Je gitaarspel opnemen
20 april 2020 
9 min. leestijd

Je gitaarspel opnemen

Het voordeel van je gitaarspel opnemen is dat je kritisch kunt luisteren naar je eigen spel en daarbij het is ook zo leuk. Maar hoe neem je nou precies op en waar heb je rekening mee te houden? Ik heb een heel stappenplan voor je gemaakt, waardoor het een fluitje van een cent moet zijn.

Zelf heb ik door de tijd heen best wel wat geluidskaarten gehad. Ik weet het nog goed, mijn eerste Soundblaster van Creative, puur voor het gamen. Eenmaal gestart met gitaar spelen, heb ik diverse kaarten gehad, denk aan merken als Presonus, Aardvark en een Mbox 2. Met die laatste heb ik een aantal zelfgeschreven liedjes opgenomen 😉
Inmiddels oriënteer ik me op een nieuwe audio interface.

Inhoud

1. Wat is je doel?
2. Welke opname opties zijn er allemaal?
3. Welke programma’s zijn er zoal?
4. Gitaarspel opnemen word makkelijk met deze tips!
5. Hoe weet je of je opname goed klinkt?
6. Dit is wat ik jou adviseer.

1. Wat is je doel?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je jouw gitaarspel wilt opnemen. Is het puur voor thuisgebruik en zelfstudie? Wil je het gaan mixen met zang of een tweede gitaarpartij? Misschien gaat jouw gitaarspel wel gebruikt worden in een liedje. Oordeel wat voor jou van toepassing is en stem daar de recorder en de omgeving op af.

Als beginnend gitarist of ander instrument bespeler is het zo leerzaam om jezelf op te nemen. Je wilt uiteraard dat het zo goed mogelijk klinkt, dus je bent tijdens een opname gefocust. Het is ook erg goed voor je timing. Daarnaast is het leuk om na een tijdje hetzelfde stuk muziek of gitaarliedje opnieuw op te nemen en je vordering te vergelijken.

Ik adviseer al mijn cursisten audio opnames van hun gitaarspel te maken

2. Welke opname opties zijn er allemaal?

Je kunt je gitaarspel opnemen op verschillende manieren. De dictafoon van je smartphone, een videocamera (ook gelijk beeld erbij), een USB microfoon of een externe audio interface (geluidskaart). Later noem ik uiteraard een aantal voorbeelden.

Via je Smartphone of tablet

Op elke smartphone zit wel een opnamefunctie. Zelf gebruik ik de dictafoon app van mijn iPhone regelmatig. Dit doe ik om ideetjes vast te leggen. Je kent het wel; je loopt ergens op straat en krijgt een deuntje in je hoofd. Op dat soort momenten druk ik op record en ga ik mijn liedje, ritme, of riff via mijn mond beschrijven. Ik laat eerst de beat horen, dan het riffje en tot slot een bas en/of zangpartij. Het maakt me niet uit waar ik op zo een moment ben. Ik neem het idee altijd op, want weet uit ervaring dat je het in een split second kwijt kunt zijn.

Als ik thuis ben, maar niet in de studio, kan ik via de dictafoon app ook riffjes inspelen. Weet dat de dictafoon superhandig is, maar in mijn geval puur om ideetjes vast te leggen.

Via je videocamera

Het is natuurlijk superleuk als je jouw gitaarspel opneemt via een videocamera. Heb je er direct ook beeld bij. Het grote nadeel is vaak dat de audio hiervan beroerd klinkt. Als ik instructievideo’s maak, neem ik met een extern audio interface (Tascam) het geluid op. Tijdens het monteren breng ik geluid en beeld samen voor het beste resultaat.

Een video opname op je tablet / smartphone kan natuurlijk ook gewoon.

Via een USB microfoon

Wil je toch een redelijk knap geluid, maar heb je geen goede geluidskaart of wil je het rechtstreeks op jouw computer hebben, dan kan een USB microfoon erg handig zijn. Het is namelijk zo dat de audio interface in deze USB microfoon is verwerkt. Wil je meerdere sporen opnemen (zang en gitaar), dan is DAW-software handig. Je kan ook de opname met simpele software doen (GarageBand / Audacity). Een statief, popfilter, shockmount of reflectiescherm kunnen handig zijn en zullen de opname ten goede komen.

Check hier een top 10 USB Microfoons.

Via een audio interface

Uiteraard is dit de beste optie. Tegenwoordig zijn de meeste audio interfaces extern en redelijk compact. Het betreft hierbij een device die je aan je computer kunt aansluiten en waar audio ingangen op zitten. Elk stuk audio is een spoor. Een zangpartij is dus een spoor, maar een slagpartij op gitaar, een solo, een baspartij en een piano/keyboard ook. Vaak nemen ze drums apart per trommel op, dan heeft elke trommel zijn eigen audiospoor.

Elk audiospoor kan individueel worden afgemixt

Nu je dit weet kan je je keuze maken. Ga jij een hele band opnemen, dan heb je veel sporen nodig. Heb je slechts 2 tot 4 sporen nodig dan kan je daar je audio interface op afstemmen. Zelf wil ik liever een interface met 2 goede aansluitingen (voor sporen) dan 4 slechtere aansluitingen.

Zelf kies ik voor een interface met 2 goede aansluitingen

Nog iets specifieker: een extern audio interface met 2 goede aansluitingen. Deze aansluitingen moeten beiden zowel een XLR (microfoon) als een jackplug (gitaar, bas, keyboard, digitaal drumstel) mogelijkheid hebben.

Het voordeel van 2 aansluitingen is dat je jouw gitaar- en zangpartij in een keer kunt opnemen. Of dat je eerst je gitaarpartij opneemt en dan het volgende instrument. Alleen kan je wel beide alvast aansluiten en zo nodig op elkaar afstemmen.

Ik vind het zelf ook handig om een koptelefoon te kunnen aansluiten op een audio interface. Stel dat jij met MIDI wilt gaan werken, houd hier dan rekening mee. Zorg voor een robuuste behuizing van je audio interface, indien je hiermee op meerdere plekken gaat werken.

Check hier een top 10 audio interfaces:

Bekijk wel of de interface voor zowel Apple/Mac als Windows geschikt is

3. Welke programma’s zijn er zoal?

Ervan uitgaande dat je meerdere audiosporen wilt gaan opnemen, heb je ook software nodig. Zoals ik net al zei: jij werkt op een Apple of op een Windows computer. Stem daar je audio interface op af en uiteraard ook het bijbehorende DAW programma. DAW staat voor Digital Audio Workstation. Dit is de software waar jij je audiosporen kunt gaan mixen tot een uiteindelijk resultaat, je liedje of je gitaarspel. Vaak krijg je bij aanschaf van een audio interface een LITE (basis) versie van een DAW programma.

Voorbeelden van DAW programma’s zijn:

    • Avid Pro Tools First
    • Ableton Live
    • Steinberg Cubase
    • Logic Pro X (Apple)
    • Magix Music Maker (Windows)

Dj’s of producers maken vaak gebruik van FL Studio en Reason. Jij bent gitarist, dus in ons geval is dit niet relevant 😉

Samenwerking met een medemuzikant op afstand? Stem de DAW software op elkaar af!

Ik heb ooit een nummer opgenomen waarbij ik de pianist nooit persoonlijk heb ontmoet. Alles gebeurde op afstand en het desbetreffende project werd doorgestuurd naar de medemuzikant die zijn/haar partij opnam en het bestand weer terugstuurde. Lekker sociaal 🙂

Apple gebruikers beschikken over het gratis programma GarageBand. Hiermee kan je ook verschillende audiosporen in opnemen. Het is niet een uitgebreid DAW programma. Sommigen gebruiken zelfs nog Imovie met de webcam van hun laptop.

Voor Windows gebruikers is er onder andere het gratis programma Audacity. Zelf ben ik een Apple gebruiker, maar ik hoor over Audacity goede verhalen over.

Check hier de top 10 DAW software:

4. Gitaarspel opnemen word makkelijk met deze tips!

Oké, je hebt nu een audio interface (voorbeeld volgt), een DAW programma, je instrument in je hand en staat te popelen om te gaan opnemen… Met de volgende opnametips zal het resultaat nog beter klinken.

Voorkom ruis tijdens je opname

Ruis kan ontstaan als je jouw microfoon te ver van het instrument (je stem / de gitaar) hebt staan. Er zijn microfoons verkrijgbaar speciaal voor zang, voor akoestische gitaaropnames en ook voor opnames direct van je gitaarversterker.

Hierbij enkele voorbeelden:

  • Zang: Shure Beta 58/87
  • Akoestische gitaar: condensator microfoon, zoals Neumann km 184
  • Gitaarversterker: Shure SM 57 / Sennheiser e-609

Deze microfoon van Rode is speciaal voor akoestische gitaar + zang.
Ik denk dat deze voor de meesten hobby gitaristen relevant is.

Tip: koop direct een XLR snoer + microfoonstandaard als bundelprijs mee.

Plaatsing van de Microfoon

Als je geen semi akoestische gitaar hebt, zal je via een microfoon je gitaarspel moeten opnemen. Zet hem ter hoogte van de 12e fret en laat de microfoon schuin naar het klankgat wijzen. Zo klinkt het geluid mooi gebalanceerd. Speel met de afstand tussen gitaar en microfoon tot je het geluid hebt wat jij mooi vindt. Blijf tijdens het opnemen zoveel mogelijk stil zitten. Ga dus niet heen en weer. Hierdoor word de opname niet evenredig. Vaak neemt een professioneel iemand met twee verschillende microfoons op (een bij hals en een bij het klankgat). Dit om in de mix uiteindelijk een “dikker” geluid van het instrument te krijgen.

Extra opneemtips:

    • Stel het zo in dat je vooraf 4 beats hoort (zo weet je direct het tempo van de opname)
    • Zorg voor nieuwe gitaar snaren (oude klinken zo verrot)
    • Vooraf jouw gitaar stemmen (zou zonde zijn als de opname over moet)
    • Werk met een metronoom (timing is alles)
    • Draag een degelijke hoofdtelefoon (hier hoor je het metronoom door)
    • Zet het volume van je hoofdtelefoon niet te hard (anders hoor je de metronoom op je opname)
    • Zorg voor extra akoestiek, door het plaatsen van akoestische schermen of een vloerkleed
    • Ga ook niet in een te grote ruimte zitten (anders gaat het hol klinken)
    • Maak je een fout tijdens het opnemen, stop dan direct en begin overnieuw

5. Hoe weet je of je opname goed klinkt?

Door gewoon test opnames te maken. Door het herhalen zal je beter worden in het opnemen van jouw gitaarspel. Maar wanneer weet je nu of het goed of niet goed klinkt? Laat je opname eens aan iemand horen en vraag diens mening. Over smaak valt te twisten en dat is ook zo met muziek. Zorg voor de juiste balans tussen de instrumenten. Vaak is de zang harder in de mix, dan de overige instrumenten.

Speel ook met de stereo mogelijkheden. Als je een hoofdtelefoon draagt, zal de leadzang altijd door beide oren te klinken zijn. Een drumstel zal je verdeeld over je oren horen, want de ene trommel staat links en de andere rechts. Let er maar eens op als je muziek luistert, er gaat een wereld voor je open. Een gitaarsolo hoor je vaak of links of rechts. Basgitaar over beide oren en een akoestische gitaar ook. Piano of keyboard vaak over beide oren. Uiteraard staan de volume percentages van elk instrument anders.

Voeg achteraf pas een effect (chorus / compressor / delay) toe. Kortom neem zo clean mogelijk op. Dit met uitzondering van de opname van een elektrische gitaar die rechtstreeks in de audio interface gaat. Dan is de routing: elektrische gitaar -> FX -> audio device.
Als je je zang en gitaar in een keer wilt opnemen, probeer dan de juiste positie van het device (smartphone / tablet) te vinden. Dit om een degelijke balans tussen beiden te krijgen.

Onthoud:
Muziek is een palet van geluiden (kleuren) en je zoekt de gaten en die vul je zonodig op 🙂
Als je bijvoorbeeld 2 gitaristen hebt, spelen die niet hetzelfde. Je hoeft niet elk “gat” te vullen met iets, soms is less more!
Door te luisteren, word je kritischer en ga je jouw eigen sound creëren.

Tip: als je definitieve opname af is en je twijfelt over het mastervolume, luister dan eerst naar het volume van een liedje op een willekeurige cd of via bijvoorbeeld Spotify. Beluister met hetzelfde volume jouw opname. Mocht die veel harder/zachter klinken, dan weet je wat je te doen staat 😉

6. Dit is wat ik jou adviseer.

Ga sowieso eens opnemen, want het is echt hartstikke leuke, leerzaam en goed voor jouw gehoor. Iedereen heeft zijn eigen doel en budget inzake opnames maken. Hieronder tref je 3 suggesties voor opname apparatuur.

Uitgaande van een laag budget?

Maak dan (video)opnames via je smartphone of tablet. Het is vaak gratis. Let op de plaatsing van het device!
Als je er lol in krijgt, kan je altijd nog sparen voor betere apparatuur.

Uitgaande van een budget van rond de € 200,00 tot € 350,00

De Focusrite 2i2 of 2i4 zijn populaire interfaces. Kies bijvoorbeeld voor een samengestelde bundelprijs inclusief een hoofdtelefoon en microfoon. Let op: bij de interface zit DAW software geleverd.

Check hier mijn suggesties

Uitgaande van een budget rond de € 500,00 en duurder

Koop een microfoon, hoofdtelefoon, monitors en een audio interface en kijk naar de latency. Indien je meer audiosporen gebruikt is het belangrijk dat je laptop of computer dit aan kan. Zorg voor voldoende RAM geheugen. Latency (vertraging) kan erg vervelend zijn als jij in een creatief proces zit. Zoek eens naar de verschillen tussen DAW Protools en Ableton. Deze twee zijn mijn favorieten.

Tip: een kampvuur optreden of een gig op een gelegenheid met (on)bekenden? Neem dit ook op, het is leuk voor later en zo leerzaam!

Conclusie blijft, het gaat om het opnemen van jouw gitaarspel en dat is tof! Voor nu en voor later. Goede apparatuur zorgt voor een betere opname als je ook goed met de apparatuur kunt omgaan. Heb je daar niet de tijd voor of geen zin in, houd de opstelling dan zo minimaal mogelijk.

Wees creatief, neem jouw gitaarspel op en wil je een van jouw creaties aan mij laten horen? Dan sta ik daar altijd voor open 🙂
Laat de artiest in jou naar boven komen!

Voor nu -> push the record button!

Laat hieronder weten hoe jij jouw gitaarspel opneemt

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Antje
Door

Antje

op 21 Apr 2020

Super TOFFE blog Koen. Eerder deed ik dit met mijn fototoestel, maar sinds ik weet hoe ik het met mijn telefoon kan doen en het dan via mijn laptop kan delen in de community, doe ik het dus het liefste met mijn telefoon. Het is makkelijk en het neemt niet veel tijd in beslag. Groetjes, Antje

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 25 Apr 2020

Dank je wel Antje :-) Tof dat jij de manier hebt gevonden die voor jou op dit moment prettig werkt. Mocht je hogerop willen, dan kan je alle stappen in deze blog vinden ;-) Gr, Koen

Michel De Vroede
Door

Michel De Vroede

op 05 May 2020

Leuke blog Koen, maar het eerste deel van uw blog is meer gericht voor profs en dat ben ik zeker niet en heb je al een groot budget nodig. Ikzelf doe het met mijn tablet en ben heel tevreden met het resultaat en kwaliteit van de opname.Groetjes, MichelDV

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 12 May 2020

Hoi Michel, Leuk van je te horen! De tablet is in principe ook prima. Zorg voor de juiste balans tussen de instrumenten die je wilt opnemen. Speel daarmee. Bijvoorbeeld als je zang en gitaar wilt opnemen. Of als je op Youtube het liedje afspeelt en jij daarbij zelf speelt. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?