Page content

Capo voor gitaar

Een capo voor gitaar , ook wel capodastro genoemd, is een klemstuk wat je op de hals van je gitaar kunt plaatsen. Door de capo te plaatsen verhoog je feitelijk de klank van je snaren. Als je geen capo gebruikt en je snaren aanslaat dan heb je van boven naar beneden de volgende tonen: E-A-D-G-B-E

Als je de capo bijvoorbeeld over het eerste vakje op de hals van je gitaar plaatst, dan klinken de snaren 1 interval / halve toon hoger, oftewel F-Bes-Es-Gis-C-F.
Elke interval is een halve toon.

Er zijn 3 verschillende soorten capo’s

-de goedkoopste capo is er 1 met een verstelbaar riempje. Ik heb deze vroeger ooit eens gehad, maar ik raad hem je persoonlijk af. Los van dat het bevestigen wat trager gaat dan een capo met een schakelaar vind ik dat deze variant ook niet altijd de optimale spanning geeft voor een goed geluid. Deze koop je voor € 6,= in de winkel.

capo voor gitaar

 

Optie 2 is een capo met een draaischroefje. Deze is van metaal en een stuk steviger dan optie 1. Het is een goede capo voor gitaar, maar optie 3 is in mijn ogen de beste! Deze capo koop je voor € 15,= in de winkel.capo voor gitaar

 

 

 

 

 

 

De 3e optie is een stevige capo van metaal. Het grote voordeel van deze capo is dat hij klembaar is zonder dat je hem moet aanspannen of moet aandraaien. Het is letterlijk plug and play, oftewel: als je weet op welke snaar hij moet dan heb je hem er binnen 2 seconden op. Ook fijn aan deze capo is dat je hem kunt klemmen aan de kop van de gitaar. Zo heb je hem altijd bij je! Deze koop je vanaf € 20,= in de winkel.

capo voor gitaar

Het nut van een capo voor gitaar

Een capo voor gitaar kan voor verschillende zaken gebruikt worden.
Het kan voor de kleine kids gebruikt worden die moeite hebben met barré akkoorden. Maak hier geen “misbruik” van, want de barré akkoorden moeten we uiteindelijk allemaal zonder hulpmiddelen kunnen spelen 🙂

Maar stel je nu eens voor dat je een gaaf nummer hebt geschreven of die ene cover met je bandje wilt spelen, maar dat het nummer in een te lage toonsoort voor de zanger(es) is geschreven en dat juist daardoor het nummer niet gespeeld kan worden… Juist dan is de capo de ideale oplossing en kan het nummer alsnog gespeeld worden en heeft de zanger(es) geen problemen met de tonen.

Conclusie

Al met al zou ik je zeker adviseren een capo aan te schaffen. Los van dat veel hedendaagse liedjes met capo worden gespeeld, zal er altijd een dag komen dat je hem nodig hebt en misgrijpen is ook niets… toch?

Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

  Comment Section

  2 reacties op “Capo voor gitaar


  Door Antje Wietzes op 20 februari 2015

  Mijn voorkeur gaat ook naar optie 3. Makkelijk te verplaatsen van de ene fret naar de andere.


  Door Koen Snoek op 12 maart 2015

  Dat is idd ook wel de meest makkelijke. Voor dat kleine beetje meer (qua geld), krijg je veel meer gebruiksgenot.

  Plaats een reactie


  *