Een compact stemapparaat voor je gitaar
02 juni 2014 
1 min. leestijd

Een compact stemapparaat voor je gitaar

Stemapparaat voor je gitaar nodig??? Doe maar wel! Eigenlijk adviseer ik altijd een stemapparaat met 2 functies in een. Zowel een stemfunctie en een metronoom. Toch zijn er situaties waarbij je een kleine krachtpatser nodig hebt die jou helpt met het stemmen van jouw gitaar! Denk hierbij aan vervelende achtergrondgeluiden. “Kan iedereen even stil zijn, ik probeer mijn gitaar te stemmen, pfff”.

Een stemapparaat is erg handig om te hebben

Van valse gitaren raak ik ontstemt en als het goed is jij inmiddels ook 😉 Als je net begonnen bent met gitaar leren spelen, dan komt er veel informatie op je af, waaronder je gitaar stemmen en ritme via een metronoom. Dit zijn ook hele belangrijke punten, maar als je inmiddels wat verder bent in je gitaar ontwikkeling, dan is het kleine stemapparaat in de video hieronder een accessoire die mag ontbreken. Voor het gemak schets ik 2 profielen voor je:

  • Beginnende gitarist, moeite met ritme en gitaar stemmen (kies de BOSS TU30)
  • De gevorderde beginner die vaker buiten speelt en last heeft van “ruis” (kies de mini tuner die ik vermeld in de video)

Jij weet welke gitarist je bent… eerlijk zijn he 😉

Stemapparaat Korg

In mijn vorige blog had ik het over een ontbrekend 2e knop waardoor ik geen gitaarband aan mijn akoestische gitaar kon bevestigen. Dit probleem had ik ook met gitaar stemmen tijdens vervelende bijgeluiden. Nu ik de oplossing heb, deel ik hieronder de directe link naar de Korg. Doe er je voordoel mee!

Korg clip tuner - stemapparaat

De voordelen op een rijtje

  • Klein en nauwkeurig
  • 180 draaibaar display
  • Zeer goedkoop
  • Laat zich niet beïnvloeden door achtergrondgeluiden
  • Is voor zowel de akoestische als de elektrische gitaar

De elektrische gitaar kan je trouwens stemmen zonder hem te versterken. Je clipt de Korg op de kok van je gitaar en je kunt stemmen!
Een laatste tip… bestel direct een “extra” batterijtje mee! Je zou maar zonder zitten 🙂
Volgens de verpakking is de levensduur van 1 batterijtje 17 uur.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Erwin
Door

Erwin

op 19 Aug 2014

Hoi Koen, Heb deze gekocht en het bevalt prima, is het nodig om echt alleen het groene lampje te laten branden? Bij mij flikkert het rode lampje ernaast (links of rechts) ook een beetje mee, maar heb de indruk dat als het groene de overhand heeft hij dan goed staat. (ik zeg dit op basis van de klant in je cursusvideo's en je methode met snaren vergelijken). De boss TU-80 heb ik dus niet gekocht, want een stemapparaat dat werkt op de hals (met trillingen) leek me betrouwbaarder, ik heb nu een losse metronoom en dat voldoet volgens mij ook. (ook van Korg)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 22 Aug 2014

Hoi Erwin, Groen=100% Groen met een klein beetje rood is 96-98%. Ga voor goud, oftewel groen! Dit is ook goed voor je gehoor. Ik vind het top dat je een los metronoom erbij hebt gekocht! (Welke?). Dit laat zien dat je serieus met ritme en timing wilt omgaan. Gr, Koen

Erwin
Door

Erwin

op 19 Aug 2014

Hoi Koen, Heb deze gekocht en het bevalt prima, is het nodig om echt alleen het groene lampje te laten branden? Bij mij flikkert het rode lampje ernaast (links of rechts) ook een beetje mee, maar heb de indruk dat als het groene de overhand heeft hij dan goed staat. (ik zeg dit op basis van de klant in je cursusvideo's en je methode met snaren vergelijken). De boss TU-80 heb ik dus niet gekocht, want een stemapparaat dat werkt op de hals (met trillingen) leek me betrouwbaarder, ik heb nu een losse metronoom en dat voldoet volgens mij ook. (ook van Korg)

Erwin
Door

Erwin

op 27 Aug 2014

De Metronoom is de Korg MA-1, kost iets meer dan een tientje en lijkt qua bediening op de Boss die jij in de cursus gebruikt. Prima ding, kan hard genoeg, al valt het niet altijd mee om het ritme ook aan te houden ;-)

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 04 Sep 2014

Hoi Erwin, Dit heeft weer te maken met "meters" te maken. Als het originele ritme niet haalbaar is probeer de oefening dan qua tempo te verlangen. Bijvoorbeeld te halveren. Gr, Koen

marieke
Door

marieke

op 28 Dec 2014

Hoi hoi Ik had een vraagje, Binnenkort wil ik gaan starten met jou cursus, maar wil eerst alle benodigdheden in het bezit hebben. Ik speel zelf ook saxofoon en heb hiervoor ook een stemapparaat ( korg, chromatic tuner ca-30) Kan ik mijn akoestische gitaar hiermee gewoon stemmen? Hij geeft aan welke snaar je aanslaat EADGBE en geeft met de wijzer aan of je goed zit of te hoog of te laag. Is dit voldoende om mee te beginnen? Uiteraard wil ik uiteindelijk het stemapparaat hierboven aan schaffen, maar aangezien ik deze toch al heb...wil ik het eerst hier mee proberen Ik hoor het graag Groetjes, Marieke

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 18 Jan 2015

Hoi Marieke, Welkom en leuk! De Korg CA-30 ken ik zelf niet, maar volgens Google werkt hij prima voor de gitaar :-) Dus het korte antwoord is "ja". Gr, Koen

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 17 Feb 2015

Ik heb een stemapparaat in mijn western gitaar zitten, en dat is natuurlijk erg handig. Hij kan nooit zoek raken

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Feb 2015

Dat klinkt als een logische beredenering Antje :-)

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 17 Feb 2015

Ik heb een stemapparaat in mijn western gitaar zitten, en dat is natuurlijk erg handig. Hij kan nooit zoek raken

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 23 Feb 2015

Dat klinkt als een logische beredenering Antje :-)

Mario Bos
Door

Mario Bos

op 08 Jan 2020

Hoi Koen, kan je met deze apparaten je gitaar ok in altenatieve stemmingen stemmen, bv in A, of in E, of in D of in EM?

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 08 Jan 2020

Hoi Mario, Dat is een goede vraag! Nee dat kan inderdaad niet met deze cliptuner. Vaak zit dit op een gewoon stemapparaat. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?