Wat is relic?

Relic is het bewust verouderen van een doorgaans nieuwe gitaar. Dit kan je door een professioneel iemand laten doen of zelf. Veel gitaristen vinden het verschrikkelijk als er een kras op hun gitaar komt. Anderen vinden het helemaal niet erg. Elke kras heeft wel een verhaal en dat maakt de gitaar bijzonder.

Zelf weet ik nog dat ik de eerste kras op mijn PRS kreeg. Het was live op de bühne in het begin van de tweede set. De gitaar was slechts 3 weken oud. De kras werd veroorzaakt door de door de zanger van de band en hij kon er uiteraard niets aan doen. Voor mij was het echter een lange set om te spelen... Ik moest echt wel even slikken toen ik de kras/deuk zag.

Vergeet ook nooit dat een gitaar een gebruiksvoorwerp is (een stuk gereedschap)!

Waarom zou je een relic gitaar willen hebben? 

Zelf vind ik relic supergaaf terwijl andere gitaristen het verschrikkelijk vinden. Ik heb helaas nog geen relic gitaar in het bezit, maar dit kan nog veranderen. Je hebt nooit genoeg gitaren 🙂 Relic is puur een kwestie van smaak en over smaak valt te twisten!

Zie hier een video hoe een Fender replica van John Mayers gitaar (The Black One) inclusief het aanbrengen van relic wordt gemaakt.

Een natuurlijke of vooraf verouderde relic gitaar?

Uiteraard is het natuurlijke relic proces voor een gitaar het mooist. Dus je koopt een gitaar, je gaat ermee op avontuur, er komen krassen en deuken op en na 30 jaar heb je je eigen relic gitaar. Alleen wil je waarschijnlijk niet zoveel jaren wachten, totdat de oudheid op een natuurlijke manier op je gitaar zit.

Je zou bijvoorbeeld ook een oudere gehandhaafde tweedehands gitaar van iemand kunnen kopen. Dan heb je natuurlijke relic, maar met andermans avontuur erop.

Als de gitaar van een bekende gitarist is, dan betaal je (redelijk) veel.

Als het een bekend gitaarmerk is (Fender / Gibson) uit de jaren 60, 70 of 80 dan is het ook niet goedkoop. Je kunt er uiteraard ook voor sparen!

Ik ken een verhaal dat iemand een “dure” gitaar heel goedkoop van een onwetende eigenaar kocht. Het instrument lag al jaren op zolder te verstoffen. Ik houd marktplaats wel in de gaten voor dit soort exemplaren, maar heb zelf er nog nooit een gevonden helaas.

Welke soorten relic gitaren zijn er?

Relic is er in de breedste zin van het woord. Je hebt lichte relic, middel relic en heavy relic. Bij gemaakte relic gitaren wordt er vaak een beschermlaag over de gitaar gedaan, zodat de gitaar in goede relic conditie blijft.

Wie spelen er zoal op relic gitaren?

Nu je weet dat je gitaren relic kunt (laten) maken, wil ik een aantal bekende gitaristen noemen die op relic gitaren spelen. 

Fender Stratocaster Relic:

Stevie Ray Vaughan, John Mayer, John Frusciante, Eric Johnson, Rory Gallagher, Kenny Wayne Shepherd.  

Fender Telecaster relic:

Andy Summers, Keith Richards, David Gilmour, Mateus Asato, Brad Paisley,  Jimmy Page.

Opvallend genoeg spelen bekende gitaristen met relic gitaren meestal op een Fender Stratocaster of een Fender Telecaster.

Fender heeft zelfs een hele custom shop, die persoonlijke “samengestelde” gitaren kan kopen, waaronder relic gitaren. De koper kan de mate van slijtage, hout, hardware en elektronica kiezen. Een custom gitaar kost vaak rond de € 4.000,00.

Waar kun je in Nederland een relic gitaar kopen?

In Nederland zijn er winkels waar je Fender relic gitaren kunt kopen.
Enkele bekende winkels met vaak een aantal relic gitaren zijn:

Zeker bij duurdere (tweedehands) gitaren adviseer ik je altijd de gitaar te zien en te bespelen voordat je overgaat tot een aankoop.

Tip: mocht je budget minder toereikend zijn, maar je wilt toch een relic gitaar.
Vraag dan eens naar de mogelijkheden bij een aantal Nederlandse gitaarbouwers.

  • Je kunt bijvoorbeeld je eigen gitaar relic laten maken.
  • Of in een workshop je eigen gitaar bouwen.
  • Of volledig je eigen gitaar laten bouwen door een zelfstandige gitaarbouwer.

Vergelijke vooraf goed de prijzen!


Wat vind jij van relic gitaren?

Reactie plaatsen