Wat is een stompbox?

Een stompbox is een klein metalen pedaal en word vaak voor (bas)gitaar gebruikt. Het pedaal bestaat uit een aantal draaiknoppen en 1 grote aan / uit schakelaar. Met de draaiknoppen kan je het desbetreffende effect wat naar eigen smaak en sound afstellen en met de schakelaar zet je het effect aan of uit.

Welke soorten stompbox effecten zijn er?

Een stompbox is anders dan een multi-effect pedaal, ook wel een floorpedal genoemd. Dit omdat een stompbox vaak maar één specifiek effect heeft.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan delay, reverb, equalizer, octaver, noise gate, echo, overdrive, metal, distortion, flanger, sustain, envelope filters, volume boost, compressor/limiter, tuner, fuzz, tremolo, een volume pedal, looping station, tubescreamer, whammy en een wahwah.

Ook zijn er schakelaars die een reeks stompboxen met één druk kunnen besturen. Zelf had ik een schakelaar met een links/rechts splitsing.
  • Indien aan (links) dan gitaar>pedalen>versterker.
  • Indien uit (rechts) dan gitaar>naar stemapparaat en verder niets.

Wanneer gebruik je een stompbox?

Vaak als je elektrische gitaar gaat spelen, komen er effecten om de hoek kijken. Er bestaan ook enkele pedalen voor de akoestische gitaar, maar het wordt vaker bij de elektrische gitaar gebruikt.

Je hebt de keuze tussen een multi-effect of losse stompbox pedaaltjes. Het voordeel van een multi-effect pedaal is dat je alles in één unit hebt. Vaak zijn de effecten al voorgeprogrammeerd, dus je hebt direct een tal aan effecten. Je kunt deze effecten dan zelf wat wijzigen en opslaan. Ook is een multi-effect ten opzichte van losse pedaaltjes vaak goedkoper.

Het voordeel van stompbox pedalen is dat je je eigen sound kunt creëren. Zo kan je bijvoorbeeld een specifiek effect van merk A kopen en een ander effect van merk B (smaak gerelateerd).
Daarnaast kan je bij stompbox pedalen lekker makkelijk met je handen de settings wijzigen.

Bij een multi-effect pedaal moet je het doen met de effecten van het desbetreffende merk, dus kan je niet dat "ene" effect van dat ene merk toevoegen.

Welke volgorde van de stompbox gebruik je?

Essentieel is de volgorde (pedalchain) van de stompboxen. Hier zijn haast hele boekwerken over geschreven 🙂 Wat je als basis kunt aanhouden zijn 3 groepen:

Van je gitaar ga je met een gitaarsnoer naar:
  • Groep 1: Tuner>wah>volumepedaal>compressor>noise gate>limiter
  • Groep 2: Gain effects: Overdrive>distortion>fuzz>metal
  • Groep 3: Modulation effects: Chorus>phaser>flanger>delay> reverb>chorus>looper>octaver>tremolo
en tot slot je gitaarversterker in. De volgorder in een groep maakt niets uit.
En uiteraard hoef je niet alle effecten binnen een groep te hebben.

Bescherm je stompboxen via een pedalboard!

Je kunt je stompboxpedalen los op de grond zetten, een eigen kist maken of een kant en klaar frame hiervoor kopen. Het laatste heet een pedalboard, welke vaak voorzien is van een flightcase of een beschermhoes.

Een bekend en solide pedalboard is Pedaltrain. Deze is er in verschillende maten, afhankelijk van het aantal stompboxen wat je hebt of naartoe werkt.

Tip: als je meerdere stompboxen op een pedalboard hebt, gebruik dan geen 9 volt batterijen, maar een power supply. Dit is beter van je portemonnee en het milieu.

Met welke stompbox effecten begin je?

Dit is afhankelijk van je setting en de sound die je wilt creëren. Als bijvoorbeeld jouw gitaarversterker al een goede distortion, reverb of echo heeft, dan hoef je hier geen stompbox pedaal van te kopen. Als je versterker het wel heeft, maar je dit effect matig vind klinken, dan kan je overwegen hetzelfde effect via stompbox aan jouw gitaarversterker te koppelen. Kijk wel of er een effectenloop is.

Wat ik je zou adviseren als eerste pedals zijn:
  1. Tuner
  2. Wah wah
  3. Overdrive / booster
  4. Delay / reverb
  5. Tubescreamer
  6. Power supply

Wat zijn bekende stompbox merken?

Bekende stompboxmerken zijn: Boss, Line 6, Dunlop, Ibanez, Electr-Harmonix, MXR, Mooer, TC Electronic, DOD, T-Rex, JHS.

Vaak beginnen gitaristen met BOSS pedalen.
Tips: op Youtube staan heel veel reviews over specifieke pedalen. En daarbij kan je eens op marktplaats kijken voor tweedehands pedalen.

Welke stompbox pedalen heb jij allemaal?
Reactie plaatsen