De akoestische gitaar hype
25 februari 2014 
1 min. leestijd

De akoestische gitaar hype

De akoestische gitaar beleeft gouden tijden in de muziek wereld. Daar waar het jarenlang een instrument was dat je alleen bij een kampvuurtje zag, zie en hoor je de akoestische gitaar steeds vaker. In talenten jachten maak je meer kans met een akoestische gitaar in je hand. Een DJ als Avicii maakt dance nummers rondom singer-songwriter achtige composities. Waar is het leuk, en wanneer gaat het te ver?

In dienst van…

Een liedje is niet alleen tekst, of alleen dat ene instrument. De samensmelting van alles is wat je een compositie mag noemen. Stel dat je Mick Jagger alleen Angie hoort zingen, of je hoort alleen de gitaar, de drums. Alles samen maakt het een mooiere compositie. Die eerste ‘Angie’ moet dat eerste Am- akkoord hebben, dat zet gewoon de stemming. Een meevallertje: met de gitaar heb je zowel ritme als melodie in één. Dus zang en alleen gitaar kan ook. Luister maar eens naar goede singer-songwriters. Maar ook hier is het de combinatie van de tekst/zang en het spel dat het mooi maakt.

Het Kenny-G gevoel

Maar het moet ook ergens op slaan. Ik herinner me nog ene Kenny G die grote wereldhits de nek omdraaide met een saxofoon. Even leuk, daarna vooral ‘goh wat knap’, en dan irritant. Bij Sungha Jong, duizenden volgers op YouTube, krijg ik ook zo’n Kenny-G gevoel.

Kijk, ik zou graag zo willen kunnen spelen, maar het raakt me niet. Het is technisch knap en perfect, maar het doet me niets.

Hier word ik wel blij van

De muziek industrie is meedogenloos en de top 40 is een afspiegeling van wat wordt gewaardeerd door het publiek. Er zijn gelukkig massa’s composities die wel leuk zijn, en ook leuk blijven. Hier word ik blij van. Avici? Leuk, origineel. Passenger? Mooi en passend. De Rolling Stones? Top, maar alleen bij de nummers die zich er voor lenen. Ga zo maar door. De inpassing van de akoestische gitaar is een keuze bij het juiste nummer, en geen must. Als het zo blijft ben ik tevreden en blijf ik graag deel uitmaken van de hype.

Waarom is volgens jou de akoestische gitaar een te gekke hype?
Deel je reactie in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Sem
Door

Sem

op 01 Jan 2017

Volgens mij is als je al van een hype kunt spreken die juist vooral aan de gang rondom de vele getalenteerde fingerstyle gitaristen die de afgelopen jaren furore maken. Juist zoals Sungha Jung, Tommy Emmanuel, Adam Rafferty, Andy McKee en nog veel meer. De afgelopen 5 jaar is er enorm veel vraag van leerlingen naar deze stijl van gitaarspelen. Die erg leuk is om te beheersen, omdat je dan terwijl je alleen zit te spelen toch alle partijen (ritme, bas, akkoorden en melodie) tegelijk kunt spelen op één gitaar. Als je graag zo zou kunnen spelen wordt het misschien wel tijd voor wat lesjes.

B.l.g. Musch
Door

B.l.g. Musch

op 01 Jan 2019

WOW DIT IS ONTZETTEND MOOI GESPEELD.DOET ME GOED ZO EEN GITAAR TE HOREN.

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Jan 2019

Inderdaad mooi om te horen :-)

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?