Gitaareffecten: Gebruik jij deze al op je elektrische gitaar?
21 juni 2022 
6 min. leestijd

Gitaareffecten: Gebruik jij deze al op je elektrische gitaar?

Gitaareffecten maken het spelen op je elektrische gitaar extra leuk. Er zijn enorm veel verschillende effecten die je kunt toepassen op je elektrische gitaar. Van subtiel tot extreem harde, scheurende geluiden.

Met gitaareffecten kun je jouw gitaargeluid precies vormen zoals jij het wilt hebben. Hiermee ontwikkel je een compleet eigen sound. Hoe cool is dat? Welke effecten je nodig hebt, is daarom helemaal je eigen keus en afhankelijk van jouw smaak.

Wil je specifieke nummers naspelen van bekende artiesten? Dan zul je moeten nagaan welke effecten ze gebruiken. Zo zul je het nummer Voodoo Child van Jimi Hendrix nooit kunnen naspelen zonder wah-wah pedaal. Houd je van metal? Dan zul je veel gebruik willen maken van distortion. Deze vervorming is nodig om dat echte metalgeluid te kunnen maken met je elektrische gitaar.


“Welke gitaareffecten horen bij jouw eigen gitaarsound?”


Gitaareffecten: combinatie van gitaar en gitaarversterker

De gitaareffecten die je bij het spelen op je elektrische gitaar kunt gebruiken zijn natuurlijk een geweldige toevoeging op je gitaarspel. Het is dan ook niet voor niets dat de elektrische gitaar al meer dan zeventig jaar een van de populairste instrumenten ter wereld is. Gitaarpedalen geven je de mogelijkheid om het geluid van je gitaar zo te veranderen dat het helemaal bij jouw stijl past.

Eigenlijk alle bekende gitaristen gebruiken gitaareffecten in hun spel. Sommige hebben zelfs hun hele stijl gebaseerd op effecten.

Gitaareffecten zijn er in allerlei verschillende soorten. Je kunt gitaarpedalen verbinden met je gitaar en de versterker, om op deze manier de effecten toe te passen. In de meer moderne gitaarversterkers worden ook effecten beschikbaar gesteld, net als in opnamesoftware.  Het gaat hier wel om digitale effecten, geen analoge.

De grote vraag is natuurlijk: welke gitaareffecten ga jij toepassen?

Gitaareffecten worden in 3 typen aangeboden:

Stompboxen op een pedalboard

De meeste gitaristen beginnen met wat effecten op de gitaarversterker of via losse pedaaltjes (stompbox). De losse stompboxen worden vaak op een pedalboard gemonteerd. Je kunt een pedalboard kant-en-klaar kopen, maar let wel op dat je hem niet te klein neemt, anders kun je hem later niet meer uitbreiden.

Ben je een ‘handige Harry’? Dan kun je zelf een pedalboard maken van een plank, bijvoorbeeld met wat klittenband. Of je kiest een leeg pedalboard om je pedalen op te monteren.

Gitaareffecten pedalboard

Multi effect

Een multi effect lijkt op een pedalboard met stompboxen, maar deze worden in één floor unit verwerkt. Met een multi effect heb je diverse voorgeprogrammeerde effecten en ruimte om je eigen geluiden te creëren.

Deze presets bedien je met je voet. Het wijzigen of maken van een sound werkt vaak met digitale parameters. Je hebt bijvoorbeeld 1 draaiknop en een tabje, dat je de juiste selectie geeft. Hier zit ook meteen het grootste verschil met een stompbox, waar je per uniek effect makkelijker aan de knopjes kunt draaien.

Ik gebruik momenteel zelf de BOSS GT-1000, maar hier vind je een selectie multi effecten.

Multi effect rack processor

Professionele gitaristen werken vaak met een 19 inch rack processor. Deze sturen ze aan via een midi foot controller. Toen ik nog veel optrad, gebruikte ik een TC Electronics G-force en een Roland FC-200 midi controller. Tenzij je in een band wilt gaan spelen, zou ik je deze niet aanraden. Een populaire unit van vroeger was de Rocktron Chameleon.

De 3 beste gitaareffecten om mee te beginnen

Het gebruik van effecten kun je het beste toepassen als je het spelen al redelijk goed onder de knie hebt. Anders kun je hier ongemerkt foutjes mee verdoezelen en dat is niet goed voor de kwaliteit van je gitaarspel.

De meeste gitaristen kiezen voor distortion als ze gitaareffecten gaan gebruiken. Distortion staat voor vervorming en dit past het beste bij rock- en metalmuziek. De vervorming die je met dit effect toepast kan weer onderverdeeld worden in drie categorieën: overdrive, distortion en fuzz.

Gitaareffect: Fuzz

Het gitaareffect Fuzz wordt gemaakt met een Fuzz-stompbox. Het doet je denken aan een zoemende bij. Vooral in classic rock, blues en indie rock wordt het Fuzz effect veel gebruikt.

Artiesten die dit gitaareffect toepaste in hun muziek:

  • Satisfaction van de Rolling Stones
  • American Woman van Guess Who
  • Ook Jimi Hendrix gebruikte dit effect regelmatig, zoals in Foxy Lady

 

Gitaareffect: Overdrive

Het overdrive effect bereik je het beste in combinatie met een buizenversterker. Dan krijg je pas goed die ‘rollende R’ klank in je muziek. Het is een klassiek gitaareffect, dat al jaren veelvuldig wordt toegepast door veel gitaristen.

Overdrive wordt gebruikt in blues, rock en metal. Het geeft een vrij mild effect met warm klinkende boventonen. Stevie Ray Vaughan was bijvoorbeeld een van de liefhebbers van dit gitaareffect, zoals te horen in Pride And Joy van Stevie Ray Vaughan & Double Trouble.

Wil je een goed idee van wat dit gitaareffect inhoudt? Luister dan naar No More Tears van Ozzy Osbourne:


Gitaareffect: Distortion

Dit vervormingspedaal brengt een vrij radicale geluidsvervorming teweeg. Vooral in rock- en metalmuziek wordt hier veel gebruik van gemaakt. Je kunt met dit gitaareffect geweldige solo’s maken met een uitgesproken sound.

Het distortion pedaal DS-1 van het merk Boss is al sinds 1978 op de markt en wordt door veel bekende artiesten gebruikt. Wil je beginnen met het toepassen van distortion, dan is dit een populaire stompbox die je een evenwichtige en veelzijdige distortion levert.

Een prachtig voorbeeld van wat dit gitaareffect met je muziek doet,

is dit nummer van Kurt Cobain - Nirvana:


Welke gitaareffecten passen bij jouw stijl?

Natuurlijk zijn er nog veel meer gitaareffecten die je toe kunt passen op je gitaarspel. Ik zal er hieronder nog een aantal kort uitleggen:

Reverb: Is een effect waarmee je een soort nagalm kunt creëren, waardoor je jouw muziek sfeervol en episch kunt laten klinken.

Vertraging of delay: Dit effect herhaalt wat je hebt gespeeld, als een soort echo. The Edge van U2 is hier een ‘meester’ in.

Wah-wah: Je kunt je gitaar letterlijk een ‘whawhawha’ geluid laten maken door je voet op dit pedaal op en neer te bewegen. Jimi Hendrix en Metallica’s Kirk Hammett gebruikte dit effect regelmatig in hun liedjes.

Chorus: Geeft een metaalachtig effect aan je muziek. Je hoort dit effect in de intro van Nothing Else Matters van Metallica.

Multi-effecten: Meerdere effecten combineren in één pedaal? Dat kan met multi-effecten. Hiermee kun je leuk experimenteren met verschillende geluiden en het is een praktische en meer compacte tool om mee te nemen. Weet je nog niet precies welke effecten bij jouw stijl passen? Dan is dit een handige en goedkopere oplossing dan verschillende losse pedalen.

Tips voor het gebruik van gitaareffecten

  • Zorg altijd dat je een tuner hebt, deze is in een aparte stompbox te koop of zit op een multi effect.
  • De volgorde van je effecten bepaald uiteindelijk ook je geluid.
  • Zet op je pedalboard altijd rechts je volume, expressie of wah pedaal.
  • Kijk bij het kopen van een versterker of er een effect loop (send/return) op je versterker zit. Zeker als je met een multi effect of stompboxen gaat werken.
  • Speel nooit op 100% volume, maar altijd op 80%, dan kan je voor nuances zorgen.
  • De stompboxen van Boss zijn altijd de pedaaltjes waar gitaristen mee beginnen.
  • Pedaaltjes tweedehands kopen is ook een optie, ik heb er goede ervaringen mee.


Mijn grootste tip:
Je kunt uren spenderen aan die toffe effecten, maar onthoud dat het om gitaar spelen gaat en een ondersteuning is van jouw sound. Probeer daarom je eigen sound te creëren, want dit is zoals jij wordt herkent.


Mijn sound bestaat altijd uit:

  • 3 goede clean geluiden
  • 3 goede distortion geluiden
  • 3 goede lead geluiden

De ene clean heeft bijvoorbeeld weer iets meer reverb, of delay dan de andere clean.

De ene distortion klinkt weer feller of meer crunchy dan de andere.

De ene lead heeft een warmer geluid (stereo effect) dan de andere.

Daarbij gebruik ik een booster. Dit is een apart knopje die met 1 druk elk geluid qua volume naar 100% kan trekken. Ideaal voor als je een gitaarsolo moet spelen ;-)

Gitaareffecten

Nu ben ik benieuwd naar jou!

De uiteindelijke klank van je gitaar is toch voornamelijk afhankelijk van de manier waarop je speelt. Hoe hanteer je de body en hals van je gitaar? Een gitaar werkt door vibratie, een snaar trilt afhankelijk van hoe je met de fret op de toets omgaat. Door je techniek te verbeteren, zul je nog meer invloed krijgen op de klank van je elektrische gitaar en nog beter de gitaareffecten kunnen toepassen.

Start vandaag nog met het verfijnen van je gitaar techniek, helemaal gratis!

Welk gitaareffect is jouw favoriet en welke pas jij regelmatig toe? Laat het weten in de reacties hieronder.

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?