Page content

Metronoom (online)

Wat is een metronoom?

Een metronoom is een hulpmiddel voor ritme aanduiding. In plaats van dat je zelf het ritme met bijvoorbeeld je voet aangeeft, doet het metronoom het voor je met een door jou aangegeven snelheid (BPM). Het belangrijkste van de metronoom is dat het jou een constant tempo geeft, wat natuurlijk zeer belangrijk in elk muziekstuk is.

Kenmerkend aan de meeste metronomen is dat de 1e tel van bijvoorbeeld een 4 kwartsmaat harder klinkt dan de overige maten. Zo heb je altijd een focus/startpunt voor mocht je een foutje tijdens je gitaar spel maken en je het wil  herstellen. Raadzaam is om een metronoom vanaf het begin goed en serieus te gebruiken!

Wat is een goed metronoom?

Ikzelf raad altijd beginnende gitaristen aan om voor de Boss TU-80 te kiezen. Dit is een stemapparaat met als “extra” functie een metronoom aan boord. De kosten van dit apparaat bedraagt ongeveer € 25,= in de muziekwinkel. Waarschijnlijk kan je hem ook wel via een webshop bestellen, maar die keuze laat ik aan jou.

Online metronoom

Mocht je nog geen metronoom hebben, dan kan je ook zo lang gebruik maken van dit online metronoom. Het grote voordeel is dat het metronoom gratis te gebruiken is. Het nadeel dat je hem niet tot elke gewenste snelheid kan instellen.

Wat is BPM?

BPM staat voor Beats Per Minute oftewel het aantal piepjes per minuut.
Op elk metronoom staat deze term geschreven. Ook zie je de BPM vaak bovenaan in de tablatuur van een uitgewerkt gitaarlied staan. Als je dit getal vervolgens instelt op jou metronoom dan heb je het juiste tempo voor het desbetreffende gitaarlied ingesteld. Altijd handig!

Wanneer moet je hem gebruiken?

In de studio tijdens opnames van bijvoorbeeld een cd wordt er altijd gebruik gemaakt van een metronoom.

Ook tijdens een live optreden is het vaak de drummer die een professioneel metronoom naast zijn hihat heeft staan met de daarin voorgeprogrammeerde BPM’s. Dit wordt ook wel spelen met een clicktrack genoemd. Het grote voordeel is dat de band altijd strak speelt (uiteraard moeten de muzikanten wel ritme gevoel hebben). Het nadeel is dat een band niet kan afwijken van het liedje… dus als het publiek uitbundig is en er een goede “vibe” is dan kan er geen onverwachtse break in het liedje gemaakt worden… de clicktrack klikt namelijk constant door 🙂

BPM zelf bepalen

Dit kan, maar als je niet met een band optreed en voor jezelf speelt is een “bij benadering” snelheid helemaal oke! Wil je wel het exacte BPM tempo weten dan heb je daar 2 dingen voor nodig:

  • Een tap tempo programma
    Dit is een programma waarmee jij een constant tempo kan tikken. Als je constant tikt zal het programma zelf een BPM waarde geven. Als je bijvoorbeeld in de app store zoekt op BPM vind je wel een gratis app met een Tap tempo knop aan boord!
  • Een goed ritme gevoel
    Als jij niet constant tikt zal de waarde telkens afwijken…

Comment Section

2 reacties op “Metronoom (online)Door Koen op 13 mei 2012

Beste John,
Dank voor je compliment!
Ook dank voor je tip, ziet er goed uit.
Gr,
Koen

Plaats een reactie


*