Page content

Plectrum

Een plectrum is het stukje plastic wat je in je slaghand hebt tijdens gitaar leren spelen.
Je houd de plectrum tussen je duim en wijsvinger vast.

De 3 meest gebruikte manieren van gitaar spelen zijn:

  • met een plectrum
  • met je vingers, ook wel tokkelen of fingerpicking genoemd
  • met je tanden (zoals Jimi Hendrix), let op: niet aan te raden ;-)!

Hoe houd je een plectrum vast?

De meeste hebben een driehoekachtige vorm. Twee kanten daarvan zijn gelijk en de 3e kant is vaak iets langer.

Als je je wijsvinger strekt, je plectrum er plat op legt met de lange kant richting je wijsvinger, dan moet het puntje van die lange kant iets voorbij je wijsvinger uitsteken. Vervolgens houd je je pink, ringvinger en middelvinger in een vuisthouding (geen kracht zetten). Daarna draai je je wijsvinger (met plectrum erop ook naar binnen). Dan leg je je duim bovenop je plectrum, waarbij de duim en wijsvinger als een 90 graden hoek ten opzichte van elkaar staan. Dit is de enige juiste manier hoe je je plectrum vasthoudt.

plectrum

Functie van een plectrum

Een plectrum fungeert als hulpstuk tussen je vingers en je snaren. Je zorgt er dus voor dat de snaren, middels het plectrum wat je heen en weer beweegt, worden aangeslagen. Als je net begint met gitaar spelen, adviseer ik je altijd om met een plectrum te spelen. Sommige beginners hebben er moeite mee om de functie van een plectrum te begrijpen. Deze leren dan vanaf het begin zonder te spelen. Ik adviseer je nogmaals dit niet zo te doen!

Wat is het verschil tussen de diverse diktes en soorten plectrums?

Plectrums zijn er in diverse kleuren, diktes en soorten. De kleur is uiteraard niet belangrijk, maar de dikte wel.

De gouden regel: des te dikker je plectrum, des te meer grip jij op je plectrum hebt.

Het vergt meer techniek van je, want bij een dikkere plectrum hoor je sneller een fout tijdens het spelen dan bij een dunnere plectrum. Bij solo’s is een dikkere plectrum dus goed van toepassing. Ikzelf speel op mijn elektrische gitaar met een Fender Nylon 1,2 mm.

Des te dunner het plectrum, des te minder nauwkeurigheid je hebt bij het aanslaan van losse noten of tijdens een solo.  Voor een akoestische gitaar is een dunnere zeer geschikt. Ikzelf vind een Jim Dunlop USA Nylon 0,60 mm of een 0,88 mm (iets dikker) een aanrader.

Hieronder een overzicht van de verschillende soorten:

  • Ultra Dun             < 0,5 mm
  • Dun                        0,5 mm
  • Medium                0,7 mm
  • Medium Zwaar     0,85 mm
  • Zwaar                    1 mm
  • Super zwaar         > 1,5 mm

Welk plectrum is geschikt voor jou?

Een plectrum is zeer persoonlijk. Wat voor mij goed functioneert hoeft voor jou niet te werken! Dat wat ik lekker vind spelen, kan jij mij bij wijze van over uitlachen.
Wel adviseer ik je de norm, zoals in bovengenoemd schema te hanteren.

Duimplectrum

Het woord zegt het al. Deze gaat om je duim. Zelf heb ik er nog nooit mee gespeeld, maar dit is weer een techniek apart. Een goede gitarist die dit veel gebruikt is Tommy Emmanuel.

duimplectrum

Wat kost een plectrum

Een plectrum is vrij goedkoop. Voor € 1,00 heb je er een. Als starter zou ik er een aantal kopen. Je kunt wat experimenteren en de verschillen aanvoelen.

Tegenwoordig zijn er ook bandplectrums. Dat koop je meestal in een setje van 10.
Ze zijn er van Red Hot Chili Peppers tot Lady Gaga, je kunt het zo gek niet bedenken.

Ze zijn wel iets duurder, maar dit komt meer vanwege de opdruk.

Red Hot Chili Peppers plectrums

Handig

Als je optreed dan is het heel vervelend om je plectrum te verliezen tijdens een nummer. Hiervoor zijn 2 soorten handige houders gemaakt.

1. Er is een houder die iets groter is dan een normaal formaat plectrum. Aan de binnenkant zit een veer die een plaatje naar boven duwt waardoor telkens de bovenste plectrum bovenaan blijft. De bedoeling is dat je deze houder op je gitaar plakt en ze dus altijd bij de hand hebt. Persoonlijk plak ikzelf nooit iets op mijn gitaar! Deze houder kost € 5,00.


2. Ook is er een houder gemaakt waar je meerdere plectrums onder elkaar in kunt steken. De houder wordt meestal geklemd aan een microfoon standaard. Deze  plectrumhouder kost iets meer en heb je al voor € 10,00. Hier gaat mijn voorkeur naar uit.

Voor welk plectrum heb jij gekozen?
Deel je reactie alsjeblieft in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Comment Section

16 reacties op “Plectrum


Door 2noob2banoob op 17 mei 2012

Ik heb ook gehoord dat er plectra zijn van verschillende materialen, van zacht rubber tot harde metalen. Wat zijn de voor- en nadelen van harde en zachte plectra? En klopt het dat een dun hard plectrum ongeveer vergelijkbaar speelt met een dik zacht plectrum?


Door Koen op 21 mei 2012

Beste Noob,
Een zacht plectrum gebruik je vooral als je aan het slaggitaren bent. Een hard plectrum gebruik je meer voor soleren. Vaak is een harder en dikker plectrum ook kleiner. Des te harder je plectrum, des te sneller je je eigen speelfouten hoort.

Een hard plectrum is wel een uitdaging (omdat je dus beter moet spelen), maar ik zou als beginnende gitarist deze alleen voor elektrische gitaren gebruiken.

Dun hard en dik zacht… het is allemaal om het even.
Stem het af op welk instrument je bespeelt.
1. Akoestische gitaar (plectrum tussen 0,5 mm en 0,85 mm)
2. Elektrische gitaar (vanaf dan 0,85 mm)

Koop een aantal plectrums en probeer het uit.
Zo duur zijn ze niet!
Gr,
Koen


Door 2noob2banoob op 9 juni 2012

Bedankt voor de uitleg. Ik heb idd een aantal plectra gekocht en merk vrij weinig verschil. Wat ik wel merk is dat dikkere plectra het over het algemeen beter doen als ze losjes worden vastgehouden (wat voorzover ik weet aanbevolen techniek is) terwijl de dunnere zich als je ze stijf vasthoud gedragen als een dikkere die losser wordt vastgehouden.
Aanvankelijk hield ik de plectra te stijf vast waardoor ik de (hele) dunne fijner vond, nu ik ze wat losser vasthou vind ik de dikke volgensmij fijner. Ik speel momenteel vooral met een nylon 1 mm en een tortex 0.88 mm, waartussen ik qua flexibiliteit niet echt verschil merk. De tortex verslijt duidelijk minder (de nylon rafelt aan het uiteinde), maar mist een ruwe grip waardoor hij nogal eens verschuift richting een verkeerde plectrumhouding.


Door 2noob2banoob op 9 juni 2012

Een tip voor wie het gitaaroppervlak als heilig beschouwt: een plectrumhouder kan je ook kwijt op de band die je om je nek doet. (Ik heb dit niet getest met een commerciële houder maar wel met een geïmproviseerde kartonnen houder die ik heb vastgeplakt met plakband, maar met een commerciële houder zou het waarschijnlijk ook wel moeten lukken)


Door Erwin op 30 augustus 2014

Ik heb gewoon verschillende Dunlop plectrums besteld, waarbij de groene (.88) mij het best bevalt. De gele (.73) gaat ook en de dikkere (blauw 1.0) werkt ook prima op de CD60. Rood (.50) vindt ik zelf te dun (flubberig), maar ik ken iemand die juist dat weer heel fijn vindt spelen. Wel grappig om de verschillen tussen de diverse diktes te ontdekken, en dan voor iets van 30 cent per stuk 😉


Door Koen Snoek op 4 september 2014

Hoi Erwin,
Een plectrum is uiteraard persoonlijk.
Ik kan alleen maar een richtlijn geven.
Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten en adviseer ik iedereen er gewoon een paar te kopen en uit te testen.

Probeer je wel binnen de richtlijn te houden.
Gr,
Koen


Door Antje Wietzes op 20 februari 2015

Ik heb een tijd geleden geprobeerd om met een duim plectrum te spelen, maar dat is heel erg wennen. Doordat ik dit las over plectrums, heb ik mijn duim plectrum even weer gepakt, en even geoefend. Doordat je de duim plectrum gebruikt voor de bas snaren, kun je hierdoor een extra accent leggen op die bas toon. Dus harder laten klinken. Wat ik ook als fijn ervaar is, dat hij stevig om je duim heen zit. Dus een goede grip op de snaren.


Door Trea op 26 september 2015

Heb zelf een set plectra tortex 1,14mm maar heb het nog niet gebruikt, slechts 1x uitgeprobeerd maar vond het niks. Ik lees nu dat dit waarschijnlijk komt door de dikte ervan, het is een vrij zwaar plectrum. Ik had ook een set van verschillende diktes besteld, maar vanwege het feit dat ik het grootste deel nooit heb mogen ontvangen van deze bestelling, kreeg ik uiteindelijk dus maar 1 set binnen van dezelfde dikte. Wist overigens niet dat er verschil in tortex en nylon zat, dit las ik hier ergens. Wat is het verschil dan? Zat zelf alleen te denken aan een verschil in merk, meer niet. Van de week maar eens naar de plaatselijke muziekwinkel voor een setje plectra van onder de 1mm. Welke kies ik dan het beste: tortex of nylon 😀


Door erik moller op 15 februari 2016

Je hebt tegenwoordig bij bax een heel mooi setje met plectrums erin met verschillende diktes, zo heb ik de mijne ook gevonden en voor de prijs hoef je het niet te laten en je hebt er gelijk een mooi doosje om, want het blijft persoonlijk welke dikte jij het lekkerste vindt toch?


Door Koen Snoek op 16 februari 2016

Hoi Erik,
Dank je wel voor de tip! Een setjes plectrums kost idd haast niets!
Ik adviseer iedereen ook een setje te kopen en hiermee te experimenteren. Probeer als basisregel wel de tussen de diktes te blijven welke ik hierboven noem, bijv. voor akoestisch gitaar -> 0,60 mm of een 0,88 mm

Gr,
Koen


Door John BD op 3 april 2017

ik ben zelf op grijze dunlops met grip profiel uitgekomen, 1mm dikte gebruik ik het meest. en ze vliegen minder gemakkelijk de vergetelheid in of waar ze ook altijd maar belanden 😀


Door Koen Snoek op 5 april 2017

Hahaha!
Nice dat je trouwens weet wat goed voor jou werkt.
Gr,
Koen


Door Kris Couwelier op 3 april 2018

Goede avond
plectrum soft en ietske harder (heb nog geen nieuwe gekocht, zaten nog bij gitaar).
Is het dan de bedoeling dat je vingertop ook de snaren raakt of is dat dan te dichtbij?


Door Koen Snoek op 5 april 2018

Hoi Kris,
Het is niet de bedoeling dat je vingertoppen de snaren aanraken als je een plectrum in je handen hebt.

Zorg ervoor dat je een klein puntje van het plectrum laat uitsteken.
Gr,
Koen


Door Wik Jansen op 9 april 2020

Ik heb op advies van de muziekhandel in mijn woonplaats nog voor dat ik van Koen Snoek had gehoord een Jim Dunlop 0.88 en Dunlop 0.60 gekocht. De laatste heeft een prettig profiel en bevalt daarom goed.


Door Koen Snoek op 10 april 2020

Hoi Wik,
Leuk dat je experimenteert met plectrums. Blijf dit ook vooral doen.
Gr,
Koen

Plaats een reactie


*