Muzikale verhalen
Koen Snoek
Muzikale verhalen
3 min
31

Het eerste optreden smaakte naar meer

3 min
31

Willen jullie tijdens de dag van de muziek spelen? Dat was de vraag die Rik, onze trainer, ons ruim twee jaar geleden stelde toen corona nog niet bestond. Jeroen was al even een sportmaatje van me en we hadden al vrij snel een goede klik. Spontaniteit, humor, muziek, sporten, Apple en uiteraard de gitaar waren direct overeenkomsten.


LET OP:  Onderaan staat een kleine impressie video.


Het was alweer een tijdje terug

Naast het online gitaarles geven, mijn kampvuur events en gelegenheid optredens had ik al een tijdje niet meer echt opgetreden. Het optreden tijdens de top2000 en de inzamelingsactie voor wijlen Rob Daalder waren de laatste. Uiteraard ben ik nooit gestopt met gitaar spelen he, maar het podium was gewoon even terug. De afgelopen tijd begon dit “ik mis het podium” gevoel toe te nemen en de vraag van onze trainer zorgde voor mijn rentree 🙂

Samen gitaar spelen na het sporten

Jeroen woont in Den Helder en ik op Texel, iets met een boot ertussen…We besloten om na onze wekelijkse training nog 30 minuten samen gitaar te spelen in de lounge ruimte van de sportschool.  

Hij nam vaak een extra gitaar mee en zo maakte we onze eerste muzikale meters. De insteek was, gezellige bekende meezingers en zoeken naar een leuke balans zowel op gitaar als met onze stemmen

Qua klankkleur zaten we snel op een verrassende combinatie en de eerste liedjes die we samen deden waren aanstekelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Acda en de Munnik, CCR, Oasis, Doe Maar en The Scene. 

Dit soort nummers doen het altijd! Dat werd tijdens onze oefensessies bevestigd door (passerende) medesporters in de lounge ruimte die ervan genoten.

De voorbereiding naar het optreden toe

Doordat het freerunnen van mijn zoon in Den Helder tijdelijk is gestopt en wij altijd samen op vrijdag naar het sporten gingen (mannenavond) was ik minder gemotiveerd om naar Den Helder te komen. Uiteraard sport ik nog steeds, maar nu meer via online trainingsprogramma’s, waar ken ik dat toch van 🤘

Door de jarenlange muzikale ervaring van zowel Jeroen als ik, was het meeste contact de laatste tijd via whatsapp en thuisstudie. We hebben één keer via FaceTime gedaan, maar dat was geen succes! De internetverbinding was niet 1 op 1, dus samen gitaar spelen zat er niet in. De setlist kreeg vorm en ik oefende af en toe met een open koffer op het strand op een b-locatie. Als er dan toch weer een muntje in mijn gitaarkoffer werd gegooid of ik een leuk gesprek had met passanten, bevestigde het dat de setlist goed was. 

Drie weken voor het optreden kwam Jeroen naar Texel toe. We hebben de hele middag in mijn voortuin gezeten de de setlist doorgenomen. Nu kwam het op details aan en maakte we wat betere muziekafspraken. Dan heb je het over stops, klankkleuren of eind akkoorden. 

Op die dag deden we samen enkele nummers voor het eerst. 

Achteraf vroeg mijn buurvrouw waarom we niet in de achtertuin hadden gerepeteerd. Ze vond het goed klinken. Iets met bevestiging 😜

Het laatste uurtje dat Jeroen op het eiland was nam ik hem mee naar de strandlocatie waar ik eerder had gespeeld en deden we de hele set nogmaals. De muntjes, de praatjes en good vibes deden zijn ding zoals gewoonlijk weer!


Tips voor gitaar spelen op strand / bos / bij ’t kampvuur

  • Neem nooit je beste gitaar mee, zelf gebruik ik deze beginnersgitaar
  • Zorg voor extra gitaar snaren
  • Speel meezingers op gitaar
  • Vergeet je stemapparaat of cliptuner niet (te gebruiken)
  • Zet je gitaarkoffer open en leg er alvast twee muntjes van 50 cent in 🙂
  • Neem voor de zekerheid nog een spiekbriefje mee met je gitaarliedjes en akkoorden erop
  • Geniet van de vibes die je van de mensen krijgt
  • Herhaal deze dagen 💪

De dag van het optreden 

Op 11 juni 2022 was de dag van de muziek, showtime!
Hieronder staat de compilatievideo, maar lees nog heel even door 🙂
Toch merkte ik dat ik niet alles uit mijn hoofd kon (volgende keer zeker), dus besloot ik de setlist op een iPad te zetten, met wat aantekenen van akkoorden bij sommige liedjes. De iPad had ik in een speciale klem bevestigd aan een microfoon standaard

Een uur voor het optreden arriveerde ik in de lounge van de sportschool en zag dat het optreden toch versterkt zou zijn. Er was een groepje voor ons die een kleine PA (microfoons, versterker, mixer en boxen) had opgesteld. Het zou raar zijn als wij hier ook niet over zouden spelen. Daarbij was het best druk, dus het had ook niet anders gekund. Even schoten er wat zenuwen door mij heen, omdat dit nieuw voor mij was, maar uiteindelijk gingen we er gewoon voor! 

We werden erg goed ontvangen en het optreden smaakte naar meer! Vanaf nu is het meters maken, het repertoire onderhouden en vaker samen gitaar spelen. Volgend jaar spelen we in ieder geval weer op de dag van de muziek! Misschien zie je ons eerder ergens spelen of wil je ons wel op jou feestje hebben. Alles is mogelijk, maar hieronder eerste de video van ons optreden.

Onze bandnaam is momenteel JeKoen (Jeroen + Koen = ), of heb jij een betere?

Vanaf nu te boeken, alleen de leukste, feestjes doen we! Neem contact met me op voor de mogelijkheden. Ben jij de volgende keer bij een van onze optredens?

Reacties
Categorieën