Gitaar spelen en zingen tegelijk, hoe kun je jezelf begeleiden op gitaar?
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
5 min
4

Gitaar spelen en zingen tegelijk, hoe kun je jezelf begeleiden op gitaar?

5 min
4

Gitaar spelen en zingen tegelijk blijkt in de praktijk lastiger te zijn dan het lijkt. Zelfs als je een bepaald nummer met je ogen dicht kunt spelen en ook de tekst van het liedje helemaal uit je hoofd kent, is het nog steeds lastig om tegelijk gitaar te spelen en te zingen. Hoe komt dat toch? En is er iets wat je kunt doen om hier beter in te worden?

Zowel zingen als gitaar spelen vraagt om concentratie. Concentreer je jezelf meer op het gitaar spelen, dan gaat dat ten koste van je zang en andersom. Kun je op een gegeven moment echt helemaal op de automatische piloot spelen, dan kun je jezelf volledig concentreren op het zingen, maar je gitaarspel zal dan nooit van het hoogste niveau zijn. Je zult je aandacht moeten verdelen.

Wil je heel graag jezelf begeleiden op je gitaar? Ga dan stap voor stap te werk en bouw het langzaam op. Net als met alles, veel oefenen helpt je hier beter in te worden. Dus houd vol!

Als zanger jezelf begeleiden op gitaar

Het is geweldig als je jezelf als zanger kunt begeleiden op je gitaar. Natuurlijk is het makkelijker als iemand anders je begeleidt, maar die heb je nu eenmaal niet altijd bij de hand. Toch maar jezelf leren begeleiden dan…

Het lastige van jezelf begeleiden op gitaar is dat je rekening moet houden met twee verschillende ritmes. Je hebt de melodie van je zang, waarbij je bezig bent je stem onder controle te houden. Daarnaast heb je het slagpatroon op je gitaar, waarbij je goed moet nadenken over waar je je hand plaatst. Dit vraagt veel oefening.

Voor je jezelf kunt gaan begeleiden op je gitaar is het belangrijk dat je zowel gitaarspelen als zingen goed onder de knie hebt. Je zult de basisakkoorden op je gitaar moeten kunnen dromen. Het is handig als je vloeiend kunt spelen en eenvoudig verschillende combinaties na elkaar kunt spelen. Dan kun je namelijk leuk improviseren tijdens je zang, altijd handig.

Als je nog moet nadenken over hoe je akkoorden moet spelen, is het onmogelijk om er tegelijk bij te zingen.

Tip: Een van mijn cursisten gebruikt voor de zangpartij een Kazoo. Met dit handige ‘pijpje’ kun je eenvoudig een toon neuriën om een klank te vormen.
Bekijk hier de video: Van droom tot werkelijkheid

Zingen terwijl je gitaar speelt

Als gitarist zingen bij je gitaarspel

Je kunt ook als gitarist graag willen zingen bij je gitaarspel. Een gitaar is uitermate geschikt om zelf liedjes mee te schrijven. Als je zelf een liedjes wilt componeren hoef je natuurlijk geen geweldige zanger te zijn. Je kunt beginnen met het zoeken van de juiste melodie op je gitaar, of je hebt al een tekst in je hoofd waar je muziek bij wilt maken. Hoe dan ook, je kunt op deze manier afwisselend zingen en spelen. Wat ook helpt, is eerst te neuriën bij je gitaarspel, dat is al een stuk makkelijker dan meteen zuiver proberen te zingen.

Vind je het moeilijk om het ritme in je gitaarspel en zang gelijk te laten lopen? Probeer het eens met een metronoom erbij. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om in het ritme te blijven. Je kunt ook op een langzamer tempo beginnen, tot je het onder de knie hebt. Daarna voer je rustig het tempo op.

Wil je graag een optreden doen waarbij je gitaar speelt, terwijl je zelf zingt? Dan is het aan te raden om eerst het gitaar spelen helemaal goed onder de knie te krijgen en los daarvan ook je zang op het gewenste niveau te krijgen. Pas als je beide goed onder de knie hebt, kun je ze gaan combineren.

Tip: Start je net met zingen bij je gitaarspel? Het is in het begin handig om dit te doen door een aanslag per akkoord op de maat naar beneden (downstroke) te maken en dan erbij te zingen, zo werk je aan je timing en ritme. Heb je dit onder de knie, dan ga je voor de originele slag.

Gitaar spelen en zingen? Begin makkelijk

Waarschijnlijk heb je bedacht dat je graag je favoriete nummer wilt spelen op je gitaar, terwijl je erbij zingt. Voor een goede eerste ervaring is het aan te raden om makkelijk te beginnen. Kies een liedje zonder moeilijk akkoordenwissels of ritmes. Het beste neem je een liedje wat uit slechts 2 of 3 gitaarakkoorden bestaat. Ook de tekst van het liedje moet eenvoudig zijn. Kies een liedje waarvan je de tekst en melodie al heel goed kent, dat maakt het een stuk makkelijker.

Leer dit liedje nu eerst spelen op je gitaar. Als het goed is, ken je alle basisakkoorden en kun je deze toepassen om dit liedje te spelen. Oefen nu net zo lang tot je het liedje helemaal uit je hoofd kunt spelen op je gitaar.

Zo, en nu kun je gaan zingen, toch? Hoe goed je de tekst ook kent, meteen willen zingen bij je gitaarspel is nog een stap te ver. Zeker als je nog niet eerder hebt gezongen, terwijl je gitaar speelt. Dit levert frustrerende situaties op. Speel je wel de juiste akkoorden, zing je net de verkeerde tekst…

Begin daarom eerst met het nummer mee te neuriën. Zo wen je langzaam aan het ‘meezingen’ met je gitaarspel, zonder dat je de juiste woorden hoeft te zoeken. Heb je de muziek en/of de tekst op papier staan? Hou deze er dan zeker bij, dat maakt het stukken makkelijker.

Je zang begeleiden op gitaar

Handige tips voor zingende gitaristen:

• Ben je even de tekst kwijt? Stop nooit met gitaar spelen, neurie verder of laat je publiek het zingen.
• Vind je Engelse teksten moeilijk? Speel dan een liedje in het Nederlands.
• Start bijvoorbeeld met 4 simpele liedjes. Bekijk hier een makkelijk Nederlands liedje: Gers Pardoel – Ik neem je mee – Gitaarles
• Weet wat je zingt! Doordat je weet wat de tekst van het liedje betekend, kun je er meer emotie en overtuiging in leggen.
• Neem je gitaarspel en zangpartij op en luister er kritisch naar. Is het herkenbaar?
• Laat de opname van je gitaarspel aan iemand anders horen, is dat herkenbaar?
• Klink je echt vals als zingende gitarist? Zorg dan voor de Kazoo of regel een plaatselijke zanger(es) met wie je de muziekhobby kunt delen.
• Als je voor publiek speelt, maar geen geboren #tvoh artiest bent… Zing dan wat zachter, maar stuur je publiek aan en laat hun vooral uit volle borst zingen.

Loop niet te hard van stapel

Verwacht niet dat je na een avondje oefenen vlekkeloos een liedje kunt zingen, terwijl je gitaar speelt. Hier is echt wel wat oefening voor nodig. In het begin zal het lastig zijn om het juiste ritme aan te houden. Zeker omdat je toch nog wat meer moet nadenken over de tekst of de akkoorden.
Het kan helpen om in het begin het tempo even wat lager te leggen, tot het lekker gaat.

Geef niet zomaar op. Blijf oefenen tot je het onder de knie hebt. Als je regelmatig oefent, zul je zien dat het steeds beter gaat. Heb je echt een te moeilijk liedje gekozen, dan kun je tussentijds voor een ander liedje gaan. Is dit liedje qua moeilijkheid haalbaar? Blijf dan gewoon oefenen, dan kom je er vanzelf. Oefen liever elke dag een kwartiertje, dan in één keer uren achter elkaar.

Neem je tijd en voor je het weet speel jij de sterren van de hemel rond het kampvuur, terwijl je er uit volle borst bij zingt. Hoe leuk zou dat zijn…? Blijf vooral genieten van het gitaar spelen. Er is niets zo leuk als samen muziek maken.

Wil je jouw gitaarvaardigheden naar een hoger niveau brengen? Kies dan één van de leuke gitaarcursussen van Gitaarles van Koen, dan heb je al snel alle benodigde technieken onder de knie.

Waar loop jij tegenaan als je jezelf wilt begeleiden op je gitaar? Laat hieronder een reactie achter, ik ben benieuwd.

Reacties
Categorieën