Wat is sustain?

Sustain is het doorklinken van de trilling van de snaar. Sommige gitaren hebben veel sustain en sommige helemaal niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Natuurlijke sustain hangt af van bijvoorbeeld: het houtsoort van de gitaar, hoe is de topkam van de gitaar is (zitten er oneffenheden in?), wat voor een brug je hebt en hoe is de gitaarhals afgesteld. Ook hebben gitaren met een massief zwaardere body meer sustain.

Bij een goedkopere gitaar zal je minder sustain hebben dan bij een duurdere.

Uiteraard is het ook belangrijk dat je je vinger op de juiste plek in het desbetreffende vakje van je gitaar zet. Probeer altijd “bijna” tegen de fret van het vakje te zitten. Welke fret moet je dan kiezen, je hebt namelijk twee frets die een vakje vormen. Kies de fret die het dichtst bij de klankkast is!

Hoe creëer je sustain?

Stap één is natuurlijk het aanslaan van je gitaar snaar. Gitaar snaren zijn voor een gitarist het belangrijkste onderdeel van de gitaar. Zonder goede snaren kun je nog zo goed spelen, maar het klinkt niet mooi. Niets speelt zo fijn en klinkt zo mooi als een gitaar met ‘verse’.. . Hierdoor ontstaat je klank. Je zult merken dat na een paar seconden (soms sneller) de klank afneemt en uiteindelijk verdwijnt. Deze klank zou je iets kunnen verlengen als je bijvoorbeeld een vibrato toepast. Je bend dan als het ware de toon gelijkwaardig wat omhoog en naar beneden (golfbeweging), waardoor de trilling iets langer aanhoudt. Je aanslag bepaalt ook de mate van sustain. Een hardere aanslag geeft meer sustain dan een zachtere aanslag. Vaak krijg je met een plectrum aanslag meer sustain, dan een aanslag met je vinger.

Op een elektrische gitaar kan een ander element een betere sustain geven. Test dit vooral door te schakelen tussen de verschillende elementen op je eigen gitaar! Als je bijvoorbeeld een gitaarsolo speelt is het fijn als die ene noot niet “doodslaat” als die in feite nog langer had moeten doorklinken.


Een goed voorbeeld van "gemaakte" sustain is The Edge van U2, die regelmatig een ebow gebruikt. In het nummer With or Without You is dit goed te horen, check het effect hieronder.

Elementen en sustain

Ook kan je door het vervangen van je huidige elementen meer sustain krijgen. Maar moet je dit dan wel doen? Als je een goedkope gitaar hebt, dan zou ik dit niet doen. Sowieso moet de natuurlijke sustain eigenlijk van je gitaar komen. Duurdere gitaren hebben een langere sustain. Het kan ook een kwestie zijn van je gitaar te laten afstellen Gitaar afstellen ... je zult er vast wel eens van hebben gehoord. Kan je dit zelf? Op welke gitaren is…

Humbuckers pickups, die onder andere op Gibson gitaren zitten, hebben meer sustain dan single coil pickups, welke weer vaak op Fender Stratocaster / Telecaster gitaren zitten.

Er zijn ook bekende sustain elementen, bijvoorbeeld die van Fernandes.
Verwar sustain trouwens niet met feedback!
Als je de 6 magneten in het element ziet zitten, dan kan je deze instellen. Onthoud:

  • Elementen lager  --->  meer sustain
  • Elementen hoger ---> minder sustain

Als namelijk de magneten te dicht bij je snaren zitten, dan trekken deze aan de gitaar snaar, waardoor die niet natuurlijk kan trillen.

Overige tips voor sustain zijn:

  • Dikkere snaren trillen vaak wat langer door.
  • Een loszittend stemknop op de kop van de gitaar, zorgt voor minder sustain.
  • Als je een gitaar met tremolo hebt en de tremolo niet gebruikt, zet dan de brug vast.
  • De gitaar zadels moeten van een "hard" materiaal zijn.
  • Gebruik wat extra overdrive of meer (high) gain op je versterker.
  • Of gebruik simpelweg een sustainpedaal zoals bijvoorbeeld de Boss CS-3 of Electro Harmonix Soul Preacher Compressor Sustainer effect
  • Een buizenversterker geeft meer sustain dan een transistorversterker.
  • Laat een gitaarspecialist oordelen of hij/zij meer sustain uit jouw gitaar kan krijgen.

De Gibson Les Paul is een gitaar die veel sustain heeft.

Heeft jouw gitaar veel sustain of juist weinig?

Reactie plaatsen