Samen gitaar spelen in coronatijd
Gitaartips
Koen Snoek
Gitaartips
4 min
1

Samen gitaar spelen in coronatijd

4 min
1

Het zonnetje schijnt, de avonden zijn lang en zwoel. We droomden al vroeg in het voorjaar van die heerlijke avonden met vrienden en familie rond het kampvuur, samen muziek maken en gitaar spelen tot in de late uurtjes.

En toen kwam corona. Gezellig samenzijn zat er even niet meer in, maar gelukkig kwamen langzaamaan de versoepelingen op gang. Wanneer we weer helemaal normaal samen kunnen en mogen zijn, is nog de grote vraag. Wie weet komt er nog wel een tweede lockdown… Maar daar hoef jij je niet door tegen te laten houden. Je kunt in de tussentijd alleen gitaar spelen, maar het is natuurlijk veel leuker om samen met je vrienden muziek te maken, lekker samen gitaar spelen en zingen. En dat kan, ook in coronatijd.

We worden steeds creatiever, want ondanks alle beperkingen vinden we steeds meer manieren waarop we samen gitaar kunnen spelen in coronatijd. Handig, want daar hebben we in de toekomst ook plezier van. Zo blijkt het opeens prima mogelijk om samen met een vriend gitaar te spelen, ook als je niet samen bent. Daar hadden we eerder nog niet over nagedacht…

Samen gitaar spelen op afstand

Door het coronavirus zullen we ons allemaal aan bepaalde regels moeten houden, om bekeuringen te voorkomen. Gezellig met een groep vrienden in het park gitaar spelen was lange tijd niet mogelijk. Ook het kampvuurevent, wat ik elk jaar geef, kon dit jaar niet doorgaan wegens corona. Maar daar heb ik me niet door tegen laten houden. Dit jaar een muzikaal alternatief: Het digitale kampvuurevent! 

Het bleek een groot succes. Een leuke groep gitaristen nam deel aan het digitale kampvuurevent en we hebben heerlijk samen gitaar gespeeld. Op afstand, dat wel, maar daarom niet minder leuk. Zo zie je maar hoe muziek mensen kan verbinden.

Net als de muzikale video boodschap voor een dierbaar iemand. Deze actie heb ik in de maand mei gedaan op Facebook. Ook dit was een groot succes. Op een muzikale manier iemand laten weten dat je aan hem of haar denkt, is heel bijzonder en wordt zeer gewaardeerd. Bijna net zo waardevol als iemand direct toezingen, terwijl je beide bij het kampvuur zit. Ook op afstand is de gezelligheid en beleving goed over te brengen, samen van muziek genieten brengt jullie dichter bij elkaar.

Gitaar spelen op afstand

Online gitaar spelen, apart maar toch samen

Net zoals ik het kampvuurevent heb georganiseerd, kun jij ook samen met vrienden gitaar spelen. Online kun je met één of meerdere vrienden contact leggen en samen een geweldige tijd hebben. Ook handig als je gitaarmaatje verhuisd is, zo kunnen jullie toch nog regelmatig samen gitaar spelen, maar dan online. Er zijn allerlei handige tools beschikbaar, de meeste zijn gratis. Handige en bekende software om mee te videobellen zijn bijvoorbeeld:
• Zoom
• Skype
• Microsoft teams
• Whatsapp of facetime
• Google hangouts

Breng wat geluk in moeilijke tijden

Nog steeds kan het moeilijk zijn om op een normale manier langs te gaan bij onze oudjes, die soms letterlijk zitten opgesloten in bejaardentehuizen. Veel van deze mensen missen het contact en voelen zich eenzaam. Mensen op deze leeftijd hebben alles wel gezien en gedaan, ze leven nog om te genieten van het menselijk contact. Maar dat is in deze tijd moeilijk.

Misschien heb jij wel een familielid in een bejaardentehuis? Soms is het lastig om een goed gesprek te voeren door alle beperkingen. Of is diegene dement aan het raken, waardoor een echt gesprek er niet meer inzit. Neem de volgende keer je gitaar mee! Breng wat vreugde in deze moeilijke tijden en speel wat van de favoriete nummers op je gitaar. Muziek brengt vreugde en verbinding, zelfs nu er een afstand tussen jullie moet blijven.

gitaar spelen in coronatijd

Hou het kampvuurgevoel vast, ook na de zomer

De coronatijd maakt ons ongelofelijk creatief. Voorlopig mogen we weer met grotere groepen bij elkaar komen, zolang we de 1,5 meter afstand houden. Dus met een groepje vrienden in het park of op het strand, op veilige afstand, gitaar spelen mag weer. Hoop jij ook altijd op een zwoele zomer, vol kampvuurwaardige avonden? Dat is toch de droom van elke gitarist!

Je hoeft natuurlijk niet naar het park of het strand. Heb je een grote tuin, dan doet een vuurkorf het ook prima als warm middelpunt voor een gedenkwaardige avond. En kan niet iedereen erbij aanwezig zijn? Maak dan de vriendengroep compleet met een virtuele live stream.

Maar ook na de zomer kun je het kampvuurgevoel vasthouden. Wat dacht je van gezellig gitaar spelen bij de open haard? Of midden in de winter bij de vuurkorf in de tuin? Je kunt het hele jaar door mooie herinneringen maken met je gitaar, niet alleen tijdens de zomer met mooi weer. Er zijn genoeg momenten, het hele jaar door, waarop je jouw gitaar erbij kunt pakken. Net als om het kampvuur.

Samen je gitaarspel naar een hoger level tillen?

Ben je nog bezig het gitaar spelen goed onder de knie te krijgen? Je kunt veel van elkaar leren. Samen oefenen op je gitaar levert leuke en handige gitaartips op. Maak daar dus vooral gebruik van. Samen weet je altijd meer dan alleen. Ook nu kun je samen gitaar spelen. Zowel bij elkaar, op veilige afstand, als via een online verbinding.

Met de online gitaarlessen van Koen tillen jullie je gitaarspel naar een hoger level. Als dan straks het kampvuur seizoen echt van start gaat, zijn jullie er klaar voor om de prachtigste herinneringen te maken met jullie gitaarspel.

Heb jij nog andere manieren gevonden om samen met je vrienden gitaar te spelen? Laat hieronder een reactie achter, ik ben benieuwd!

Reacties
Categorieën