Het eerste optreden smaakte naar meer
19 juni 2022 
3 min. leestijd

Het eerste optreden smaakte naar meer

Willen jullie tijdens de dag van de muziek spelen? Dat was de vraag die Rik, onze trainer, ons ruim twee jaar geleden stelde toen corona nog niet bestond. Jeroen was al even een sportmaatje van me en we hadden al vrij snel een goede klik. Spontaniteit, humor, muziek, sporten, Apple en uiteraard de gitaar waren direct overeenkomsten.


LET OP:  Onderaan staat een kleine impressie video.


Het was alweer een tijdje terug

Naast het online gitaarles geven, mijn kampvuur events en gelegenheid optredens had ik al een tijdje niet meer echt opgetreden. Het optreden tijdens de top2000 en de inzamelingsactie voor wijlen Rob Daalder waren de laatste. Uiteraard ben ik nooit gestopt met gitaar spelen he, maar het podium was gewoon even terug. De afgelopen tijd begon dit “ik mis het podium” gevoel toe te nemen en de vraag van onze trainer zorgde voor mijn rentree 🙂

Samen gitaar spelen na het sporten

Jeroen woont in Den Helder en ik op Texel, iets met een boot ertussen…We besloten om na onze wekelijkse training nog 30 minuten samen gitaar te spelen in de lounge ruimte van de sportschool.

Hij nam vaak een extra gitaar mee en zo maakte we onze eerste muzikale meters. De insteek was, gezellige bekende meezingers en zoeken naar een leuke balans zowel op gitaar als met onze stemmen.

Qua klankkleur zaten we snel op een verrassende combinatie en de eerste liedjes die we samen deden waren aanstekelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Acda en de Munnik, CCR, Oasis, Doe Maar en The Scene.

Dit soort nummers doen het altijd! Dat werd tijdens onze oefensessies bevestigd door (passerende) medesporters in de lounge ruimte die ervan genoten.

De voorbereiding naar het optreden toe

Doordat het freerunnen van mijn zoon in Den Helder tijdelijk is gestopt en wij altijd samen op vrijdag naar het sporten gingen (mannenavond) was ik minder gemotiveerd om naar Den Helder te komen. Uiteraard sport ik nog steeds, maar nu meer via online trainingsprogramma’s, waar ken ik dat toch van 🤘

Door de jarenlange muzikale ervaring van zowel Jeroen als ik, was het meeste contact de laatste tijd via whatsapp en thuisstudie. We hebben één keer via FaceTime gedaan, maar dat was geen succes! De internetverbinding was niet 1 op 1, dus samen gitaar spelen zat er niet in. De setlist kreeg vorm en ik oefende af en toe met een open koffer op het strand op een b-locatie. Als er dan toch weer een muntje in mijn gitaarkoffer werd gegooid of ik een leuk gesprek had met passanten, bevestigde het dat de setlist goed was.

Drie weken voor het optreden kwam Jeroen naar Texel toe. We hebben de hele middag in mijn voortuin gezeten de de setlist doorgenomen. Nu kwam het op details aan en maakte we wat betere muziekafspraken. Dan heb je het over stops, klankkleuren of eind akkoorden.

Op die dag deden we samen enkele nummers voor het eerst.

Achteraf vroeg mijn buurvrouw waarom we niet in de achtertuin hadden gerepeteerd. Ze vond het goed klinken. Iets met bevestiging 😜

Het laatste uurtje dat Jeroen op het eiland was nam ik hem mee naar de strandlocatie waar ik eerder had gespeeld en deden we de hele set nogmaals. De muntjes, de praatjes en good vibes deden zijn ding zoals gewoonlijk weer!


Tips voor gitaar spelen op strand / bos / bij ’t kampvuur

  • Neem nooit je beste gitaar mee, zelf gebruik ik deze beginnersgitaar
  • Zorg voor extra gitaar snaren
  • Speel meezingers op gitaar
  • Vergeet je stemapparaat of cliptuner niet (te gebruiken)
  • Zet je gitaarkoffer open en leg er alvast twee muntjes van 50 cent in 🙂
  • Neem voor de zekerheid nog een spiekbriefje mee met je gitaarliedjes en akkoorden erop
  • Geniet van de vibes die je van de mensen krijgt
  • Herhaal deze dagen 💪

De dag van het optreden

Op 11 juni 2022 was de dag van de muziek, showtime!
Hieronder staat de compilatievideo, maar lees nog heel even door 🙂
Toch merkte ik dat ik niet alles uit mijn hoofd kon (volgende keer zeker), dus besloot ik de setlist op een iPad te zetten, met wat aantekenen van akkoorden bij sommige liedjes. De iPad had ik in een speciale klem bevestigd aan een microfoon standaard.

Een uur voor het optreden arriveerde ik in de lounge van de sportschool en zag dat het optreden toch versterkt zou zijn. Er was een groepje voor ons die een kleine PA (microfoons, versterker, mixer en boxen) had opgesteld. Het zou raar zijn als wij hier ook niet over zouden spelen. Daarbij was het best druk, dus het had ook niet anders gekund. Even schoten er wat zenuwen door mij heen, omdat dit nieuw voor mij was, maar uiteindelijk gingen we er gewoon voor!

We werden erg goed ontvangen en het optreden smaakte naar meer! Vanaf nu is het meters maken, het repertoire onderhouden en vaker samen gitaar spelen. Volgend jaar spelen we in ieder geval weer op de dag van de muziek! Misschien zie je ons eerder ergens spelen of wil je ons wel op jou feestje hebben. Alles is mogelijk, maar hieronder eerste de video van ons optreden.

Onze bandnaam is momenteel JeKoen (Jeroen + Koen = ), of heb jij een betere?

Vanaf nu te boeken, alleen de leukste, feestjes doen we! Neem contact met me op voor de mogelijkheden. Ben jij de volgende keer bij een van onze optredens?

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
John
Door

John

op 20 Jun 2022

Mooie optreden Jeroen en Koen. Veel succes met jullie band.

Door

op 21 Jun 2022

Hoi John, Dank je wel! Ben je er de volgende keer bij? Gr, Koen

Jack Daalder
Door

Jack Daalder

op 20 Jun 2022

Klonk gaaf. Jammer dat ik het moest missen

Door

op 21 Jun 2022

He Jack, Dat was het zeker! Er gaan er meer volgen, dus dat komt goed! Gr, Koen

Robert Bouwes
Door

Robert Bouwes

op 20 Jun 2022

2 slag gitaristen. Grappig. Werd er ook nog getokkeld. Ik word altijd jaloers van een singer songwriter die veel tokkelt.

Door

op 21 Jun 2022

He Robert, Het materiaal wat er nu te zien is is slaggitarist inderdaad. We hebben ook riffjes tussendoor hoor. Wellicht ook nog tokkel in de toekomst. Houd ons in de gaten ;-) Gr, Koen

Wil Huijs.
Door

Wil Huijs.

op 20 Jun 2022

Dat optreden van Jekoen zag er heel leuk en spontaan uit,had er wel bij willen zijn. Meschien bij jullie volgend concert.

Door

op 21 Jun 2022

Hoi Wil, Het was niet alleen spontaan hoor, we hebben echt wel onze meters gemaakt :-) Bij de volgende keer mag je altijd aanwezig zijn! Gr, Koen

Jacob
Door

Jacob

op 20 Jun 2022

Dat klinkt super Jeroen en Koen. De bandnaam zou ook ''TeSo'' kunnen zijn. De veerdienst die jullie moeten gebruiken om met elkaar te kunnen spelen. Gr Jacob

Door

op 22 Jun 2022

He Jacob, Dat is ook erg leuk gevonden :-) Ik zal hem delen met Jeroen! Gr, Koen

Nino
Door

Nino

op 20 Jun 2022

Hartstikke leuk man!

Door

op 22 Jun 2022

Thenx Nino!

Jan Warta
Door

Jan Warta

op 20 Jun 2022

Geweldig, lekker live met gevoel. Ga lekker door zo.

Door

op 22 Jun 2022

He Jan, Wij gaan zeker door met live muziek maken. Kom je een keertje kijken? Gr, Koen

Jan
Door

Jan

op 20 Jun 2022

Heerlijk! Samen muziek maken, de sfeer, de reacties….een heerlijk mengsel van muzikale emoties!

Door

op 22 Jun 2022

Erg mooi verwoord Jan! Gr, Koen

marcel
Door

marcel

op 20 Jun 2022

Mooi om jullie te zien genieten, top

Door

op 22 Jun 2022

We hebben zeker genoten Marcel :-) Sterker nog... dat blijven we doen! Gr, Koen

Mario Spoor
Door

Mario Spoor

op 21 Jun 2022

Het plezier spat ervan af! Lekker doorgaan hoor!

Door

op 22 Jun 2022

He Mario, we hadden zeker plezier en gaan zeker door! Gr, Koen

Edward Ballast
Door

Edward Ballast

op 21 Jun 2022

Leuk om jou/jullie eens te zien optreden en jullie enthousiasme werkt aanstekelijk. Ook op het publiek zo te horen :).

Door

op 22 Jun 2022

He Edward, Ons enthousiasme is ons geheim :-) Oeps... verklap ik dat nu echt, haha! Gr, Koen

Urselien Pos
Door

Urselien Pos

op 21 Jun 2022

Erg leuk Koen succes 🤞

Door

op 22 Jun 2022

Dat was het zeker Urselien. Kom je de volgende keer kijken? Gr, Koen

Dirk De Vos
Door

Dirk De Vos

op 21 Jun 2022

Knap gedaan das genieten

Door

op 22 Jun 2022

Dank je wel Dirk! Het gaat alleen maar beter worden. Gr, Koen

Milou
Door

Milou

op 21 Jun 2022

Super tof!!

Door

op 22 Jun 2022

Dat was het zeker Milou! Thenx! Gr, Koen

Antje
Door

Antje

op 29 Jun 2022

Jullie zijn een leuk duo Koen. Klinkt super.

Antje
Door

Antje

op 29 Jun 2022

Jullie zijn een leuk duo Koen. Het klinkt super

Larissa
Door

Larissa

op 06 Jul 2022

Wat leuk om te lezen hoe het voortraject was, en super gaaf om te zien en horen hoe het optreden was. Volgende optreden in Limburg, dan kom ik kijken...

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?