Je oude gitaar opknappen met deze tips
19 juni 2020 
6 min. leestijd

Je oude gitaar opknappen met deze tips

Heb je een oude gitaar staan? Zo eentje die je jaren geleden hebt gekregen van een goede vriend of dierbaar familielid. Of misschien is het wel een bijzonder erfstuk? Hoe dan ook , dit prachtige instrument staat al jaren stof te happen, want toen je hem kreeg was hij al niet meer in hele goede conditie. Je hebt er nooit echt op gespeeld, maar zou dat wel graag willen…

Een gitaar heeft de nodige verzorging nodig, als je er met plezier op wilt blijven spelen. Klein onderhoud kun je zelf uitvoeren, zodat je gitaar er mooi uit blijft zien, fijn speelt en mooi klinkt. Maar er komt een moment dat een gitaar aan een flinke opknapbeurt toe is. Bijvoorbeeld als hij lang stil heeft gelegen of heel veel bespeeld is.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je oude gitaar weer te laten klinken als nieuw. Zelfs een kapotte gitaar repareren is vaak mogelijk. Misschien kun jij met onderstaande tips ook jouw oude gitaar weer opknappen?

Geef die oude gitaar een nieuw leven

Een gitaar is een schitterend instrument, een oude gitaar is nog bijzonderder. Door gitaar te spelen maak je herinneringen, samen met vrienden, je geliefde of kinderen. Hoeveel memorabele kampvuren zou deze oude gitaar meegemaakt hebben…?

“Zonde om zo’n oude gitaar, vol prachtige herinneringen weg te doen. Geef hem een nieuw leven!

Mijn advies? Gooi nooit je eerste gitaar weg, hoe oud hij ook is.” 

Afhankelijk van de reparaties die nodig zijn, kan het soms goedkoper zijn om een nieuw instrument aan te schaffen. Maar emotionele waarde is niet in geld uit te drukken. Is de gitaar het voor jou waard? Dan houdt niets je tegen om je oude gitaar eens flink onder handen te nemen.

Kun je zelf je oude gitaar opknappen?

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan hoe handig je bent en welke reparaties er nodig zijn. Een aantal reparaties en werkzaamheden zul je, met de juiste onderdelen en gereedschappen, prima zelf kunnen uitvoeren. Maar sommige ingrepen zijn geen eenvoudige klusjes. Daar heb je wellicht een vakman voor nodig.

Een van de dingen die zeker moeten gebeuren is het vervangen van de snaren op je oude gitaar. Ben je een gevorderde gitarist, dan zul jij je hand daar niet voor omdraaien. Waarschijnlijk heb je al heel wat gitaar snaren vervangen bij het onderhouden van je instrument.

Een gitaar is gemaakt van hout, een natuurproduct dat zal reageren op vocht en temperatuurverschillen. Als je oude gitaar is bewaard onder goede omstandigheden is de kans groter dat je hem weer in topconditie kunt brengen. Laat daarom ook nooit je gitaar langdurig in een gitaarkoffer of gitaarhoes zitten, je gitaar kan dan niet goed ‘ademen’. Geef hem liever een prominente plek in de huiskamer, ergens waar je hem kan zien glimmen en de kans groot is dat je hem er even bij pakt om gitaar te spelen.

Heeft hij lang op een vochtige en koude zolder stof liggen happen? Dan is de kans groot dat het hout krom is getrokken. Dit zie je niet altijd op het eerst gezicht, maar je kunt het wel horen.
Zelfs heftig uitziende schades kunnen vaak nog gemaakt worden, zoals een gebroken nek, loslatende zangbalk of brug, scheuren in de body of het bovenblad van je gitaar en versleten fretten.

Opknappen oude gitaar

Het opknappen van je oude gitaar uitbesteden?

Het is natuurlijk geweldig als je zelf je oude gitaar kunt opknappen. Dat voegt nog meer toe aan de emotionele waarde. Ben je niet helemaal zeker van je zaak, dan kun je altijd het opknappen van je gitaar uitbesteden. Voor sommige ingrepen is nu eenmaal kennis en ervaring nodig.

Het monteren van een topkam of stemmechaniek zal enkele tientjes kosten, als je het uitbesteed. Maar een klus, zoals het vlakken en afstellen van de fretten, is een ander verhaal. Zijn de fretten helemaal versleten, dan zullen er nieuwe in moeten. Herfretten zou je zelf kunnen doen, maar als je het nooit hebt gedaan is dit een lastig klusje. Laat je het doen, dan ben je al snel € 170,- kwijt.

Vier veelvoorkomende schades aan de gitaar:
1. Schade aan de hals: Gebroken of scheve hals, versleten of loszittende fretten.
2. Schade aan de body: Houtschade, lakschade, kapotte elektronica of hardware en loszittende slagplaat.
3. Schade aan de kop: Gebroken kop, versleten topkam of kapotte stemschroef.
4. Algemene schade: Krassen op het lakwerk, uitdroging van het hout en oude of gebroken snaren.

De kosten voor het uitbesteden van reparaties kan sterk uiteenlopen. Afhankelijk van de reparateur en de ernst van de reparatie op zich. Vraag daarom altijd vooraf naar het kostenplaatje. Uiteindelijk is elk instrument uniek en zal elke reparatie net even anders zijn. Voor een precieze prijsindicatie is het slim om even contact op te nemen met een professional bij jou in de buurt. Te duur? Informeer gerust ook nog even bij een andere winkel in de buurt, dit kan soms veel schelen.

Tips om kleine schades en reparaties zelf uit te voeren:

Tip 1: Zorg dat je het juiste gereedschap in huis hebt

Je kunt je oude gitaar niet opknappen zonder het juiste gereedschap. Je gitaar is een kwetsbaar instrument, wat je onnodig zult beschadigen als je verkeerde en niet passende gereedschappen gebruikt. Dat is natuurlijk zonde. Investeer daarom eenmalig in goed gereedschap, daar zul je lang plezier van hebben, ook bij het onderhouden van je gitaar.

Neem bijvoorbeeld dit gitaaronderhoud en reparatiesetje: GrooveTech CruzTools GTATC1 Acoustic Guitar Tech Kit gereedschapset voor akoestische gitaar.

Deze toolkit bevat kwaliteitsgereedschappen die ook door professionals gebruikt worden. Zo heb je in één keer een complete set basisgereedschappen om je akoestische gitaar of elektrisch gitaar mee af te stellen. In deze set vind je essentiële en veelgebruikte gereedschappen, zoals:
• Een 4 in 1 schroevendraaier met 4 losse bits
• Twee inbussleutels
• Een liniaal
• Een kniptang
• Een capo
• Setje voelermaten
• Snarenwinder

Tip: Leg je gitaar altijd op een deken wanneer je eraan werkt, dan beschadig je hem niet nog meer.
Ik kan het niet genoeg benadrukken, het repareren van een gitaar is precisiewerk. Twijfel je of je voldoende kennis hebt? Laat het dan liever over aan een professional.

Tip 2: Lakschade aan je gitaar herstellen

Met wat geduld kun je heel goed zelf lakschade aan je gitaar bijwerken. Het is niet meteen nodig om hem over te spuiten. Vaak wordt het geluid van een gitaar hier ook niet beter van. De klankkast van een extra laklaag voorzien kan de klank veranderen. Niet altijd ten goede.

Zitten er krassen en andere gebruikssporen op de body en hals van je oude gitaar? Probeer hem eens voorzichtig op te poetsen met een autopoetsmiddel, bijvoorbeeld turtle wax. Hiermee krijg je veel krasjes en andere gebruikssporen weg en ziet je oude gitaar er meteen een stuk frisser uit.

Wil je lakwerk laten herstellen door een professional dan ben je hier al snel tussen de € 30,- en € 60,- voor kwijt, afhankelijk van de schade. Ben je heel creatief, dan kun je het ook zelf doen. Er zijn handige gitaristen die met secondelijm of doorzichtige nagellak krassen op de body van hun gitaar wegwerken.

Ik zou nooit zelf lakschade gaan herstellen, maar dit laten doen door een professional. Vind je dat te duur? Dan kun je altijd nog een toffe sticker over de zichtbare schade heen plakken. Dat maakt je gitaar uniek en nog meer ‘eigen’.
Of je laat de schade gewoon zitten. Je krijgt dan een relic gitaar, waarbij elke kras zijn eigen verhaal heeft: Inspiratie voor verhalen bij het kampvuur. 😉

Gitaar opknappen

Tip 3: Maak de metalen onderdelen van je gitaar weer mooi

Er zitten diverse metalen onderdelen op je gitaar, zoals schroefjes, de kam en het stemmechaniek. Deze delen kunnen met de tijd gaan roesten of er verschijnt een laagje aanslag op. Valt het mee, dan kun je de metalen delen een nachtje in een laagje cola leggen. Vaak is de roest er dan gemakkelijk af te halen.

Speel je vaak op een specifieke gitaar, dan kan het zweet van je slaghand of pols op de ijzeren delen komen. De zuurgraad veroorzaakt daar weer nieuwe aanslag. Het is daarom altijd aan te raden even je handen te wassen voor je gitaar gaat spelen. Er zijn zelfs gitaristen die polsbandjes dragen om het zweet van hun armen niet op de gitaar te laten komen.

Zijn de metalen delen echt ver heen? Vervang ze dan door nieuwe. Eigenlijk alle metalen onderdelen van je gitaar zijn nieuw verkrijgbaar bij de gitaarwinkel of online shop.

Je oude gitaar weer als nieuw

Mijn tip is, zeker als je een duurdere gitaar hebt, deze altijd door een expert te laten behandelen. Je wilt natuurlijk niet dat je dure gitaar door je eigen stommiteit minder waard wordt, toch?

Ziet je gitaar er weer netjes uit? Dan kun je er een set nieuwe snaren op zetten. Na al dit werk is het de hoogste tijd om je gitaar uit te gaan proberen. Is hij weer kampvuur-waardig?

Ben je zelf ook wat roestig en heb je lang geen gitaar gespeeld, of kan je gitaartechniek ook wel een opknapbeurt gebruiken? Poets je gitaarskills op met één van mijn online gitaarcursussen. Voor je het weet steel jij weer de show bij het kampvuur, met je prachtige, oude gitaar.

Gratis gitaarlessen

Over de schrijver
Gitaar spelen is mijn passie! Ik ben een Volendammer en heb lang geleden les gehad van beide gitaristen van de 3JS. Naast gitarist ben ik ook echtgenoot en vader van 2 kids. De gitaar staat centraal in huize Snoek. Het is mijn missie om het leren gitaar spelen toegankelijker te maken voor iedereen in Nederland en België. Ik wil ook jou (via mijn online gitaarlessen) graag helpen met jouw gitaardroom ;-)
Evalien
Door

Evalien

op 25 Jun 2020

Veel handige tips en heel inspirerend. Ik zou bijna wensen dat ik een oude gitaar had. ;) Wel alvast alles voor het onderhoud van mijn gitaar besteld. Thanks voor de tip en uitleg, Koen!

Koen Snoek
Door

Koen Snoek

op 01 Jul 2020

Hoi Evalien, Nooit je eerste gitaar weggooien, word die vanzelf oud ;-) Geen dank voor de tips! Tof dat je jouw gitaar nu kunt onderhouden. Gr, Koen

Reactie plaatsen

Meer artikelen over gitaar spelen?