kampvuur gitarist
Inspiratie
Koen Snoek
Inspiratie
6 min
0

10 redenen waarom het leuk is om een kampvuurgitarist te zijn

6 min
0

Ben jij al een echte kampvuurgitarist? Een kampvuur met muziek, dat zijn de beste avonden van je leven. Dan worden de mooiste herinneringen gemaakt. Als kampvuurgitarist zorg jij voor verbinding, meer diepgang en natuurlijk heel veel lol.

Vind je het nog een beetje spannend om je akoestische gitaar mee te nemen naar het kampvuur? Gewoon doen. Al speel je nog op je beginnersgitaar, je kunt al snel leuke liedjes spelen waar anderen bij mee kunnen zingen. Dus leer de juiste akkoorden voor de liedjes die je wilt spelen, neem de tekst mee voor als je mee wilt zingen, doe je gitaar in een gitaarkoffer en je hebt alle ingrediënten voor het perfecte kampvuur.

Een kampvuur kan altijd. Op een zwoele zomeravond op het strand, op een mooie open plek in het bos of met een heerlijk kopje warme chocolademelk midden in de winter. Samen zo’n moment beleven zorgt voor herinneringen die je altijd bij zullen blijven. Enne, het kan natuurlijk ook gewoon in het park, op een zonnige dag, zonder vuur. Net zo leuk!

Tip: Je kunt je eerste ‘kampvuuroptreden’ natuurlijk ook gewoon in je eigen achtertuin houden, met een gezellige BBQ bijvoorbeeld.

Dus mocht je nog twijfelen of je jouw gitaar meeneemt naar het volgende kampvuur: In deze blog 10 redenen waarom het zo leuk is om kampvuurgitarist te zijn.

1. Een kampvuurgitarist geeft direct sfeer

Muziek wordt op verschillende plekken gebruikt om sfeer te geven. Zo zijn de gitaar en het kampvuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn zelfs liedjes die gebombardeerd zijn tot kampvuurliedjes. Er is natuurlijk niets leukers dan verhalen vertellen en marshmallows roosteren, terwijl er op de achtergrond een leuk liedje gespeeld wordt op de akoestische gitaar.

Enne, ook al ben je druk bezig op je gitaar, vergeet niet zelf ook een marshmallow te eten. ;-)

De sfeer wordt bepaald door de gitarist, die langzaam het volume iets op kan voeren. Komt het juiste liedje voorbij, dan is de kans heel groot dat je publiek begint mee te zingen.

Tip!

Enkele kampvuurliedjes die altijd een succes zijn als ik met mijn gitaar bij het kampvuur speel zijn:

  • Country Roads - Jon Denver
  • Het is een Nacht - Guus Meeuwis
  • Hey Jude - The Beatles
  • Regent Zonnestralen - Acda en de Munnik
  • Sexy als ik Dans - Nielson
  • Bad Moon Rising - CCR
  • Iedereen is van de Wereld - The Scene

kampvuur gitaar

2. De kampvuurgitarist zorgt voor verbinding

Waar een grote groep mensen samenkomt, zie je al snel kleinere groepjes ontstaan. Allerlei verschillende gesprekken worden los van elkaar gevoerd. Als kampvuurgitarist heb jij de mogelijkheid om de hele groep te verbinden.

Het is tegenwoordig steeds lastiger om echt met elkaar in verbinding te komen. Sinds de komst van de mobiele telefoon, leeft iedereen steeds meer in een eigen wereldje. Als kampvuurgitarist doorbreek je deze muur en verbindt de hele groep weer met elkaar.

Zodra een van je liedjes herkent wordt, zal er hier en daar meegezongen worden. Speel hier goed op in en voor je het weet heb je de hele groep aan het zingen. Iedereen voelt de verbinding die jij tot stand hebt gebracht. Hoe mooi is dat?

3. Samen met je gitaarmaat of zanger(es) kampvuurgitarist zijn

Het is al ontzettend leuk om zelf kampvuurgitarist te zijn, maar het is natuurlijk nog leuker om samen met je gitaarmaat lekker bij het vuurtje te tokkelen. Samen muziek maken brengt zoveel plezier en je kunt ook van elkaar leren. Misschien gebruikt je gitaarmaat leuke technieken die jij ook kunt gebruiken tijdens het improviseren.

Jezelf laten begeleiden door een zanger of zangeres geeft nog een extra dimensie en zorgt ervoor dat je publiek eerder mee zal gaan zingen. Natuurlijk kun je ook zelf meezingen. Ben je dat van plan? Oefen dan eerst thuis even hoe gitaar spelen en zingen tegelijk je bevalt.

Ook ik speel graag met mijn gitaarmaat. Dit is eigenlijk een iets professionelere versie van een kampvuuroptreden. We maken vooral veel lol en spelen de liedjes die de mensen willen horen. Bekijk ook de video in deze blog: Het eerste optreden smaakte naar meer! 

4. Als kampvuurgitarist breng je vooral veel lol

Heb jij plezier in het spelen op je gitaar? Dan straal je dit ook uit. Je enthousiasme werkt aanstekelijk en mensen zullen automatisch vrolijk worden van je gitaarspel. Jij kent je publiek. Misschien weet je van mensen dat ze bijzondere herinneringen hebben aan bepaalde nummers. Door deze nummers bij het kampvuur te spelen haal je de herinneringen terug en laat je anderen delen in deze ervaring. Dit brengt de mooiste verhalen op gang, die op hun beurt weer kunnen zorgen voor hilarische momenten.

5. De mooiste herinneringen…

Een kampvuur op zich is al een heerlijk moment om samen te zijn. Jij voegt daar als gitarist nog een extra dimensie aan toe. Jij zorgt voor een sfeer die de mensen lang bij blijft. Als ze later op de radio een van de nummers horen die jij bij het kampvuur hebt gespeeld, worden ze direct meegenomen in hun fijne herinneringen aan dit moment.

“Samen mooie herinneringen maken, dat is toch waar het leven om draait?”

6. Goed voor je zelfvertrouwen

Voor het eerst als kampvuurgitarist optreden kan best spannend zijn. Maar je bent hier in een ontspannen omgeving, waar het niet geeft als je een foutje maakt. Gewoon doorgaan en veel lol hebben. Je zult er versteld van staan hoe makkelijk je al resultaat hebt, als je een aantal gitaarakkoorden kunt spelen. Al snel kun je herkenbare akkoorden van bekende liedjes spelen.

Op zo’n ontspannen manier gitaar spelen in een groep is enorm goed voor je zelfvertrouwen. Je ziet dat andere mensen blij zijn met je gitaarspel en misschien krijg je zelfs wel complimentjes! Het grootste compliment is natuurlijk wel de vraag of je door wilt spelen, als je eigenlijk van plan was om te stoppen.

Kampvuur

7. Meezingen met de kampvuurgitarist

Liedjes zingen bij het kampvuur, dat maakt de avond helemaal compleet. Natuurlijk kun je a capella een liedje inzetten, maar muzikale begeleiding maakt het een stuk makkelijker en aantrekkelijker om mee te zingen. Merk jij dat een van de liedjes die je speelt herkent wordt? Stop dan eens in het refrein met spelen en zing een stukje mee. Dit nodigt je publiek zeker uit om ook mee te doen.

Merk je dat een liedje erg goed valt onder je publiek? Maak hier gebruik van. Stop met gitaarspelen bij een refrein. Maak het spannend door het a capella te zingen en geef je publiek een seintje dat jullie het laatste refrein van het liedje samen uitzingen. Op dat moment haal jij ook de gitaar er weer bij en begeleid je jouw publiek.

8. Jouw gitaar werkt als een magneet

Gitaarmuziek heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Muziek verbindt, zelfs als je een andere taal spreekt. Neem dus vooral je gitaar mee op vakantie. De klanken van je gitaar laten mensen als vanzelf op je afkomen. Wie weet ontmoet je wel de liefde van je leven. Hoe dan ook maak je met je gitaar de mooiste herinneringen op vakantie.

Natuurlijk werkt je gitaar niet alleen op vakantie als een magneet. Dit werkt net zo goed thuis, lekker in het plaatselijke park, op het strand, in de duinen of op een mooie open plek in het bos.

9. Een kampvuurgitarist zorgt voor diepgang

Als kampvuurgitarist zorg je voor een intieme sfeer, waar mensen zich op hun gemak voelen. Dit gevoel van ontspanning en verbinding zorgt voor meer diepgang. Er komen betere gesprekken op gang. Het creëren van een warm en intens gevoel is daarbij erg belangrijk. En dat is precies wat jij kunt doen met je akoestische gitaar.

Tip:

Speel als afwisseling ook wat gevoelige, rustige liedjes. Dit geeft weer een hele andere sfeer en emotie bij je publiek. Denk bijvoorbeeld aan deze liedjes:

  1. In Your Arms - Chef’Special
  2. Mag ik dan bij Jou - Claudia de Breij

10. Speel in op de mindset van de groep

Als kampvuurgitarist heb je meer invloed op de mindset van mensen dan je nu misschien denkt. Wetenschappers vinden dit al langer een interessant onderwerp. Zo hebben ze de hersenactiviteit gemeten van mensen die muziek luisteren tijdens het mediteren. Het blijkt dat rustige muziek de hersengolven zoveel beïnvloeden dat ze in een relaxte en meditatieve stemming komen.

Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op. Wil jij wat meer leven in de groep brengen? Dan kies je meer uptempo nummers, waarbij zelfs een pasje gedanst kan worden.

Heb je een geweldige avond gehad met vrienden en bekenden? Pak de volgende dag meteen de agenda erbij om jullie volgende kampvuur te plannen. Te leuk om niet te doen toch? Maak meteen van de gelegenheid gebruik om je publiek te vragen welke liedjes ze volgende keer willen horen. Dan kun jij mooi nog even oefenen.
Droom jij ervan om kampvuurgitarist te worden?

Wat zijn jouw favoriete kampvuurliedjes?

Deel je reactie onderaan deze pagina.

Reacties
Categorieën