Welk stemapparaat heb ik nodig?

Welk stemapparaat heb je als beginner nodig? Je hebt een gitaar en die moet natuurlijk gestemd zijn. Ik raak ontstemd van een valse gitaar. Misschien hoor jij het nog niet als beginner, maar het kan tenenkrommend zijn. Dat willen jij en je publiek niet, daarom heb jij een stemapparaat nodig! Hieronder vertel ik je over de verschillende types. 

Welke type stemapparaten zijn er zoal?

Er zijn verschillende stemapparaten. Denk hierbij aan een cliptuner, een los stemapparaat, een gitaarfluitje, jouw gehoor, een stemapparaat als stompbox en eentje in 19 inch vorm. Maar waarmee start jij dan als beginnende gitarist? Zelf heb ik altijd gezegd een los stemapparaat in combinatie met een metronoom. Daar sta ik nog altijd achter, want dan heb je slechts één apparaat met 2 belangrijke functies aan boord. Maar gezien je ook vele (gratis) metronoom of tempo apps kunt downloaden is de cliptuner ook een goed alternatief. Het gitaarfluitje vind ik wat ouderwets, maar is wel goed voor jouw gehoor.

Het stompbox- of 19 inch stemapparaat zijn voor mensen die in bandjes spelen en gaan optreden.

Het losse stemapparaat voor je gitaar

Laten we ons eens verdiepen in de losse stemapparaten. Deze zijn vaak handig mee te nemen in je gitaarhoes of gitaarkoffer. Er gaat vaak een 9 volt batterij in die wel lang meegaat. Vergeet trouwens nooit na het stemmen van je gitaar het stemapparaat (ook wel tuner genoemd) uit te zetten. En als je vaak onderweg bent is het ook verstandig een extra 9 volt batterij in je hoes te doen. Vergeet ook nooit een extra setje snaren en wat extra plectrums in de buurt te hebben. Je zou maar zonder zitten en het nodig hebben...

Als je kiest voor een los stemapparaat filter dan ook op een "inclusief metronoom" optie. Dit stemapparaat heeft vaak een klein microfoontje in de behuizing zitten, waardoor de klank wordt opgepikt en je jouw gitaar kunt stemmen. Als er een jackplug aansluiting op de tuner zit kan je middels een gitaarkabel je elektrische gitaar hierop aansluiting en via die manier stemmen.

Onthoud: dat een nadeel van een los stemapparaat betekend dat de omgevingsgeluiden ook via de microfoon worden opgepikt en je lastiger je gitaar kunt stemmen (mits je het via de gitaarkabel doet). Dus als je in een ruimte zit met pratende mensen moet je ze even vriendelijk verzoeken 1 a 2 minuten stil te zijn, zodat jij kunt stemmen.

Dit is een goede keuze voor een stemapparaat inclusief metronoom
           

Een cliptuner voor je gitaar

Het woord zegt het al een beetje, is een tuner die je op de kop van elke gitaar kunt "clippen". Het bestaat uit een digitaal klein scherm, wat je naar je toe kunt draaien, zodat je makkelijk je gitaar kunt stemmen. Er zit zelden een metronoom op, maar je kunt als je voor de cliptuner kiest een losse app of website gebruiken voor het metronoom. Het principe van de cliptuner is simpel.

Doordat de tuner aan je kop van je gitaar klemt, trilt de aanslag van de desbetreffende snaar via je hals naar het apparaat toe. Het grote voordeel ten opzichte van een los stemapparaat is dat het niet uitmaakt of er omgevingsgeluiden zijn, want het stemmen gebeurt dus via de trilling. Niet elke cliptuner is goed. Ik ben ooit begonnen met een Korg cliptuner, maar heb er nu een van TC electronics. Wellicht is die laatste iets duurder, maar hij is nog nauwkeuriger met het stemmen van je gitaar en dat is wat je wilt, toch? Ook voor cliptuners geld, een extra batterij (rond en klein) in je gitaarhoes hebben.

Dit is de TC electronic Cliptuner die ik momenteel gebruik.
Dit is de Korg Cliptuner 2 (de opvolger van versie 1, die ik eerder had).

Een ander soort stemapparaat?

Een stemvork is dus goed voor je gehoor en misschien leuk voor later. Sowieso is het handig om te weten hoe je de gitaar snaren op elkaar kunt afstemmen als je geen stemapparaat bij de hand hebt. Bij sommige semi-akoestische gitaren zit in de elektronica (het versterkte gedeelte aan de zijkant van je gitaar) een stemapparaat ingebouwd. Dit is leuk, maar zijn niet de beste tuners.

Je speelt in een bandje en hebt wat pedalen? Dan is het superhandig dat je een stompbox stemapparaat pedaal aan je pedalboard toevoegt. Wederom: gitaar stemmen is een must! Stel dat je nog professioneler gaat heb je 19 inch rack stemapparaten, maar dan ben je wel een doorgewinterde gitarist. Ook zit er vaak in een multi effect pedaal, zoals bijvoorbeeld de BOSS GT-1000 een stemapparaat ingebouwd.

Optie 1: dit is goede stompbox stage tuner.
Optie 2: dit is goede stompbox stage tuner.

Hoe moet jouw gitaar gestemd zijn?

Je weet inmiddels dat het stemmen van je gitaar essentieel is. De standaard stemming van de gitaar is E-A-D-G-B-E. Dit staat voor Een Aap Die Geen Bananen Eet. Elke aap eet bananen, dus makkelijk te onthouden, toch? Ook kan de gitaar alternatief gestemd worden, bijvoorbeeld dat de lage E-snaar in een drop D staat. Hier hoef je als beginner (nog) geen rekening mee te houden. Bekijk ook nog even, nadat je een stemapparaat hebt besteld, de uitleg over tablatuur.

Voor welke stemapparaat moet jij uiteindelijk gaan?

Zelf zou ik voor een cliptuner gaan en een metronoom gebruiken. Je weet nu alle verschillende soorten. Daarnaast zou ik ook je gehoor blijven trainen, zodat je niet afhankelijk word van een stemapparaat. Weet hoe je de snaren onderling op elkaar kunt afstemmen. Een stemapparaat heeft een display en de wijzers hebben vaak een kleurtje. Als je slechtere ogen hebt, kies voor een grotere display en mocht je nog een favoriete kleur hebben, kijk hier dan ook naar. Weet dat een stemapparaat voor elk type gitaar werkt. Je hoeft dus niet specifiek te zoeken op een stemapparaat voor elektrische- of akoestische gitaar.

Tot slot: bespaar niet op een goed stemapparaat, want deze is essentieel tijdens jouw gitaarreis!

>Voor welk stemapparaat heb jij uiteindelijk gekozen? #nieuwsgierig
Reactie plaatsen