Cursistenpraat
Koen Snoek
Cursistenpraat
4 min
0

An en Dirk en onze gitaren

4 min
0

Wij zijn een muzikaal reizend duo

Laten we ons eventjes voorstellen:
Wij zijn Dirk Put en An. Dit jaar zijn we 8 jaar samen op 10 augustus 2023. Zelf ben ik 51 jaar en An is dit jaar 49 geworden.

In onze jeugdjaren hebben we allebei genoten van een muzikale opleiding: notenleer en klassiek orgel. Muziek is iets wat ons beiden heel sterk interesseert. Het genre kan zelfs heel breed gaan van klassiek over rock via schlagers naar stevige rock zoals AC/DC en lichte heavy metal 🙂

Op mijn 39e heb ik echter tinnitus opgelopen. Dat wil zeggen dat er gehoorschade opgelopen is. Dit is een heel vervelende sterke fluittoon die continu aanwezig is. 

Toen dacht ik van het is afgelopen om bezig te zijn met muziek. En ik heb toen alles moeten verkopen. Op dat moment was ik meer bezig met keyboard en had stevige luidsprekers die de ramen net niet deden barsten. 

Ik wilde niet van het podium af 

Dat muziek al vroeg in de genen zat wist ik al van kleins af aan. Eerst moest ik het onderscheid leren maken tussen met een hamer op glas of hout kloppen. Ik heb toen dikwijls het raam van de garagedeur stukgeslagen 🙂 Eenmaal dat onder de knie klopt ik een lange ijzeren staaf vanboven krom en deze vervolgens in de grond. Ik nam een lege toiletrol, wat krantenpapier en maakte mijn eigen microfoon. Zo stond ik toen te zingen in de tuin. 

In de lagere school mocht ik dan naar een Sinterklaasfeest op de school van mijn papa. Ze vroegen toen iemand die op het podium een liedje zou willen komen zingen. Daar mijn vinger als snelste de lucht in schoot stond ik ook als enigste op het podium :-) Ik heb toen het liedje - De wereld is een toverbol - deels gezongen. Ik wist de tekst niet helemaal, maar wat achteraf bleek, was dat ik niet van het podium af wou. Ik heb toen het liedje nog eens mogen zingen. Gek hè nu durf ik niet meer op het podium 🙂 

Dat was voor mijn ouders ook duidelijk een teken van Dirk moet iets met muziek gaan doen. Dus op mijn 10e ben ik begonnen met notenleer. En op mijn 12e met klassiek orgel. 

Ik ging voor mijn volledige herstel

Een intensieve initiële kuur van 3 maanden moest me terug hiermede helpen leren leven. Het werd een kuur van 3 maanden om te recupereren. De plaats was "het zonnige Tenerife". Langzaamaan begon het beter te gaan. De zachte zeebries deed me focussen op mijn innerlijke en zo kwam ik tot rust en kon terug de slaap vatten. Het bevoel me zodanig goed in Tenerife dat ik de Spaanse taal via een intensieve cursus heb geleerd. 

Ik overleefde toen van het sprokkelen van oud ijzer en deze naar 'La Chatarra' - het schroot te brengen en af en toe klusjes op te knappen. Op dat moment was ik ook zelfstandige allround klusser en elektricien. Regelmatig kwam ik terug naar België. 

Uiteindelijk ben ik er 3 jaren gebleven. Maar daar de zon de rekening niet betaalt moest ik toch definitief terugkeren. Het lukte weer langzaam aan om me aan te passen. En zeker als je via een blind date de ware ontmoet... dus ja het werkt 🙂

Zou ik die elektrische gitaar gaan winnen?

Omdat ik in het onderwijs werk had gevonden wou ik graag wat lessen opnemen om deze visueel te presenteren. Dus had ik een geluidskaart nodig. 

De geluidskaart die ik echter nooit heb gebruikt en waar nooit een les mee opgenomen geweest is 🙂 maar niet te snel... lees rustig verder.

Naar aanleiding van de aanschaf van een geluidskaart, 7 jaar geleden rond Kerstmis, begon voor ons een nieuw avontuur. De aanschaf van deze interface ging gepaard met een tombola bij de desbetreffende muziekwinkel. De hoofdprijs was een elektrische gitaar. Daar we dachten dat de kans op deze hoofdprijs nihil was, maakte An de belofte dat, indien ik het grote lot zou winnen, ze ook een gitaar zou kopen om dit instrument te leren spelen. Je voelt het misschien al aankomen, maar het was dubbel bingo! Het winnen van een elektrische gitaar was voor mij het teken om terug fanatiek met muziek bezig te zijn. 

Een avontuur waarvan we elke dag genieten. Het bespelen van een instrument ontspant, geneest en geeft energie en inspireert. 

Samen beter worden op gitaar

In het begin hebben we een jaartje geprobeerd met zelfstudie gitaar leren te spelen, maar nadien zijn we toch overgeschakeld op privé-lessen. 

We waren op zoek naar de uitleg van het liedje 'Iedereen is van de Wereld' van Té Lau. En zo zijn we in contact gekomen met de gitaarlessen van Koen! 

Een heel fijne website waar je al gauw in contact komt met gelijkgezinde. Het mooie ook van deze community is ondermeer het deelnemen aan de challenges. Elke maand is er een uitdaging om een liedje van een bepaald thema te brengen. Bij ons duurt het verschillende opnames vooraleer we een inzending kunnen doen. En we hebben daar heel veel plezier in. 

We hebben ook alle cursussen aangeschaft en zijn nog steeds bezig om deze allemaal onder de knie te krijgen.

De grootste moeilijkheid was natuurlijk het aangeleerd krijgen van het F-barré akkoord. Ik vermoed dat deze naam niet gestolen is, want de wereld heeft af en toe omgekeerd gedraaid. 

Maar de volhouder wint en dus lukt dit inmiddels ook! 

Ook ben ik sinds kort bezig met het leren spelen van mondharmonica. Het combineren van zang met het gitaarspelen is moeilijk. Zeker als je de teksten niet uit het hoofd kent. 

Ondertussen is het arsenaal aan gitaren wel gegroeid. Ik heb een Martin D18 en An een OOO-17. Ook heb ik een Fender Telecaster.

Mijn lievelingsband is The Doors. Naar deze liedjes kan ik echt altijd luisteren. Ik vind de samengang van gitaar, keyboard en soms mondharmonica enorm mooi.

Muzikale groet van Dirk en An

Spreekt jou het verhaal van Dirk en An jou aan? Plaats dan hieronder een reactie!

Je kunt vandaag al starten met de gratis 7 daagse gitaarcursus.

Reacties
Categorieën