren staan iets meer uit elkaar wat ervoor zorgt dat je sneller met je vingers onder de snaren terecht komt.
Uiteraard zijn er nog meerdere gitaar soorten zoals Flamengo gitaar en pedalsteel gitaar, maar de bovenstaande vind ik belangrijker. Je hebt ook nog reis gitaar soorten. Kenmerkend hieraan is dat de gitaar kleiner is. Vaak is het dan een 3/4 gitaar. Dus 75% groot ten opzichte van een normale gitaarmaat. Een bekende gitarist die hier op speelt is Ed Sheeran.