Welke gitaarkabel moet ik gebruiken?

Een gitaarkabel is een snoer wat je nodig hebt om je elektrische gitaar of semi- akoestische gitaar aan te sluiten aan je gitaarversterker of direct op een mengtafel. Zonder gitaarkabel, geen geluid! Er zijn verschillende soorten gitaarkabels, lengtes, pluggen en uiteraard kwaliteiten. Ik zal in dit artikel uitleggen waar je op moet letten.

Welke gitaarkabel past bij jou?

Een standaard gitaarkabel heeft vaak aan iedere kant een jackplug aansluiting (zie hoofdfoto van dit artikel). Een ervan gaat in de versterker, de andere in jouw gitaar (uitgaande van de makkelijkste opstelling). Indien je gebruik maakt van een multi-effect of stompboxen, dan heb je meerdere gitaarkabels nodig voordat je bij je versterker bent. Als je gewoon in een oefenstudio speelt is het gebruik van een 3 meter kabel lang zat. Maar indien je ook optreed dan bestaan er ook langere kabels

Doorgaans zijn 3, 6 en 10 meter de meest gebruikte gitaarkabels qua lengte.

Het voordeel van langere gitaarkabels is dat je meer bewegingsvrijheid hebt, maar een nadeel kan weer zijn dat de kabel kwetsbaarder is en sneller kapot kan gaan. Een alternatief voor een langere gitaarkabel is het spelen met een zender, dus draadloos. Als beginner of thuisgitarist zou ik me niet op een zender focussen!

Tip: als je optreed op een klein podium neem dan een korter snoer mee, dan wanneer je op een groter podium speelt.

Neem sowieso reserve gitaarkabels mee tijdens een optreden, ook wel gig genoemd!



Zelf speelde ik in mijn coverband uiteindelijk met een zender die op mijn gitaarband was bevestigt. Ik had dus volledige vrijheid binnen het bereik van de ontvanger ;-)

Waaruit bestaat een gitaarkabel?

Een gitaarkabel bestaat uit drie delen.
De plug, het signaaldraad en de bescherming.
  • Een metalen plug is altijd beter dan een plastic plug.
  • Het signaaldraad zorgt ervoor dat de geluidsoverdracht goed overkomt, hoe dikker, hoe beter.
  • De bescherming is een laagje om het signaaldraad en voorkomt schade.

Maak je gitaarkabel op maat!

Wat je ook kunt doen is je gitaarkabel op maat laten maken. Stel je hebt een thuisstudio, dan wil je zo min mogelijk snoeren zien, dus zorg ervoor dat ze de lengte hebben wat het moet zijn. Dit geeft overzicht en voorkomt slordigheid. Het mooiste zou zijn als de kabels ook nog uit het zicht zijn.

Wat sommige gitaristen doen is gekleurde ringen die je aan hun jackplug doen. De jackplug die in je gitaar moet kan bijvoorbeeld een rood ringetje hebben en de jackplug die in de versterker moet weer blauw. Kleuren zijn belangrijk als je geavanceerde configuraties hebt. Denk hierbij aan een versterker, een effectenbak en een gitaar. Je kunt bijvoorbeeld ook de reserve snoeren een ander kleurtje geven.

Door gebruik te maken van kleuren kan je snel en foutloos je apparatuur aansluiten tijdens het opbouwen.
Mocht je handig zijn, dan kan je ook overwegen zelf gitaarkabels te maken.


Laatste gitaarkabel tips

  • Er zijn rechte jackpluggen en 90-graden jackpluggen. Kies wat bij je past.
  • Rol je snoeren altijd zorgvuldig op, dit voorkomt onnodige schade en ruis.
  • Een 3 meter gitaarsnoer kost doorgaans € 10,00.
  • Er zit een verschil tussen een speakerkabel en een gitaarkabel (let hierop bij aankoop).
  • Als je een pedalboard hebt, gebruik dan altijd gitaar patchkabels met een haakse plug. Zo kunnen de pedalen dichter op elkaar geplaatst worden en kan er dus meer op je board.
  • Een gitaarkabel is vaak mono (er zijn ook stereo snoeren).
  • Je kunt ook aan de ene kant van je gitaarkabel een rechte plug hebben en aan de andere kant een haakse plug.
  • Sluit je kabels in alle gevallen aan als de stroom nog niet aanstaat (ook bij het afbouwen).
  • Mocht je ruis horen uit je gitaarversterker, controleer dan of je de ruis ook hebt als je een andere kabel gebruikt. Zo niet, dan is je kabel kapot of het kan ook zijn dat je gitaar niet is geaard.

Check hier enkele goede gitaarkabels van 3 meter.
Reactie plaatsen