Page content

Open akkoorden

Als je net begint met gitaar leren spelen, dan leer je al snel naast de theorie enkele basis akkoorden.
Daarna ga je natuurlijk dieper in de materie, je ontwikkeling en de theorie.
Er zijn vele soorten akkoorden, maar nu neem ik de open akkoorden met je door.

Wat zijn open akkoorden?

Open akkoorden zijn de eerste gitaarakkoorden die je door je gitaarleraar worden aangeleerd. Vaak begin je met het A-akkoord, D-akkoord en E-akkoord.
Daarnaast heb je ook nog het C-akkoord, G-akkoord en het F-akkoord.
Alle akkoorden hierboven kan je ook in een mineur en een majeur vorm spelen. Er zijn nog wel meerdere soorten open akkoorden, zoals septiem en sus4 akkoorden, maar mineur en majeur zijn de meest voorkomende in het begin.

Een open akkoord is een combinatie van open snaren en snaren waar je vingers op staan. Het akkoord sla je in die combinatie aan. Het zijn makkelijke akkoorden en ze klinken vaak helder.

Bij de overgang van een open akkoord naar een ander akkoord klinken de open snaren vaak door. Hierdoor krijg je geen eventuele stilte en gaat alles vloeiend in elkaar over.
Het is belangrijk dat je eerst deze open akkoorden goed onder de knie hebt voordat je doorgaat met de moeilijkere akkoorden. Zie hieronder een voorbeeld van het “open A-akkoord”.

open akkoorden

Kan ik veel liedjes spelen met alleen open akkoorden?

Dit antwoord is vrij simpel…. JA! Er zijn heel veel liedjes geschreven die alleen maar uit open akkoorden bestaan. Bands als de Beatles bijvoorbeeld. De huidige bands werken ook wel met open akkoorden, maar doen dit vaak in combinatie met een capo.

Wanneer merk ik dat ik klaar ben voor het volgende niveau?

Gitaar leren spelen is een proces. Dit kost gewoon tijd en inspanning. Als jij dagelijks je goede inzet toont door minimaal 15 minuten te oefenen, dan ben ik ervan overtuigd dat je na enkele weken kunt starten met barré akkoorden.

Barré akkoorden zijn niet goed voor je zelfvertrouwen als aankomend gitarist, maar onmisbaar als je naar het volgende niveau wilt!

Comment Section

0 reacties op “Open akkoorden

Plaats een reactie


*