Kindergitaar kopen, waar moet ik op letten?
29 mei 2013 
in Gitaren
2 min. leestijd

Kindergitaar kopen, waar moet ik op letten?

Kindergitaar kopen? Wat is een goede kindergitaar en heeft mijn kind wel de geschikte leeftijd om te starten met gitaar leren spelen? Lees in deze blog alle ins en outs die je moet weten voor een geschikte kindergitaar.

Hoe oud moet je zijn om te starten met gitaar leren spelen?

Als mij gevraagd wordt hoe oud een kind minimaal moet zijn om met gitaar leren spelen te starten, dan zeg ik 7 jaar! Dit is echt een mooie leeftijd om te starten met de gitaar. Mijn focus ligt daarom op die leeftijd in dit artikel. Vergeet niet dat het ene kind van 7 “volwassener” is dan het andere kind van 7 jaar. Als je kind klaar is om de gitaar te omarmen en dagelijks 15 minuten wilt oefenen, dan zeg ik… GO!

Daarbij wil ik zeggen dat je ook op oudere leeftijd met gitaar spelen kunt starten. Mijn oudste cursist is inmiddels in de 80 en baalt ervan dat hij niet op zijn 7e is gestart 😉

Kinderen jonger dan 7 jaar? Hebben vaak nog te weinig focus voor gitaarles, maar kunnen starten op een 1/2 formaat gitaar!

Er zijn 3 soorten gitaren

In hoofdlijnen zijn er 3 soorten gitaren:

Ik adviseer altijd om te starten op een akoestische western gitaar. Alleen zijn deze er doorgaans weinig voor kinderen. Ze zijn er wel, maar die vind ik te duur om op te starten. Bij een elektrische gitaar ben je weer afhankelijk van een gitaarversterker. Vaak koop je voor je kind namelijk een gitaar op de groei. Kindergitaar kopen? Tips!

De gitaarmaten

Een kindergitaar is vaak een tijdelijke gitaar. Ze zijn doorgaans wat kleiner en je kind is na een paar jaar toe aan een groter formaat.
De prijs-, kwaliteit- en geluidsverhouding vind ik enorm belangrijk.
Want, de kindergitaar…

  • … mag niet te duur zijn
  • … mag niet snel ontstemd raken
  • … moet aansluiten bij de leeftijd van je kind

Vanaf 7 jaar zou ik voor een 3/4 gitaar gaan. Deze grootte is ideaal om mee te starten. Ed Sheeran gebruikt dit formaat zelfs standaard. Andere gitaristen gebruiken dit formaat juist weer als een reisgitaar. Een gitaar die eens wel in de overvolle auto past 😉

Onthoudt:

  • 7-12 jaar oud – 36 inch – 3/4 afmeting
  • 12+ jaar oud – 40/41 inch – 4/4 volledige afmeting

Welke gitaar dan uiteindelijk?

Als je echt zeker weet dat je kind gitaar wilt leren spelen (en je het geld hebt te besteden) zou ik voor een akoestische western gitaar gaan. Als je kind aangeeft dat hij/zij gitaar wilt leren spelen en jij vermoedt dat het dit van korte duur gaat zijn, dan zou ik voor een akoestische Spaanse gitaar gaan.

Vergeet niet dat gitaarles essentieel is voor een juiste start op gitaar!

Hieronder een aantal opties:

  1. Akoestische western gitaar 3/4 formaat
  2. Spaanse gitaar 3/4 formaat
  3. Akoestische western gitaar 4/4 formaat

Samen gitaar leren spelen met je kind?

Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan, maar wat ik al vaker onder mijn cursisten tegenkom is dat de ouders(s) samen met hun kind(eren) gitaar gaan leren spelen. Dit is voor beiden echt superleuk en brengt je nog dichter bij elkaar 😉

Mocht je nog een vraag hebben, stel hem hieronder! Ik heb nog wat leuks voor je, namelijk een gratis boekje met nog meer interessante tips! Doe er je voordeel mee

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Dieter
Door

Dieter

op 29 Mar 2018

Kindergitaren zijn soms anders gestemd dan full-size gitaren. Best hier ook op letten bij aankoop, zeker wanneer je samen wil leren.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Apr 2018

Hoi Dieter, Een reguliere kindergitaar is gewoon standaard gestemd hoor. EADGBE. Ben je niet in de war met een ukelele? Gr, Koen

Amanda
Door

Amanda

op 29 Jan 2021

Hallo Koen, Ik wil voor mijn dochter (10 jaar, maar redelijk lang) en mezelf samen een beginnersgitaar kopen. Na jouw comment over de gitaarmaat van Ed Sheeran, zit ik nu toch te twijfelen tussen een 3/4 of full-size. Zelf ben ik niet al te lang met mijn 1.67m. Wat adviseer jij? Mvg, Amanda

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Feb 2021

He Amanda, Ik heb je even persoonlijk gemaild. Gr, Koen

Arnold
Door

Arnold

op 10 Dec 2023

Dag Koen, mijn kleindochter van 8 wil graag gitaar spelen. Je tips voor het kopen van een kindergitaar zijn duidelijk. Kan zij ook met jouw cursus aan de slag of is dit te lastig? Alvast dank voor je reactie, vriendelijke groet Arnold Maatman

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?