Open akkoorden

Wat zijn open akkoorden?

Als je net begint met gitaar leren spelen, dan leer je al snel naast de theorie enkele basis akkoorden. Er zijn vele soorten akkoorden, maar de basis akkoorden waarmee iedereen start zijn de open akkoorden.

Wat zijn open akkoorden?

Een gitaarakkoord bestaat uit minimaal 3 tonen. Open akkoorden zijn de eerste gitaarakkoorden die je door jouw gitaarleraar worden aangeleerd. Ze worden gevormd door de linkerhand bij rechtshandigen en bij linkshandigen uiteraard andersom. Je vormt ze bij de eerste 3 vakjes bij de kop van de gitaar. Vaak begin je met het A-akkoord, D-akkoord en E-akkoord. Daarnaast heb je ook nog het C-akkoord en G-akkoord. Het B-akkoord en het F-akkoord zijn de zogenaamde barré akkoorden. Alle open akkoorden hierboven leer je in het begin vaak in de majeur- (vrolijk) en de mineur (droevig) vorm.

Er bestaan meerdere soorten open akkoorden, (zoals septiem en sus4 akkoorden), maar mineur en majeur zijn de meest gebruikte in het begin. Een open akkoord is een combinatie van open klinkende snaren en snaren waar je vingers op staan, die samen het akkoord vormen. Het akkoord sla je in die combinatie aan. Het zijn makkelijke akkoorden en ze klinken vaak helder. Bij de overgang van een open akkoord naar een ander akkoord klinken de open snaren vaak door. Hierdoor krijg je geen eventuele stilte en gaat alles vloeiend in elkaar over. Het is belangrijk dat je eerst deze open akkoorden goed onder de knie hebt voordat je doorgaat met de moeilijkere akkoorden. Zie hieronder een voorbeeld van het "open C-akkoord".

Welke snaren mogen niet meeklinken?

De gitaar snaren op jouw gitaar heten van boven (dikste) naar beneden (dunste): E-A-D-G-B-E (Een Aap Die Geen Bananen Eet). Bij sommige akkoorden mogen bepaalde snaren niet meeklinken, zoals hieronder te lezen is in het overzicht van de open akkoorden in majeur vorm:

  • A-akkoord, de lage E-snaar mag niet meeklinken.
  • C-akkoord, de lage E-snaar mag niet meeklinken.
  • D-akkoord, de lage E-snaar en A-snaar mogen niet meeklinken.
  • E-akkoord, alle snaren mogen meeklinken.
  • G-akkoord, alle snaren mogen meeklinken.

Uiteraard geld dit ook voor de mineur vorm. In het plaatje hierboven, markeer ik bij het C-akkoord de lage E-snaar met een rood kruis (mute / mag niet klinken).

Belangrijk: Vorm het G-akkoord "altijd" met je middel-, ringvinger en pink. Dus "niet" met je wijsvinger etc.

Kan je open akkoorden ook op andere posities op de hals spelen?

Elk akkoord kan je op meerdere posities op de gitaarhals spelen. Het heten dan alleen geen open akkoorden meer. Vaak zijn het dan barré- of powerakkoorden. Je kunt ook een akkoord met slechts 3 snaren spelen op een andere positie.

Het C-akkoord kan je bijvoorbeeld vormen via:
E X
B 13
G 12
D 14
A X
E X

Meer uitleg over tablatuur (akkoorden notatie) vind je hier. Het is raadzaam om eerst de open akkoorden te kennen en pas daarna te kijken waar het C-akkoord zich allemaal op de gitaarhals bevindt.

Kan je veel liedjes spelen met alleen open akkoorden?

Dit antwoord is vrij simpel… JA! Er zijn heel veel liedjes geschreven die alleen maar uit open akkoorden bestaan. Bands als de Beatles bijvoorbeeld. De huidige bands werken ook wel met open akkoorden, maar doen dit vaak in combinatie met een capo. Ed Sheeran liet een paar jaar geleden in RTL Late Night zien dat hij met het Em-akkoord, C-akkoord, D-akkoord en G-akkoord elk liedje kan spelen, die hij maar wou.


Let op: het is natuurlijk wel zo dat de toonsoort hierbij dan wel vaak afwijkt van het origineel!

Wanneer merk ik dat ik klaar ben voor het volgende niveau?

Gitaar leren spelen is een proces. Dit kost gewoon tijd en inspanning. Als jij dagelijks je goede inzet toont door minimaal 15 minuten te oefenen, dan ben ik ervan overtuigd dat je na enkele weken kunt starten met barré akkoorden. Barré akkoorden zijn niet goed voor je zelfvertrouwen als beginnend gitarist, maar onmisbaar als je naar het volgende niveau wilt komen!

Download hier mijn gratis gitaarakkoordenboekje en krijg er direct een gratis 7 daagse cursus bij.

Mocht je nog vragen hebben over een open akkoord, stel hem hieronder!
Erwin
Door

Erwin

op 13 Jul 2021

leuke site, maar dat G-akkoord zonder wijsvinger gebruiken is een leuke tip als ik wist waarom ik dit zo zou moeten doen?

Door

op 08 Aug 2021

Hoi Erwin, Een goede vraag! Het overpakken van en naar andere akkoorden gaat hierdoor een stuk makkelijker. Trust me. Gr, Koen

Harry
Door

Harry

op 01 Nov 2022

Bijvoorbeeld van de G naar C gaat inderdaad makkelijker omdat je de wijsvinger hebt vrij gespeeld ;) ben ook pas begonnen met gitaar, maar die had ik gauw door.

Door

op 09 Nov 2022

He Harry, Fijn dat je dat direct door had! Hoe ga je verder met je vorderingen? Gr, Koen

Reactie plaatsen