Wat is een Rozet?

Een Rozet is de ronde, sierlijke afwerking om het klankgat aan de voorkant van je gitaar. Dit zie je doorgaans bij akoestische western-, gipsy- en klassieke gitaren. Het komt dus niet voor bij een elektrische gitaar, omdat deze massief is en dus geen klankgat heeft. Er zijn wel elektrische hollow gitaren, maar die hebben doorgaans geen rozet. Ook hebben instrumenten als een luit en ukelele vaak een rozet.

Welke rozet vormen zijn er?

De vorm van de rozet kan echter ook anders dan rond zijn (ovaal of een vrije vorm), dit is afhankelijk van je gitaar. Je kunt een rozet los kopen, mocht die van jou kapot zijn of je bent van plan zelf een gitaar te maken. Deze kosten zijn ongeveer 10 euro per rozet.

Vaak is een rozet van 1 stuk hout. Bij duurdere gitaren kan het voorkomen dat de rozet van meerdere stukjes hout is gemaakt, welke aan elkaar zijn gelijmd tot een geheel.

Wat als je rozet kapot is?

Als jouw rozet kapot is en je wilt deze vervangen, dan adviseer ik je dat door een professional te laten doen. Vraag vooraf wat hiervan de kosten zijn en welke rozet er ingezet gaat worden. Op internet vond ik onderstaande video van een rozet welke uit verschillende stukken hout wordt is gemaakt. Wat een werk :-)

  

Reactie plaatsen