Akoestische gitaar

De akoestische gitaar

De akoestische gitaar heeft als een van de weinige instrumenten een voorgeschiedenis van 500 jaar. De gitaar is een snaarinstrument, dat met een plectrum of de vingers wordt bespeelt. Het woord gitaar stamt af van het Perzische "taar" wat "snaar" betekent.

Welke soorten akoestische gitaren zijn er zoal?

Er zijn verschillende soorten akoestische gitaren o.a.:
 • Klassieke gitaar of Spaanse gitaar, de dunnere snaren zijn van nylon (soms kunnen de dikste snaren van nylon zijn met daaromheen omsponnen zijdevezels).
 • Flamencogitaar, is iets lichter gebouwd dan de klassieke gitaar en heeft een kleinere klankkast.
 • Steelstringgitaar of western gitaar, ook flattop gitaar genoemd (de klankkast heeft een vlakke bovenkant en is voorzien van metalen snaren).
 • 12-snarige gitaar: Een steelstring-gitaar met 6 dubbele stalen snaren. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor folk en rock 'n' roll. De snaren zijn ofwel paarsgewijs hetzelfde gestemd (de twee hoogst klinkende) of een octaaf verschillend (de rest).

Bekende akoestische gitaarmerken zijn?

Er zijn veel bekende gitaarmerken en vele nieuwe merken in opkomst. Dit kunnen kleine gitaarbouwers zijn. De bekendere akoestische gitaarmerken zijn o.a.: Martin, Taylor, Takamine, Fender, Gibson, Guild, Ibanez, Ovation, Lowden. Voor een goede beginnersgitaar, verwijs ik je naar mijn artikel "Een gitaar aanschaffen, maar welke?"

Welke gitaarmaten zijn er zoal?

De akoestische gitaar is in verschillende maten en houtsoorten verkrijgbaar. Zo word er een onderverdeling tussen western gitaren en klassieke gitaren gemaakt. Weet dat een kleinere gitaar een kleinere klankkast heeft en het geluid dus scheller is. Bij kindergitaren kom je vaak uit op een klassieke gitaar. Ik heb bij deze gitaarmaten een leeftijd gezet.

Maten van de western gitaar

Een western gitaar is er in 3 maten.
 • Dreadnought                               (standaard maat)
 • Parlor / reisgitaar (3/4)              (Ed Sheeran achtig)
 • Jumbo                                         (groter dan dreadnought gitaren)

Maten van de klassieke gitaar

 • 4/4                                               (standaard maat)
 • 3/4 maat                                     (voor kinderen t/m 12 jaar)
 • 2/4 maat                                     (voor kinderen t/m 8 jaar)
 • 1/4 maat                                      (voor kinderen t/m 6 jaar)

Wat is een semi akoestische gitaar?

Een semi akoestische gitaar is een gitaar die versterkt kan worden. Het kan zijn dat er alleen maar een aansluitplug op de zijkant van de gitaar zit of het kan zijn dat er behalve de aansluitplug ook een equalizer gedeelte bovenaan de klankkast zit. Bij dit regelgedeelte kan je vaak het volume, de bass en treble instellen. Uiteraard kan zowel een klassieke- als een western gitaar semi akoestisch zijn.

Wat is een cutaway?

Een cutaway is de "halve maan" die onder het klankgat van de gitaar is weg gelaten. Hierdoor kan een sologitarist bij alle vakjes op de gitaar. Zonder cutaway kom je vaak tot vakje 14 en met cutaway kom je vaak tot het einde. Kleine(re) klankkast houdt ook in, minder volume. Als je al weet dat je een slaggitarist bent en weinig solo's wilt gaan spelen, dan adviseer ik je een akoestische western gitaar te nemen, zonder een cutaway.

Waarom ik adviseer te starten op een akoestische gitaar?

Mensen vragen wel eens of het fout is om te starten op een elektrische gitaar en dan is mijn antwoord nee. Alleen heb ik persoonlijk wel een voorkeur en dat is de akoestische western gitaar. Je zult je afvragen waarom... bij een elektrische gitaar ben je altijd afhankelijk van een gitaarversterker. Daarbij hoor je bij een akoestische gitaar beter je fouten, omdat er geen effecten aan het geluid zijn toegevoegd. De akoestische gitaar is dus puur in klank en makkelijk mee te nemen naar jou gitaaroptreden.

Ook adviseer ik om te starten op een western gitaar in plaats van een klassieke gitaar (met uitzondering van kinderen). Dit omdat de western gitaar een dunnere hals heeft dan een Spaanse gitaar. Mensen met kleine vingers komen met een klassieke gitaar vaak in de knoei. Ook is een klassieke gitaar lastiger bij het verwisselen van gitaar snaren en ik vind persoonlijk de western gitaar breder inzetbaar qua geluid.

Wanneer wordt een akoestische gitaar ingezet?

De akoestisch gitaar wordt vaak ingezet op avondjes, bij het kampvuur, bij "unplugged" sessies en vaak bij pure, mooie muziek. Hij wordt ook vaak gebruikt bij tokkelen. Een voorbeelden van een gitarist die een akoestische gitaar laat rocken is Dennis Huige van Racoon. Zoals ik al vaker heb geadviseerd.... Begin als starter gitarist op een akoestische western gitaar!

Mocht je gitaarhulp nodig hebben over de akoestische gitaar, laat het me dan hieronder weten!
Reactie plaatsen