Cursistenpraat
Koen Snoek
Cursistenpraat
3 min
0

Ik vind het heerlijk mijn akoestische gitaar van de muur te pakken!

3 min
0

Mijn naam is Nino en als klein jongetje van 5 stond ik rockend met een oude gitaar en rode zakdoek om m’n hoofd te playbacken op muziek van m'n vaders Bruce Springsteen platen. Toen ik wat later op de basisschool een vriendje had die op een elektrische gitaar "Paint It Black" en "Satisfaction" van The Rolling Stones kon spelen wist ik het zeker; dit wil ik ook kunnen.

Kom maar op met die rockmuziek!

Ik kreeg m’n eerste gitaarles op een oude klassieke gitaar van de vriend van m’n oma en dacht kom maar op met die rockmuziek… Dit bleek iets teleurstellend niet het geval. Ik moest noten gaan leren lezen en m’n eerste deuntje was met veel moeite: Vader Jacob. Daarnaast deed het zeer aan m’n vingers en ik vond de lessen en het oefenen totaal niet leuk, kortom het was een korte teleurstellende carrière. Toch bleef ik altijd houden van rockmuziek maar ook met name akoestische gitaarmuziek, het gitaar kunnen bespelen bleef altijd een gemis.


Ik starte weer met gitaarspelen

In 2016 begon er wat te veranderen. Na een heftige periode met een vroeggeboorte van onze tweede dochter en onrust op werk door de financiële crisis jaren belandde ik uiteindelijk in een Burn-out, die me erg veel geleerd heeft over mezelf en in met name het stukje ontspanning zoeken. Ik kon altijd al veel ontspanning vinden in het luisteren naar muziek maar het zelf spelen kon ik niet. Eind 2016 hakte ik de knoop door, ik wilde wat voor mezelf doen en besloot een gitaar starters-set te kopen.

Gezien de drukte in de gezinssituatie, werk en sporten wist ik al dat klassikale lessen op vaste tijden voor mij niet gingen werken. Na wat zoekwerk naar online cursussen kwam ik uit op de site van gitaarlesvankoen.nl. Ik bekeek de eerste gratis 7-daagse cursus en de wijze van het lesmateriaal met tablatuur en de korte begeleidende video’s gaven voor mij de doorslag de eerste cursus aan te schaffen… hier begon mijn lang gedroomde gitaarreis!

Trauma van verplichte noten leren lezen was overboord!

Het leukste van de cursus vond ik dat je al heel snel herkenbare deuntjes en liedjes gaat leren. Vooral mijn trauma aan het verplichte noten leren was snel overboord door het prettige lesmateriaal met tablatuur, waardoor die noten helemaal niet meer perse nodig zijn. Mijn nieuwe les startte ik standaard op de maandagavond en was elke keer weer een leuk begin van de week. Wat ik ook merkte was, ondanks de struggles in het begin en de barré-akkoorden, het me ook echt die ontspanning op ging leveren. Wanneer je muziek maakt ben je echt daarmee bezig en worden alle andere gedachtes aan stress/zorgen uitgeschakeld. Kortom zonder zweverig gedoe ben je oprecht mindfull bezig.


Rocken, maar dan akoestisch

Inmiddels een aantal jaren verder heb ik alle cursussen afgerond. Ondanks dat ik wel van rockmuziek luisteren houd bleek het spelen op een elektrische gitaar niet mijn ding. Het elke keer aansluiten van je versterker, instellen van de verschillende geluidseffecten en overlast voor omgeving (met een koptelefoon op spelen was ook echt niks), waren voor mij de redenen hier niet mee verder te gaan. Ik vind het gewoon heerlijk om zo’n akoestische gitaar van de muur te pakken en spelen maar.

Mijn huidige gitaarverzameling

M’n akoestische gitaarverzameling heeft zich inmiddels uitgebreid tot drie mooie gitaren aan de muur. Mn eerste echte gitaar een Takamine (de Fazley uit de startersset was ik snel zat en is vertrokken), hierna heb ik lang gespaard want ik wilde heel graag een echte Gibson en in de vakanties mistte ik het spelen heel erg (zo’n normale gitaar neemt toch veel bagageplek in) en heb ik een Martin reisgitaar gekocht. Alle drie super fijne gitaren en vind het leuk hierop af te wisselen.


Dit is wat de gitaar mij geeft

Wat ik met name heerlijk vind om te doen is met mooi weer lekker op de fiets het natuurgebied in en dan ergens langs het water met een lekker biertje erbij m’n nummers te spelen en proberen erbij te zingen, inmiddels lukken die Bruce Springsteen nummers ook behoorlijk 😄. Ik heb geen ambitie om voor een groep op te treden, gitaarspelen blijft voor mij echt een persoonlijk ontspan momentje en heb geen moment spijt van dat ik eindelijk die stap heb gemaakt om er gewoon mee te beginnen!

Muzikale groet van Nino

Spreekt jou het verhaal van Nino aan? Plaats dan hieronder een reactie!

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Reacties
Categorieën