Wat is mensuur?

Mensuur is de maximale lengte die beschikbaar is voor een snaar om te trillen. Instrumenten met een grote mensuur zijn over het algemeen lager van toonklank dan instrumenten met een kleinere mensuur.

De mensuur van een gitaar is ongeveer de afstand tussen de topkam en de brugzadels. Bij veel gitaren is het brugzadel schuin, waardoor het mensuur per snaar daardoor iets afwijkt. Een andere betrouwbare manier om de mensuur van je gitaar te berekenen is de afstand te meten vanaf de topkam t/m de 12e fret en deze lengte met twee te vermenigvuldigen.

Mensuur lengtes van bekende gitaarmerken

Er bestaat geen standaard voor mensuur lengtes van gitaren. Een uitzondering geldt voor klassieke gitaren, die een mensuur lengte van 25,6 inch hebben. 

  • Martin gitaren hanteren vaak:    25,4” (= 645,16 mm) of 24,9” (= 632,46 mm)
  • Gibson gitaren hanteren vaak:   24,75” (= 628,65 mm) vaak met een snaardikte van 0.10 mm
  • Fender gitaren hanteren vaak:   25,5” (= 648 mm) vaak met een snaardikte van 0.09 mm

Maar ook deze merken wijken wel eens af van de standaard maten.

Korte gitaar mensuur 

Bij een kortere mensuur hoeven de gitaar snaren minder strak opgespannen te zijn om een hogere toon te krijgen. Dit is het geval bij kleinere gitaren en/of blues gitaren. De klank is vaak warmer (dus meer basklanken).

Omdat de snaarspanning lager is bij een kleinere mensuur, is het makkelijker om bends uit te voeren. Om dezelfde reden kunnen er ook dikkere snaren worden gebruikt, zonder dat het gitaar spelen te zwaar wordt. Bij een kortere mensuur staan de frets ook iets dichter bij elkaar (het geluid wordt een beetje gecompressed).                                                   

Lange gitaar mensuur

Bij een langere mensuur zal er door de hogere snaarspanning wat meer kracht bij bends moeten worden uitgevoerd. Vaak worden er dunnere snaren gebruikt en de klank is daardoor wat helderder.  

Wat een gitarist uiteindelijk gebruikt is volledig afhankelijk van wat het beste past bij de persoonlijke speelstijl.
Tip: Vraag in de gitaarwinkel of je een gitaar met een korte mensuur en een gitaar met een lange mensuur mag bespelen. Vraag dan ook naar de snaardikte van beide gitaren!

Welke mensuur heeft jouw gitaar?

Wiljan
Door

Wiljan

op 13 Jul 2022

Dan is de hals van de gitaar dan ook langer bij een langere mensuur? 't.o.v. een kortere mensuur?

Guus Willemse
Door

Guus Willemse

op 10 Sep 2023

Ik mis het verschil in afstand tussen de frets bij een baritongitaar vergeleken bi een 'gewone' gitaar.

Reactie plaatsen