Elektrische gitaar leren spelen? Zo maak jij een goed begin
17 mei 2022 
5 min. leestijd

Elektrische gitaar leren spelen? Zo maak jij een goed begin

Elektrische gitaar leren spelen is jouw droom. Je kijkt dagelijks naar YouTube filmpjes van je favoriete gitaristen. Dat zou je ook wel willen. Maar hoe begin je?

Moet je echt eerst beginnen op een akoestische gitaar, zoals je vaak hoort zeggen? Of kun je ook meteen beginnen op de elektrische gitaar? Alles heeft zijn voor- en nadelen. Daar gaan we in deze blog naar kijken.

Al in 1020 ontwierp ingenieur Lloyd Loard de eerste elektrische gitaar in de Verenigde Staten. Sindsdien is dit instrument enorm populair onder diverse gitaristen en artiesten.

Elektrische gitaar leren spelen is erg leuk om te doen. Zeker als de kenmerkende klank van een elektrische gitaar je aanspreekt. Dit instrument is breed inzetbaar: van een zwoele blues tot krachtige riffs, je kunt het allemaal met een elektrische gitaar.

In deze blog neem ik je mee, van de beslissing om wel of niet te beginnen op een elektrische gitaar tot je eerste gitaarlessen.

Wel of niet op een elektrische gitaar leren spelen?

Kun je meteen beginnen met gitaar leren spelen op een elektrische gitaar? Dat is een vraag die veel beginnend gitaristen zich stellen. De meningen hierover zijn verdeeld. Sommige beweren stellig dat je echt moet beginnen op een akoestische gitaar. Daar is wel iets voor te zeggen. Als je eenmaal kunt spelen op een akoestische gitaar, kun je ook spelen op een elektrische gitaar. Andersom is dat lastiger.

Zelf ben ik fan van gitaar leren spelen op een akoestische western gitaar. Hier zitten namelijk wat voordelen aan. Je hebt om te beginnen geen versterker nodig om geluid uit je gitaar te krijgen. Een elektrische gitaar zonder versterker geeft wel geluid, maar natuurlijk een stuk minder mooi dan met versterker.

Aan de andere kant is het handig dat je een koptelefoon kunt aansluiten op de versterker, zodat je kunt oefenen waar en wanneer je wilt. Zonder daarbij je huisgenoten of buren te storen.

Een ander argument: een goede akoestische beginnersgitaar is goedkoper. Dit is iets om over na te denken. Begin je net met de hobby en weet je nog niet zeker of het een blijvertje is? Dan is het fijn om niet eerst een klein fortuin uit te geven voor je van start kunt.

Ik raad zelf beginnende gitaristen een akoestisch western gitaar aan als beginnersgitaar. Deze gitaar heeft stalen snaren en een wat smallere hals dan een klassieke of Spaanse gitaar. Daardoor is het makkelijker om de benodigde posities op de hals te leren.

Conclusie: Ben je echt een groot fan van de elektrische gitaar en lijkt het je helemaal niet leuk om op een akoestische gitaar te spelen? Begin dan gewoon met een elektrische gitaar. Het gaat erom dat je plezier hebt in het spelen. En dat bereik je niet door te spelen op een instrument waar je geen interesse in hebt.

wel of niet elektrische gitaar beginnen

Elektrische gitaar kopen

O.k. je bent eruit. Je wilt gitaar leren spelen op een elektrische gitaar. Wat heb je nodig?

  1. Elektrische gitaar
  2. Plectrums
  3. Versterker
  4. Kabels
  5. Stemapparaat
  6. Gitaar effecten
  7. Eventueel een koptelefoon

Laten we bij het begin beginnen. Je hebt een gitaar nodig. Hier kan enige keuzestress ontstaan, want er zijn enorm veel elektrische gitaren leverbaar. En ze zien er bijna allemaal cool uit!

In de gemiddelde muziekwinkel zie je de bekende merken, zoals Fender Stratocaster en Gibson Les Paul. Je zult zien dat de prijzen flink uiteenlopen. De prijs wordt door verschillende factoren bepaald. Denk bijvoorbeeld aan de constructie, de kwaliteit van de gebruikte houtsoorten en de hardware. Soms betaal je ook voor het merk of de exclusiviteit van een bepaald model.

Voor beginners is de ST-stijl elektrische gitaar vaak de beste keus. Dit model heeft een fijne, comfortabele body en heeft een breed scala aan klanken. Kijk bijvoorbeeld eens naar het merk Squier, dit is het goedkopere zusje van Fender. Of een Epiphone, dit is de goedkopere versie van Gibson.

Tip: Het merk dat ik je zou aanraden is de Squier Stratocaster.

De meeste elektrische gitaren hebben een solid body, dit is een massieve houten plank, dus geen klankkast zoals bij een akoestische gitaar. Daarom heb je een versterker nodig om er geluid uit te krijgen. Met de juiste kabels zorg je ervoor dat alles naar behoren werkt.

Met een elektrische gitaar neem je vaak een staande gitaarhouding aan. Dan heb je ook een gitaarband nodig. Plectrums om je snaren aan te slaan en een stemapparaat om je instrument op stemming te brengen zijn ook handige tools. Wil je jouw nieuwe aanwinst veilig opbergen of wegzetten, dan zijn een gitaarstatief en een gitaartas of gitaarkoffer erg handig.

elektrische gitaar wat nodig

Welk type elektrische gitaar moet je kiezen?

Het geluid van je elektrische gitaar kun je helemaal afstemmen op jouw wensen. Allerlei factoren bepalen de uiteindelijke klank. De elementen zijn verantwoordelijk voor het ontvangen van het geluid dat de snaren voortbrengen. Een single coil element zal een scherper geluid geven. Dit element is bijvoorbeeld geschikt voor pop, lichte rock, blues en country. Kenmerkende gitaren met dit element zijn bijvoorbeeld de Fender Stratocaster en Telecaster.

Wil je een warmer, zwaarder geluid, omdat je hardere rock en metal wilt spelen op je elektrische gitaar? Dan wil je een humbucker element. Deze vind je onder andere terug in een Gibson Les Paul gitaar.

Ook de gitaarbody en de snaren zijn van invloed op de klank. Als laatste heb je nog de verschillende soorten versterkers met hun effecten en instellingen, waarmee je naar hartenlust kunt experimenteren. Zo zie je de Mesa Boogie en Marshall versterker vaak terugkomen in de rockwereld en de Fender wordt vaker gebruikt voor de wat rustigere, funk en scherper klinkende muziek.

Tip: Kijk voor inspiratie eens op welke elektrische gitaar jouw gitaarhelden spelen.


Top 3 gitaarmerken voor elektrische gitaren:

  1. Fazley FST118SB elektrische gitaar sunburst > Handige starterset* 
  2. Ibanez GRG170DX-BKN Gio elektrische gitaar zwart
  3. Epiphone Les Paul Standard Ebony

Nummer 1 is een prima elektrische gitaar voor de beginnende gitarist met een mooie prijs/kwaliteitsverhouding. * Dit is de enige gitaar in dit rijtje met een handige bundelprijs, inclusief versterker. Je bent dus in één keer klaar om te beginnen.

Opvallend aan deze gitaar is het lindehout waarvan hij gemaakt is. Dit geeft een prachtig geluid, samen met de drie elementen.

Nummer 2 is ook een prima elektrische gitaar voor de beginner die het meteen goed aan wil pakken. De prijsklasse is dan ook een stapje hoger, maar dan krijg je een element-configuratie die veel mogelijkheden biedt, zodat je helemaal je eigen stijl kunt vinden.

Nummer 3 gaat nog een stapje verder, zowel qua prijs als qua populariteit. Deze Les Paul is al mateloos populair sinds hij verscheen. Vele bekende gitaristen hebben er een in bezit, zoals:

  1. Slash
  2. Joe Perry
  3. Lenny Kravitz

Deze artiesten spelen op de duurdere Gibson variant, maar zijn zusje Epiphone doet voor jou echt niet onder. De legendarische klank heeft hij te danken aan de mahoniehouten body en hals, de esdoorn top en palissander toets. Hoewel de prijs hoger is dan nummer 1 en 2 is dit een elektrische gitaar met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, die makkelijk te bespelen is.

Elektrische gitaar spelen

Leren spelen op je elektrische gitaar?

Je kunt mijn gitaarcursus volgen op de akoestische en de elektrische gitaar. Al gaat mijn voorkeur wel uit naar een western gitaar. Er zitten nu eenmaal voordelen aan het leren spelen op een akoestische western gitaar. Als je eenmaal kunt spelen, maak je makkelijker de overstap naar de elektrische gitaar. Andersom is dit lastiger. En een akoestische gitaar neem je ook iets makkelijker mee naar een kampvuur of het strand.

Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je met plezier leert spelen. Is de elektrische gitaar echt helemaal je ding? Start dan vandaag nog met mijn gitaarcursus op je elektrische gitaar.

Heb jij je eerste elektrische gitaar aangeschaft of er eentje geleend om te proberen of het iets voor je is? Laat je dan gratis 7 dagen lang inspireren en ontdek de gitarist in jou. Je hoeft nergens heen en speelt lekker in het comfort van je eigen huis. Met mijn aanpak speel je binnen de kortste keren jouw favoriete liedjes.

Zullen we beginnen? Start de gratis gitaarcursus

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Wes
Door

Wes

op 02 Nov 2022

ik ga een domme vraag stellen, iedereen speelt rechtshandig... ik ben links handig waarom zie je bijna of nooit mensen links handig gitaar spelen?

Door

op 08 Nov 2022

He Wes, Bedoel je onder beroemde gitaristen? Hier zijn er een paar: Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Paul McCartney, Tony Iommi en Dick Dale. Gr, Koen

Jan
Door

Jan

op 13 Feb 2023

Dag Koen, Speel al een paar jaar akoestisch. Simpele accoorden, recht toe recht aan. Wil elektrsich gaan proberen. Is dit een goede overstap? Heb een Harley Benton te 70 gekocht en heb een versterker.

Door

op 18 Feb 2023

Hoi Jan, Leuk van je te horen! Elektrisch gitaar kan zeker een goede overstap zijn ;) Ik heb je even een persoonlijke mail gestuurd, om je beter te kunne adviseren. Check je mailbox! Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?