Wat is improvisatie?

Improvisatie is het spontaan ontstaan van iets binnen het moment. Het is dus niet vooraf vastgelegd. Dit kan tijdens een concert zijn, met je gitaar of muziekmaatje waar je mee speelt of gewoon als je zelf je instrument aan het bespelen bent. Dit is vaak wel de volgende fase in jouw gitaardroom, maar echt een fantastisch avontuur!

Improviseren tijdens een concert

Tijdens een concert is dat het moment wanneer de band bijvoorbeeld blijft “hangen” in een liedje. Ze kunnen bijvoorbeeld het refrein nogmaals spelen. Ook een goed voorbeeld is dat de muziek wordt stilgelegd en de zanger of zangeres interactie met het publiek zoekt.

Er wordt dan vaak een kreet geroepen (bijvoorbeeld handjes in de lucht en naar links) en het publiek wordt dan verzocht dit na te doen. Het kan zijn dat er onderling in de band is afgesproken dat het bij dat “ene” nummer gebeurt en hoeveel maten het gebeurt, maar hoe de interactie uiteindelijk zal worden weet niemand. Soms duurt het langer dan gepland en soms korter. De zanger(es) geeft een afgesproken teken, zodat de overige muzikanten weten wanneer het liedje weer verder gaat.

Belangrijk hierbij is dat de band goed op elkaar moet zijn ingespeeld en weet wat bepaalde tekens inhouden. Bijvoorbeeld: hand omhoog is “verder gaan”, keihard 1, 2, 3, 4 zeggen is ook verder gaan etc.etc.

Hoe improviseer je op gitaar?

Improvisatie op jouw gitaar kan uiteraard ook. Dit kan met een medemuzikant, met je band of gewoon alleen. Je kunt gewoon gaan improviseren (pielen) op je gitaar of 3 gitaarakkoorden als basis spelen. Wat ik bijvoorbeeld vaak doe is via een looping station (BOSS RC-30) een basis akkoordenschema spelen. Dat is dan feitelijk mijn virtuele gitaarmaatje :-) Ed Sheeran is de meester van de looping station. Als dat eenmaal staat, ga ik improviseren. Dit kan een zelfverzonnen solo zijn, gewoon wat toonladders oefenen of een riffje op gevoel spelen. The sky is the limit!

               

De meeste hits ontstonden uit improvisatie!

Heel veel nummer 1 hits zijn ontstaan vanuit een improvisatie. Je kent het wel, je zit in de oefenruimte en de gitarist zit in een hoekje te pielen. Ineens is daar de basisriff voor een nieuw nummer. De overige bandleden slaan aan en en voordat je het weet is het nummer compleet. Er wordt vaak gezegd dat de beste nummers binnen 10 minuten zijn geschreven. En dit allemaal vanuit een eerste improvisatie.

Tips voor jouw eerste improvisatie

Mocht jij willen starten of beter willen worden met improvisatie, zorg dan...

  1. ... dat je het in het begin simpel houdt.
  2. ... dat je bijvoorbeeld op een mooie (rustige) plek in de natuur zit, wat goed is voor je creativiteit.
  3. ... dat je niet altijd in hetzelfde akkoordenschema zit (wissel dit per improvisatie af).
  4. ... dat je niet altijd vanuit de 1e positie van de toonladder begint (over de hals zijn er vaak 5 posities).
  5. ... dat je jouw improvisatie af en toe opneemt met een dictafoon app of video op je mobiel. Zo leg je ideeën vast voor wellicht die nummer 1 hit in de toekomst.
  6. ... dat je jouw improvisatie aan anderen laat horen. Als zij enthousiast zijn, dan weet je dat je "beet" hebt.
  7. ... dat je ter inspiratie aan een (onlangs) gepasseerde gebeurtenis denkt. Zo kan je de klankkleur ( mineur / majeur ) van je muziekstuk bepalen.

 Door goed te luisteren naar je eigen improvisatie hoor je of deze interessant is en waar er ruimte is voor verbetering.

>Improviseer jij wel eens?


Reactie plaatsen