8 redenen waarom samen gitaar spelen zo leuk is!
17 juli 2017 
3 min. leestijd

8 redenen waarom samen gitaar spelen zo leuk is!

Samen gitaar spelen is erg leuk. Uiteraard is stap 1: gitaar leren spelenAls je merkt dat je gitaarakkoorden lekker beginnen te klinken, je meer vertrouwen uit gaat stralen en deze fantastische hobby wilt delen met iemand…  dan is het tijd om je krachten te gaan bundelen en op zoek te gaan naar een mede-gitarist. In dit artikel lees je 8 redenen van de kracht van samen gitaar spelen.

1. Goed voor je motivatie

Ken je dat? Dat je naar de sportschool moet, maar je hebt geen zin… Zelf herken dat wel van vroeger. Toen ben ik met een vriend gaan trainen en we motiveerden elkaar. We spraken af elkaar om en om op te halen. Het werkte er goed! Ook jij kan eens last hebben van een dipje, omdat een oefening, een akkoord of een liedje niet lukt. Door dit samen te behandelen en elkaar tips te geven, wellicht door samen door die zure appel heen te bijten gaat het je wel lukken.

2. Je traint je gehoor

Als je samen speelt, dan moet je goed luisteren naar wat je zelf doet, maar ook naar wat de ander doet. Stel dat de ene gitaar vals staat.. ga dan direct die gitaar stemmen. Als het musiceren niet synchroon gaat, zal jullie samenspel nergens naar klinken. Het kan ook zo zijn dat jij of de ander tijdens het gitaar spelen iets overslaat van het muziekstuk, hier moet je dan op inspringen… luister goed en corrigeer direct.. een foutje is menselijk :-)

3. Je leert van elkaar

Toen ik destijds live gitaarles gaf, deed ik dat vaak in een groepje van maximaal 3 personen. Dat vond ik altijd erg leuk om te doen. Dan zag ik als 1 van de 3 cursisten slecht had geoefend dat hij/zij daar echt van baalde. Die week erna was het vaak foutloos.

4. Je kunt samen optreden

Ben jij of je gitaarpartner wat verlegen, of ben je niet verlegen, maar wil je niet alleen een optreden verzorgen, dan is het hebben van een gitaarmaatje ook erg fijn. Als je geen gitaarmaatje kunt vinden of niemand in jouw woonplaats gitaar speelt, dan kun je er ook voor kiezen om samen muziek met een zanger of zangeres te maken. Jij begeleid (ook erg leerzaam) daarbij de zanger of zangeres.

5. Je zult liedjes van elkaar leren

Mijn eerste bandje heette Crumble. Die bestond uit onder andere 2 gitaristen, te weten Pascal en ik. We waren gitaarmaatjes en vrienden. Los van de band speelden we ook vaak samen. We hadden in grote lijnen dezelfde muzieksmaak, maar soms kwam of hij of ik met een voor de ander onbekend nummer. Dan bleven we net zolang bij elkaar, totdat we het de ander hadden geleerd. Mocht je  gitaarpartner een andere muziekstijl hebben dan kom jij in aanraking met stijlen waar je anders nooit wat van zou hebben geleerd.

6. Je traint je ritme

Muziek bestaat uit ritme en klanken (vocaal of van muziekinstrumenten). Als je samenspeelt, dan is het belangrijk dat je goed naar de ander luistert. Uit ervaring weet ik dat tijdens het spelen van een liedje het tempo omlaag kan gaan. Het redmiddel is hierbij een metronoom. Probeer je ritme en tempo dus constant te houden. Zeker als je samenspeelt.

7. Je kunt liedjes spelen waar 2 gitaarpartijen in zitten

Sommige liedjes bestaan uit meerdere gitaarpartijen. Dat kan variëren van een riff in combinatie met een slagpartij, of een slagpartij die de solo ondersteund.

Liedjes die Pascal en ik vroeger erg fijn vonden om te spelen:

  • Lenny Kravitz – Always On The Run
  • The Black Crowes – Sister luck
  • dEUS – Hotellounge
  • Blind Melon – No Rain

In bovenstaande nummers hoor je duidelijk de dubbele gitaarpartijen. De muziek klinkt direct een stuk voller.

8. Plezier

Als jij plezier hebt in gitaar spelen, dan zul je dubbel zoveel plezier hebben tijdens het gitaar spelen samen. Muziek brengt mensen bij elkaar en is dus goed voor je sociale contacten.

Hoe vind je een gitaarmaatje bij jou in de buurt?

Misschien denk jij ook wel eens na om samen te gaan spelen een andere gitarist. Dat kan ik je van harte aanbevelen! Wat je zou kunnen doen is bijvoorbeeld om op je Facebook een berichtje te plaatsen.

GEZOCHT: Gitaarmaatje in de omgeving van…

Geen Facebook? Bij de supermarkt op het gratis advertentiebord is een goed alternatief. Wedden dat je binnen no-time een maatje hebt! Je zult wel zelf de eerste stap moeten zetten, dus waar wacht je op…

Heb of zoek jij een gitaarmaatje?
Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
erwin
Door

erwin

op 26 Apr 2015

Zeker een aanrader dit speel vaak samen met een maatje en leer hier ontzettend veel van

Jan
Door

Jan

op 26 Apr 2015

Koen, geweldige colum. Samen spelen is top. Als iemand in de buurt van Mierlo samen wil spelen dan lijkt me dat heel leuk

Paul
Door

Paul

op 26 Apr 2015

Koen, heel leuke colum! Samen spelen is erg leuk en hoop het meer te kunnen doen. Dus als er iemand in de buurt van Lekkerkerk is lijkt mijndat heel leuk!

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 26 Apr 2015

Hoi Koen, wat ik ook kan aanraden, ga eens kijken hoe het is om samen te spelen. Momenteel is er een optreden van de 5 beste gitaristen. Ben zelf afgelopen zaterdag naar Harry Sacksioni met zijn band geweest. Dat was waanzinnig, dat gevoel wat je dan krijgt. De power die er dan afvliegt. Mijn gitaarmaatje is mijn zoon, we spelen nog niet samen, maar als ik bij hem ben, pak ik zijn gitaar en laat zien waar ik mee bezig ben. En als hij bij mij is dan pakt hij met alle liefde mijn gitaar. We geven elkaar ook tips, bijv. als ik mijn vingers niet goed plaats, waardoor het akkoord niet helemaal goed klinkt. Dus je kunt heel veel van elkaar leren.

Frie Snoek
Door

Frie Snoek

op 26 Apr 2015

Samen oefenen lijkt me inderdaad een mooie manier om meer te leren en beter te gaan spelen. Dus mocht er iemand in de buurt van Made / Breda / Oosterhout zitten die dat ook wil dan houd ik me aanbevolen. Ben net klaar met de 1e cursus maar vlekkeloos gaat dat nog lang niet. Dan heb je een beetje een idee van mijn niveau. Groeten, Frie

Ronald Smit
Door

Ronald Smit

op 28 Apr 2015

Goed idee Koen. Ondanks dat ik inmiddels in een band speel(coverbandnosense.nl) zou ik graag samen met iemand willen oefenen. Dus woon je in de buurt van Rotterdam, Oud-Beijerland, laten we dan snel iets afspreken! Grtn

Fred Valkenburg
Door

Fred Valkenburg

op 16 Aug 2015

Fan van de 60 en 70 jaren muziek

Fred Valkenburg
Door

Fred Valkenburg

op 16 Aug 2015

Graag zou ik samen met iemand gitaar spelen ik woon in de buurt van Rotterdam , ben fan van 60 en 70 jaren muziek .

Petra
Door

Petra

op 28 Apr 2015

Lijkt mij hartstikke leuk, tenminste voor degenen die geduld hebben met mijn gitaarspel. Ik woon in Zoetermeer. Groetjes Petra

yvonne poelen
Door

yvonne poelen

op 25 Aug 2015

Hoi Petra, wat voor een gitaar heb je en hoelang speel je al?met vriendelijke groet,Yvonne Poelen

nicole
Door

nicole

op 24 Nov 2016

hoi Petra, speel je nog gitaar. Ik wil graag wat klassieke stukken spelen. Lijkt je dat wat? groet, Nicole

Colin Snoeker
Door

Colin Snoeker

op 04 May 2015

Sluit ik me helemaal bij aan ! heb een aantal keer kunnen samen spelen met mensen en op die momenten gaat je niveau echt met sprongen vooruit. Ik hou me aanbevolen voor Utrecht en den haag mocht er iemand interesse hebben :)

Merlijn
Door

Merlijn

op 20 Jun 2015

Hey Ik woon in Utrecht en het lijkt mij ook leuk een keertje samen te spelen.Speel nu zon 5 jaar en heb een jaar of 2 les. Ik ben 28 jaar en woon in het centrum van Utrecht. We kunnen een keer samen spelen en als t een beetje klikt/leuk is eventueel vakerLaat maar weten als het je leuk lijkt...groeten Merlijn

Merlijn
Door

Merlijn

op 20 Jun 2015

ik weet niet of je dit forum nog steeds checkt trouwens dus ik kan je ff opzoeken op facebook, stuur ik je daar wel ff een bericht

Britte
Door

Britte

op 05 May 2015

Inspirerende blog Koen! Heb nog nooit met iemand samen gespeeld maar het klinkt heel leuk en leerzaam. Ik ga op zoek :-)!

Elskie
Door

Elskie

op 01 Jun 2015

Ik zie Antje op een bekend bankje in Groningen. Ik zou wel eens samen willen overleggen over de cursus. Ik ben vastgelopen bij les 9, de barre akkoorden.

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 02 Jun 2015

Hoi Elskie, Stuur mij maar even een berichtje via Facebook, waar je woont. Dan kunnen we even wat afspreken

Elskie
Door

Elskie

op 03 Jun 2015

Hallo Antje, ik heb geen facebook. Dat wordt lastig dan. En nu?

Merlijn
Door

Merlijn

op 21 Jun 2015

Het lijkt mij ook leuk om samen gitaar te spelen. Ik woon in Utrecht centrum en speel een jaar of 5 gitaar. Laat maar weten als je ook interesse hebt. Ik speel akoestisch gitaar, vooral pop, ben 28 jaar. Wel leuk als we een beetje dezelfde interesse hebben qua muziek denk ik.groeten Merlijn van Dijk

Jack
Door

Jack

op 19 Aug 2015

Hoi, ik zoek een gitaarmaatje en/of groepje om elkaar vooruit te helpen en het plezier om samen te spelen. Omgeving Land van Maas en Waal. Groetjes, Jack

Onno
Door

Onno

op 21 Aug 2015

Hoi, mijn naam is Onno, pas begonnen met elektrische gitaar. Ik ben op zoek naar beginnende gitaristen en andere muzikanten om samen te oefenen. ikzelf kom uit DenHaag. wie heeft er ook zin in om samen te spelen. stuur dan een reactie.

ferry hogervorst
Door

ferry hogervorst

op 30 Nov 2015

Hoi ik ben ferry hogervorst ik zoek een beginnen gitarist die het leuk vind om met mij samen te oefenen ik woon in Nootdorp als het je aan spreekt stuur gerust een reactie en ik hoor wel

ferry hogervorst
Door

ferry hogervorst

op 30 Nov 2015

O ja en ik ben 28 jaar

ferry hogervorst
Door

ferry hogervorst

op 30 Nov 2015

En het leukste is iemand rond mijn leeftijd

Jack Daalder
Door

Jack Daalder

op 11 Jan 2016

Het lijkt mij te gek om samen te spelen, dus kom op ik kom uit Den Helder. Laat het me weten.🎸🎶

ferry
Door

ferry

op 01 Jun 2016

Het moet wel iemand in de buurt zijn Want ik mag geen auto rijden wegens me epilepsie

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Jun 2016

Hoi Ferry, Ik hoop snel dat je een gitaarmaatje zal vinden. Gr, Koen

ferry
Door

ferry

op 08 Jun 2016

Een beginners niveau gitarist

Khachig Assadour
Door

Khachig Assadour

op 07 Aug 2017

Als iemand in de buurt van M aastricht samen wil spelen dan lijkt me dat heel leuk

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 07 Aug 2017

Ik woon iets te veel uit de richting :-)

Jp van Schaijk
Door

Jp van Schaijk

op 14 Apr 2018

Hallo, Ik weet niet of deze Colin nog actueel is maar ik zoek iemand waarmee ik rock/metal technieken kan oefenen. Omgeving Helmond.

GM
Door

GM

op 03 Aug 2018

Leuke topic dus ook maar even een oproepje. Man 57 omgeving Dedemsvaart Overijssel. Vroeger enkele jaren les gehad en sinds kort klassieke gitaarspelen weer opgepakt. Momenteel bezig met 2 nummers van Sungha Jung. Zou het leuk vinden om samen wat te oefenen en te spelen.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 Aug 2018

Hoi GM, Ik hoop snel dat je een gitaarmaatje zal vinden. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?