Een gitaar kopen, maar welke?
01 oktober 2011 
in Gitaren
2 min. leestijd

Een gitaar kopen, maar welke?

Gitaar kopen? Dit is uiteraard zeer persoonlijk. De ene vind een rode gitaar mooi, de ander een zwarte en weer een ander een blauwe. Op zich is deze keuze wel makkelijk te maken, maar dan volgt de keuze in een gitaarmerk en gitaarsoort. Vaak is dat wat lastiger, dus… ga ik het je een stuk makkelijker in dit artikel 🙂

Spaanse of western gitaar kiezen?

Allereerst wil ik benadrukken dat ik iedereen adviseer om te beginnen op een akoestische gitaar! In hoofdlijnen zijn er 2 soorten akoestische gitaren namelijk de Spaanse (klassieke) gitaar en de western gitaar. De Spaanse gitaar heeft nylon snaren, een typisch Spaans geluid en een bredere hals.  Voor kinderen, tieners of mensen met korte vingers zorgt dit voor problemen.

De western gitaar heeft daarentegen stalen snaren en een smallere hals. Het geluid is vaak harder en voller, wat prettig is. Tevens zijn de gitaar snaren bij een western gitaar veel makkelijker te vervangen dan bij een Spaanse gitaar. Ik adviseer je daarom echt om een akoestische western te kopen.

Welk gitaarmerk moet ik kiezen?

Grote bekende merken voor akoestische gitaren zijn onder andere Martin, Fender, Gibson, Taylor, Takamine en Ovation. Deze zijn dan ook prijstechnisch wat duurder, maar dan heb je wel wat. Voor een beginners gitaar in deze categorie moet je denken tussen de € 150,00 en € 300,00

Goedkopere beginners gitaren zijn onder andere Crafter, Vintage, Ibanez en Yamaha. Voor een beginners gitaar in deze categorie moet je denken tussen de € 50,00 en € 150,00

In beide gevallen zou ik er direct een koffer/gitaartas bij aanschaffen. Een kras op je eerste gitaar doet namelijk zeer… ongeacht wat hij heeft gekost.

TIP: De Baby Taylor BT1 is een optionele geschikte reisgitaar.

Drie aandachtspunten bij een gitaar kopen

  • Akoestische gitaren zijn er ook in types die versterkt kunnen worden, ook wel semi-akoestische gitaren genoemd
  • Soms zie je ook dat er bij het vooraanzicht van je gitaar aan de onderkant een halve maan uit het hout is, ook wel een cutaway genoemd. Hierdoor kan je makkelijker bij de hogere noten komen. Dit wordt veelal bij gitaarsolo’s gebruikt
  • Hoeveel gitaarsolo’s denk jij te gaan spelen als beginner? Juist! NUL, KOMMA, NUL 🙂

Bij de aandachtspunten moet je je beseffen dat het iets “extra’s” op je gitaar is en dus geld kost! Een gitaar zonder deze extra’s van bijvoorbeeld € 150,= is vaak beter dan een gitaar met deze “extra’s” voor dezelfde prijs!

Kleine extra beginneruitgaven

  • Koop direct een stemapparaat met een metronoom aan boord (een must!).
    Ik adviseer je de Boss TU-30. Deze kost € 25,00 in de muziekwinkel.
  • Koop ook direct een gitaarstandaard. Deze zijn er rond de € 10,00.
    Let wel op dat je een standaard voor een akoestische gitaar koopt en niet voor een elektrische gitaar.
  • Koop tot slot enkele plectrums van verschillende diktes. Deze kosten vaak maar € 1,00 per stuk.  Zeg tegen de verkoper dat je een beginnende gitarist bent

Tot slot wil ik zeggen dat er zeker gitaren zijn voor onder de € 150,00 maar dan ga je echt naar het “Bart Smit” idee. Goedkoop is echt duurkoop (vind ik). Een goedkope gitaar ontstemt heel snel en klinkt vaak mager.

AANRADER: De gitaar die ik vaak mijn cursisten adviseer is de Randon gitaar die ik in deze blog nader laat zien en horen.  

Mocht je twijfelen of een ander advies van mij willen hebben, vraag het me dan gewoon. Ik help je graag! Heb je een gitaar aangeschaft, laat me dan weten welke… dat vind ik altijd leuk om te lezen 🙂

Succes met je aankoop!

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Mindert
Door

Mindert

op 21 Dec 2011

Een merk dat ik absoluut wil noemen is Eastman Dit zijn handgemaakte gitaren uit China en die hebben echt een top prijs/kwaliteit verhouding. Ik heb zelf ook een Eastman en ben er bijzonder tevreden over. Kan zich moeiteloos meten met gitaren uit een (veel) hogere prijsklasse. Recensies zijn over het algemeen lovend, zie bijv: http://www.meetmusic.com/nl/archivedetail.asp?id=1088&subrubriek=1 en...veel modellen van Eastman vallen binnen het beginners budget.

Koen
Door

Koen

op 22 Dec 2011

Bedankt voor de tip! Ikzelf ken het merk niet, maar zal er eens naar kijken. Zo leer ik zelf ook weer wat. gr, Koen

Kees
Door

Kees

op 26 Jul 2016

Ja super gitaren ik heb een AC520 helemaal te gek

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Jul 2016

Nice Kees :-) #western

Nour
Door

Nour

op 10 Dec 2016

Ik wil heel graag een gitaar maar tot en met de 20€

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 10 Dec 2016

Hoi Nour, Ik adviseer je om nog even door te sparen.. Voor 20euro heb je echt geen goede gitaar. Gr, Koen

Ben
Door

Ben

op 10 Jan 2022

Echt een super gitaar,heb zelf na verschillende merken nu ook Eastman de ac 422,qua niveau ongeveer de Taylor 414, alleen de prijs niet

Gitaartips | Gitaarlesvankoen.nl
Door

Gitaartips | Gitaarlesvankoen.nl

op 08 Feb 2012

[...] Er zijn al gitaren vanaf e 60,=. Mijn tip voor jou eerste gitaar luidt: -Begin op een akoestische gitaar, dus geen elektrische -Ga voor een akoestische Western gitaar, dus geen Spaanse/klassieke -Koop een gitaar van een erkend gitaarmerk. Fender heeft een hele mooie budgetlijn gitaren. De Fender CD-60 is een goede optie en kost iets meer dan e 100,=.  Tevens is deze in 3 kleuren verkrijgbaar. -Lees dit aanvullende artikel. [...]

5 waardevolle gitaartips ! | Gitaarlesvankoen.nl
Door

5 waardevolle gitaartips ! | Gitaarlesvankoen.nl

op 08 Feb 2012

[...] Er zijn al gitaren vanaf e 60,=. Mijn tip voor jou eerste gitaar luidt: -Begin op een akoestische gitaar, dus geen elektrische -Ga voor een akoestische Western gitaar, dus geen Spaanse/klassieke -Koop een gitaar van een erkend gitaarmerk. Fender heeft een hele mooie budgetlijn gitaren. De Fender CD-60 is een goede optie en kost iets meer dan e 100,=.  Tevens is deze in 3 kleuren verkrijgbaar. -Lees dit aanvullende artikel. [...]

Hans van der Valk
Door

Hans van der Valk

op 11 Feb 2012

Zeker een aanrader is de Eastman AC312. Ik speel al zo'n jaar of 10 op een spaanse gitaar (Alhambra 5P, nylon dus en ook een geweldig instrument). Ik kreeg echter in december een Eastman AC312 in mijn handen gedrukt door mijn leraar om er wat Saxioni werk op te spelen. Was meteen verkocht en heb er nu ook een. Een waaanzinnig instrument. Geen slechte investering ook want de prijs van de Eastmans is sterk aan het stijgen. een paar jaar terug kocht je een AC312 voor zo'n 450 euri en nu doen ze al rond de 600. Je moet er dus bij zijn voordat iedereen door krijgt wat ze waard zijn! Ik hoorde bij Casa Benelli in den Haag dat een topgitarist als Cor Mutzers daar al een aantal Eastmans gekocht heeft zodat hij bij gigs niet zijn duurste gitaren hoeft mee te nemen. Zegt wel wat denk ik.

Iso_a16
Door

Iso_a16

op 19 Apr 2012

Hoi, Ik ben een muziekliefhebber! Het begon bij een keyboard. Leek wel makkelijk om er op te spelen. Kan al wel een paar noten lezen, paar deuntjes, maar ben er niet echt goed in. Ik wilde toch liever een instrument dat ik mee kon nemen, vandaar een Turks snaarinstrument, de saz gekocht. Denk dat deze wel moeilijker te leren is dan een gitaar, daar het een (veels te) smallere hals heeft. Kon ik dus helemaal niet spelen. Dus weer een ander instrument gehaald welke ik erg mooi vind klinken, een (elektrische) viool. Kreeg te horen dat ik veels te oud was om daar nu pas mee te beginnen. Ondertussen trouwens ook een darbuka gehaald, meer om het ergens neer te zetten en eventueel iemand die het goed kan spelen erop laten spelen. ook mooi om naar te luisteren... Als je tot zover hebt gelezen denk je vast hoe ik bij de gitaar terecht ben gekomen, of dat een gitaar misschien de zoveelste, in een nog volgende rij instrumenten zal zijn. Ik wilde al een tijdje een gitaar, niet per se om er op te spelen maar om het een mooi plekje te geven (ZONDE!(?)). Ik kwam ook de gitaren tegen welke Koen heeft genoemd, het Bart Smit idee... Wilde er echt een halen, maar liet ze toch staan, omdat ze niet zo mooi waren. Velen hebben de film Desperados of El Mariachi, waarin Antonia Banderas met zijn gitaarkoffer de boel op de kop zet, gezien. De gitaar welke hij speelde vond ik erg mooi (film trouwens ook), een zwarte spaanse gitaar. Verder hoor ik nog het liedje Asturias youtubelink:

dit soort muziek speel ik liever, vandaar ik een spaanse gitaar heb gehaald. Met mijn studentenbudget kwam ik bij een mooie zwarte gitaar, de Yamaha C40. Op grond van bovenstaande is het niet een goede keus geweest, daar het advies een Western is. Ik houd wel van Spaanse liedjes, zoals die van Gipsy King nog een link:P
bijvoorbeeld. Hopelijk is mijn gitaar dan toch een goede keus geweest om er dergelijke liedjes op te kunnen leren. Maar eerst paar lessen van je volgen Koen! Ben erg benieuwd wat ik na je 22 weekse cursus in staat ben. Groet, ISO

Kaj
Door

Kaj

op 26 Jun 2012

Hallo! Sinds een weekje of twee heb ik mijn oude gitaar (zo'n 10 jaar oud) nog eens uit de kast gehaald. Vroeger eens gekregen maar er nooit echt wat mee gedaan. Sinds een weekje ben ik dan ook helemaal verslaafd aan het "jengelen" op de gitaar. Ken ondertussen al redelijk wat akkoorden en geniet van het spelen en meezingen. Vandaag dus de knoop door gehakt om dan toch maar eens een goede (biginners)gitaar de kopen. Uiteindelijk met de Ibanez AEL20E + versterker thuis gekomen! http://www.arons.com/gitaarshop/akoestische-gitaren/ibanez/ael/flypage.pbv.v2/ibanez-ael20e-transparent-ocean-sunburst.html Ik ben er echt blij mee!! Nu lees ik net de het artikel over welke gitaar het beste zou zijn om mee te beginnen. En als ik het goed heb voldoet die van mij er aan! Dus nog mooier! Groetjes, Kaj

Koen
Door

Koen

op 30 Jun 2012

Hoi Kaj, Tof man! Je voldoet aan alles, nu moet je je uren gewoon maken en dan wordt je een goede gitarist! Enjoy. gr, Koen

Stefan
Martijn
Door

Martijn

op 31 Jul 2012

Hoi Koen, ik lees hier dat je adviseert om te beginnen op een akoestische gitaar. Zelf ben ik begonnen op een elektrische gitaar en ben ik nu bij week 5 aanbeland van je cursus. Is het voor mij aan te raden om een akoestische gitaar aan te schaffen en hierop verder te gaan i.p.v. mijn elektrische gitaar? Is de overstap van akoestisch naar elektrisch makkelijker dan andersom? Of is er een andere reden waarom je een akoestische gitaar aanraadt om mee te starten? GrtZ, Martijn

Koen
Door

Koen

op 05 Aug 2012

Hoi Martijn, Ik zou zeker overstappen naar een akoestische Western gitaar. De snaardikte bij een akoestische gitaar is dikker en dus is de overstap van van akoestisch naar elektrisch iets lastiger. Los van de praktische problemen... een elektrische gitaar moet altijd versterkt worden, denk ik dat de sfeer en warmte van een akoestische gitaar overheerst. Denk bijvoorbeeld aan het kampvuur :-) Mocht je advies nodig hebben over een akoestische gitaar, dan kun je me emailen. gr, Koen

Loet
Door

Loet

op 24 Dec 2012

hoi Koen, Ik heb voor mezelf een Lag Tramontane T66D aangeschaft een Franse gitaar met een goede klank, mijn dochter Kaya van 9 wil ook gitaar gaan spelen zij krijgt met kerst een Gypsy Rose 7/8 model om mee te beginnen.....

Oscar
Door

Oscar

op 15 Jan 2013

Ha Koen, Na 40 jaar heb ik weer de gitaar opgepakt, naast het spelen van de basgitaar. Voor mijn 60e verjaardag heb ik namelijk een Fender Parlor CP-100 westerngitaar gekregen van mijn lief, hoe vind je dat? Speelt werkelijk fantastisch, nu ik ook nog, ha, ha!!

Koen
Door

Koen

op 24 Jan 2013

Hoi Oscar, Dat zijn nog eens leuke verjaardagscadeaus! Daar ga je vast veel op spelen en op leren. Helemaal te gek man! gr, Koen

Denys Lommers
Door

Denys Lommers

op 18 Feb 2013

Ik heb sinds kort een Dimavery AW 303 zeer acceptabel geluid fijne smaale hals.(Westernuitvoering zwart) Niet bij Bart maar zeker wel oke.

Koen
Door

Koen

op 17 Mar 2013

Congrats!

Renze Dijkhuizen
Door

Renze Dijkhuizen

op 16 Mar 2013

Hee koen(en anderen) Ik heb na dit gelezen te hebben gekozen voor een Cort sfx 5 (semi) Hij speelt heel fijn en is dankzij het speciale achterblad dunner (dus comfortabeler) en heeft nog steeds het volle geluid van een Martin dx 500. Als de gitaar voor een andere lezer iets te duur is raad ik voor het semi akoestisch spelen een Yamaha apx 500 II aan. Gr, Renze

Koen
Door

Koen

op 17 Mar 2013

Goed bezig Renze!

http://www.ucaquatics.com/toyota-smart-key-programming.html
Door

http://www.ucaquatics.com/toyota-smart-key-programming.html

op 09 Mar 2017

Muy buen articulo, estoy totalmente de acuerdo con lo expresado en el. Si una mujer sabe lo bonita que es y el interés que despierta en los hombres, se siente segura de si misma y por lo tanto repele a los hombres que siempre salen con lo mismo: “Eres un Ángel”, “Te han dicho lo bella que eres?” y cosas por el estilo. Hay que ser impredecible saberles llegar sin que ellas anticipen tu jugada, realizar un juego en el cual ellas no sepan cual es tu movida….

general motors car insurance
Door

general motors car insurance

op 09 Mar 2017

This could not possibly have been more helpful!

ron
Door

ron

op 09 May 2014

Hoi Koen, Ik ben op zoek naar een nieuwe gitaar. Reden: mijn echt oude gitaar : Ibanez type 627, ja zelfs nog zonder serienummer, dus echt een van de eersten,(google maar even :) is aan pensioen toe, mag ook wel, ik heb hem nieuw aangeschaft in 1972. Nu ben ik zelf ook aan mijn pensioen toe en heb daarom eindelijk weer tijd om meer met muziek bezig te zijn. Ik zoek gewoon een goed klinkende westerngitaar, zeker het geluid is voor mij erg belangrijk, lekker veel diep en vol. Ik ben verwend, want die Ibanez had altijd een geweldige klank. Ik ben geen solist, gewoon het betere akkoorden werk. Dan is uiteraard het budget belangrijk, maar laten we het houden tussen de 250 en 450 euro. Ik hoop dat ik een antwoord krijg, want ja, zo te zien ben je al een tijdje uit de "lucht". vriendelijke groet, Ron van der Werf

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 11 May 2014

Hoi Ron, Ik beantwoord alles hoor :-) Allereerst tip 1: Gooi nooit je eerste gitaar weg (dus ook de Ibanez niet). Leuk dat je weer tijd krijgt voor gitaar spelen... dat is een van de leukste dingen die er zijn. Ik zal je zo een email sturen met mijn gitaar advies aan jou. gr, Koen

Saskia
Door

Saskia

op 21 Jul 2014

Hallo koen, Onze dochter wordt over zes weken 9 jaar! Zij doet al een tijdje muziekles volgen. Tijdens deze muzieklessen hebben zij kunnen proeven aan vele instumenten. Nu wil het dat zij totaal in de ban is van de gitaar. Wij willen haar dan ook graag een gitaar voor haar verjaardag cadeau doen. Wat geluid betreft moest het een akoestische western worden. En ze qua kleur heeft wit haar absolute voorkeur. Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een goede akoestische western kindergitaar in de kleur wit. Tijdens mijn zoektoch kwam ik op jouw site terecht en ik hoop heel erg dat jij mij misschien een goede tip kan geven wat een goede kindergitaar is voor een meisje van 9!! Je zou mij erg helpen hiermee. Hopende op een reactie en met vriendelijke groet, Saskia

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 22 Jul 2014

Beste Saskia, Natuurlijk help ik je! Ik heb je daarnet een advies gemaild :-) Gr, Koen

Erwin
Door

Erwin

op 29 Aug 2014

Prima artikel, ik ben blij met je advies over de Fender CD-60, die is erg mooi en bevalt prima. Laatst ook even bij iemand op een spaanse gitaar geprobeerd en dat is toch echt anders. Kan me voorstellen dat direct starten op een western zorgt voor een betere technische basis.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2014

Hoi Erwin, De Fender is idd top! Niet iedereen snapt waarom een western mijn inziens direct beters is. Leuk dat je deelt dat je het na de "ervaring en vergelijking" met me eens bent :-) Goed bezig! Gr, Koen

Isabelle
Door

Isabelle

op 27 Feb 2018

Hoi Koen, Ik wil graag een nieuwe gitaar kopen met een uitsnede. Ik heb vrij kleine handen en voor bepaalde liedjes moet ik vrij elastisch zijn :) Dus ik zoek een gitaar met een smalle hals. Qua budget wil ik voor een kwalitatief goeie gitaar wel wat extra neerleggen. Nu heb ik over de Taylor gehoord dat dit als muziek in de oren klinkt ;) Wat is jou ervaring hiermee en heb je nog meer adviezen voor een kwalitatief goeie gitaar (met nylonsnaren)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 02 Mar 2018

Beste Isabelle, Leuk van je te horen! Je wilt dus een gitaar met een smallere hals en een uitsnede (cutaway). Een gitaar met nylon snaren heeft per definitie een bredere hals en is vaak een Spaanse klassieke gitaar. De smallere hals vind je echter bij de akoestische western gitaren. Wil je de gitaar met of zonder element? Oftewel wil je hem kunnen versterken of niet? Daarnaast weet ik ook niet precies wat je budget is... Zelf werk ik met samen met Leon van Haef. Hij heeft hele mooie gitaren staan voor een eerlijke prijs! Kijk eens op https://gitaarlesvankoen.nl/bezoek-aan-gitaaratelier-haef/ Aan het einde van het interview bespeel ik ook een aantal gitaren. Mijn advies zou zijn, bel hem eens op en verwijs naar dit bericht. Daarnaast zou ik ook altijd een duurdere gitaar in mijn handen willen hebben gehad, voordat ik hem koop. Houd me op de hoogte met van keuze en mocht je nog vragen hebben, stel deze dan gerust. Gr, Koen

isabelle
Door

isabelle

op 13 Mar 2018

Hoi Koen en Leon, Bedankt voor jullie uitgebreide reactie! Ik woon zelf in Goes dus ben ik in de auto gestapt en naar Haef gereden. Jullie zijn er even tussenuit dus stond ik voor een gesloten deur. Had ook beter even kunnen bellen van tevoren. Ik ben naar van Gorp geweest in Roosendaal en daar heb ik op een aantal Taylor's gespeeld. Werkelijk waar, wat een fantastisch geluid! Ik twijfel alleen heel erg tussen de Taylor academy en de Taylor 114 ce-N. De academy had iets meer mijn voorkeur omdat deze iets smaller is alleen heeft deze geen cutaway. Dus ik zit nog een beetje in dubio. Omdat ik ook niet over 1 nacht ijs wil gaan ben ik nog naar de Bax shop geweest en daar had ik op een Perez gespeeld, pasvorm was prima alleen het geluid beduidend minder en de service van de medewerkers ook minder.. Als een gitaar versterkt kan worden is dat leuk maar niet noodzakelijk. Wel wil ik een gitaar met nylon snaren. De Taylor's waar ik op heb gespeeld kunnen allebei versterkt worden. Ik heb een versterker alleen als ik een gitaar inplug dan hoor ik de radio en dat is erg irritant! Ik ga dinsdag terug naar Roosendaal en dan wil ik toch wel mijn beslissing gaan nemen tussen de 2 Taylors :)

Leon
Door

Leon

op 03 Mar 2018

Hi Isabelle, Ik zie hier je vraag aan Koen en ik wil je meegeven dat naast de breedte van de hals ook de dikte een factor is. Het kan best zijn dat een minder dikke hals je veel meer speelgenot geeft dan een smallere hals. De taylor waar je over spreekt heeft idd een hals van 48mm ipv de gebruikelijke 52mm dus misschien dat je daar eenvoudiger op speelt, maar gezien de prijs is het zeker raadzaam om dat eerst heel goed uit te testen. Een andere optie is te kiezen voor een staalsnarige gitaar, de hals is per saldo altijd smaller meestal maar 43mm. Wel is er in het profiel veel verschil, zo is de hals van een Baton Rouge bijvoorbeeld een stuk platter als van een Martin, Shadow etc. Dit maakt dat hij ook fijner te bespelen is voor mensen met kleine handen. Hoe ronder de hals aan de achterkant hoe preciezer je je duim in het midden moet zetten voor en goede druk. Al met al kan ik je alleen maar adviseren om goed te bepalen welke klank je zoekt om daar vervolgens een passende gitaar bij te zoeken. Budget is uiteraard een item, maar ik weet zeker dat er ook kwalitatief zeer goede gitaren te vinden zijn die niet de hoofdprijs kosten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de gitaren die Koen adviseert, de Randon en Noir zijn erg fijn te bespelen, hebben een goede klank en zijn ook te krijgen met cutaway en kosten met cutaway en versterking nog geen €250,00. Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt en veel succes met je zoektocht. Als je vragen hebt aarzel niet om contact op te nemen, ik zie gitaristen liever blij met een gitaar dan dat deze in een hoek komt te staan. Gr Leon

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Mar 2018

Dank je wel voor je waardevolle aanvulling Leon! Gr, Koen

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Apr 2018

Hoi Leon, Dank je wel voor je reactie naar Isabelle toe. Gr, Koen

Leon
Door

Leon

op 15 Mar 2018

Hi Isabelle, wat jammer dat je voor een gesloten deur stond. Wij zijn vanaf vandaag weer 6 dagen per week geopend. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik voor nylonsnarige gitaren op dit moment een klein assortiment heb. Wel een prachtige handgebouwde, volledig massief met een waanzinnige sound en de prijs is zeer spectaculair! je kunt mij ook bellen eventueel 06 46455700

Lotta
Door

Lotta

op 27 Dec 2014

Hey Koen en alle andere, Ik heb mezelf gitaar leren spelen op een Hyundai HYW-5 (valt niks over te vinden maar het is een Western gitaar). Nu wil ik graag overstappen naar een andere, en in Heemstede hebben ze me deze aanbevolen; http:/www.gitaarshop-heemstede.nl de Alvarez RD26. Ik vind hem niet heel mooi en dan ook nog best duur. Maar ik twijfel echt over wat ik anders moet nemen, ik ben geen beginner meer (ben pas 4 maanden bezig en vanaf begin al zonder les) maar ook nog niet echt supergoed. Ik wil graag een zwarte of (licht) naturel gitaar, het moet een westerngitaar zijn, mooi warm geluid, ik twijfel over met of zonder element en ingebouwde tuner (dat ga ik denk ik niet vaak gebruiken) en de prijs mag tot 200 euro. Suggesties?? En wat vind je van de gitaar die me aanbevolen is?? Gr Lotta

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 10 Jan 2015

Hoi Lotta, Ik ken het merk niet (kan aan mij liggen). Als je iets niet vaak gaat gebruiken, moet je daar niet geld voor gaan betalen. Zie hierboven welke gitaar ik altijd adviseer. Als je een duurdere wilt hebben.. email mij dan even op info@gitaarlesvankoen.nl dan gaan we samen een gepaste voor je zoeken. Ik help je graag. Gr, Koen

Lotta
Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 03 Mar 2015

Hoi Lotta, Gefeliciteerd met je aanschaf! Het is een mooie akoestische western gitaar, dus toppie! Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 18 Feb 2015

Ik heb ook ervaren, dat je eerst moet beginnen op een western gitaar. De hals is dunner, dus je kunt beter de akkoorden pakken. Je moet wel de snaren meer indrukken, en hierdoor heb je wel meer last van pijnlijke vingers, maar dat hebben we er dan wel voor over.

Shirley
Door

Shirley

op 02 Jul 2015

Beste Koen, Mijn nichtje die woont in het buitenland en gaat op gitaar les. Zij wil graag een eigen gitaar, haar budget is niet zo groot. En trouwens moeten er kosten betaald worden om het op te sturen. Dus een niet al te dure gitaar zou goed zijn. Kan je mij vertellen wat voor een ik zou kunnen kopen. PS ze is tien jaar oud. Alvast bedankt. Gr, Shirley

Denise
Door

Denise

op 10 Jul 2015

Hoi Koen, Ook ik ben een beginner en ben op zoek naar een mooie eerste gitaar om te kopen! In je artikel las ik al welke merken binnen de akoestische western gitaar je aanraadt. Nu vraag ik mij alleen af of ik als linkshandige voor een linkshandige gitaar moet gaan of maakt dit niet per se uit? Ik ben totaal onervaren en dit zal misschien hele domme vraag zijn, maar ik ben toch benieuwd. :) Groetjes Denise

Roxanne
Door

Roxanne

op 17 Aug 2015

hallo, ik heb een vraagje, ik ben een meisje van 15 (kleine vingers?) en ik ben net een maand geleden begonnen op de oude gitaar van mijn broertje die toch geen gitaar speelt. dat is een spaanse gitaar en ik heb besloten door te gaan met spelen maar ik wil graag een nieuwe. ik zit dus ook erg te twijfelen tussen de Fender CD-60 en de CD-60-CE omdat een cutaway mij juist wel handig lijkt aangezien ik steeds vaker nummers leer waarbij ik hogere noten moet spelen. maar u raadt dit juist af. het prijsverschil maakt voor mij niet heel veel uit want ik heb een baantje en dan spaar ik gewoon nog even iets langer. wat is uw advies? alvast bedankt voor uw antwoord :) mvg. Roxanne

Carolina
Door

Carolina

op 17 Aug 2015

Dag Koen, Wat een super leuke site heb je! Ik heb alle adviezen gelezen maar wil je toch graag nog wat vragen. Mijn zoon van 7,5 jaar wil beginnen met gitaar spelen. Is het een goed idee om een halve gitaar voor hem te kopen ? En raad je dezelfde merken aan voor kids als hierboven genoemd? Ik begreep dat de smallere hals van de Western gitaar beter hanteerbaar is voor kinderen maar kunnen kleine vingertjes die stalen snaren wel aan? Dank en groetjes, Carolina

Romy
Door

Romy

op 29 Oct 2015

Hoi, Ik heb bij bax-shop LaPaz 001 BK klassieke gitaar Black gekocht, en krijg m morgen binnen....spannend...... Mijn gitaarleraar zij dat het een goede beginnersgitaar was... En nu wil ik eigenlijk eten wat voor klem ik nodig heb!? Groetjes Romy

Guus
Door

Guus

op 21 Nov 2015

Hoi romy,bedoel je een capo???ik heb een dunlop.maar je kan eigenlijk alle gebruiken

Guus
Door

Guus

op 21 Nov 2015

Hoi koen,ik speel al wat langer gitaar, dus heb ook een iets duurdere namelijk een:taylor k24ce.Echte een TOP gitaar!!!(als je het geld er voor over hebt.groetjes guus

Karin
Door

Karin

op 09 Dec 2015

Graag zou ik weer beginnen met gitaarspelen en mijn oog viel op de Fender CD 60 Aan de reviews te lezen denk ik dat ik een goede keuze maak. Eerder had ik een gitaar van speelgoed kwaliteit en stemmen lukt me niet goed met dat fluitje. Dus nu hopelijk weer enthousiast met deze set via je gratis lessen Mijn vader speelde vroeger (al voor de oorlog) in een bandje en had een hawaii gitaar die hij zelf gebouwd heeft van hout en gebruikte materialen. Bedankt voor alle info vandaar mijn inspiratie.

Jurjen
Door

Jurjen

op 28 Dec 2015

Hallo Koen, Ik heb voor m'n dochter een kindergitaar gekocht en ik zit er regelmatig zelf op te spelen... Nu wil ik voor mezelf een beginners gitaar kopen en ik dacht zelf aan een Spaanse gitaar omdat de hals wat breder is. Ik heb nogal grote handen en ik raak nu vaak meerdere snaren aan terwijl dat niet de bedoeling is 😁 Nu raad jij beginnende spelers een western gitaar aan, deze hebben een smalere hals dan een Spaanse gitaar.... Wat raad je me aan??? Graag jou advies....alvast bedankt!!

Truike
Door

Truike

op 05 Jan 2016

Is de kleinere Fender CP100 (Parlor) ook een optie?

Liesbeth
Tess
Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Jun 2016

Hoi Tess, Leuk van je te horen en je bent echt nooit te oud om te starten met leren. Ik heb cursisten van ruim in de 70 die nu aan het genieten zijn op de gitaar. De gitaar die je noemt is een akoestische western gitaar en dat is goed. Ik ken alleen het merk niet echt... Ik adviseer je om mijn 7 daagse proefcursus te gaan volgen... Hierin heb ik het ook over een alternatief voor de perfecte beginnersgitaar. Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/gitaarles-mini-cursus/ Houd me op de hoogte! Gr, Koen

malika
Door

malika

op 20 Jun 2016

Hallo koen, Ik heb een vraagje ik ben 13 jaar en sinds ik op de middelbare zit krijgen we muziek les ik vind dit super om te doen en dus vooral gitaar. Ik zou graag een gitaar willen en ben vast wat aan het rond neuzen op internet maar zou niet weten welke ik moet kiezen. Ik ben er al wel uit dat ik een akoestische western gitaar wil maar ik zou niet weten weten welk merk of soort. heeft u misschien een paar gitaren in uw hoofd die voor een beginnende speler het handigst is?? alvast bedankt. groeten malika

Koen Snoek
Siem
Door

Siem

op 20 Jun 2016

Hoi Koen, Ik speel elektrisch, maar wil erbij ook graag een akoestische gitaar. Ik twijfel tussen een Fender CF-60 (een folkgitaar) en een Yamaha APX500 (een Elektrisch Akoestische gitaar). De Fender is beduidend goedkoper (het is een instapmodel), maar naar ik denk prijs-kwaliteit prima. De Yamaha heeft als 'extraatje' de elektrische mogelijkheid. Mijn dilemma ligt niet zozeer bij de prijs. Ik vind de klank en het speelgemak belangrijker. De fender is een folkgitaar, dit betekend dat deze een kleinere en dunnere body heeft dan een westerngitaar. Het lijkt mij dat dit de klank beïnvloed? De yamaha is een soort 'thin-line' model waardoor deze ook een kleinere body heeft. Zal de overall kwaliteit van de duurdere (maar slimline) Yamaha er voor zorgen dat deze (unplugged) beter klinkt dan de goedkopere Fender? Of heeft Fender, ondanks dat het een instapmodel is en een folkgitaar, een betere 'basiskwaliteit' die opweegt tegen de (op het internet geprezen) Yamaha? Alvast bedankt voor je reactie! Mvg, Siem

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Jun 2016

Hoi Siem, Ik vind dat je beide gitaren niet met elkaar kunt vergelijken. Ze liggen qua budget te ver uit elkaar. Daarnaast klinkt elke gitaar anders... De genoemde Fender is een prima instapper. Maar als je al wat verder bent in je gitaarreis dan wil je een beter geluid en dus een duurdere gitaar. Bepaal voor jezelf een budget en weet ook wat voor gitarist je bent (als je alleen maar unplugged speelt... wat is dan de meerwaarde van een semi akoestische gitaar???). Als het echt je eerste akoestische gitaar is, voor de kampvuuroptredens dan is de Fender een prima gitaar. Laat je ook niet (als beginner) te veel leiden door specificaties op internet. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Tot slot.. al je echt voor het geluid wilt gaan, ga dan gewoon naar een winkel waar je ze beide live kunt horen. Houd me op de hoogte met je keuze! Gr, Koen

Mike
Door

Mike

op 11 Jul 2016

Ik heb een vriend, die zelf al een heel ervaren gitarist is, meegenomen op mijn zoektocht. Samen zijn we uitgekomen bij een Yamaha F310P. Kostte €150 incl. tas, stemapparaatje, schouderband, een paar plectrums. Speelt lekker en raakt niet snel ontstemd. Ik heb er geen spijt van.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 21 Jul 2016

Hoi Mike, Gefeliciteerd met je aanschaf :-) Daar ga je vast veel plezier van hebben. Gr, Koen

Tess
Door

Tess

op 24 Jul 2016

Jajaja, gisteren heb ik mijn allereerste gitaar gekocht! Het is de Fender CD-60 naturel en ik ben er al helemaal verliefd op. Ik speel nu niet de hele dag, want na een paar minuten heb ik al last van mijn vingers. Gaat die pijn na een tijdje ook weg? Bedankt dat je deze gitaar aanraadde, want door o.a deze site heb ik hem aangeschaft. Ik heb er meteen een gitaar tas bij gekocht en een stemappartaat (BOSS TU-10 BK). Ik kan al een paar akkoorden en ik kan bijna het liedje Calm after the storm van The Common Linnets. Die heb ik overigens ook van jou (youtube).

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 28 Jul 2016

He Tess, Gefeliciteerd met je nieuwe gitaar. Het is een goede en je gaat er veel plezier van beleven. Nu de volgende stap... gitaarles ;) Gr, Koen

Tess
Door

Tess

op 28 Jul 2016

Hey, Ja klopt. Ik ga over 3 weken beginnen met gitaarles hier in het dorp. Ik kan niet wachten en nu lekker op het strand in frankrijk liggen. Haha

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 30 Jul 2016

Hoi Tess, Superleuk! Heel veel succes en voor nu nog even lekker uitrusten op het strand in Frankrijk. Gr, Koen

Marco Bouwer
Door

Marco Bouwer

op 05 Nov 2016

Hallo Koen, ik zoek een linkshandige akoestische western gitaar voor mijn dochter. Nu is zij niet zo heel groot en wil eigenlijk een wat kleiner model. Aangezien de spoeling in linkshandige gitaren al erg dun is, is het lastig om ook nog een klein model te vinden. Heb jij een advies hier in?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 07 Nov 2016

Hoi Marco, Bel Leon eens op van http://www.haef.nu Hij kan je zeker verder helpen. Gr, Koen Ps. houd me op de hoogte!

Marco
Door

Marco

op 08 Nov 2016

Hoi Koen, het is een Recording King ROS-06LH geworden. Eigenlijk de enigste lefty in een kleiner (OOO) formaat die een beetje kwaliteit heeft, Bedankt

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 10 Nov 2016

Hoi Marco, Gefeliciteerd met je aanschaf! Gr, Koen

Tess
Door

Tess

op 04 Feb 2018

Heey Koen, Wel weer een tijdje geleden dat hier is gereageerd, maar ik dacht ik probeer het toch maar even! Ik ben op zoek naar elektrische akoestische western gitaar en ik weet gewoon niet welke het meest geschikt is. Voor mij is een warme klank erg belangrijk en moet het versterkt kunnen worden (of in ieder geval aangesloten kunnen worden op de loopstation). Ik heb nog niet echt een bepaalde prijsklasse, maar zijn er al warme gitaren rond 250 euro? Of heeft u merken die u aanraadt? Voor de rest spreekt de kleur zwart mij aan, maar dat is bijzaak! Hopelijk weet u wat ik het beste kan kopen! Groetjes Tess

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 05 Feb 2018

Hoi Tess, Leuk van je te horen! Het maakt niet uit of het een tijdje geleden is dat iemand reageert. Van mij zal je altijd een reactie terug krijgen. Ik ga je verwijzen naar Leon van Haef. Zie -> https://gitaarlesvankoen.nl/bezoek-aan-gitaaratelier-haef/ Ik weet zeker dat hij je kan helpen. Doe hem de groeten van mij en houd me uiteraard op de hoogte! Gr, Koen

Tess
Door

Tess

op 06 Feb 2018

Super bedankt!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 07 Feb 2018

Geen dank Tess! Gr, Koen

Ellen
Door

Ellen

op 24 Dec 2018

Hoi Koen, Ik heb nu een jaartje op een Spaanse gitaar gespeeld. Echter zijn mijn vingers niet zo lang dus de dikke hals is een min puntje. Ik wil graag een akoestisch western gitaar kopen. Mijn budget is 200 euro. Ik heb alleen geen idee welk model geschikt is voor mij en welke gitaren van goede kwaliteit zijn (van mijn budget) Heb jij misschien advies voor mij? Groeten, Ellen

Koen Snoek
Martin den Dulk
Door

Martin den Dulk

op 07 Oct 2020

Hallo Koen, ik droom mijn hele leven al om te kunnen gitaar spelen, door een druk leven is het er eigenlijk nooit van gekomen maar ben sinds kort met pensioen en gaat die oude wens toch weer kriebelen, maar voor ik een hoop geld uit ga geven zou ik jou advies zeer op prijs stellen, want ben nu 66 en de vingers zijn wat stijver geworden, en kan totaal geen noten lezen, maar ben volgens mijn vrienden best wel muzikaal, hoop dat je deze ouwe hippie op weg kan helpen, b.v.d.

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?